detector.media
Іра Рябоштан
Денис Шабанін
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
23.12.2022 13:00
Обличчя марафону «Єдині новини» у листопаді 2022 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» у листопаді 2022 року: кому давали слово найчастіше
Найчастіше в ефірі марафону були речники, які коментували наслідки ракетних ударів, наступ на Бахмут і звільнення Херсона.

Із початку травня «Детектор медіа» збирав дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травеньчервеньлипеньсерпень, вересень, жовтень). Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

8 листопада до пулу виробників марафону долучився новостворений канал «Ми — Україна». Спершу каналу виділили нічні блоки, в яких було небагато прямих включень чи студійних інтерв’ю, однак уже на другому тижні «Ми — Україна» включили в загальну сітку марафону, тож тепер йому випадають блоки в різний час. Оскільки дані про блоки каналу ми почали збирати з 8 листопада, порівнювати їх із іншими каналами можна буде в наступні місяці.

У листопаді загальна кількість розмов в ефірі марафону зросла з 1796 до 1826, а унікальних гостей побільшало з 745 до 763 в порівнянні з жовтнем. Втім це досі значно менше, ніж, наприклад, було у червні. Як і в попередні кілька місяців, нічний (а часом і не лише нічний) ефір марафону заповнюється повторами, що впливає на порівняно меншу кількість гостей, із якими проводять розмови.

Із 1826 розмов 360 (19,7%) були з жінками — це менше, ніж у попередні два місяці (23%). Із 763 унікальних гостей жінок було 196, або 25,6% — на два відсоткові пункти менше, ніж у жовтні.

У топі гостей марафону, яких запрошували найчастіше, новий лідер — Юрій Ігнат, речник Повітряних сил української армії. Вже у жовтні він був на другому місці, а в листопаді мав той показник, який у попередньому місяці мала Наталя Гуменюк — 38 включень. Така увага до речника Повітряних сил небезпідставна, адже протягом листопада Україна багато разів зазнавала ударів російськими ракетами і дронами-камікадзе, й саме протиповітряна оборона Повітряних сил давала відсіч. На другому місці з майже таким самим результатом (36 появ в ефірі) — речник Східного угрупування військ Сергій Череватий. До нього також щодня були питання, адже росіяни невпинно штурмували Бахмут. Речник Одеської ОВА Сергій Братчук і речниця штабу сил оборони півдня Наталя Гуменюк, які очолювали топ у минулі місяці, відповідно на третьому й четвертому місцях. Хоча Херсон і Херсонщина були у фокусі в перші тижні місяця, коли російська армія відступала і правобережну частину області включно з обласним центром звільняли українські війська.

Решта людей у топі йдуть із помітним відривом: мер Мелітополя в екзилі Іван Федоров (19 появ в ефірі), воєнні експерти Олександр Мусієнко і Сергій Кузан (по 18), голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух, Харківської — Олег Синєгубов (чи не вперше за час спостережень він випередив у топі мера Харкова Ігоря Терехова). Також серед порівняно найпопулярніших знов опинився голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. Він був регулярним гостем марафону в перші місяці, однак у квітні-травні його включень різко поменшало й було порівняно мало аж до листопада, коли Кіма включали 12 разів.

Є у топі також заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко; раніше головним спікером Банкової в ефірі марафону був Михайло Подоляк, однак у листопаді кількість появ Тимошенка й Подоляка зрівнялася.

Відключення електроенергії та ремонт зруйнованих росіянами електромереж зумовили підвищену увагу марафонців до шефа ДТЕК Дмитра Сахарука і енергетичного експерта Олександра Харченка. А за «політичну» частину висвітлення ситуації в Херсоні і області відповідав уже не лише голова осередку «Слуги народу» на Херсонщині і перший заступник голови облради Юрій Соболевський, а й заступник Херсонського міського голови Роман Головня. Кілька разів включали в ефір пресофіцера Комендатури оборони Херсона Дмитра Плетенчука і секретарку Херсонської міської ради Галину Лугову.

Єдиний урядовець у топі — міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

І ще одна показова поява у топі: десять разів протягом місяця в ефір включали Зоряну Степаненко — кореспондентку «Радіо Свобода» і «Настоящего времени» в Брюсселі. Зоряна — журналістка, однак в ефірі «Єдиних новин» виступає в ролі експертки, розповідаючи про важливі рішення керівних органів Євросоюзу і НАТО.

У блоках більшості телеканалів найчастіші гості — речники (Юрій Ігнат, Сергій Череватий, Сергій Братчук та інші); із загальної картини вибивається «1+1», на якому найбільше ефірів мали Зоряна Степаненко з «Радіо Свобода» і снайпер із позивним «Дєд». У блоках ICTV/СТБ одним із найчастіших гостей був Дмитро Сахарук із компанії ДТЕК.

Загалом спікери, які коментували політичну ситуацію в країні, «розпорошилися» — їх стало більше, а в середньому кількість появ в ефірі зменшилась. Найчастіше про політику говорили Міністр кабінету міністрів Олег Немчинов і Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко (по сім розмов в ефірі), а з народних депутатів — Данило Гетманцев і Роксолана Підласа.

Бойові дії коментували здебільшого речники; з найчастіше запрошуваних експертів — Роман Світан, Сергій Кузан і Олександр Мусієнко. Про міжнародні відносини говорили насамперед експерти-міжнародники (Богдан Ференс), політкоментатори (Володимир Фесенко) і журналістка Зоряна Степаненко. Хоча у топі коментаторів міжнародної тематики є також радник голови Офісу президента Михайло Подоляк і нардеп Єгор Чернєв — голова постійної делегації України у парламентській асамблеї НАТО.

Висвітлюючи звільнення Херсона, марафонці звернули увагу й на мистецько-культурний вимір: кілька разів в ефірі з’являлась директорка художнього музею Аліна Доценко, директорка обласної бібліотеки Надія Коротун, режисер херсонського театру Олександр Книга. Давали слово й «пересічним херсонцям», іноді називаючи лише їхні імена з міркувань безпеки.

Про інші тенденції в етері спільного телемарафону читайте у щотижневому моніторингу дотримання стандартів.

Скриншот відео: Вікна-новини/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY