Репутаційні втрати. Моніторинг теленовин 29 листопада — 4 грудня 2021 року

Репутаційні втрати. Моніторинг теленовин 29 листопада — 4 грудня 2021 року

12 Грудня 2021
1911

Репутаційні втрати. Моніторинг теленовин 29 листопада — 4 грудня 2021 року

1911
Несправджений переворот, олігархічна нерівність та російська агресія. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Репутаційні втрати. Моніторинг теленовин 29 листопада — 4 грудня 2021 року
Репутаційні втрати. Моніторинг теленовин 29 листопада — 4 грудня 2021 року

Значно активізувалася в новинах аналізованого тижня тема російської загрози, що позначилося на публічній активності Арсенія Яценюка. Тим більше, що якраз відбувався його Безпековий форум в Києві. А на Перший незалежний повернулися матеріали з ознаками замовності в інтересах «ОПЗЖ», зокрема, з їхніми «мирними ініціативами». Ідеологічна лінія в теленовинах чітко відстежувалася за позицією у висвітленні податкового законопроєкту, який добряче вплине на бізнес Ріната Ахметова і не тільки.

Безпекові питання

Найактивнішими цього тижня новинарі були в політичних темах. Традиційно менше уваги політиці, більше — соціальним питанням приділяли на «1+1» та СТБ. З політичних тем найжвавіше обговорювали питання державного бюджету на 2022 рік, а також виступ президента Зеленського в парламенті. В інших категоріях найпопулярнішим приводом стали наслідки перших снігопадів та коронавірусна тематика.

Ще однією популярною темою стала ескалація російської агресії та загроза повномасштабного вторгнення. Найактивнішими з цього приводу були «Україна», 5 канал та ICTV. У новинах збирали заяви міжнародних партнерів України, ловили сигнали з Росії та Білорусі, опитували українських експертів та політиків. На Першому незалежному цій гарячій темі присвятили тільки один матеріал у новинах прайму за тиждень (решта каналів до теми зверталася 3–5 разів протягом тижня). У сюжеті є коментарі представників українського Міністерства оборони, представників влади, а на завершення був коментар Віктора Медведчука, який закликав не робити поспішних висновків та залучати до обговорення фахових людей. Не так давно на цьому каналі закликали включити до числа переговорників самого Медведчука. Водночас Перший незалежний у новинах ігнорував огляд ситуації на Донбасі загалом — жодного разу за тиждень тут не було ні зведення, ні репортажу з фронту. Це вже не вперше фіксує моніторинг, тож такий підхід до новинного блоку для каналу є системним.

На ICTV, СТБ та «Україні» висвітлювали Київський безпековий форум, на якому ключовим спікером та експертом був ініціатор заходу Арсеній Яценюк. На 5 каналі 1 грудня, крім генсека НАТО Єнса Столтенберга, загрозу російського вторгнення коментували Петро Порошенко та колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Побільшало цього тижня піару Віталія Кличка: «Інтер» та ICTV звітували, як мер Києва й лідер партії «Удар» долучився до відзначення роковин побиття студентів на Майдані, анонсував доплати столичним медикам та вручав ключі від нових автівок ветеранам.

Друзі та вороги Зеленського

З попереднього тижня у слововжитку новинарів міцно вкоренився «державний переворот». На цю тему матеріали в новинах можна розкласти за шкалою від сухих повідомлень про перевірку СБУ щодо загрози перевороту до розлогих обговорень з гостями у студії висловлювань Зеленського на його прес-конференції. А от справа ДБР, пов’язана з Юрієм Бутусовим, не надто активно потрапляла до підсумкових випусків щоденних новин. З вибірки «Детектора медіа» повноцінними сюжетами про неї розповіли на «Україні» та 5 каналі. Йшлося як про підстави розслідування ДБР, так і про його політизованість, збіг у часі (а можливо, причинно-наслідковий зв’язок) із перепалкою на пресконференції із Зеленським та заяви Олексія Арестовича про нібито підготовку «сакральної жертви». Коротко це передали також у новинах на Першому незалежному та «1+1».

Очікуваною подією тижня став виступ Зеленського в парламенті 1 грудня, коли у столиці відбувалися протести (на цю дату й був анонсований «державний переворот»). На кількох каналах виступ президента доповнювали коментарями його політичних опонентів. На «Інтері» представники «Голосу» та «Батьківщини» говорили, що Зеленський втрачає зв’язок із реальністю. На «Україні» включили реакцію лише Вікторії Сюмар від «Європейської солідарності», яка назвала тези президента популізмом. На «UA: Першому» нардепи від «ЄС» та «ОПЗЖ» порівняли виступ Зеленського з радянськими партз’їздами. На СТБ та ICTV від опозиції дали висловитися тільки керівниці «Голосу» Кірі Рудик, яка сказала, що президент наче забув свої тези про держпереворот, хоча ці висловлювання завдали державі репутаційних втрат. Киданням гучними словами звернення до Верховної Ради називав у сюжеті «1+1» Вадим Новинський, а нардеп від «Голосу» Сергій Рахманін критикував ідею Зеленського щодо прямих переговорів із Росією. На Першому незалежному більше ефіру зайняли виступи нардепів від «ОПЗЖ», ніж тези президента. Зокрема, Віктор Медведчук та Нестор Шуфрич вчергове пропонували свій план прямих переговорів із Москвою щодо миру на Донбасі.

На 5 каналі за опонента президентові був ведучий Віталій Ковач: «Це була типова піар-промова про успішний успіх». Ведучий наголосив на бурхливих оплесках нардепів «Слуги народу» на підтримку президента та дорікнув відсутністю у промові в Раді питань національної безпеки. Виступ обговорили також включенням із політичним оглядачем Віталієм Портниковим. А 2 грудня ще раз обговорили виступ у студії вже з політологом Михайлом Басарабом. Ведучий давав подіям суб’єктивні оцінки в цій розмові, а завершив її висловом: «Сподіваюся, що до кінця каденції ми не загубимо країну».

На 5 каналі та «1+1» ефір 1 грудня почали з висвітлення акцій протесту. На «1+1» значну частину ефіру присвятили включенням із них: під парламентом мітингували підприємці, біля Офісу президента вимагали відставки його керівника Андрія Єрмака представники Руху опору капітуляції та «Демократичної сокири» (це була головна акція в ефірі 5 каналу), на Майдані відбувалося кількатисячне віче з виступами опозиційних політиків. Після чергового включення на «1+1» дали вижимки із промови Зеленського, де він анонсував «чимало нововведень, які стосуються майже кожної української родини», як це охарактеризувала ведуча. Хоча перед цим в ефірі лунала і критика виступу Зеленського, але тут вирішили ще раз нагадати про всі найкращі обіцянки. На «Інтері» на включенні з акції на Майдані серед усіх учасників назвали лише «Національний корпус».

Парламентські розклади

Виразним маркером упередженості телеканалів стало те, як вони висвітлювали ухвалення законопроєкту № 5600. На «1+1» ухвалений монобільшістю документ подавали як суцільне благо, без критики: «Так званий Ресурсний закон, який має допомогти наповнити бюджет». Про те, що цей законопроєкт б’є по інтересах Ріната Ахметова, згадали в матеріалах 5 каналу, Суспільного та «1+1». На 5 каналі ще кілька разів протягом тижня розповідали, як Зеленський «побив горщики» з Ахметовим. А от у контексті закону ведучий послався на невідомих економістів, які нібито підрахували, що цей закон не вплине на бізнес Ігоря Коломойського: «За користування надрами, за логікою нового закону, він мав би також збільшити відрахування до держбюджету, але нові правила передбачили лише для зростання ренти на видобуток залізної руди, яка прямо пов'язана з іншим багатієм — Рінатом Ахметовим. Коломойський натомість за марганець платитиме за старими правилами. Тобто вдвічі менше, ніж Ахметов. Економісти підрахували, через таку вибірковість законодавства державна скарбниця недорахується 21 мільйона доларів щороку». На каналі Ріната Ахметова «Україна» менш сміливо, не називаючи імен, згадали про вибірковість: «Адже про марганцеву руду не йдеться». Очікувано, що на цьому каналі закон лише критикували: як поганий подарунок «під ялинку», ухвалений із порушенням Податкового кодексу, а «додаткові податки вдарять по ринку нерухомості, виробникам алкоголю, металургам та фермерам». Критиками закону на «Україні» були представники «Європейської солідарності».

Найбільш прихильними до позиції «Європейської солідарності» були на «Україні», і лише потім — на 5 каналі. «Інтер» найбільш охоче цитував представників «ОПЗЖ» та «Батьківщини», а от на ICTV та СТБ цих політиків уникали. Представників «Голосу» найбільше включали в обговорення на «Інтері», «Україні» та 5 каналі. А на «1+1» були прихильніші до «Слуг народу»: податкові зміни, висновки щодо роботи парламентської слідчої комісії щодо «вагнергейту» подавалися тільки з позиції монобільшості.

Маніпуляції з результатами соціологічних опитувань цього тижня також були. На 5 каналі наголошували на падінні симпатій до партії чинного президента й лідерстві партії Порошенка. Хоча опитування КМІС, на яке посилаються в новині, як і попередні дослідження, містить коментар, що єдиного лідера симпатій немає, а різниця між трійкою лідерів — у межах похибки. На каналі «Україна» з того ж опитування виокремили лише зростання рейтингу умовної команди ексспікера парламенту Дмитра Разумкова. А на Першому незалежному посилалися на опитування примарної компанії «Buri Україна», що переконувала у зростанні рейтингу «ОПЗЖ».

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1911
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду