Уся Медведчуківська рать. Огляд ток-шоу 13–17 травня 2019 року

Уся Медведчуківська рать. Огляд ток-шоу 13–17 травня 2019 року

20 Травня 2019
2876
20 Травня 2019
10:00

Уся Медведчуківська рать. Огляд ток-шоу 13–17 травня 2019 року

2876
Всюдисущий Разумков, мобілізація «За життя» та останній провладний ефір «Еха України».
Уся Медведчуківська рать. Огляд ток-шоу 13–17 травня 2019 року
Уся Медведчуківська рать. Огляд ток-шоу 13–17 травня 2019 року

«Свобода слова» (ICTV), 13 травня

Відсутність вагомих політичних подій та атмосфера невизначеності, зокрема з приводу дати інавгурації, негативно вплинули на зміст цього випуску «Свободи слова». Більшість гостей не могла дати чітких прогнозів на майбутнє, зате використовувала ефірний час для піару.

Біля мікрофона виступали: Дмитро Разумков, радник Володимира Зеленського із внутрішньої політики. Андрій Садовий, міський голова Львова, голова партії «Об’єднання “Самопоміч”». Сергій Соболєв, народний депутат, заступник голови фракції ВО «Батьківщина». Андрій Тетерук, народний депутат, перший заступник голови фракції «Народний фронт». Володимир Куренной, народний депутат, фракція партії «Блок Петра Порошенка». Експерти у студії: Володимир Фесенко, Центр прикладних політичних досліджень «Пента». Катерина Одарченко, Інститут демократії та розвитку «PolitA». Петро Олещук, політкоментатор. Олександра Решмеділова, політкоментаторка. Загалом сім чоловіків та дві жінки.

Першим до мікрофона вийшов Дмитро Разумков, який розповів присутнім про затягування з інавгурацією та Верховну Раду, що сама почала говорити про свій розпуск і тепер його боїться. Зеленський, за словами спікера, прийме рішення про розпуск парламенту, лише поглянувши на його дії. Також пан Разумков прокоментував історію з Рудольфом Джуліані: про запланований приїзд американця Зеленський буцімто дізнався зі ЗМІ. Доповіді про стан військових справ новообраний президент іще не заслуховував, адже ця інформація засекречена. Кандидатури на головні посади Зеленський оголосить уже після інавгурації, а в антикорупційній боротьбі його команда віддає пріоритет не створенню нових інституцій, а налагодженню роботи вже наявних.

Наступним виступав Сергій Соболєв із «Батьківщини». У нього запитали про те, якою має бути нова коаліція, яку ініціює Тимошенко. Через десять хвилин розмов про інавгурацію та виборче законодавство Соболєв нарешті сказав: проєвропейською. Дякуємо за конкретику звісно, але хіба зараз коаліція не проєвропейська? Андрій Тетерук із «Народного фронту» піарив партію та відстоював інавгурацію 28 травня. Ця дата, за його словами, потрібна для того, щоб «не створити колапс влади, для того, щоби депутати зараз не бігали очманілі, не вирішували якісь приватні питання. Хтось перебіжить кудись. І зняти будь-які можливості навіть для гіпотетичних обговорень, і зняти просто цю тему з повістки дня». Загалом, політик прямо підтвердив, що «Народний фронт» хоче унеможливити розпуск парламенту. Через чотири дні фракція заблокувала процедуру. Ці факти трошки дисонують з іншими словами Тетерука на «Свободі слова». Зокрема, розповідями про те, що депутати нічого не бояться, і твердженнями, мовляв, «Народний фронт» уже виконав 100 % обіцянок. Можете перевірити це самостійно: зокрема, в частинах демонополізації, виведення середнього класу в основу соціальної структури, заміщення імпортного газу власним. Андрій Садовий агітував зал за «Самопоміч»: «Думаю, суспільство нас підтримає. Підтримаєте нас? Дякую вам! Молодці».

Володимир Куренной із БПП відзначився ось такою цитатою про свою фракцію: «Більшість народних депутатів поважають результати виборів...». Невже хтось у Блоці Петра Порошенка не визнає волевиявлення? Також народний депутат покритикував «Самопоміч», мовляв, вона розвалюється, й нагадав Андрію Садовому про львівське сміття. Щодо останніх призначень чинного президента, пан Володимир розповів, що вони готувалися давно й це обов’язок Порошенка. А для армійської ротації головнокомандувач «мав подібні, скоріш за все, якісь аргументи».

Що ж, сподіваємося, з понеділка, 20 травня, після інавгурації, у словах гостей з’явиться конкретика, а в запитаннях ведучого та експертів — наполегливість.

«Пульс» («112»), 14 травня

Коли б не відбулися парламентські вибори, «Опозиційна платформа — За життя» вже активно до них готується. На партійному ток-шоу «Пульс» під це діло навіть ввели новий формат — запитання від глядачів у студії. Тепер сценаристам програми доводиться писати ще більше тексту.

Поточні питання обговорювали: Дмитро Разумков, спікер Володимира Зеленського. Євгеній Червоненко, політкоментатор. Олексій Гончаренко, народний депутат, Блок Петра Порошенка. Василь Німченко, народний депутат, «Опозиційна платформа — За життя». Нестор Шуфрич, народний депутат, «Опозиційна платформа — За життя». Ілля Кива, голова Соціалістичної партії. Олександр Горган, депутат Київської обласної ради. Олександр Кірш, народний депутат, «Народний фронт». Олег Осуховський, народний депутат, «ВО Свобода». Сергій Євтушок, народний депутат, «Батьківщина». Юрій Молчанов, журналіст. Марина Ставнійчук, екс-заступниця глави Адміністрації Президента Януковича. Наталя Королевська, народна депутатка, «Опозиційна платформа — За життя». Віктор Скаршевський, економіст, політкоментатор. Василь Фурман, член Ради Нацбанку. В інтерв’ю перед шоу піарився Вадим Рабінович, народний депутат, «Опозиційна платформа — За життя». Загалом 14 чоловіків та дві жінки.

Аперитив із Рабіновичем

Цього тижня на різноманітні ток-шоу сходили всі медійні обличчя «Опозиційної платформи — За життя», крім Юрія Бойка та Віктора Медведчука. Зокрема, Вадиму Рабіновичу «Пульс» виділив цілу годину перед основною частиною програми. Виправдати подібний вибір, звісно, неможливо нічим. По-перше, канали Медведчука й так регулярно пічкають глядачів Рабіновичем: він має особисті програми як на «112», так і на NewsOne. Остання — це окремий анекдот: вона чомусь називається «Пять вопросов Рабиновичу За життя», і в її перших заставках хор наспівував фразу «За життя» (!). Загалом, глядачі мають достатньо можливостей почути народного депутата й давати йому ще годину немає сенсу. Тим паче, востаннє йому давали таку годину всього місяць тому. До того ж на програмі були присутні ще три члени «Опозиційної платформи — За життя». Тим паче Вадим Рабінович — найбільш брехливий український політик 2018 року. І це звання лідер «За життя» активно відстоював і в цьому інтерв’ю.

Наприклад, він заявив, що в законі про мову написано, що весілля та похорони мають відбуватися лише українською, а «шпрехен-фюрери» будуть приходити й перевіряти, як ви розмовляєте вдома. Звісно, нічого подібного в законі немає, а такої шаленої брехні собі не дозволяють навіть російські ЗМІ. До речі, про Росію. На думку Рабіновича, нам потрібно підтримувати стосунки з РФ, адже це просто «Путин что-то не поделил с Порошенко». Тобто, громадян України розв’язання російським керівництвом війни, анексія територій, вбивство українців не стосується. Крім того, це все почалося до інавгурації Порошенка. Узагалі, колишній арештант (цей факт ми взяли з видаленої нині біографії на «112») має досить специфічні погляди на агресію проти України: із різницею у 15 секунд він обурювався тим, що Крим здали без пострілів, і тим, що на сході почали стріляти. Також Рабінович стверджує, що єдина претензія до Медведчука — це те, що він кум Путіна. А що сталося з можливим сепаратизмом і темниками?

Загалом, лідер «За життя» проявив себе як компетентний політик, чиї думки варті трансляції на всю країну. Чого варта хоча б заява, що нам потрібно лікувати хворих, а не займатися трансплантацією органів. Адже, як відомо, всі хвороби лікуються, а трансплантація не має нічого спільного з одужанням. Також Рабінович виступав за історичне примирення, але не з СС «Галичина». Адже, як відомо, примирення — це коли ти вибірково миришся з тими, хто тобі й так подобається. Ще народний депутат вважає, що старі політики вищого ешелону не мають права знову йти у владу. Виходить, усі медійні обличчя «Опозиційної платформи — За життя» та сам Рабінович збираються на пенсію? Адже в парламентсько-президентській республіці народні депутати — це і є «первый уровень», тим паче, що такі люди як Нестор Шуфрич, Юрій Бойко та Наталя Королевська раніше були ще й міністрами.

Але, повірте, це все ще квіточки на фоні трьох із трьох запитань, які Вадиму Рабіновичу поставили «випадкові» гості студії. Чи відбувається у країні пенсійний геноцид і чи має за цей злочин відповісти Порошенко? (Відео.) Як ви ставитеся до «медицинской недореформы»? (Відео.) Чи варто нам відновити дружні стосунки з Росією, яка завжди буде нашим сусідом і де в нас живе багато друзів та родичів? (Відео.) Цікаво, це самопародія чи на «112» справді вважають, що глядачі можуть повірити в незаготовленість подібних запитань? Чи у щирість ведучої Ганни Степанець, коли вона розповідає про «жертовність» Рабіновича, який знявся з «лідиручої позиції» на виборах президента? По-перше, за місяць до зняття Рабінович був п’ятим у рейтингах, по-друге, він хіба не знявся з виборів тому, що іудей?

Основна страва

В основній частині гості обговорювали загалом три питання: останні дії президента Порошенка, інавгурацію Зеленського та міжнародні проблеми України.

Шоу почалося з теми нагороджень, якими перед відставкою зайнявся ще чинний президент. Першим цю ситуацію коментував Нестор Шуфрич, незважаючи на те, що у студії були присутні одразу два члени БПП й логічніше було би почути їхню позицію, а вже потім опозицію. Хай там як, а нічого особливо Шуфрич не сказав, зате вкотре став на бік Росії у війні. Член політсили Медведчука знову розповів історію про те, як влітку 2014 року в Україні було перемир’я й не зрозуміло, «зачем нужно было это АТО». Нагадаємо, що під час цього «перемир’я» збили український вертоліт і штурмували позиції українських військових. Олександр Горган пояснив нагородження саме зараз тим, що до виборів це сприймали б як хабар чиновникам. А на думку Євгенія Червоненка, державні нагороди в Україні почали знецінюватися; і його дуже дивує, кому їх дають. Це ж вам не «Герой України» Юрій Бойко.

Подальші години на програмі пройшли без одкровень. Євгеній Червоненко назвав Олексія Гончаренка «пєтухом». Дмитро Разумков, коментуючи законопроект про мову, повторив зміст того самого допису Зеленського у Фейсбуку тритижневої давнини. Хіба що Олександр Кірш назвав дії Андрія Парубія (колеги по «Народному фронту») з приводу інавгурації «ползучим государственным переворотом».

Пожвавилася дискусія лише наприкінці, коли хтось вирішив, що Ілля Кива може коментувати міжнародну політику. Для початку екс-кандидат у президенти вирішив, що частину територій та стабільну економіку Україна втратила тому, що влада змінила курс із Росії на США, не питаючи громадян. Частинка «євро» у слові «Євромайдан» йому ні про що не говорить? Крім того, Кива назвав американських послів такими ж «грьобаними», як і російських, та заявив, що Україну використовують для загострення з Росією. Нагадаємо, що це Росія «загострила» стосунки з Україною, розпочавши війну. А закінчився цей виступ тим, що прямо на очах глядачів Кива перетворився з гусениці радника Авакова на метелика соціалізму: «Воссоединимся-ка мы воедино и переломим вот этой капиталистической гидре спину».

Парламентські вибори наближаються й на каналах Медведчука зростає не лише кількість членів «Опозиційної платформи — За життя», а й градус їхньої риторики. Якщо за місяці до голосування тут уже заперечують російську агресію та використовують настільки награні запитання від глядачів, страшно навіть уявити, що буде далі.

«Український формат» (NewsOne), 15 травня

Хоча тематичний набір ток-шоу на NewsOne не вирізнявся нічим особливим (інавгурація, міжнародна політика, мова, церква...), «Український формат» усе ж зумів виділитися своїм змістовим наповненням. Найбільше цьому посприяла присутність на ефірі одразу чотирьох членів «Опозиційної платформи — За життя». Мабуть, ближче до виборів на програму пускатимуть тільки з відповідним партійним квитком.

Коментували й маніпулювали: Євгеній Балицький, народний депутат, «Опозиційна платформа — За життя». Нестор Шуфрич, народний депутат, «Опозиційна платформа — За життя». Юрій Павленко, народний депутат, «Опозиційна платформа — За життя». Наталя Королевська, народна депутатка, «Опозиційна платформа — За життя». Дмитро Разумков, спікер Володимира Зеленського. Сергій Власенко, народний депутат, «Батьківщина». Олександра Кужель, народна депутатка, «Батьківщина». Олег Осуховський, народний депутат, ВО «Свобода». Олена Сотник, народна депутатка, «Самопоміч». Ілля Кива, лідер Соціалістичної партії. Політичні коментаторки й коментатори: Олеся Яхно, Ростислав Балабан, Тарас Шкітер, Володимир Кацман, Юрій Молчанов, Денис Рафальський. Загалом 12 чоловіків та чотири жінки.

Перша частина обговорення мала би стати для глядачів нудною, адже ці самі люди вже кілька тижнів коментують дату інавгурації і своїх позицій не змінили. Але NewsOne додав до теми кілька своїх особливих фішечок: наприклад, оцінку подій від Надії Савченко або переживання Нестора Шуфрича, що через проблеми із призначенням інавгурації з нас «стебутся» в Росії (він говорив про це двічі). Від Дмитра Разумкова ми дізналися, що Зеленський дивиться українське телебачення, а борди кандидатів у день тиші були «не агитационными, а мобилизационными».

Щодо історії з Рудольфом Джуліані пан Разумков укотре процитував самого себе (от що буває, коли ти єдиний універсальний спікер): про приїзд американця Зеленський буцімто дізнався зі ЗМІ. Нічого нового член команди новообраного президента додати не зміг. Тим часом ведучий Василь Голованов, підводячи до цієї історії, перерахував дуже цікавий список фігурантів «Чорної бухгалтерії»: комуністи, «Наша Україна» й майбутні співробітники Трампа. Про народних депутатів від «Батьківщини», постійних гостей NewsOne ВО «Свобода», ведучу каналу Олену Лукаш та інших модератор програми чомусь змовчав. Сергій Власенко бідкався, що Порошенко залишає Зеленському значно погіршені стосунки зі США. І чомусь ані на цій програмі, ані на інших ніхто не зазначив, що з приходом Трампа США погіршили стосунки з багатьма країнами: погрози про вихід із НАТО, вихід із ядерної угоди з Іраном, торговельна війна з Канадою, торговельна війна з Китаєм, стіна на кордоні з Мексикою, образа африканських країн. Загалом, можливо, у проблемах винна не лише українська сторона.

Друга частина шоу стосувалася мовних ініціатив. Ведучий Василь Голованов відверто підігрував противникам свіжопідписаного закону, зокрема, ставлячи запитання про те, чи є російськомовні громадяни «якимись не такими» й чи менше любить Україну російськомовний Ілля Кива? Останній став зіркою цього блоку. Для початку політик заговорив українською й, видавши близько 15 слів, заявив, що «я буду зараз спілкуватися все ж таки російською, бо я маю повагу до тої частини суспільства, яка є російськомовна». А до україномовної частини лідер соціалістів поваги не має? Та і що означає «буду зараз», якщо Кива завжди говорить російською? Хай там як, законопроект про мову найчастішому гостю каналів Медведчука не подобається й він вважає, що Верховна Рада не представляє і не враховує інтересів усіх українців. Хоча насправді в цьому суть парламенту — народні депутати з різних місць та з різною ідеологією репрезентують інтереси різних людей, а рішення приймається більшістю. Також, на думку Киви, через україномовний дубляж люди перестали ходили в кінотеатри. «Месникам» та їхнім рекордним за останні десять років касовим зборам про це, мабуть, забули сказати. Інші гості теж старалися як могли: Олександра Кужель, наприклад, не розуміла, навіщо людям з українськими дипломами здавати мовні іспити перед прийомом на роботу міністра. Можна запитати в Арсена Авакова. Юрій Молчанов допитувався, чи є «русские, потомки Киевской Руси» корінним народом в Україні. І, звісно, одразу кілька людей заявили, що саме мовне питання (а не агресія Росії) спричинило втрату Криму.

Обговорення останніх церковних перипетій пробудило на NewsOne вже підзабуті маніпуляції. Наприклад, про те, що Петро Порошенко був дияконом УПЦ МП (це заперечують уже 10 років), чи про те, що «в Томосе нету ни слова о том, что мы получили полную независимость». Але ж там так і написано: «Щоб уся Православна Церква, що знаходиться в межах політично сформованої та цілковито незалежної держави України, [...] існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною та самоврядованою».

Вистачало на програмі і просто яскравих цитат. Ведучий Василь Голованов, намагаючись зупинити виступ члена «Свободи», пожартував: «Мало — це стільки, скільки ви набрали на виборах». Наталя Королевська заявила, що український міністр соціальної політики агресивно ненавидить жителів окупованих територій. Нав’язувати подібну думку — це, звісно, шкідливо для реінтеграції, але, мабуть, корисно для рейтингів. Нестор Шуфрич читав думки Петра Порошенка: «А в голове у него одно: прокуроры, следователи, куда бежать?!».

Проте найвеселішою частиною шоу стали спроби збірної екс-регіоналів сісти на потяг «нових облич». Євген Балицький наполягав, що час Луценка та Порошенка вже пройшов і вони в минулому. Нестор Шуфрич пропонував люструвати всіх, хто був при владі останні п’ять років. Що, звісно, має означати й люстрацію самого Шуфрича, адже навіть будучи в опозиції, він теж виконує владні функції. Інакше навіщо ми утримуємо з бюджету якихось народних депутатів, крім коаліційних? Також Нестор Іванович заявив, що нинішню президентську команду «народ уже просто выгнал, как вот этой метлой. Сказал: “Вон отсюда!”. А они сидят и не понимают, что происходит». Погодьтеся, сильна заява від людини, яку збиралися кинути у сміттєвий бак після того, як лідера її партії вигнали з посади під час Революції.

У передмові програми виступив наближений до Медведчука політкоментатор і частий гість російських ток-шоу Михайло Погребінський. Він розповідав про те, що українським дітям у садочку тепер можна розмовляти лише українською, заявляв, що це Росія потрібна США, а не навпаки, стверджував, що українських моряків свідомо посилали в Керченську протоку на загибель або в тюрму. Крім цього, «експерт» вирішив, що «Опозиційній платформі — За життя» не потрібні дочасні вибори в Раду і краще почекати, поки повернуться розчаровані Зеленським виборці. Нагадаємо, що Юрій Бойко закликав розпустити парламент ще 9 квітня.

Після нашого тексту про найпопулярніших гостей ток-шоу Медведчука у вас могло виникнути логічне запитання: як ці люди встигають працювати, якщо вони так часто бувають на програмах? Мабуть, скоро членам «Опозиційної платформи — За життя» не доведеться цим перейматися — вони зустрічаються на шоу в достатній кількості, щоби проводити засідання прямо в ефірі. Тим паче, що агітаційну роботу сюди вже перевели.

«Право на владу» («1+1»), 16 травня

Цього тижня «Право на владу» приємно виділялося на фоні конкурентів — шоу обійшлося без кричущих маніпуляцій та скандальних заяв (майже), зате відзначилося одразу кількома світоглядними дискусіями.

Участь в обговоренні брали: Олександр Третьяков, народний депутат, Блок Петра Порошенка. Андрій Садовий, мер Львова, лідер партії «Самопоміч». Віктор Бондар, народний депутат, група «Відродження». Володимир Парасюк, народний депутат, позафракційний. Дмитро Разумков, радник Володимира Зеленського. Олександр Вілкул, народний депутат, «Опозиційний блок». Сергій Власенко, народний депутат, «Батьківщина». Загалом сім чоловіків.

Почалася програма з виступу біля мікрофона Дмитра Разумкова. Спікер новообраного президента відвідав третю програму за чотири дні і втретє повторив ті ж самі речі: Рада сама вигадала свою відставку, Андрій Парубій обманув Зеленського й не призначив інавгурацію одноосібно, подібною поведінкою парламент ілюструє своє ставлення до громадян, Зеленський не буде протизаконно розпускати ВР. Загалом, майбутній президент міг би ще в понеділок записати ці слова на відео і звільнити Разумкова від необхідності проводити вечори на ток-шоу. А то пана Дмитра стало так багато, що ведуча Наталя Мосейчук навіть випадково назвала його президентом. Щоправда, цього дня Верховна Рада все ж призначила дату інавгурації, тож спікер зміг додати до свого виступу одну нову думку: понеділок, 20 травня може бути незручним для закордонних гостей.

Крім цього, представник Зеленського обіцяв зміну керівників МЗС, Генпрокуратури, СБУ та Міноборони й підтримав зниження прохідного бар’єру до Верховної Ради. Узагалі, щодо парламенту у студії відбулася досить цікава дискусія: гості обговорили (не)залежність «списочників» і принцип роботи депутатської недоторканності. Ведучий Сергій Іванов та народний депутат Сергій Власенко навіть посперечалися про наслідки самооборони в разі нападу на вас парламентаря.

При цьому не обійшлося без неприємних моментів:

«Чи готовий Зеленський сьогодні піти, хай я назву грубо, на ґвалтування Верховної Ради?» — так Віктор Бондар поцікавився у Дмитра Разумкова, чи буде майбутній президент просувати в парламенті скасування депутатської недоторканності, закон про тимчасові слідчі комісії, закон про імпічмент президента й зміну виборчої системи.

«На изнасилование идти точно не стоит, да и девушка так себе», — почав відповідь Разумков, чим обурив громадських активістів і вже встиг принести вибачення.

А от вибачень від Віктора Бондара нам знайти не вдалося, при тому, що далі народний депутат заявив: «Цю Раду інколи корисно вже й поґвалтувати, повірте». Оскільки пан Бондар сам член Верховної Ради, то він фактично заявив про користь ґвалтування себе. До речі, нещодавно політик розмістив у своєму фейсбуку цитату: «Сначала они тебя не замечают, потом смеются над тобой, затем борются с тобой. А потом ты побеждаешь». Імовірно, відсутність резонансну навколо його слів та 0,1 % на виборах президента пов’язані саме тим, що нині народний обранець на першій стадії. Далі Віктор Бондар ще закликав не дивитися на прапори, а брати на посади професіоналів. Натяк екс-регіонала зрозумілий, але на голосування за закони 16 січня можна й подивитися.

Серед іншого Андрій Садовий розповів, що готовий працювати прем’єр-міністром і «так буде», але уникнув будь-яких деталей щодо відповідних домовленостей. Наталя Мосейчук заявила Олександру Вілкулу, що він та Медведчук псують своєю підтримкою майбутнє Зеленського. Повернення в Україну Ігоря Коломойського коротко обговорили наприкінці програми й жоден гість не пройшовся по цій темі детально чи з особливим натхненням. Про партію Святослава Вакарчука взагалі не згадували.

Тож хоча «Право на владу» інколи й дивувало глядачів заявами гостей про зґвалтування та розповідями ведучої про шкідливу підтримку улюбленця каналу, загалом, ефір пройшов спокійно та місцями навіть цікаво. Хіба що шоу на «1+1» може почати виходити в понеділок, щоби цитати Дмитра Разумкова були ще свіжими. А то ведуча вже зізнається, що «відмовлялася, греблася від вас [Разумкова. — Авт.] просто руками й ногами».

«Ехо України» («Прямий»), 17 травня

В останню п’ятницю президентства Порошенка ведучий Матвій Ганапольський посміхався. Він розповідав про свій гарний настрій, жартував із гостями про шаурму в кишенях та погрожував забрати в них свіжо отримане українське громадянство через відвідування каналу «Наш». У день розвалу коаліції та, ймовірно, унеможливлення позачергових парламентських виборів веселими виглядали більшість гостей, а в ефірі панувала дружня та конструктивна атмосфера. Та й чого би прихильникам Петра Порошенка сваритися між собою? І чому не роздавати прогнози, якщо переважна більшість із них негативна для Володимира Зеленського?

«Золотий склад людей, кращі уми» (© Ганапольський): Олександр Бригинець, народний депутат, Блок Петра Порошенка. Борислав Береза, народний депутат, позафракційний. Ілля Пономарьов, екс-народний депутат Держдуми Росії. Дмитро Корчинський, лідер партії «Братство». Валентин Гладких, політичний коментатор, ГО «Слово і діло». Бачо Корчилава, політкоментатор. Ірина Луценко, представниця президента у Верховній Раді. Тетяна Чорновол, народна депутатка, «Народний фронт». Олег Петровець, політкоментатор. Микола Давидюк, політкоментатор. Денис Богуш, політкоментатор. Загалом дев’ять чоловіків та дві жінки.

Почалося шоу із прощального любовного листа для Петра Порошенка від Ірини Луценко, яку спеціально запросили у студію. Узагалі, представниця президента в парламенті коментувала розпад коаліції та давала поради Зеленському (цитувала саму себе), але в результаті згадала Порошенка двадцять разів за тринадцять хвилин. Більшість цитат політикині були десь між абсурдом та вульгарністю й ось лише деякі з них:

«Навчіться не слухатися олігархів. Це, звичайно, приведе до того, що ви програєте вибори. Це приведе до того, що ви піддадетеся нищівній критиці більшості телеканалів країни. На цих президентських виборах президент Порошенко отримав близько 80 % всієї критики, яка звучала з телеканалів України» (відео). По-перше, незалежність Порошенка від олігархів — це дуже спірна річ, враховуючи «Роттердам+», «Віденську змову» та інші 4G. По-друге, «80 % критики на телебаченні» — це дуже сумнівне число. Якщо пані Луценко рахувала лише новини, то там Порошенко лідирував і за піаром. Мабуть, чиновниця переплутала телебачення з інтернетом, де протягом одного з тижнів президент Порошенко справді зібрав 83 % контрагітації. Про це його прибічники раніше вже згадували на ток-шоу.

«Президент Порошенко, п’ятий президент України, уже увійшов в історію. І подяку від міжнародних партнерів за те, що він зробив прорив України до Європи» (відео). Президент п’ятий, а наче Петро I.

«Як почати боротися з російською паспортизацією Донбасу [...] Пане новообраний президенте, вивчіть державну українську мову. [...] На прикладі президента Порошенка за п’ять років українською державною мовою в парламенті почали розмовляти і навіть одіозні політики «Опозиційного блока». І Новінський, і Вілкул...» (відео). По-перше, Зеленський уже займається мовою. По-друге, екс-регіонали досі намагаються виступити у ВР російською і це Андрій Парубій їх зупиняє. По-третє, як україномовність президента може допомогти з паспортизацією, якщо вона почалася за україномовного президента?

Матвій Ганапольський назвав цей виступ красивим і вирішив відмовитися від запитань, щоб не «понижувати рівень». Хоча насправді рівень підлабузництва далі таки знизили й у сюжеті про вихід «Народного фронту» із коаліції просто обійшлися без критики. До речі, обговорення цієї події було, мабуть, другим найцікавішим протягом вечора: гості приводили різні аргументи, чому та як Зеленський не розпустить / усе одно розпустить парламент, оцінювали мотивацію «фронтовиків», прогнозували наслідки різних дат виборів для різних політсил. Проблема полягала лише в сумнівній незаагажованості присутніх. Дмитро Корчинський, наприклад, стверджував, що жоден наступний президент «за нашого життя» не зможе повторити «подвиг Порошенка» й вийти у другий тур. Тетяна Чорновол вигадала масштабну теорію змови: Зеленський відмовляється від теми зниження тарифів — Зеленський підігрує Бойку та Фірташу — у цих двох є канал «Інтер» — Зеленський хоче роздерибанити з екс-регіоналами округи, щоби його не мочили на «Інтері», — Зеленський сформує з Бойком і Фірташем коаліцію — Верховну Раду контролюватимуть два олігархи — вони домовляться з іншими олігархами й буде суто олігархічний парламент. Тому, на думку членкині «Народного фронту», нам не потрібні дострокові вибори. Є тільки одне «але»: Порошенко теж не знижував тарифи і його теж персонально не мочили на «Інтері».

Найцікавішою ж темою програми стала політична доля Святослава Вакарчука. І не тільки тому, що інші шоу тижня її не порушували, а й тому, що гості мали з цього приводу діаметрально протилежні думки. Олег Петровець переконував, що Вакарчук — це людина-зміст, на яку чекає успіх, адже вона має чіткі переконання й уже показала свою команду. Бачо Корчилава сміявся з подібних тверджень уголос, а Денис Богуш порівняв Зеленського та Вакарчука з Аллою Пугачовою й Ларисою Доліною: мовляв, вони, загалом, однакові, але хто перший, той і успішний. Борислав Береза намагався довести, що Вакарчук по перетоках конкурує з Порошенком та Гриценком, а не Зеленським. Матвій Ганапольський навіть провів голосування: «Я обираю Зеленського чи Вакарчука», яке останній виграв із 92 % голосів. Що не дивно на каналі, де так часто поливають брудом майбутнього президента. У тому числі в цьому випуску.

Зокрема, в ефірі «Еха України» розповідали, що в Зеленського просто не може бути адекватної подяки для Коломойського за таку велику «послугу». Дмитро Богуш стверджував, що в міністри в новому Кабміні братимуть лише тих, хто може зніматися в роликах. У сюжеті Прямого каналу показали, як Зеленський загрожує успіхам усіх українських реформ, зокрема, на прикладі Кернеса в нас можливий відкат декомунізації. Про те, що на виборах Кернес підтримував Порошенка, ніхто, звісно, не згадав. Олександр Бригинець наприкінці програми прямо заявив, що Зеленський прийшов до влади, щоби знищити проукраїнську, демократичну Україну.

Лунали на програмі й інші ефектні цитати. Матвій Ганапольський розповідав, що Україні не вистачає яєць і, варто було Порошенку піти, як Вадим Рабінович уже виступає у Скабєєвої й обіцяє позбавитися закону про мову. Раптом що, за часів Порошенка Медведчук у Росії виступав за федералізацію України. Також Матвій Ганапольський прямо в ефірі нагримав на редакторів, що написали йому в тексті вислів «Зе-команда»: «Ви мене примушуєте говорити мовою його команди». Ілля Пономаров теоретизував, що на судження Рудольфа Джуліані могли повпливати його знайомі Кернес та Рабінович. А гран-прі дискусії вкотре отримує Дмитро Корчинський: «Смисли в сьогоднішньому світі несуть, на жаль, тільки терористичні групи. А от великі парламентські партії перспективних смислів не несуть». Частий гість «Еха України» майстерно проігнорував борців за права жінок, борців за права ЛГБТ-спільноти, борців за права тварин та інших активних захисників позитивних смислів. Зате похвалив терористів.

Тож «Ехо України» достойно зустріло свій останній тиждень роботи за президента Порошенка: з одного боку, у студії панувала атмосфера конструктивної дискусії, з іншого — майже всі її висновки були вигідні ще чинному президенту. Втім, вже наступної п’ятниці Прямий канал стане опозиційним ЗМІ.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2876
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду