«Мертві чіпляються за живих». Огляд ток-шоу за 27–31 травня 2019 року

«Мертві чіпляються за живих». Огляд ток-шоу за 27–31 травня 2019 року

3 Червня 2019
2189
3 Червня 2019
15:06

«Мертві чіпляються за живих». Огляд ток-шоу за 27–31 травня 2019 року

2189
Що із ситуаційною кімнатою АП, всюдисущий Саакашвілі-бумеранг та чергова поява Медведчука у студії власного каналу.
«Мертві чіпляються за живих». Огляд ток-шоу за 27–31 травня 2019 року
«Мертві чіпляються за живих». Огляд ток-шоу за 27–31 травня 2019 року

Із 27 по 31 травня в українських ток-шоу синхронно обговорювали скандал із обладнанням ситуаційної кімнати в Адміністрації президента та повернення громадянства Михеїлу Саакашвілі. Тоді як в ефірі каналу «112» із сольним виступом з’явився Віктор Медведчук, а на ICTV свою профпридатність доводив генпрокурор Юрій Луценко.

27 травня. «Свобода слова», ICTV

Участь у програмі взяли генпрокурор України Юрій Луценко, лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, представник президента у ВРУ Руслан Стефанчук, лідер об’єднання «Самопоміч» і мер Львова Андрій Садовий, міністр Кабміну Олександр Саєнко, а також гурт політкоментаторів та експертів у складі Володимира Фесенка, Тараса Загороднього, Олексія Голобуцького та Володимира Горбача.

Загалом 8 чоловіків та одна жінка. Першим до мікрофона вийшов непоступливий новій владі генпрокурор Юрій Луценко. Він пояснив: для відставки ще не час.

«Моє завдання — провести чесні парламентські вибори, а потім піду в політику», — анонсував генпрокурор, додавши, що «недоторканності не прагне». Ведучий Вадим Карп’як узявся розпитувати, чому багато резонансних розслідувань не доведено до логічного кінця, а колишні регіонали повертаються в Україну. Відповідаючи, Луценко навіть попросив винести фліпчарт.

На дошці генпрокурор малював ієрархію правоохоронних органів, а потім перейшов до цифр. За його словами, у ГПУ опрацьовані 1,8 мільйона проваджень, а за його каденції винесено 2876 вироків (тобто по 2,5 щодня). До держбюджету повернули 125 мільярдів гривень.

«При цьому у САП і НАБУ — нуль вироків», — вколов колег генпрокурор.

Те, що лише кожен десятий засуджений сідає в тюрму, за словами Луценка, — наслідок недосконалості українського законодавства. На думку генпрокурора, «за хабар має бути від року тюрми». Згадав Генпрокурор і про справи Майдану. За його словами, слідство завершено і прокурори готові йти до суду.

Куди ж пішли ті 125 мільярдів та що зі справами одіозних регіоналів на кшталт Добкіна? — допитувався політолог Фесенко.

Кошти пішли і до бюджету, на погашення зовнішнього боргу, на відновлення армії, — звітував Луценко. Що ж до регіоналів, то їхні справи передані до судів, але довести їх до логічного кінця заважає «судовий бардак».

Показав Луценко і заяву народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Нестора Шуфрича, де той звинувачує Петра Порошенка та Олександра Турчинова у держзраді. «За його заявою, вони посміли дати наказ військам стріляти в тих, хто окупував нашу землю», — уточнив генпрокурор суть заяви, яку вважає «проявом реваншу», після чого демонстративно порвав аркуш.

Потому місце біля мікрофона зайняла екс-кандидатка у президенти Юлія Тимошенко. Вона взялася критикувати Верховну Раду та висловлювати підтримку новому президенту. Нарікала Тимошенко й на те, що вибори до парламенту пройдуть за старим законом. Відзначивши, що голосувати треба «не за прізвища, а за стратегії партій».

Негативно водночас висловилася політикиня щодо можливого оголошення дефолту. «Це призведе до закриття зовнішніх інвестицій та значної девальвації гривні», — наголосила Тимошенко.

Руслан Стефанчук нарікав на брак порозуміння між нинішнім парламентом та Володимиром Зеленським. «Багато корисних законопроектів не ухвалені через лобізм депутатів», — говорив він. Додавши, що у команди Зеленського є «блок законів», але «хто ж їх прийматиме?». Крім того, Стефанчук додав, що президент «не підписуватиме закони, прийняті з порушенням процедури».

Чи готові вже подання щодо силовиків? — запитував активний того вечора Фесенко.

Україна потребує перезапуску системи, — відбивався загальними фразами Стефанчук, не називаючи прізвищ.

З ким політсила нового президента готова ввійти у коаліцію? — запитував гостя Голобуцький.

Прізвища та партії не важливі, — знову не дав конкретики Руслан Стефанчук. Додавши, що політсила Зеленського «хоче взяти відповідальність одноосібно».

Далі біля мікрофона виступав міністр Олександр Саєнко. Він розповів про «ряд законопроектів», напрацьованих урядом, які й досі не ухвалені. Деякі з них, очевидно, згадував нещодавно міністр інфраструктури Володимир Омелян. Хоча чому ті закони так і не проголосували за наявності більшості в парламенті, куди входив і «Народний фронт», ніхто з посадовців не пояснив.

Далі міністр Саєнко взявся піарити політсилу Володимира Гройсмана «Українська стратегія». Ведучий палку промову урядовця не переривав.

Чи є у партії титульна п’ятірка? — запитав Фесенко.

Це будуть молоді люди, але з досвідом, — відповів Олександр Саєнко.

Останнім в ефірі «Свободи слова» виступав екс-кандидат у президенти та лідер «Самопомочі» Андрій Садовий. Він теж узявся піарити власну політсилу. Зокрема, за його словами, в партії впроваджуватимуть відкриті списки, шукаючи лідерів у регіонах. «Списки передамо для вивчення всім громадським організаціям, які тільки забажають», — обіцяв Садовий. Отже, від порівняно жорсткої розмови з Луценком перейшли до традиційнішого для «Свободи слова» самохвальства без перешкод.

28 травня. «Пульс», «112 Україна»

До студії завітали: у першій «сольній» частині — перший президент України Леонід Кравчук; у другій — голова політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук. До групового обговорення запросили очільника партії «Слуга народу» Дмитра Разумкова, який не пропускає ефіри «Пульсу», а також політкоментаторів та політтехнологів Вадима Карасьова, Руслана Бортника, Олесю Яхно, народних депутатів: висуванця «Свободи» Олега Осуховського, представників «Опозиційної платформи — За життя» Нестора Шуфрича, Василя Німченка й Наталю Королевську, «Батьківщини» — Івана Крулька, БПП Артура Герасимова, позафракційного Дмитра Добродомова, екс-генпрокурора Святослава Піскуна, заступницю голови партії «Громадсько-політична платформа Надії Савченко» Тетяну Проторченко. Разом 12 чоловіків і 3 жінки.

 

У першій частині згадали про повернення українського громадянства екс-президенту Грузії Михеїлу Саакашвілі. Кравчук назвав це «моментом справедливості для Зеленського». Хоча й додав, що в Україні Саакашвілі навряд чи обійме важливу посаду.

Періодично Леонід Кравчук нахвалював Зеленського, а також Юлію Тимошенко, назвавши її «Новий курс» «документом великого досвіду», а саму лідерку «Батьківщини» — «найкращим менеджером». Також, на думку політика, Ігор Коломойський не матиме істотного впливу на новообраного президента. Згадав Кравчук і про переговори щодо миру. На його думку, з мінського формату мають виключити представників самопроголошених республік, а також повернутися до Будапештського меморандуму. «Має бути діалог з Росією, і не треба цього боятися», — додав перший президент.

Проросійська риторика полилася з уст власника каналу Віктора Медведчука. На його думку, Зеленський має вести прямі переговори «с Донецком, Луганском и Москвой». «75 % — за прямые переговоры с Путиным», — наводив «статистику» Медведчук, не пояснюючи, звідки взяв такі дані (йдеться про результати соцопитування центру «Соціальний моніторинг», Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременко та Соціологічної групи «Рейтинг»). Додаючи, що «ключ от мира — в Кремле», а Донбас має отримати спецстатус.

Згадав Медведчук і про рішення міжнародного трибуналу ООН із морського права щодо звільнення захоплених росіянами українських моряків, назвавши МЗС України і профільного міністра «неразумным» за критику позиції Росії щодо цього питання.

На запитання, з ким планують об’єднуватися народні депутати від «Опозиційної платформи — За життя» в новому парламенті, Медведчук відповів: «Объединимся с идеологически близкими партиями», — не конкретизуючи.

Коли ж настав час «гуртової» частини ефіру, топ-темою для обговорення знов було повернення громадянства Михеїлу Саакашвілі. «Закон был нарушен, а теперь восстановлен», — коментував ситуацію очільник партії «Слуга народу» Дмитро Разумков, який учергове став основним спікером «групової» частини «Пульсу». «Нехай президент поверне і ліцензію Савіку Шустеру», — додав екс-генпрокурор Святослав Піскун.

Чи буде екстрадиція Саакашвілі в разі запиту грузинських правоохоронців? — запитала в радника Зеленського політкоментаторка Олеся Яхно, згадуючи справи проти політика, заведені на його батьківщині.

Какая экстрадиция для гражданина Украины? — відповів за Разумкова Нестор Шуфрич.

На питання ж народного депутата — висуванця «Свободи» Олега Осуховського, чи не буде «Слуга народу» об’єднуватися у ВРУ з проросійськими реваншистами, вже сам Разумков відповів у традиційному для команди Зеленського стилі — без конкретики: «Зеленский будет с украинским народом».

Крім того, Дмитро Разумков, попри питання, не назвав кадрових призначень нового президента в силовому блоці. Що ж до нового скликання ВРУ, то Разумков певен, що у партій «важна не идеология, а цели похода в парламент».

Натомість постійний представник «Опозиційної платформи — За життя» у студії каналу «112» Василь Німченко виголошував уже заїжджені проросійські тези про 75 % людей, які «сказали о переговорах с Россией». Згадав і про мовний закон, який призвів до, на його думку, «раскола на языковой почве». До честі Дмитра Разумкова, він не став відповідати на відверто маніпулятивний закид про «розкол», сказавши лише, що «президент Зеленский будет делать максимум для возвращения людей домой».

Наприкінці програми згадали і про скандал з обладнанням у ситуаційній кімнаті АП. «Апаратура передана за процедурою, а нічого секретного там не було», — виправдовувався лідер фракції БПП Артур Герасимов, ще й звинувативши представників Зеленського в небажанні переймати справи у колишньої влади.

Ситуаційна кімната останній час працювала тільки на піар президента Порошенка, — переконував присутніх колишній член фракції БПП Дмитро Добродомов.

Там розглядалися питання війни і миру, — заперечував Артур Герасимов.

Наприкінці ефіру ведучий навів цитати екс-заступника голови АП Дмитра Шимківа про те, що обладнання із ситуаційної кімнати купувалося коштом держбюджету. «Куди ж поділося те обладнання і звідки взялося орендоване?» — запитував Володимир Полуєв. Та відповісти в Герасимова часу вже не залишилося. Насправді із процитованого інтерв’ю Шимківа «Українській правді» не зовсім зрозуміло, чи купувалося обладнання, чи справді бралося в оренду в різних державних структур.

29 травня. «Український формат», NewsOne

У «Передмову» проекту прийшов позафракційний народний депутат Дмитро Добродомов, лідер партії «Народний контроль». Зайшлося про Саакашвілі. Гість студії рішення повернути громадянство привітав, водночас критикуючи Зеленського за відсутність кандидатур на ключові державні позиції. Згадав політик і про проблему із ситуаційною кімнатою в АП, повторивши тезу, яку напередодні озвучував в ефірі «Пульсу» на каналі «112»: «У ситуаційній кімнаті останніми роками був передвиборчий штаб Порошенка».

 

У першій дискусійній частині «Українського формату» у студії зібралися народні депутати: від «Опозиційної платформи — За життя» — Нестор Шуфрич та Наталя Королевська, від РПЛ — Олег Купрієнко, а також політтехнологи та політкоментатори Дмитро Раїмов, Михайло Чаплига, Володимир Цибулько і Валерій Димов, екс-генпрокурор Святослав Піскун, журналіст інтернет-газети «Страна.юа» Денис Рафальський, який виходив до мікрофона. На відеозв’язок виходила співачка Оля Полякова.

Знову зайшлося про ситуаційну кімнату в адміністрації президента. «Винні мають понести покарання», — гримав на попередню владу колишній генпрокурор Святослав Піскун.

«Чому цього не демонстрував Богдан (голова АП — Авт.)? Це інформаційний вкид»? — переконував представник РПЛ Олег Купрієнко.

Згодом на відеозв’язок зі студією вийшла співачка Оля Полякова, яка заявила про похід у політику. Вона підтвердила бажання створити партію, до складу якої увійдуть лише жінки, та підтримала впровадження гендерних квот для парламенту на рівні 50 на 50. Проте співачка наголосила: на нинішні вибори до ВРУ йти не збирається.

Потому дискусія знову повернулася до ситуаційної кімнати в АП. «Використання особистого майна (в Адміністрації президента. — Авт.) — це триндець», — висловлював власне бачення політкоментатор Михайло Чаплига.

«АП — это территория вранья и пропажи», — не добирав слів політтехнолог Дмитро Раімов. Додавши, що використання особистого майна на подібних об’єктах — це злочин.

«Це — деградація інституту держави», — коментував інцидент Святослав Піскун.

Потому у студії повернулися до обговорення Саакашвілі. «Його повернення втягне країну у хаос», — говорив Чаплига. Також, за його інформацією, Порошенко нині об’єднався із представниками партії Ляшка для протидії новій владі.

Згадали і про заяви Ігоря Коломойського про доцільність оголошення дефолту. «Слова Коломойского — это месседж для Запада», — переконував Дмитро Раімов. Натомість Нестор Шуфрич закликав «не бояться технического, просчитанного дефолта».

 

У другій частині «Українського формату» в ефірі залишилися Шуфрич, Піскун та Димов. Компанію їм склали народні депутати Андрій Іллєнко — висуванець «Свободи», Ігор Мосійчук від РПЛ, політкоментаторка Олеся Яхно, політтехнолог Вадим Карасьов, громадський діяч Дмитро Співак, а також журналіст Володимир Бойко. На зв’язок зі студією також виходив Михеїл Саакашвілі.

Загалом, участь у програмі взяли 15 чоловіків та 3 жінки. Учасники «Українського формату» не втомлювалися говорити про Саакашвілі. «Он может как зажечь, так и поджечь», — коментував Вадим Карасьов. Натомість Володимир Бойко цікавився у присутніх, що робити зі справами, заведеними на Саакашвілі у Грузії, та чи законним було саме надання грузину громадянства.

«Україна не видає власних громадян, а от справу видачі громадянства має вирішувати суд», — коментував ситуацію Піскун.

– Необхідно також повернути ліцензію Савіку Шустеру, — повторив озвучену раніше на «Пульсі» думку Святослав Піскун.

– Невдовзі він (Шустер. — Авт.) про все розповість в інтерв’ю нашому каналу, — анонсував Василь Голованов.

Народний депутат Ігор Мосійчук, у свою чергу, прокоментував свою «нетверезу» появу в ефірі ZIK. Свій стан екс-соратник Ляшка пояснив тим, що прийшов на ефір після наркозу. Анонсував народний депутат і похід на вибори по 94-му виборчому округу, підкресливши, що разом із ним по мажоритарних округах ітиме «команда однодумців». Потому представник «Опозиційної платформи — За життя» Нестор Шуфрич запропонував Мосійчуку та представникам інших політсил об’єднатися навколо єдиного кандидата, який зможе зробити так, «чтоб Кононенко в парламент не попал». Того ж дня народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ігор Кононенко, який має намір балотуватися за мажоритарною системою на 94-му окрузі, написав у фейсбуку, що поступається місцем у списку «Європейської солідарності» «новим політикам». Ігор Мосейчук, коментуючи можливу співпрацю з «Опозиційною платформою— За життя» та іншими політсилами щодо протистояння на округах соратникам Порошенка, допустив можливість консультацій із цього приводу.

При цьому й Мосійчук, і громадський діяч Дмитро Співак висловили думку, що 21 липня українці оберуть «перехідний парламент».

Наостанок Нестор Шуфрич знову, як і на попередніх ефірах, вдався до піару Медведчука та просування ідеї перемовин з Росією. «75 % людей хотят прямых переговоров с РФ», — повторював народний депутат результати соцопитування.

30 травня. «Право на владу», «1+1»

До Наталки Мосейчук та Сергія Іванова цього вечора прийшли секретар РНБО Олександр Данилюк, голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков, Президент Грузії (2004–2013) Михеїл Саакашвілі, лідер партії «Голос» і співак Святослав Вакарчук, голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов, директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович. Телефоном включався мер Харкова та потенційний кандидат у народні депутати Геннадій Кернес, відеозв’язком — Оля Полякова. Разом 7 чоловіків та одна жінка.

 

«Ці вибори будуть найепатажнішими», — заявила на старті програми ведуча. Потому до центрального мікрофона вийшов Олександр Данилюк. Він говорив про засідання РНБО, заплановане на 31 травня. На ньому, за словами Данилюка, мало йтися, зокрема, про транзит газу та енергоринок України.

Однак посадовця запитали і про ідею оголошення дефолту, яку озвучив олігарх Ігор Коломойський. «Це думка окремого бізнесмена», — відхрестився від заяви Данилюк. Невиконання боргових зобов’язань, на його думку, «призведе до серйозних наслідків».

Коли ж зайшлося про Віктора Медведчука, секретар РНБО сказав: «Ми не бачимо його у Мінському процесі».

До слова, нинішній ефір «Права на владу» виклали на ютуб-каналі «ТСН» із вирізаним фрагментом. Приблизно тоді у студії зчинилася суперечка між Олександром Данилюком та лідером фракції БПП у Парламенті Артуром Герасимовим.

– Де заява Зеленського стосовно дефолту? — насідав на політичних опонентів Герасимов.

– Ви зараз на виборах? Я — ні, — відбивався Данилюк.

Крім того, секретар РНБО анонсував внесення командою Зеленського проекту закону про відповідальність за незаконне збагачення. У той же час Герасимов розповідав про візит глави АП Андрія Богдана до голови Конституційного суду Шевчука навесні цього року для лобіювання особистих питань. Хоча доказів на прохання ведучих лідер фракції БПП не надав.

Ведуча Наталя Мосейчук, у свою чергу, запитала в Данилюка, як той ставиться до заяв спікерки Ради Федерації РФ Валентини Матвієнко про зацікавленість Росії у «нормалізації відносин» з Україною. «Повернемося до нормандського формату перемовин», — відповів посадовець.

Потому до мікрофона вийшов Саакашвілі. На його думку, «73 % (голосів за Зеленського. — Авт.) — это электоральный майдан». Також екс-вигнанець зауважив, що має намір допомагати команді президента і «не будет никому мстить». Крім того, на думку Саакашвілі, президент має «сократить госапарат в четыре раза».

Згадали в ефірі «Права на владу» і про ситуаційну кімнату в АП. Зокрема, лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков навів слова екс-заступника голови АП Шимківа про те, що техніка, наявна в кабінеті, придбана державним коштом (нагадаємо, насправді в інтерв’ю Шимківа прямо цього не було сказано) . Соратник Зеленського поцікавився в Герасимова, як же державне перетворилося на орендоване — відповіді не було.

Телефоном до ефіру долучився охочий підкорити Верховну Раду Геннадій Кернес. За його словами, його нова політсила стане «представительством региональных элит», а її члени — «люди ответственные». Геннадія Труханова, мера Одеси, Кернес вважає «хорошим хозяйственником», а себе — тим, хто веде до парламенту «региональную элиту». При цьому зауважив, що сам на місце у ВРУ не претендує. На запитання Мосейчук, чи не вважає зараз себе Кернес, проти якого безуспішно відкривалися справи, переможцем, мер Харкова відповів, що перемагав тільки на місцевих виборах.

Далі місце біля мікрофона зайняв лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук. «Не було жодного сумніву, коли і куди йти», — розповідав про похід у парламент співак, відкидаючи закиди щодо тривалої невизначеності.

– Раніше ви, наприклад, не голосували за вступ України до НАТО, — пригадував митцю «гріхи минулого» співведучий проекту Сергій Іванов.

– Не пам’ятаю такого. Я з дитинства за НАТО, — виправдовувався Вакарчук. Зауваживши, що «2007 і нині — це різні речі».

На запитання ведучої, хто фінансує партію «Голос», співак відповів, що це робить він сам, а також окремі неназвані бізнесмени. Далі Мосейчук запитала, чи справді до списку політсили ввійшов керівник агентства Postmen, яке вело кампанію чорного піару проти Зеленського. «Якщо ці люди таке робили, їх у нашій команді не буде», — переконував Вакарчук.

Промова Вакарчука, як і виступи його колег з інших політсил, була щедро пересипана популістськими тезами на кшталт «знищувати олігархів» чи «змінити старих на нових».

Коментуючи передвиборну ситуацію, директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович відзначив, що «запит на нові обличчя продовжується».

Потому до центрального мікрофона вийшов очільник партії «Слуга народу» Дмитро Разумков.

Що буде у вашій партії, крім прізвища Зеленського? — цікавилася в нього ведуча.

Мы не станем такими, как они (попередники. — Авт.), — відповідав Разумков.

Останнім виступав лідер фракції БПП. Артур Герасимов переймався за українську економіку, яку влада Порошенка, за його словами, «тримала п'ять важких років». Наостанок Герасимов та Разумков іще раз посперечалися про дефолт: очільник «Слуги народу» відхрестився від слів Коломойського.

31 травня, «Ехо України», Прямий канал

У студії Прямого зібралися: народні депутати Олександр Бригінець (БПП), Леонід Ємець («Народний фронт»), Олег Купрієнко (РПЛ), Олена Сотник («Самопоміч»), політкоментатори Тарас Чорновіл, Сергій Таран та Валентин Якушик, політтехнолог Денис Богуш, заступник МТОТ Георгій Тука, екс-депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов, колишній очільник Мін'юсту Олександр Лавринович, екс-народний депутат від «Батьківщини» Андрій Сенченко. Разом 11 чоловіків та одна жінка.

 

«Ніхто ні з ким не хоче домовлятись! За три роки (відколи живе в Україні. — Авт.) я такого не бачив: кожен дере свій шмат», — бідкався на старті ефіру ведучий Матвій Ганапольський.

«У тренді — молоді та розумні, але де ж тут досвід», — додав він трохи згодом. В цей час у студії показали сюжет про електоральні настрої українців за два місяці до парламентських виборів.

«Не варто довіряти соціології», — завів улюблену для соратників Ляшка пісню представник РПЛ Олег Купрієнко. Хоча соцопитування відносно президентських перегонів були близькі до фактичних результатів.

«Є (з виборами до ВРУ. — Авт.) загроза російського реваншу. Маємо загрозу втрати демократії», — говорив Сергій Таран, якого в титрах підписали «політологом», знехтувавши фактом, що він увійшов до президії партії «Європейська солідарність».

– Це політична заява, — остудив гостя Ганапольський.

Нагнітати обстановку взявся і прихильний до команди Порошенка політкоментатор Тарас Чорновіл. Який, зважаючи на зростання курсу долара цього тижня, припустив, що «до дня виборів долар може бути по 100». Потому додавши, що після 21 липня у парламенті «будуть не нові обличчя, а нові задниці у старих кріслах».

Власну «соціологію» озвучив і екс-депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов. На його думку, партія «Слуга народу» матиме близько 230 мандатів, а до топ-трійки переможців крім «Опоблоку» увійде «Голос» Вакарчука із 8 % голосів. Крім того, Пономарьов певен: «Юлии Тимошенко премьерство не грозит».

Екс-народний депутат від «Батьківщини» Андрій Сенченко, своєю чергою, припустив, що загроза проросійського реваншу виникла внаслідок неефективних дій попередньої влади. Чим викликав обурення Ганапольського.

«Коли Порошенко був президентом, вони (проросійські політики. — Авт.) сиділи з язиками у дупі. Коли ж цей шоколадний барига і вор пішов, усі язики з дупи повитягали», — гримав на гостя ведучий. Хоча й не згадав при цьому того ж таки Віктора Медведчука, який і за часів президентства Порошенка в останній рік почувався вкрай вільно.

Згадали в ефірі «Еха» резонансне інтерв’ю «Детектора медіа» зі співвласником студії «95 квартал» Борисом Шефіром. «Ці заяви — сигнал на схід, що ми (команда Зеленського. — Авт.) — свої. Він (президент. — Авт.) думає, як би обдурити людей», — казав народний депутат від БПП Олександр Бригінець.

Наперекір загальній думці пішов екс-міністр юстиції Олександр Лавринович. Зауваживши, що у студії обговорюють «точку зору приватної особи».

– Це є маніпуляція з вашого боку на користь кампанії колишнього президента, — висловлював позицію Лавринович.

– Всі ЗМІ про це говорять, а маніпулюємо тільки ми? – обурювався Ганапольський.

– Я знаю, як ви маніпулювали за попередню кампанію і як працюєте зараз.

– Як?

– Інтенсивно!

– У чому маніпуляції? — вдавав здивування ведучий.

– Робити вибірку не буду, — не підкріпив твердження фактами гість.

«Це інтерв’ю (Шефіра. — Авт.) — чиста вата», — говорив заступник МТОТ Георгій Тука. Додавши, що таких людей, як Борис Шефір, зневажає. Також Тука певен, що під брендом «Слуга народу» до парламенту зайде «велика кількість негідників».

«Що у Зеленського в голові, те у Шефіра на язиці… Це — вимірювання температури суспільства», — ставив діагнози соратник Ляшка народний депутат Купрієнко.

Згадали на «Ехові» і про стенограму засідання за участю президента та голів фракції, яку оприлюднили начебто зі слідами редагування. «Вони (представники Зеленського. — Авт.) поводяться як дрібні злодії», — не стримував себе Тарас Чорновіл.

Зайшлося у студії про відставку Гройсмана, яку не підтримали народні обранці.

«Мертві чіпляються за живих», — філософськи коментував ситуацію політолог Валентин Якушик. Експерт викликав сміх у студії, охрестивши новостворену політичну силу очільників Одеси та Харкова як «Плохие Гены». А от саркастичні дописи в соцмережах міністра інфраструктури Володимира Омеляна, де той висміює президента, Якушик назвав «96-м кварталом».

Згадали повернення громадянства Михеїлу Саакашвілі. «Зеленський пішов на злочин — узурпацію влади», — коментував це Тарас Чорновіл, говорячи про незаконність дій президента й додавши, що «Порошенко був загрозою для олігархів» — без уточнень, для яких саме.

Крім того, на думку Чорновола, Саакашвілі є людиною-бумерангом. Бо «хто його запустив, по тому він і звіздоне».

Поки більшість гостей критикували колишнього очільника Грузії за епатажність і непередбачуваність, на захист Саакашвілі став політкоментатор Якушик, назвавши того людиною європейського масштабу. Порція компліментів від гостя дісталася і скандальному Андрію Портнову, якого Якушик назвав «самураєм», що йде мститися за поганьблену честь.

«Премьером может стать Аваков», — змінив тему Ілля Пономарьов.

Зайшлося і про кадрові призначення нового президента. Ганапольський при цьому цитував відомого українського сатирика Павла Глазового, порівнюючи Володимира Зеленського з героїнею гуморески митця — простою жінкою Фенькою, яка шукала собі ідеального чоловіка. «Хоча ми б на його місці робили те ж саме», — констатував ведучий.

«В. о. голови СБУ є людина, яка не має до цього стосунку», — критикував призначення Івана Баканова Тарас Чорновіл. Хоча призначення на посаду генпрокурора Юрія Луценка, який теж не мав фахової підготовки, мало чим відрізнялося від цієї ситуації.

31 травня, «Народ проти», ZIK

В ефірі того вечора були: головред «РБК-Україна» Сергій Щербина, політкоментатори Михайло Чаплига і Тарас Загородній, народні депутати Ігор Мосійчук (екс-РПЛ), Антон Геращенко («Народний фронт»), Євгеній Мураєв (позафракційний, лідер партії «Наші»), Володимир Парасюк (позафракційний), Андрій Немировський (БПП), Михайло Добкін («Опозиційний блок»), експерт партії «Слуга народу» Данило Гетьманцев, журналіст Роман Реведжук, міністр інфраструктури Володимир Омелян. Разом гостей: 12 чоловіків та жодної жінки.

Теми обговорення: платити чи не платити: якою буде подальша співпраця з МВФ? Чому депутати продовжують саботаж? Хто з ким піде на вибори?

31 травня, «Протистояння», NewsOne

У вступну частину проекту прийшов знову українець Міхеїл Саакашвілі, який поділився власним баченням політичної ситуації в Україні.

У першій дискусійній частині проекту у студії зібралися народні депутати Євген Балицький та Юрій Павленко (ОПЗЖ), Іван Крулько («Батьківщина»), Дмитро Лінько (РПЛ), Олег Осуховський (позафракційний, висуванець ВО «Свобода»), Олена Сотник («Самопоміч»), Сергій Шахов (позафракційний, висуванець від «Нашого краю»), громадський діяч Василь Апасов, політкоментатори Руслан Бортник, Ростислав Балабан, Олег Волошин, Ігор Рейтерович, телеведучий Андрій Пальчевський, лідер СПУ Ілля Кива. Йшлося про те, кого українці підтримають на позачергових виборах до ВРУ, та про перебіг кампанії.

У другій частині в студії «Протистояння» залишилися ті ж самі гості. Участь в ефірі взяли 14 чоловіків та одна жінка. Говорили про перші 11 днів Зеленського на посаді президента, непідтримання відставки Гройсмана та інші помітні події з політичного життя України.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2189
Читайте також
12.05.2019 12:25
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
3 820
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду