«Кому нужны дебаты с трупом?» Огляд ток-шоу за 8–12 квітня 2019 року

«Кому нужны дебаты с трупом?» Огляд ток-шоу за 8–12 квітня 2019 року

15 Квітня 2019
2671
15 Квітня 2019
12:34

«Кому нужны дебаты с трупом?» Огляд ток-шоу за 8–12 квітня 2019 року

2671
Несподіваний бенефіс Порошенка на «1+1», суперечки про доцільність дебатів, атаки на Уляну Супрун та дуплет Рабиновича на каналах Медведчука.
«Кому нужны дебаты с трупом?» Огляд ток-шоу за 8–12 квітня 2019 року
«Кому нужны дебаты с трупом?» Огляд ток-шоу за 8–12 квітня 2019 року

Несподівана поява Петра Порошенка в ефірі «Права на владу» на «1+1» та перепалка з Володимиром Зеленським, який зрештою кинув слухавку, стала чи не головною медійною сенсацією тижня. Несподіваний візит дуже обурив гендиректора «1+1» Олександра Ткаченка. Інші ток-шоу на цьому тлі виглядали мляво. Хоча почався тиждень також із Порошенка, але на ICTV.

8 квітня. «Свобода слова», ICTV

Участь у прямому ефірі взяли нинішній президент України й кандидат Петро Порошенко, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, письменниця Оксана Забужко, представник Інституту філософії НАНУ Євген Бистрицький (по черзі виходили до центрального мікрофона). Експерти: шеф-редакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова, журналістка «Нової газети» Ольга Мусафірова, волонтери Мирослав Гай та Віталій Дейнега, політкоментатор Дмитро Васильєв. Загалом 6 чоловіків і три жінки. Акцент в обговоренні поставили на поляризації українського суспільства під час виборчої кампанії та шляхи пониження градусу суспільної напруги.

Першим до центрального мікрофона вийшов Порошенко. Ведучий Вадим Карп’як запитав гостя, які висновки той зробив із результатів голосування. На що почув заготовану тираду про разючі зміни в Україні за останні п’ять років. «Сьогодні Україна, можливо, найсильніша в історії», — казав Петро Порошенко, розповідаючи про втілювані його командою реформи. Хоча й визнав, що «рівень життя не задовольняє більшість громадян».

Порошенко подякував українцям, наголосивши, що отримав «найбільший урок». Згадав і про Зеленського: «Я не стверджував, що він любить Путіна» — але далі маніпулював: «Він каже: “Я вестиму переговори з представниками ЛДНР, а Росію вже звідти вивели». Хоча представники самопроголошених республік і так були присутні в контактних групах у Мінську, а Зеленський говорив, що Росія має бути невід’ємним учасником переговорів.

– Чому ви ветували закон про імпічмент? — поцікавився у спікера ведучий.

– Його необхідно приймати, і я готовий вести дискусію, — ухилився від відповіді Порошенко.

Шеф-редакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова запитала Порошенка про роз’єднання України, яке несли в тому числі й питання, обрані ним для виборчої кампанії, долю «телеканалів Медведчука» та про те, чи будуть між кандидатами передвиборчі дебати.

«Армія і мова об’єднують країну, — відповідав Порошенко. — А розколює її виборча кампанія». Не давши чіткої відповіді щодо телеканалів, нинішній президент одразу перейшов до теми дебатів. За його словами, він наполягає на дебатах, приймаючи умови опонента.

– Хто автор гасла «Якщо не Порошенко, то Путін», яке розколювало країну? — запитала журналістка Ольга Мусафірова, наголосивши, що вона образила багатьох інших кандидатів-патріотів.

– Це — цитата Путіна… яка об’єднує країну, — знов викрутився Порошенко, додавши, що не вважає Зеленського агентом Путіна.

Обговорили у студії «Свободи слова» й тему здачі аналізів у добровільній антидопінговій організації VADA, яку кандидатам запропонував боксер Володимир Кличко. «Я не стверджую, що Зеленський — наркоман», — переконував Порошенко. Додавши, що готовий пройти тестування й наполегливо радить вчинити так само й опоненту. Хоча зараз у штабі Зеленського ідею сприймають негативно.

Ухилятися від прямих відповідей Порошенко продовжив і під час запитання волонтера Віталія Дейнеги, який попросив нинішнього главу держави назвати хоча би п'ять прізвищ «найбільш токсичних людей» із його оточення, меседжі яких розколюють суспільство.

«Я визнав кадрові й комунікаційні помилки… і бізнес-партнерів призначати не буду», — відповів Порошенко.

Після нього місце біля центрального мікрофона зайняв спікер Андрій Парубій, який, за словами ведучого, щойно прилетів із Асамблеї міжпарламентського союзу в Катарі. Парубій коротко акцентував на важливості цього форуму, що сприймалося водночас і як його відповідь на фото з Катару, які з’явилися в соцмережах із натяками на начебто дорогий відпочинок спікера. Далі Парубій узявся критикувати програму Зеленського: «Виборча кампанія — це не шоу “Розсміши коміка”».

«Запитую вас як майданівця, хоч це й не ваші повноваження: коли будуть покарані винні у вбивствах на Майдані?» — запитав Парубія пропрезидентський волонтер Мирослав Гай. Почувши у відповідь про «російський слід» та «справу честі» дати розстрілу активістів правову оцінку. Чому цього не сталося й досі, спікер не сказав.

Далі місце біля центрального мікрофона зайняла письменниця Оксана Забужко. Відверта прихильниця Петра Порошенка, вона запевняла глядачів, що нині «нашу державу можуть висмикнути з-під нас, як килимок з-під ніг». А на міжнародній арені, мовляв, бояться за долю України, бо Зеленський не зрозумілий світові.

«5,5 мільйонів українців проголосувало за голограму», — докоряла громаді Забужко. При цьому жодних зауважень Порошенкові вона не висловила.

Останнім біля мікрофона виступав представник Інституту філософії НАН Євген Бистрицький. Він також хвалив президента та наголошував на незрозумілості позиції його суперника.

– З такими, як Семочко чи Кернес, Петро Порошенко далеко не піде, — звернувся до прихильників Порошенка Віталій Дейнега.

– Я є прихильницею не Порошенка, а України, — відповіла письменниця. — Порошенко грає на боці України, а Зеленський, схоже, — проти.

А Мирослав Гай назвав зарахуванням його до числа симпатиків Порошенка «хамством».

«Свобода слова» залишається чи не найбільш змістовним українським ток-шоу. Цього разу серед гостей були й ті, хто ставив незручні запитання, перш за все Віталій Дейнега, але переважали все ж таки симпатики президента.

9 квітня. «Пульс», «112 Україна»

Цього разу в «Пульсі», як і в «Українському форматі» на NewsOne, була своєрідна передмова, куди приходить один гість. Це був Вадим Рабинович.

Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» заявив, що політсила не підтримує жодного з учасників другого туру… але Зеленський для України — «это надежда». «Во что они (влада. — Авт.) превратили Украину? Государственная система нас больше не защищает», — казав він. Згадав і про конфлікт між Петром Порошенком та очільником Одеської ОДА Максимом Степановим, який відмовився залишати посаду. «Степанов поломал “сетку” в Одессе», — пояснив лідер ОПЗЖ. Що ж до дебатів Зеленського та Порошенка, Рабинович певен: їх не буде.

Не забув він згадати Віктора Медведчука — як дипломата, який налагоджує зіпсовані стосунки із сусідами. Та найбільше уваги Рабинович приділив чинній владі. Критикуючи посадовців, політик не добирав слів: назвав Уляну Супрун «санитаркой из Вирджинии», міністра інфраструктури Володимира Омеляна проголосив «моральным уродом», навіть отримавши зауваження від ведучого Володимира Полуєва. Наприкінці виступу Рабинович охарактеризував усю чинну владу фразою «уроды вы поганые», за що вчергове отримав заувагу від ведучого.

У дискусійній частині ток-шоу сперечалися: політкоментатори Олеся Яхно і Володимир Цибулько, представник партії «Сила людей» Олександр Солонтай (підписаний «експертом з політики»), народні депутати: «Опозиційна платформа — За життя» — Василь Німченко, Блок Петра Порошенка — Олексій Гончаренко, Радикальна партія Ляшка — Ігор Мосійчук, позафракційний (висуванець «Свободи») Олег Осуховський, екс-голова Київської ОДА Олександр Горган, колишній міністр транспорту Євген Червоненко, журналіст Юрій Молчанов і екс-кандидат у президенти Ілля Кива.

Разом 11 чоловіків та одна жінка. Йшлося про другий тур виборів, зокрема про доцільність дебатів між Зеленським та Порошенком.

Поки завсідники «Пульсу» Євгеній Червоненко та Олексій Гончаренко вкотре сперечалися між собою щодо дій влади, журналіст Юрій Молчанов сказав, що «с такой кампанией (маючи на увазі білборди Петра Порошенка. — Авт.) эпицентр войны может оказаться в Киеве».

Далі в атаку на опонентів знову пішов екс-міністр транспорту і зв’язку Євген Червоненко. Не вперше обравши за мішень народного депутата від БПП Олексія Гончаренка.

– Кто бегал с георгиевской ленточкой, кто Януковичу лизал, щенок? — казав Червоненко.

– Кому ты лизал, я не знаю, — відбивався Гончаренко.

Вони навіть намагались побитися, але на заваді ставали ведучі «Пульсу». Одного разу Червоненко навіть в емоціях полишив студію, та за кілька хвилин повернувся на місце.

Коли ж мова зайшла про доцільність дебатів, то частий гість останніх ефірів Олександр Солонтай сказав, що кандидати «дебають нас уже понад тиждень».

– А у 2014 році дебати були не потрібні? — запитував у прихильників Порошенка ведучий.

– Закон вимагає дебатів перед другим туром, — відбивався Олексій Гончаренко.

«Все блюют: какой же он конченый», — згадував свіжі білборди Порошенка Червоненко, заробивши ще одне звинувачення від ведучого. Тим часом Василь Німченко з «Опозиційної платформи — За життя» вкотре говорив про необхідність налагодити «дружные отношения с соседями».

«Після 21 квітня, коли чинний президент програє вибори, ми відразу ухвалимо закон про тимчасову слідчу комісію», — обіцяв Ігор Мосійчук. У цей час Червоненко продовжував ганити чинну владу: «Украинцы новых Свинарчуков не выдержат».

– Я готов подставить Степанову плечо, — повернувся до теми очільника Одеської ОДА лідер СПУ Ілля Кива, якому не вперше заступатися за «невинно ображених».

– Неподчинение. Разве не так начинались “ЛНР” и “ДНР”? — відповідав йому нардеп Гончаренко, але йому нагадали, що він сам ходив із російським прапором по Одесі.

Ти не соціаліст, а чиновник автодора, — звертався до Киви Горган.

Вы проститутками были и остались, — парирував екс-кандидат у президенти.

Цей випуск шоу, хоча в ньому брали участь ті самі люди, що й завжди в останні місяці, побив рекорд тривалості (понад 5 годин). Квоту «Опозиційної платформи — За життя» у програмі забезпечили Німченко й Рабинович, а дискусійна частина ефіру потонула у сварках.

10 квітня. «Український формат», NewsOne

У «Передмову» проекту, як і на вступне слово ток-шоу «Пульс» напередодні, прийшов Вадим Рабинович. Він піарив Віктора Медведчука, розповідаючи про дипломатичні візити свого колеги по партії до Москви та Мінська. 10 квітня, мовляв, Медведчук мав зустріч і з Путіним: «Обсудили пленных, которых бросила власть».

Поки Рабинович ганив владу, на екрані у студії показали таблицю з річним доходом керівників держпідприємств України. Після того порцію критики від гостя отримав очільник НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв. Решта приводів для критики влади були звичними: зубожіння, заборона російської мови тощо.

У першій дискусійній частині «Українського формату» у студії зібралися народні депутати: від «Опозиційної платформи — За життя» — Євгеній Балицький, від Радикальної партії Ляшка — Ігор Мосійчук, «Батьківщини» — Іван Крулько, екс-голова Київської ОДА Олександр Горган, депутат Київради від Блоку Петра Порошенка Олег Петровець (підписаний «політичним експертом»), телеведучий і бізнесмен Андрій Пальчевский, голова СПУ Ілля Кива, журналіст Юрій Луканов, політкоментатор Валерій Димов та головред «РБК-Україна» Сергій Щербина, який періодично виходив до мікрофона із зали.

Говорили про доцільність дебатів. «Кому нужны дебаты с трупом?» — натякав на Порошенка екс-кандидат у президенти Ілля Кива. «Що зробив чинний президент за десять днів (від першого туру. — Авт.)? Двічі здав аналізи та бордами Путіна Україну завішав», — додав Ігор Мосійчук. «Воїни на передовій, які не голосували за Порошенка, — це теж Путін?» — цікавився Іван Крулько.

«Это шоу (вибори. — Авт.) нам нужно, но свой выбор мы уже сделали», — казав головред «РБК-Україна» Сергій Щербина.

У другій частині «Українського формату» в ефірі залишились Ігор Мосійчук, Валерій Димов, Ілля Кива, Олег Петровець та Олександр Горган. Долучилися екс-регіоналка Ганна Герман, полтікоментатори Вадим Карасьов та Володимир Цибулько, народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Василь Німченко та журналіст Віктор Майстренко, який виходив до мікрофона.

Загалом, участь у програмі взяли 15 чоловіків та одна жінка. Тему дебатів продовжили обговорювати й у другій частині.

Ганна Герман обстоювала доцільність дебатів, аби Володимир Зеленський відповів, «чи скасують вихідний 9 травня» та «як ставляться до ідеї Медведчука щодо автономії Донбасу». Тобто цікавили її тільки тези російської пропаганди, які активно пропагує Медведчук.

У цей час Ігор Мосійчук згадав про «теплу ванну» для Порошенка в ефірі понеділкової «Свободи слова» на ICTV. Тим часом у студії показали звернення дітей, хворих на рак, якими опікується фонд «Таблеточки», із проханням передати кошти від дебатів на лікування. Також у студії згадали про сутички прихильників Порошенка та поліції під офісом Зеленського, а ще — про програми кандидатів.

Герман закликала глядачів «не давати голосів жодному кандидату», щоби другий тур виборів скасували і призначили нові. «Треба президента, який скасує борг України перед МВФ», — додала екс-радниця Януковича. «МВФ вимагав відпустити гривню, щоб курс був як зараз; прем’єр Азаров на це не погодився, і довелося брати гроші в Москві», — пізніше принагідно поділилася спогадами Герман.

Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Василь Німченко знову згадав про Юрія Бойка, за якого, мовляв, «проголосовали миллионы», а ще скаржився, що в Україні поширюється «национал-радикализм — беда из бед». «Готовится смерть русского языка, — розповідав Німченко. — На русском можно будет говорить только в спальне». Ведучий не втручався.

Сварки почалися, коли знов зайшлося про вибори.

Зеленский уже объединил страну, — згадував результати голосування Карасьов.

Ви (прихильники влади. — Авт.) — найбільші агітатори за Зеленського, — сказав Мосійчук.

11 квітня. «Право на владу», «1+1»

Приїзд Порошенка на ефір, де традиційно зібралися його критики й недоброзичливці, став несподіванкою для ведучих «Права на владу».

Президент, зайшовши до студії, запросив Зеленського дебатувати просто в ефірі «Плюсів», нагадав про анонсовану зустріч 14 квітня на НСК «Олімпійський», а принагідно похвалив Наталю Мосейчук, яку «пам’ятає по 5-му каналу» і яка «була блискучою журналісткою».

«Зеленський зараз у Франції», — повідомила ведуча. В цей час до студії завітав представник ГПУ Костянтин Кулик, який звинуватив Порошенка в тиску на слідство у справі Курченка. «Це все (слова Кулика. — Авт.) — відверта брехня», — не знітився президент.

До студії далі почали заходити гості ефіру. Серед них — ціла команда від штабу Володимира Зеленського: політтехнолог Дмитро Разумков, представник команди Святослав Юраш та уповноважений кандидата у ЦВК Сергій Кальченко. Також у студії були народний депутат Єгор Соболєв («Самопоміч»), представник Петра Порошенка Семен Кабакаєв, директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, голова центру «Ейдос» Віктор Таран та тепер уже звільнений голова Одеської ОДА Максим Степанов. Разом 10 чоловіків.

Тим часом Володимира Зеленського таки вивели на зв'язок зі студією телефоном.

«Петро Олексійович знає, що я у Парижі, бо мене супроводжувало авто СБУ», — почав розмову Зеленський. Порошенко кликав Зеленського на дебати 14 квітня, тоді як опонент стояв на тому, що діалог має відбутися на НСК «Олімпійський» саме 19 квітня. У сутичку втрутилася навіть ведуча, попросивши кандидатів не перекрикувати одне одного.

– Володимир Олександрович чує лише себе, — казав Петро Порошенко.

– 19 квітня на НСК. До побачення! — завершив розмову Зеленський.

– 19-го о 20-й годині я буду в студії НСТУ, — крикнув навздогін нинішній президент.

Потому слово дали представнику ГПУ Костянтину Кулику. Він звинуватив Порошенка в особистому втручанні в розслідування справи олігарха-втікача Сергія Курченка. Президент слова Кулика оцінив як замовлення політичних опонентів. Наказ компрометувати нинішнього президента Костянтин Кулик, за словами Порошенка, отримав в Ізраїлі, куди літав на зустріч із олігархом Ігорем Коломойським, а потім зустрівшись із олігархом Дмитром Фірташем у Відні.

Наступним до словесної дуелі з Порошенком став звільнений днями очільник Одещини Максим Степанов. Сказав, що це була помста за малий відсоток голосів від Одещини.

«Його ніхто не змушував фальшувати вибори. Вони визнані міжнародними спостерігачами як вільне волевиявлення», — парирував Порошенко. Крім того, на думку президента, Одещина неефективно використовує кошти з держбюджету, а «результат чинної влади на Одещині — це оцінка не тільки президента, але й голови ОДА», який теж є політичною фігурою.

«2 березня на Раді регіонального розвитку ви говорили (про показники області — Авт.) зовсім інше», — парирував Степанов. Згадали про виплату одноразових компенсацій мешканцям Одещини, які екс-очільник ОДА відтермінував до кінця квітня. За словами Порошенка, якби він дізнався про це раніше, то звільнив би Степанова давно.

– Це була помилка, — резюмував Порошенко.

– Але Степанова, Саакашвілі і Палицю призначали саме ви. То це були аж три помилки? — прискіпувалася ведуча.

– Так, три, — констатував президент.

В умовній другій частині програми, коли Порошенко залишив студію «Права на владу», до мікрофона вийшов Дмитро Разумков. Наголосивши, що СБУ супроводжує кандидата кілька місяців поспіль і не знати, що Зеленський уже в Парижі, Порошенко не міг.

«Три ошибки в Одесской области — сколько же в других?» — прокоментував він ситуацію на Одещині. Показали і «римейк» відео Зеленського, на якому кандидата збиває вантажівка й авторство якого приписують політтехнологам Порошенка (у штабі президента причетність до ролика заперечують). 

«Это за гранью здравого смысла», — коментував відео Разумков.

Тим часом у студії опитали глядачів, чи готові ті простягнути руку дружби тим, хто підтримав іншого кандидата. У підсумку ствердно відповіли 83 %. Далі до мікрофона знову вийшов Кулик.

– Я, працюючи на каналі Коломойського, змушена ставити вам запитання про нього, — бідкалася Наталя Мосейчук.

Летал ли я к Коломойскому? Нет, я летал к врачу, который был в реанимации у моего ребенка, а потом в Вену на допрос Фирташа, — відповів гість.

На питання ведучої, чи посадять когось у межах справи «оточення Порошенка», представник генпрокуратури відповів, що таке можливо, але наразі ГПУ «выполняет команды Банковой».

Потому місце біля мікрофона зайняв народний депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв, який нещодавно оголосив, що йде з цієї політсили. На його думку, Ахметов і Порошенко збагачувалися на торгівлі із сепаратистами, а нині для президента «настала політична відповідальність… він стане другим президентом, хто зустрінеться з власною державою у суді».

Далі до мікрофона вийшов представник Порошенка Степан Кабакаєв. Він підтвердив слова екс-очільника Одещини про те, що той не впливав на вибори в регіоні.

– На вас працює Моше Клугхафт? — згадала популярну останніми днями тему Мосейчук.

– Мені про таку людину не відомо, — відповів Кабакаєв.

У студії показали найбільш «чорні» піар-кампанії минулих та нинішніх виборів.

– Чому така агресивна риторика? (від штабу Порошенка. — Авт.), — запитала в гостя ведуча.

– Бо є вплив Росії, — коментував той.

Білборди (де зображені Порошенко й Путін. — Авт.) теж Росія робить?

– Мені не подобається риторика цих бордів, — зізнався Кабакаєв.

Коли до мікрофона вийшов очільник центру «Ейдос» Віктор Таран, який є членом наглядової ради НСТУ, зайшлося про місце проведення дебатів учасників другого туру. Таран запитав Разумкова, чому ані він, ані Зеленський майже не послуговуються у виступах українською.

«На ефірах принципово говорю російською, звичною для мене. Але мої права точно не треба захищати», — відповів Разумков. Додавши, що, ставши президентом, Зеленський говоритиме державною мовою.

– А коли гинуть бійці на фронті, промовляючи останні слова російською, до них теж є претензії? — відверто маніпулювала ведуча.

– Президент — держслужбовець першого рангу, — нагадав Таран.

Суперечка виникла у студії і при обговоренні власне місця ймовірних дебатів.

– Що заважає провести дебати в іншому місці? — цікавився Сергій Іванов.

– Постанова ЦВК, — відповів Віктор Таран.

Згадав про дебати і представник Зеленського у ЦВК Сергій Кальченко. За його словами, запити про дебати на 19 квітня на НСК «Олімпійський» подавали представники обох штабів. Проте спільного знаменника сторони так і не дійшли.

Показали результати нещодавнього опитування групи «Рейтинг», згідно з яким за Зеленського готові проголосувати 51 % виборців, а за Порошенка — 20,8 %.

«Більшість голосів від кандидатів, які не потрапили до другого туру, перетікає до Зеленського… Але це голоси не за нього, а проти ситуації в державі», — прокоментував Олексій Антипович.

Слово взяв представник штабу Зеленського Святослав Юраш.

Він (Зеленський. — Авт.) — наркоман? — запитала у гостя ведуча.

– Не бачив жодних ознак цього, — відповів Юраш.

На завершення Наталя Мосейчук підбадьорила прокурора-викривача Кулика, порадивши тому «не засмучуватись, бо правда переможе».

12 квітня, «Народ проти», ZIK

На ZIK завітали журналісти Сергій Лямець, Василь Апасов та Віктор Шлінчак, екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, народні депутати: від Радикальної партії Ляшка — Ігор Мосійчук, Блоку Петра Порошенка — Юрій Соловей, «Опоблоку» — Михайло Добкін, екс-кандидат у президенти Роман Безсмертний, колишній заступник МОЗ Валерій Івасюк, член Ради НБУ Василь Фурман, волонтерка Наталія Юсупова, спікер штабу Петра Порошенка Олег Медведєв та перший заступник голови Адміністрації Президента за часів Януковича Андрій Портнов (відеозв'язком). Разом сперечалися 12 чоловіків та одна жінка.

Тема випуску звучала як «Україна завтра: чи буде справжнє “життя по-новому”?». Першими до студійного бар’єру вийшли екс-заступник міністра охорони здоров’я Валерій Івасюк та народний депутат від Радикальної партії Ляшка Ігор Мосійчук. І хоча говорити мали про стосунки нового президента зі старим парламентом, Івасюк зайнявся улюбленою для нього останнім часом справою: жорсткою критикою Володимира Зеленського.

«Є український народ, а є безликий пострадянський народ України, який обрав коміка», — казав Івасюк. Додавши згодом, що «Зеленський — це смертельна хвороба» для України.

Мосійчук переконував глядачів, що за будь-якого президента країну завжди зможе врятувати Верховна Рада: «Парламент впорається з усім». Він розповів, що 22 квітня буде у Держприкордонслужбі, аби контролювати, хто з можновладців тікатиме із країни. Популістична теза зірвала в залі гучні оплески.

Тим часом на відеозв’язок вивели екс-першого заступника голови Адміністрації Президента Андрія Портнова.

– Прокурор Кулик (який звинувачує Петра Порошенка у втручанні в роботу ГПУ. — Авт.) дійсно літав по вказівки до Коломойського? — запитала у спікера ведуча.

– Порошенку вигідно дискредитувати Кулика такими заявами, — сказав Портнов.

Коли ж присутній у студії журналіст Віктор Шлінчак зауважив, що представники влади Януковича — Портнов і Добкін — занадто вільно почуваються в ефірі, отримав відповідь від Добкіна, що довести їхню вину не зміг жоден суд. Натомість представникам нинішньої влади Добкін погрожував тим, що «скоро всем придется отвечать».

Олег Медведєв розповідав заїжджену історію про 100 тисяч гривень, які лишив по собі Віктор Янукович у Держказначействі 2014 року. А народний депутат від БПП Юрій Соловей лякав глядачів тим, що «проросійські сили планують реванш з приходом Зеленського».

В опонента Порошенка немає бачення розвитку держави, а лише «смешки и наркотики», — не заспокоювався Валерій Івасюк. Дісталося від медика й Уляні Супрун, яку Івасюк назвав «козою з Америки, яка наробила зла».

Як завжди різким був у проміжних підсумках резонер Макс Бужанський: «Их (представників влади. — Авт.) презирает вся страна, а они выводов не делают», «вы только крали и лгали».

Ігор Мосійчук заявив, що звернеться до суду щодо білбордів штабу Порошенка. «Путін казав: Будь-хто — тільки не Порошенко», — виправдовував піар-хід речник штабу чинного президента Олег Медведєв. Зрештою додавши, що виборців Зеленського вони прихильниками Путіна не вважають, та вибачившись від імені команди Порошенка перед людьми, ображеними згаданими білбордами. Де і коли Путін говорив таке про Порошенка, глядачі так і не почули.

Василь Апасов цікавився в Олега Медведєва, що робитиме штаб Порошенка, якщо Путін подасть до Лондонського суду за незаконне використання його фото на бордах. «Дозволу у вбивці не питаємо», — відповів політтехнолог.

Другу пару спікерів сформували екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко та член ради НБУ Василь Фурман. Говорили про виклики для української економіки. На запитання ведучої, чи можливий у країні дефолт, Фурман запевнив, що «значних потрясінь в економіці не буде».

– Чи є ризики у зв’язку з можливим поверненням «Приватбанку» Коломойському? — цікавився у Фурмана Медведєв. Отримавши відповідь, що у світовій практиці не було випадків повернення націоналізованих банківських установ.

Третя пара спікерів — народний депутат від БПП Юрій Соловей та екс-кандидат у президенти Роман Безсмертний. Мова зайшла про реінтеграцію окупованих територій. Проте промова депутата-порошенківця цілковито складалася з агітаційних «лякалок». Він не раз повторив, що «риторика штабу Зеленського збігається з меседжами з РФ… а цей кандидат вигідний Росії».

Віктор Шлінчак та Наталя Юсупова підтримували тези порошенківця. Перший цікавився, за скільки Путін зламає Зеленського на переговорах, а друга говорила, що обговорювати цього учасника другого туру — це як вести мову про «дырявые сапоги». Валерій Івасюк натякав на те, що Зеленський — наркозалежний, а Олег Медведєв сказав, що серед радників Зеленського — прихильники «російського світу» і ті, що ностальгують за СРСР. Натомість Безсмертний наголошував, що країна не може звернути з обраного курсу лише волею президента: для цього потрібна згода парламенту. А «вибір народу треба поважати». Ігор Мосійчук назвав Зеленського «продуктом політтехнологів Порошенка». Вочевидь у студії відчутно бракувало якщо не самого Зеленського, то людини, здатної представити позицію кандидата та реагувати на звинувачення на його адресу.

12 квітня, «Ехо України», Прямий канал

У студії були народні депутати Андрій Іллєнко, Борислав Береза та Остап Єднак (позафракційні), Олексій Гончаренко (БПП), заступник МТОТ Георгій Тука, волонтер Мирослав Гай, головний редактор «РБК-Україна» Сергій Щербина, блогер-фронтовик Олексій Петров, письменник Дмитро Капранов, політкоментатор Тарас Чорновіл. Разом 10 чоловіків.

Говорили про можливі дебати учасників другого туру, а також міжнародні візити кандидатів. За традицією, переважна більшість гостей і ведучий стояли на боці нинішнього президента, критично висловлюючись на адресу його опонента.

12 квітня, «Протистояння», NewsOne

Із Василем Головановим та Діаною Панченко спілкувалися головний редактор «РБК-Україна» Сергій Щербина, екс-генпрокурор Святослав Піскун, телеведучий Андрій Пальчевський, політкоментатори Ігор Рейтерович, Ростислав Балабан, Михайло Чаплига, Віктор Таран, Михайло Дяденко, Руслан Бортник, нардепи: від «Опозиційної платформи — За життя» — Юрій Павленко, позафракційні — Сергій Шахов та Михайло Головко, журналіст Юрій Молчанов, екс-очільник Київської ОДА Олександр Горган. Тобто 14 чоловіків.

У першій частині йшлося про дебати Зеленського і Порошенка та «репетицію» в ефірі «1+1».

Тема другої частини — «Чи є зв'язок між законом про мову та тим, хто стане президентом?»

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2671
Читайте також
12.05.2019 12:25
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
3 821
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду