Кому Зеленський ворог? Моніторинг теленовин 6–11 грудня 2021 року

Кому Зеленський ворог? Моніторинг теленовин 6–11 грудня 2021 року

19 Грудня 2021
2740

Кому Зеленський ворог? Моніторинг теленовин 6–11 грудня 2021 року

2740
На канали «ОПЗЖ» повернулися бідкання про утиски свободи слова. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Кому Зеленський ворог? Моніторинг теленовин 6–11 грудня 2021 року
Кому Зеленський ворог? Моніторинг теленовин 6–11 грудня 2021 року

Практично щодня однобоко критикуючи президента й уряд, канал «Україна» заявив, що виступає за єдність українців та є відкритим майданчиком для всіх точок зору. Втім поки що там концентруються суто критичні до влади погляди, принаймні у праймових новинах. Протягом тижня на телеканалах побільшало емоційного трешу, але поменшало тем, пов’язаних із внутрішньою політикою. А найуважніше новинарі стежили за обговоренням на міжнародній арені нового витка російської агресії — поки що інформаційного.

Найпопулярніші новини

Міжнародна політика вийшла на другу позицію після соціальних тем, загалом обігнавши навіть внутрішню політику. Навіть теми коронавірусу поступилися за популярністю переговорам президентів США, Росії, України та Франції. Ці перемовини були передусім пов’язані із загрозою російського вторгнення в Україну. Найбільше уваги міжнародній політиці приділяли на Суспільному — понад третина матеріалів стосувалася цього блоку тем.

На каналі Шуфрича-Медведчука нарешті звернули увагу на питання російської агресії, хоча попереднього тижня у праймових новинах її ігнорували. Поточного тижня висвітлення було різностороннім, подавали й думки експертів-міжнародників про наслідки переговорів Байдена та Путіна, й реакції української сторони та західних партнерів України. Але в окремих випадках перевага опинялася на стороні Росії. Наприклад, 10 грудня на каналі передали заяву представника російського Міністерства закордонних справ Сергія Рябкова, що Росія та США продовжать напрацьовувати спільний безпековий документ, при цьому не додали контексту, підтверджень із боку США чи очікувань України з цього приводу. Також цього дня в новинах Першого незалежного повідомили з посиланням на генсека НАТО Єнса Столтенберга, що лише дипломатія розв’яже «кризу між Росією та Україною», а переговори з Росією є вкрай важливими для НАТО. Втім не йшлося про погрози санкціями з боку США та ЄС, а також про застереження того ж Столтенберга, що будь-які спроби російської агресії матимуть потужну відповідь. Тож тут акценти були зміщені, а Росія зображена надійною потенційною учасницею переговорів.

На 5 каналі завзяте та різнобічне висвітлення переговорів щоразу супроводжувалося оцінками ведучого Віталія Ковача: «Останні дві доби у мене особисто складалося враження, що президент України — Джо Байден», «І повернімося до Нормандського формату, який нині радше мертвий, ніж живий» тощо. На «Україні», як і попереднього тижня, обговорення безпекової ситуації вилилось у піар Арсенія Яценюка. Можна побачити, що його висловлювання не мали жодної інформаційної цінності: «Ми, Україна та Захід, будемо креслити червоні лінії для Путіна і скажемо: ніякої ескалації, ніякої агресії проти України! Дайте Україні спокій та поверніть Донбас і Крим!», «Що заплатить Україна, якщо захід не підтримає її? Це буде для нас катастрофа». На 5 каналі рецептами оборони ділився Петро Порошенко, а на «Інтері» — лідер Національного корпусу Андрій Білецький.

 

З огляду на незмінну актуальність теми можливого вторгнення, майже всі канали (крім «Інтера») розповідали, де шукати бомбосховища в українських містах та в якому вони стані.

Телевізійна опозиція

Канал «Україна» відносно віднедавна вправно користується нагодами вказати на прорахунки влади. Страйки шахтарів на Львівщині: «Ситуація абсурдна, кажуть експерти, бо держава не платить за вже добуте вугілля своїм шахтарям. Гірники наголошують: якщо грошей не побачать, із касками та лопатами поїдуть вибивати їх до Кабміну». Ні експертів, ні шахтарів чи представників профспілки, ні представників влади в цьому повідомленні не цитували й не називали. На 5 каналі такі прийоми використовують віддавна. Але з новим ведучим теленовин нарікання на внутрішню політику стали значно емоційнішими: «На тлі цього репету постає руба одне питання: а де українське вугілля, що з державними шахтами?»

На «Україні» не оминули розказати невдале привітання з ювілеєм композитора Ігоря Поклада, і «таки» присвоєння йому звання Героя України «після гучного скандалу». Крім «України» цей гучний скандал помітили тільки на каналі Шуфрича-Медведчука та онлайн-медіа, що не надто дотримуються професійних стандартів. Нагадаємо, йдеться про те, що Офіс президента нібито запропонував дружині композитора роздрукувати привітання самотужки.

Також на каналі Ахметова цього тижня розповіли, що Україна «плентається у хвості світового рейтингу країн, де активно борються із корупцією». Сюжет, сфокусований на суто негативних аспектах, однобоко висвітлюючи проблему, вийшов на «Україні» до Всесвітнього дня боротьби з корупцією. На «1+1» цього дня вийшов паркетний звіт прокурорів, як вони сумлінно карають корупціонерів — або принаймні намагаються, поки судова система недореформована.

На «Україні» 7 грудня поширили свою ж заяву: «У час історичних випробувань, українці мають припинити розбрат і об'єднатися заради захисту нашої країни. Канали "Україна" та "Україна 24" були і залишаються майданчиками, відкритими для різних думок і усіх точок зору, наголошує "Медіа Група Україна" в офіційній заяві». Важливе про контекст цієї заяви читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

Тим часом відновили свої нарікання на утиски свободи слова на Першому незалежному: «Діаспора за свободу слова. Понад півтори сотні українців, які живуть у Чехії, зібралися біля вітчизняної дипустанови у Празі. Розповіли: раніше дізнавалися про новини з батьківщини в ефірах українських мовників, зокрема, "112 Україна", Newsone, ZIK та Першого незалежного», — йшлося в новинах 7 грудня. Подібне повідомлення вийшло того ж дня й на «Інтері». Але там без конкретики: ні канали не називали, ні протестувальників не титрували. У кадрі лише плакати з написами англійською «Зеленський — ворог» та мікрофоном Ukr/Live. А Віктор Медведчук опинився цього тижня опинився одразу у двох рейтингах найвпливовіших політиків: від загадкового видання «Телеграф» (редакція розташована в Черкасах, власника встановити «Детектору медіа» не вдалося) та проросійського медіа «Вести». В обох рейтингах Медведчук опинився на п’ятій позицій, і про ці два рейтинги в новинах Першого незалежного розповіли аж тричі за тиждень.

 

Завдяки лояльним каналам «ОПЗЖ» цього тижня стала найцитованішою політсилою в теленовинах. Але загалом партійна присутність протягом тижня була на мінімальному рівні. «Інтер», «Україна» та 5 канал більше за інших цитували «Європейську солідарність», часто в контексті критики влади, а також транслювали заяви Петра Порошенка щодо загрози російського вторгнення та привітання українським військовим із їхнім професійним святом. Найактивніше по коментарі до «Голосу» зверталися на 5 каналі — з питаннями про загрозу вторгнення та перспективи парламентських виборів.

З цього приводу за тиждень двічі оприлюднювали політичні рейтинги. На «Інтері» з посиланням на Українську соціологічну група наголосили на зростанні підтримки «ОПЗЖ». Цю структуру ми вже помічали в маніпулятивних новинах про соцопитування на «Інтері».

На каналі «Україна» розповідали про опитування групи «Рейтинг», що показала другий результат після «Слуги народу» в партії Порошенка. Практично щотижня телеканали вибірково цитують різні дослідження, акцентуючи на позитивній динаміці обраних політсил, хоча соціологи говорять, що одразу кілька партій мають однакові результати в межах похибки. На ICTV в дусі передвиборчих роликів згадали про партію Володимира Гройсмана. Експрем’єр говорив про російську агресію, потребу збільшити видатки на армію та боротьбу з епідемією коронавірусної хвороби, а також аби влада не вказувала, на що українцям витрачати свою тисячу заохочення за вакцинацію: типовий популізм.

Усі канали, що випускають новини по суботах, розповіли про інцидент з уже колишнім заступником міністра внутрішніх справ Олександром Гогілашвілі. Найдетальніші сюжети про це вийшли на «Україні» та «1+1».

Ні дня без драми

  1. «Її просто розчавив сміттєвоз, на очах у мами»;
  2. nbsp;      «13 людей загинуло в аварії під Черніговом сьогодні вранці»;
  3. «Жахіття в Харкові. Жінка задушила дворічного сина і намагалася вкоротити віку і собі»;
  4. «Двоє загиблих, шестеро потерпілих — це наслідки великої аварії на Тернопільщині»;
  5. «На Львівщині чоловік на очах десятирічної доньки вбив вагітну дружину».

Так виглядали перші повідомлення випусків новин «1+1» протягом тижня. Попри вже сформований образ «ТСН, що вражає», останнім часом у випусках новин «1+1» не було аж такого концентрованого засилля чорнушних повідомлень. Аж ось вони повернулися. Хоча аварія на Чернгівщині справді була резонансною та мала трагічні наслідки, однак інші випадки, які виносились на початок випуску, вочевидь не були головними подіями дня.

Політики в новинах цього тижня поменшало, тому загалом покращився показник дотримання стандарту балансу думок. Але натомість побільшало емоційних висловлювань, бо місце політичних новин зайняли кримінальні драми, огляди цін до Різдва та Нового року, надзвичайні події, що частіше супроводжуються нагнітанням чи власними оцінками репортерів. Наприклад, замість зважено розповісти про випадок насильства в Запоріжжі, на каналі «Україна» тільки підсилювали емоції: «Лишень подивіться на ці кадри, від яких мороз проймає». І майже хвилину емоційні міркування ведучих супроводжували кадри підліткової бійки на екрані. Не кажучи вже, що демонстрація насильства за участі неповнолітніх є грубим порушенням журналістської етики.

А от серіальні прийоми застосували на користь суспільству на «1+1». 8 грудня до річниці старту вакцинації від коронавірусу тут вийшов матеріал Тетяни Штан з елементами розслідування, що викривав маніпуляції в соцмережах та фейки антивакцинаторів, та на наочних прикладах показував, як вводять в оману людей, які не можуть самостійно розібратися у фактах.

 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2740
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мойша
829 дн. тому
Якщо Ви виступаєте проти розміщення мігрантів з польсько-білоруського кордону в Україні, то треба терміново висловити своє обурення головному лобісту цього рішення в ЄС - німецькому депутату Нільсу Шміду! Скажімо - НІ - шкідницьким діям проти України та захистимо нашу державу від напливу десятків тисяч мусульманських біженців! Будь ласка, надсилайте якомога більше особистих повідомлень Шміду на електрону пошту та в інстаграм! wahlkreis@nils-schmid.de nils.schmid@bundestag.de Instagram: @nils.schmid.spd Нехай Шмід знає, що ми не дозволимо подібних нахабних пропозицій щодо України!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду