detector.media
Зоя Красовська
Отар Довженко
«Детектор медіа»
15.05.2021 15:00
Загострення на фронті, полегшення в новинах. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2021 року
Загострення на фронті, полегшення в новинах. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2021 року
Уваги до більшості політсил поменшало, президентський піар майже зник, серед гаданих замовників джинси засвітився Кличко, а новини каналу Медведчука стали трохи менш токсичними.

Випуски за березень, лютий, січень 2021 року.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та Першому незалежному новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів із порушенням стандартів, вочевидь, набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли різним політикам та різним темам.

У лютому у вибірці моніторингу сталася зміна: телеканал «112», який потрапив під санкції, спершу припинив самостійне мовлення і протягом трьох тижнів транслював спільний ефір із NewsOne і ZIKом, а в кінці місяця всі три канали Медведчука почали транслювати Перший незалежний. Формат новин каналу дещо змінився (побільшало коротких повідомлень, поменшало ексклюзивів). Хоча Перший незалежний транслюється лише в інтернеті, «Детектор медіа» вирішив зберегти його у вибірці.

Тематична структура

Загалом соціальні теми (до яких ми відносимо також і релігійні) вийшли на перший план, дещо відтіснивши політичні. Частка політики зменшилась на більшості каналів, а особливо помітно на 5 каналі (до 35 %), який у лютому присвячував політичним подіям фактично кожну другу новину. Найменше уваги соціальним темам приділяє Перший незалежний — 16 %, хоча це набагато більше, ніж минулого місяця, коли новини каналу Медведчука були майже повністю про санкції. Тепер у них побільшало повідомлень про надзвичайні події. З огляду на напружене становище на кордоні та порушення так званого режиму тиші, побільшало новин про війну на Донбасі (з 4 до 6 відсотків; зокрема зросла частка матеріалів про війну в новинах Суспільного), а реакція світу на недружні дії Росії щодо України забезпечила зростання частки матеріалів із тематичної групи «міжнародна політика». А ось частка кримінальних і культурних новин залишилася незмінною, як і майже нульова частка новин про події в Криму.

Популярність політичних сил у новинах

Партія «Слуга народу» стала згадуватись у новинах трохи частіше, ніж у березні, а згадок про «Опозиційну платформу — За життя» поменшало. Водночас помітно зросла кількість негативних матеріалів про «Слугу народу», й більшість їх — сім із одинадцяти — вийшло на каналі «1+1». Решта чотири розподілені між каналами «Опозиційної платформи — За життя», СТБ та 5 каналом. Такої кількості негативу про монобільшість моніторинг не фіксував навіть під час виборчої кампанії. У минулому місяці негативних матеріалів про «Слугу народу» було лише два. Втім зросла й кількість позитиву — із шести до тринадцяти матеріалів, розподілених між «Україною», ICTV, СТБ, «Інтером» і навіть «1+1». А ось нейтральних згадок навіть поменшало в порівнянні з березнем.

Позитивних згадок про «ОПЗЖ», навпаки, різко поменшало — в березні їх було 72, а у квітні 49. Усі вони зосереджені на «Інтері» та Першому незалежному, які належать членам «ОПЗЖ». Єдина негативна згадка про партію була в новинах 5 каналу. Нейтральних згадок теж поменшало, що дало загалом відчутне зниження присутності партії в новинах — із 121 до 83 матеріалів. Два канали Пінчука згадували партію в сумі три рази протягом місяця — бойкот триває.

На третину менше стало матеріалів про «Європейську солідарність». Здебільшого вони нейтральні, а позитивних сюжетів і повідомлень стало менше, ніж у березні (вони розподілилися між 5 каналом та «Україною», один вийшов на ICTV). Три канали демонструють тенденцію до ігнорування «Європейської солідарності»: «1+1» згадав цю партію лише двічі, Перший незалежний — один раз, а жодного разу в праймових новинах не назвав партію Порошенка канал СТБ.

Як і «Європейська солідарність», «Голос» став менш чутним у новинах: 44 матеріали протягом місяця. Із шести позитивних матеріалів п’ять вийшли на СТБ, один — на 5 каналі. Жодного разу не згадав про існування партії «Голос» канал Перший незалежний.

Зниження кількості згадок про «Батьківщину» в новинах не позначилося на кількості позитиву — показник 10 позитивних матеріалів не змінився. Найбільше хвалить «Батьківщину», як і раніше, канал «Україна».

А єдина партія, згадок про яку побільшало, — «За майбутнє». Приріст відбувся за рахунок позитивних матеріалів, більшість яких (9 із 10) вийшла на спорідненому з партією каналі «1+1». Ще один позитивний матеріал показав «Інтер». Повністю проігнорували партію «За майбутнє» Перший незалежний і СТБ.

Матеріали з ознаками замовності

Загальна кількість матеріалів з ознаками замовності знизилась із 197 до 191 (відсотковий показник майже не змінився — 6 %). На перше місце після певного «заспокоєння» новин Першого незалежного повернулась «Україна», за нею знов «Інтер», а канал Медведчука на третьому місці, хоч і з невеликим відривом. Ці три канали сформували «перший ешелон», вслід за яким зі значним відставанням ідуть ICTV і «1+1» (по 16 матеріалів), далі СТБ і 5 канал (8 і 6), а Суспільне залишається чистим від джинси.

Порівняне «очищення» новин від матеріалів з ознаками замовності забезпечила, перш за все, менша кількість матеріалів на користь «Опозиційної платформи — За життя». Їх лише 49, на третину менше, ніж у березні. А ось співвідношення між «Інтером» і Першим незалежним збереглося — канал Медведчука залишається активнішим у промоції «ОПЗЖ». Окремим рядком ми виносимо в рейтинг матеріали про російську вакцину, хоча їх можна було би плюсувати до матеріалів на користь «ОПЗЖ»; у квітні їхня кількість була практично незмінною в порівнянні з березнем.

Рінат Ахметов зберігає друге місце в рейтингу гаданих замовників із фактично незмінним показником: три десятки матеріалів на місяць (зважте, що в цій цифрі не враховується недільна підсумкова програма, де Ріната Леонідовича теж не забувають). Третє місце ділять дві опозиційні партії — «Європейська солідарність», показник якої у квітні знизився, і «За майбутнє», яка піднялась у рейтингу.

Активізувався піар Віталія Кличка — у квітні зафіксовано сім повідомлень на його користь. Вони розподілені між ICTV, «Інтером» та «Україною». А ось президент, його дружина і партія опустились у рейтингу. Їхній піар трапляється здебільшого на «Україні» та ICTV.

Із дрібноти варто відзначити партію Шарія, яка засвітилась у піар-матеріалах на «Інтері» та Першому незалежному, і Арсена Авакова, якому дісталося по позитивному матеріалу від «України» та ICTV. Християнські свята стали приводом для піару церкви Московського патріархату — переважно на каналах «ОПЗЖ», однак раз відзначилась і «Україна».

Дотримання стандартів

«Середня температура по палаті» оптимістична — кількість порушень усіх основних стандартів, які зазвичай порушуються в теленовинах, дещо знизилась. Зокрема показник повноти й відокремлення фактів від коментарів покращився на п’ять пунктів. На жаль, для пересічного глядача ці зміни навряд чи помітні.

У новинах «України» дещо поменшало порушень стандартів повноти й відокремлення фактів від коментарів, але стали дещо рідше дотримуватися балансу й посилатися на джерела. Почистішали (й це не дивно з огляду на те, що поменшало матеріалів з ознаками замовності) новини «Інтера». Дещо рідше стали посилатися на джерела новинарі СТБ. Найбільші ж зміни відбулись у показниках Першого незалежного. Це не значить, що їх можна назвати «чистими», звісно, однак аномально високі показники порушень стандартів трохи вирівнялися: тепер неповні лише 50 % матеріалів, факти не відокремлені від коментарів у 30 %, проблеми з балансом у кожному п’ятому матеріалі, а з посиланням на джерела — в кожному четвертому. Помітно покращилися результати 5 каналу, що, вочевидь, можна пов’язати зі зниженням частки політичних новин. Суспільне традиційно майже не порушує стандартів.

Географія

Частка новин із Росії трохи зросла, що й не дивно, адже українські глядачі уважно стежили за пересуванням російських військ біля нашого кордону. Що ж до внутрішнього розподілу уваги між регіонами, то тут і далі важить коронавірусна епідемія. Запровадження та скасування локдауну, зміна карантинного зонування впливають на кількість матеріалів про ситуацію в тій чи іншій області найбільше. Тож побільшало новин з Одещини (новинарі прогнозують коронавірусний армагеддон у цій області з початком курортного сезону), багато говорили про Харківську, Львівську й Дніпропетровську область. Новин із Донеччини значно побільшало через загострення на фронті, хоча показник Луганщини залишається незмінно низьким. Білі плями на мапі — Тернопільська, Житомирська, Полтавська і Хмельницька області, яким навіть коронавірусна ситуація не дала шансу прозвучати в новинах. Кількість матеріалів про події в Криму майже незмінно низька.

Щотижневі підсумки моніторингу читайте тут.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY