Новини післясвят: більше котів і менше політики. Моніторинг теленовин 3–8 січня 2022 року

Новини післясвят: більше котів і менше політики. Моніторинг теленовин 3–8 січня 2022 року

17 Січня 2022
2757

Новини післясвят: більше котів і менше політики. Моніторинг теленовин 3–8 січня 2022 року

2757
Вітання з Буковелю, панацея від коронавірусу та котячі пригоди. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Новини післясвят: більше котів і менше політики. Моніторинг теленовин 3–8 січня 2022 року
Новини післясвят: більше котів і менше політики. Моніторинг теленовин 3–8 січня 2022 року

Рецепт новин «післясвят» — дайджести від міжнародних інформагентств, курйози, застарілі та не досить якісно перевірені повідомлення, і лише зрідка — справді важлива інформація. Цьому сприяє й інформаційне затишшя в країні, і розслабленість редакцій у дні свят. З найбільш вагомого в новинах згадували про заяви щодо російської агресії в України, оглядали події в Казахстані (без глибокого занурення). Не обійшлося і без внутрішньої політики: одні канали переповідали радісні вітання Зеленського з лижного курорту Буковель, а інші звинувачували президента в переслідуваннях опозиції. 

Зеленський на лижах, справа Порошенка і донька Саакашвілі

У святковий тиждень новин української політики у випусках суттєво поменшало. Нагадували про стан політичних справ у країні привітання президента Зеленського з Буковелю, періодичні оновлення політики Міністерства охорони здоров’я щодо вакцинації та розвиток подій у кримінальному переслідуванні Петра Порошенка.

Що ж до Зеленського, то «Інтер», СТБ, ICTV та «1+1» поширили його привітання з Різдвом: 

  • «Володимир Зеленський побажав, аби це свято зміцнило віру, надію, а головне — любов» (СТБ);

  • «Він наголосив: Святий Різдвяний вечір — це найкраща мить для порозуміння та примирення з усіма, кого образив сам, і з усіма, хто образив тебе» (ICTV);

  • «Вітання без офіціозу. Володимир Зеленський став на лижі і прямо на ходу побажав українцям гарного Різдва» («1+1»), ще й додали, що до Буковелю президент поїхав на авто «навмисне, щоби перевірити нові дороги й переконатися, якою чудовою є Україна»;

  • аналогічно, але лаконічніше на «Інтері»: «Оригінально українців із Різдвом Христовим привітав президент. Володимир Зеленський записав відео, спускаючись із карпатських гір. Він назвав Україну дивовижною та побажав усім щасливого свята».

І тільки на каналі «Україна» з посиланням на «Українську правду» скептично зазначили, що приїзд Зеленського на Буковель збігся з перебуванням там олігарха Ігоря Коломойського, і навіть готель вони обрали той самий. У цьому ж повідомленні і про дороги згадали: замість «яка гарна наша країна» з допису Зеленського про дороги виокремили: «Та не всі дороги ідеальні, визнав Зеленський. Є ділянки, за які соромно». Решта каналів про цей збіг вирішили промовчати. А Суспільне, Перший незалежний та 5 канал вирішили взагалі цієї теми не торкатися і не передавали ні вітань від президента, ні натяків на його зустріч із Коломойським.

Найчастіше згадуваною політичною силою в цей період була «Європейська солідарність». І все завдяки справі Петра Порошенка. 6 січня рішенням суду наклали арешт на його майно. На 5 каналі 4 січня озвучували заяви на захист Порошенка від політичних переслідувань, а головний випуск новин 6 січня не виходив через святкову програму. На «Україні» 6 січня позицію обвинувачення озвучили закадровим текстом, а не синхроном. Прямою ж мовою дали коментар нардепа з «Європейської солідарності» Володимира Ар’єва: «Всі розуміють, що Порошенка треба ізолювати від українців, тому що він зможе об'єднати державу, всі патріотичні сили для того, щоб чинити опір черговій спробі здачі України під Кремль». На «Інтері» оцінили символізм дати рішення: «Таке різдвяне привітання для Петра Порошенка підготував Офіс генпрокурора». А на «1+1» акцентували, яким довгим був перелік майна: «Засідання тривало близько трьох годин. Значну частину із цього часу зачитували список задекларованого Порошенком майна».

Вишенькою на торті політичних новин стало повідомлення «ТСН» про позашлюбну доньку Саакашвілі. Про це політик сам написав у фейсбуку. Щоправда, зробив це ще 31 грудня, а «1+1» підібрав цю вже не новину 4 січня, при цьому розбираючись у деталях стосунків Саакашвілі з різними жінками та посилаючись на домисли в неназваних ЗМІ.

Видавати бажане за дійсне

Певні перекручення та неточності були й у менш пікантних темах, які все ж більше впливають на суспільство. Однією з таких новин стало сповіщення про винайдення препарату, який нібито дає пожиттєвий імунітет від коронавірусу. «А в Японії вже втомилися від постійних антиковідних уколів і розробили вакцину, яка дає пожиттєвий імунітет», — обнадіяли новини на «Інтері». «Вакцину проти коронавірусу, яка захищатиме вічно винайшли японські науковці», — ще категоричніше повідомили на ICTV. «А у Японії розробили довічну вакцину від ковіду, принаймні, так заявляє команда дослідників із Токійського інституту медичних наук», — трохи обережніше сказали у випуску Першого незалежного. І в усіх трьох випадках, якщо дослухати новину до кінця, стає зрозуміло, що говорити про пожиттєву гарантію зарано, адже препарат тільки проходить необхідні клінічні тестування.

Також точності бракувало в новинах про зміни в законодавстві, що начебто зобов’язують операторів мобільного зв’язку продавати сімкартки тільки з паспортом. Про це йшлося у випуску новин «Інтера»: кореспонденти порівнювали так звані українські новації з європейськими практиками. Але виявилося, що низка медіа некоректно потрактувала зміни в законі — як пояснили в профільному підкомітеті парламенту, зміни стосуються не купівлі сімкарток, а реєстрації телефонів, аби мінімізувати ввезення контрабандної техніки.

Соціальні теми у святковий час лишаються найбільш масово представленими в теленовинах. Найчастіше протягом тижня вони стосувалися святкування Різдва, зимового відпочинку, а також ситуації з вакцинацією та карантинами через поширення коронавірусу. До речі, завдяки новинам Суспільного можна було дізнатися, що не лише Моршин став взірцевим містом у плані щеплення своїх мешканців: Зайцеве на Донеччині має 95% вакцинованих від коронавірусу мешканців та жодного хворого на COVID-19 станом на 5 січня.

Дещо більше уваги до Луганщини цього тижня привернув візит високого представника Євросоюзу Жозепа Борреля, пов’язаний із загрозою російського наступу. Увага до цієї теми залишається стабільно високою на національних телеканалах протягом останніх кількох тижнів. Значною мірою завдяки заявам міжнародних партнерів України, які передають медіа, і лише час від часу через повідомлення від українського Міністерства закордонних справ.

Поповнили частку міжнародних новин повідомлення про події в Казахстані. У новинах лунали тези про втручання Росії, прогнози щодо аналогії з Кримом та Донбасом та посилання на інформацію про перекидання до Казахстану військових, які захоплювали тимчасово окуповані українські території.

Пухнасті пригоди

Новинарям добре знайомий стан, коли новини доводиться робити з нічого. І посилюється такий голод на вагомі інформаційні приводи саме на свята. В цей період традиційно не бракує надзвичайних подій, пов’язаних із наслідками святкування, рецептів, як впоратися з переїданням чи повернутися до робочого ритму після тривалих вихідних. А от щоби знайти менш банальні сюжети, доводиться докласти більших зусиль. Там, де зусилля не подіяли, у випуски включають новини про пригоди тварин. І цього тижня їх було багато. Аби виправдати появу таких повідомлень в ефірі, їх намагаються наситити емоціями. Ось кілька з них.

«У Дніпрі врятували кота після екстремальних водних процедур. Сірий пухнастик на кличку Броша заліз у барабан, бо любить відпочивати в затишку. Господарі не могли помітити улюбленця під сірими речами, тому увімкнули прання. Оговталися лише за пів години, коли почули несамовиті крики, я б сказала, нявчання з пралки», — з усмішкою переповідала трагічну історію Броші ведуча «ТСН» Лідія Таран.

«Бджоли проти поліцейських. У Чилі під час протестів пасічників комахи покусали правоохоронців», — також розповідали на «1+1». І перформансу комах та емоціям від нього новини приділили більше уваги, ніж поясненням, що змусило чилійських пасічників вийти на протест. Також у новинах різних каналів розповідали про марш пінгвінів, який зафільмували українські дослідники Антарктиди, навідування зубрів до сіл на Львівщині та Буковині.

«Це реальне фото з життя селянина з Канади. В мережі йому дали назву "Коти проти Ілона Маска". А все тому, що супутникова тарілка, на якій гріються тварини, виробництва фірми відомого винахідника», — коментували фото з котами на супутниковій тарілці ведучі каналу «Україна», переконуючи, що це справді дуже смішні кадри. А наскільки це кумедні, виняткові чи цінні кадри — оцініть самі.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2757
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду