Батіг та пряник для Зеленського. Моніторинг теленовин 15–20 листопада 2021 року

Батіг та пряник для Зеленського. Моніторинг теленовин 15–20 листопада 2021 року

28 Листопада 2021
2607

Батіг та пряник для Зеленського. Моніторинг теленовин 15–20 листопада 2021 року

2607
Найбільш теплими згадки про президента були на «1+1», а найбільш критичними — на 5 каналі та «Україні». Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Батіг та пряник для Зеленського. Моніторинг теленовин 15–20 листопада 2021 року
Батіг та пряник для Зеленського. Моніторинг теленовин 15–20 листопада 2021 року

Основними темами новин були ситуація на білоруському кордоні, вакцинація (зокрема, виплати для вакцинованих та затримання лідера антивакцинаторів Остапа Стахіва), ситуація з карантинами в регіонах України та світі, а також розслідування міжнародними журналістами й українськими парламентарями зриву спецоперації із затримання членів групи Вагнера.

 

Від критики до нічого: як розповідали про розслідування зриву спецоперації

Питання «вагнерівців» активізувалося в новинах 15 листопада, коли парламентська тимчасова слідча комісія (ТСК) оприлюднила результати своєї роботи. Цього дня у вечірніх новинах про це розповіли на 5 каналі та «Україні», а також на «1+1». На 5 каналі ведучий озвучив від себе оцінки цих висновків: «І от опитавши, кого дозволили, слуги дійшли висновку, що президент команди не давав припиняти спецоперацію, а Єрмак не міг давати таку команду, бо це не його компетенція. Тому хто її злив — невідомо». Далі у студії обговорили матеріали ТСК з головним редактором видання «Цензор.нет» Юрієм Бутусовим, який одним із перших заявляв про зрив затримання найманців із групи Вагнера. На «Україні» також використали для балансу коментарі голови ТСК Мар’яни Безуглої зі «Слуги народу» та Бутусова, який, зокрема, сказав: «Це дуже важливий перший висновок тимчасової слідчої комісії, яка складена зі "слуг народу", і ці висновки повністю спростовують усі заяви президента Володимира Зеленського, які він робив протягом року, і голови Офісу президента Андрія Єрмака, які багато разів, на жаль, із незрозумілих поки що, не встановлених причин, вводили в оману суспільство, говорячи, що спецоперації не було». На «1+1» подали лише коментар Безуглої, а першим реченням підводки було: «Спецоперацію щодо "вагнерівців" зірвали білоруські спецслужби, принаймні, про це йдеться у звіті парламентської тимчасової слідчої комісії».

Наступного дня на 5 каналі у студії про звіт ТСК говорили з Романом Костенком — нардепом від «Голосу» та секретарем парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Зокрема, ведучий припустив, що «влада» зманіпулювала, оголосивши про бонусну тисячу вакцинованим українцям у день оголошення звіту щодо «вагнерівців».

Більшість матеріалів про «вагнергейт» у новинах вийшла після публікації довгоочікуваного розслідування Bellingcat та Insider 17-18 листопада. Обговорення результатів у парламенті різними фракціями показали в новинах Першого незалежного, де від опозиції дали слово представникам «Опозиційної платформи — За життя» та «Європейської солідарності». На «Україні» — «Голосу» та «Євросолідарності», на ICTV — лише «Голосу», при цьому першим повідомленням підводки до сюжету з парламенту було оголошення про тисячу гривень для вакцинованих. На 5 каналі в сюжеті більше говорили представники опозиції. В усіх перелічених сюжетах давали висловитися і представникам влади, хоч подекуди це й подавали як намагання команди президента виправдатись. На «UA: Першому» наголосили на документах, які оприлюднила Яніна Соколова; прокоментувати ситуацію також дали представникам «Слуги народу». Тільки на «Інтері» цього дня вирішили не висвітлювати дискусію, а лише повідомили, що факти із журналістського розслідування перевірить Генпрокуратура.

На «1+1» про розслідування повідомляли сухо та однобоко: про результати роботи ТСК тільки з позиції її голови, без альтернативних оцінок; про публікацію власне результатів міжнародного розслідування — з наголосом: «З української сторони витоків інформації не було». Сама новина зайняла лише хвилину ефіру та не містила жодного коментаря синхроном, лише переказ у виконанні ведучої Наталі Мосейчук. До речі, саме їй в інтерв’ю свого часу президент «проговорився» про дзвінок Лукашенку. Тоді ведуча не стала уточнювати, коли саме був цей дзвінок — до чи після власне затримання «вагнерівців». Це дало підстави критикам Зеленського припускати, що джерело «зливу» — в Офісі президента. Цього тижня головні теленовини «1+1» не помічали жодних висловлювань інших політсил крім «Слуги народу».

Резонансні тези колишнього керівника розвідки Василя Бурби про нібито наказ Зеленського перенести операцію по «вагнерівцях», що в підсумку могло вплинути на її успіх, у новинах розповіли на 5 каналі, «Україні» та «UA: Першому». Серед них 5 канал згадував про роль Бурби в цій справі в кожному з матеріалів на цю тему. Цікаво, що навіть сайт «ТСН» за пошуком новин про Василя Бурбу видає лише критичні відгуки про нього й заперечення, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак міг втручатися в цю операцію.

Жодного повідомлення про резонансну історію не було в підсумкових випусках новин СТБ цього тижня. Хоча раніше у «Вікнах» її висвітлювали.

А от загострення безпекового питання в Україні відгукнулося майже в усіх теленовинах. Тему можливого вторгнення російських військ та скупчення їх на кордоні проігнорували тільки на Першому незалежному Шуфрича-Медведчука. І моніторинги фіксують системну «сліпоту» цього медіа до теми російської агресії в Україні. Натомість журналісти ICTV окремо поспілкувалися з приводу загроз із тимчасово повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін.

«Вовина тисяча» та погрози дефолтом

15 листопада Володимир Зеленський повідомив, що вакциновані українці з 19 грудня зможуть отримати тисячу гривень на спорт, туризм чи культуру. Нейтрально це повідомили в новинах «UA: Першого» та ICTV; на «1+1» це прозвучало з позитивним акцентом: «Подарунок на Святого Миколая. Тисяча гривень кожному, хто вакцинується». СТБ поєднали це повідомлення із ще одним запевненням Зеленського: «Буде світло і тепло. Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні запевнив, що держава нікого не залишить без опалення та електрики». На 5 каналі не втрималися від сарказму, по-перше, порівнявши тисячу, обіцяну Зеленським, із «юлиною тисячею», по-друге: «Гроші можна буде отримати через додаток "Дія". А от розпорядитися ними як заманеться не вдасться. Тобто, чекушечку не вийде купити і закуску також», — озвучив ведучий Віталій Ковач.

На 5 каналі 16 листопада пригадали «Слузі народу» критику ідеї колишнього прем’єра Володимира Гройсмана. «Найкраще заохочення вакцинуватись — це дати людині вибір: або реанімаційна койка з штучною вентиляцією легенів, або вакцина і не хворіти, і не заражати нікого. Чи треба щось платити людині за те, що вона вакцинувалась? Я буду принципово проти», — знайшли вересневу реакцію голови профільного комітету Ради Михайла Радуцького. У новому коментарі він уточнив, що змінив погляди через низькі темпи вакцинації. «Президент так поспішав ощасливити всіх звісткою про гроші, що трішки не подумав, а як їх роздавати вакцинованим, але не оцифрованим», — також дорікали на 5 каналі. На «Україні» звернули увагу на іншу проблему — у країні є села, що не мають інфраструктури для спортивних чи культурних розваг: «Пан Анатолій розчарований. Два щеплення має, а театру і зроду в селі не бачив».

Дещо спокійніше розбиралися, як же планують запустити механізм нарахування цього заохочення на «UA: Першому» та «Інтері», розпитуючи парламентарів про законопроєкт, що передбачає виділення грошей на заохочення вакцинованим. На Суспільному, «Україні» та Першому незалежному також попередили своїх глядачів, що новиною про тисячу за вакцинацію вже починають користуватися аферисти та виманювати дані платіжних карток у довірливих українців.

Якщо на початку тижня йшлося про заохочення до вакцинації від влади, то наприкінці з’явився ще один привід говорити про причини негативного ставлення до вакцинації: у Львові затримали одного з лідерів антивакцинаторського руху Остапа Стахіва. Більшість телеканалів акцентували, що СБУ з’ясувала: мережа Стахіва координується з Росії. Ці події та зведення коронавірусних хронік забезпечили більшу, ніж зазвичай, кількість повідомлень зі Львівщини.

Кількість піару в інтересах Ріната Ахметова на його каналі «Україна» зросла. До традиційних звітів про соціальну благодійність додалися конфліктні новини про ДТЕК:

  • «Державна дискримінація. Гроші для виробників зеленої енергії загубилися між рахунками [...] Розслідувати махінації влади з оплатами нині вимагає компанія ДТЕК» (16 листопада);
  • «Гроші наш уряд позичив у іноземних банках, на розвиток альтернативної енергетики, але зараз, за прихованою схемою, вирішили не виплачувати компанії "ДТЕК", одній з найбільш вітчизняних енергокомпаній» (17 листопада).

А 20 листопада в новинах «України» вже фактично лякали дефолтом через несприятливий інвестиційний клімат: «Готуймося до дефолту. Україна впритул наблизилася до економічної прірви. Про це йшлося на токшоу Савіка Шустера. Про стрімке підвищення ризику заявив Володимир Гройсман. Політичні розбірки які влаштував уряд компанії ДТЕК не виплачуючи борг за вироблену зелену енергію позначилися на іміджі держави і надалі неминуче вплинуть на статки українців через маніпуляції на ринку енергетики, каже політик». Хоча логічніше було б запитати про можливий дефолт у чинного, а не колишнього прем’єра.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2607
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду