Опозиційне турне. Моніторинг теленовин 3–10 листопада 2019 року

Опозиційне турне. Моніторинг теленовин 3–10 листопада 2019 року

17 Листопада 2019
1652

Опозиційне турне. Моніторинг теленовин 3–10 листопада 2019 року

1652
Медіа «ОПЗЖ» активніше висвітлюють зустрічі Бойка й Медведчука з народом. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 України» та 5 каналу.
Опозиційне турне. Моніторинг теленовин 3–10 листопада 2019 року
Опозиційне турне. Моніторинг теленовин 3–10 листопада 2019 року

У новинах говорили про новий етап розведення сил на Донбасі. В обговореннях бюджету на наступний рік з’явилися нарешті експертні коментарі, а не просто перелік обіцянок від уряду. Політичною фішкою тижня стали парламентські слухання щодо стану свободи слова.

Щодня випуски новин на «Інтері» містили сюжет про зустріч народних депутатів від «Опозиційної платформи — За життя» із громадянами, ніби виборча кампанія вже почалася. Тим часом «Україна» посилено піарить Віталія Кличка та продовжує боротьбу проти Андрія Геруса, зокрема й кулаками Олега Ляшка.

4 листопада, понеділок

Головне. Роковини смерті Катерини Гандзюк. Акції з вимогами покарати замовників її вбивства висвітлювали на всіх аналізованих телеканалах.

Процес розведення сил у Петрівському відкладається через обстріли. Сюжетом на цю тему розпочали випуск новин каналу «Україна». На «1+1» вийшов репортаж про обстріли з боку бойовиків, що тривають усупереч домовленостям про розведення сил.

Важливі теми. Бракує прокурорів для розслідування справ Майдану. Про це сказали на ICTV з посиланням на голову Державного бюро розслідувань Романа Трубу. Але не дали повного і збалансованого бекґраунду.

Зміни у складі парламенту. Ірина Луценко з «Європейської солідарності» складає повноваження за станом здоров’я. Тільки її версію без додаткових коментарів дали на 5 каналі. На «1+1» про це повідомили нейтрально. На «UA: Першому» дали коментар керівниці секретаріату фракції та коротку інформацію про Наталію Бойко, яка була наступною після Луценко у списку.

Сумнівні. Черговий незбалансований матеріал вийшов на каналі «Україна»: «Позбувалися газової голки та ліземо в електричні тенета. Місяці як Україна купує електроенергію в Росії. Експерти одностайні — вагомої причини на це немає, і якщо цього не припинити, на українську енергетику чека крах». Знов говорять про нібито шкідливість «правки Геруса», подаючи оцінні судження як факти, а також зводячи це до тези, що в усьому винен Коломойський: «Коломойський намагається знаходити всі методи, які дозволять йому купувати більш дешеву електричну енергію незалежно від її походження».

Народна депутатка з «ОПЗЖ» Наталія Королевська на «Інтері» вимагала захистити права переселенців. Екснародний депутат Сергій Каплін вимагав зменшення тарифів на опалення. Обидва повідомлення не містили балансу і лише піарили політиків.

Треш дня. На «1+1» підміняли інформацію псевдонаукою: «Ретроградний Меркурій в дії, кажуть нам астрологи. І радять до 20 листопада нічого важливого не робити». Цій темі присвятили цілий сюжет.

5 листопада, вівторок

Головне. Презентація бюджету на 2020 рік. На СТБ, 5 каналі та «112» повідомили нейтрально лише з посиланнями на ключові показники і коментарі урядовців. На ICTV поєднали інформування з конструктивною критикою:: «Критикують економісти і спробу навести лад із ФОПами, аби великі компанії не уникали сплати податків. Олексій Кущ, економіст: Мы видим усиление фискализации по определенным направлениям. То есть, например, это касается малого и среднего бизнеса. Ну так называемое ведение регистраторов расчетных операций, налоговое “стукачество”, так называемый фискальный cashback. То есть все это нельзя назвать увеличением налогов, но это в принципе можно отнести к усилению фискализации».

Важливі теми. «Четверо українських політв'язнів потребують термінової госпіталізації. Про це у фейсбуці повідомила уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денисова», — єдині про це розповіли новини ICTV.

Зі звіту місії ОБСЄ стало відомо про поранення підлітка бойовиками під час обстрілу. На ICTV та СТБ повідомили про це, але не зробили жодних спроб довідатись про стан здоров’я хлопця, деталі його поранення тощо, інші канали не повідомляли взагалі. 

Сумнівні. На «Україні» вийшов сюжет про те, як Віталій Кличко особисто інспектував будівництво метро на Виноградарі: «Роботи не припиняють ні на день — усе, аби встигнути. Дві новенькі станції метро на столичному Виноградарі, це спальний район, планують відкрити за два роки. Ця лінія буде незвичною для киян». Сам Кличко переконував, що місто виконало всі зобов’язання перед підрядниками й тепер чекає на вчасне виконання робіт. Піарність сюжету полягає в тому, що Кличка тут виставляють на перший план і тільки з найвигіднішого ракурсу.

На ICTV розповідали про проєкт «Колиска надії» від фонду Пінчука. На «Україні» — про інвестиції ахметовського бізнесу у збільшення експорту металопродукції і про допомогу від Ахметова дівчинці з вадами слуху. Також на «Україні» вийшов матеріал про те, як народний депутат від «Опоблоку» Вадим Новинський особисто привітав голову московської церкви в Україні митрополита Онуфрія з ювілеєм.

На «Інтері» вийшов сюжет про зустріч народного депутата від «ОПЗЖ» Юрія Бойка з мешканцями Кременчука: говорили про пенсії, зарплати і тарифи. Його колега по фракції Сергій Льовочкін на цьому ж каналі в парламенті коментував розведення сил на Донбасі. Ще одна народна депутатка від «ОПЗЖ» Наталія Королевська на форумі «Єдина країна — шлях до миру» розповідала про резолюцію щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Також на «Інтері» Віктор Медведчук розповідав, що відмова від російського газу — серйозна втрата для української економіки. У червні «Схеми» з’ясували, що родина Медведчука має нафтогазовий бізнес у Росії.

Також на «Інтері» інформаційно підтримали нарешті обраного народного депутата по 198-му округу — Сергія Рудика. Коротко про його визнання переможцем на 198-му окрузі давали також 5 канал та «1+1», але тільки «Інтер» подавав ситуацію однобоко і з явною симпатією до Рудика. І ще один піар-матеріал — заява Сергія Капліна, який вважає, що гроші на підвищення зарплат у бюджеті знайти можна. Інших думок на цю тему в матеріалі не давали.

6 листопада, середа

Головне. Володимир Зеленський приїхав на Харківщину представляти нового голову облдержадміністрації. Говорив про необхідність розібратися в ефективності оборонного виробництва. Його коментар з анонсом засідання Кабміну, присвяченому оборонній галузі, вийшов на ICTV.

«Подякував Володимир Зеленський і вже ексочільниці Харківщини Юлії Світличній. І висловив сподівання, що вона не залишиться осторонь і активно допомагатиме і надалі», — повідомили на «Україні» окремим повідомленням. Такий же акцент вмістили в сюжеті про візит президента на каналі «Інтер», а після цього показали окремий сюжет про результати плідної роботи Світличної на посаді. «Інтер» та «Україна» тривалий час піарили Юлію Світличну в новинах, водночас практично ніколи не згадуючи інших голів ОДА.

На 5 каналі в підводці до сюжету сказали, що Зеленського в Харкові зустріли пікетами. Сам сюжет присвячений його походу на оборонні підприємства та представленню нового очільника області. «Натомість сам Володимир Зеленський не наважився вийти та почути, що говорять харків’яни», — сказала кореспондентка за кадром.

На СТБ обрали найемоційнішу подачу: «Зеленський у Харкові у шоці та сильно змерз». Ідеться про неефективну роботу оборонних підприємства та відсутність опалення. Про призначення голови ОДА — лише наприкінці повідомлення.

На «UA: Першому» залучили коментар військового експерта Олега Жданова, щоби пояснити, чому підприємства оборонпрому працювали неефективно (на це нарікав президент).

Важливі теми. У парламенті відбувалися слухання щодо безпеки журналістів. Про це говорили на 5 каналі. «Україна поряд із Філіппінами, Сомалі та Перу, втрапила до списку небезпечних країн для журналістів. В цей перелік нашу країну включила міжнародна федерація журналістів», — йдеться як про привід для слухань (насправді це не було приводом). У сюжеті є коментарі журналіста-розслідувача «Радіо Свобода» Михайла Ткача, власкора УНІАН у Москві Романа Цимбалюка, голови комісії з журналістської етики Андрія Куликова, а також голови профільного комітету Нестора Шуфрича і колишнього генпродюсера «1+1», а нині народного депутата Олександра Ткаченка.

На «1+1» у сюжеті про слухання — коментарі лише від народних депутатів від «Слуги народу», які донедавна були співробітниками каналу: Сергія Швеця та Олександра Ткаченка.

На «Інтері» левову частку сюжету говорили про «тиск» на канали Медведчука. Також у сюжеті один із лідерів ГО «Стоп корупції», колишній журналіст «Інтера» Роман Бочкала, казав, що чи не єдиним способом гарантування безпеки журналістів є самозахист.

Сумнівні. На «112» у матеріалі з парламентських слухань говорили лише про ситуацію з каналами Медведчука. Коментував у сюжеті представник каналу, телеведучий Павло Кужеєв, який наполягав, що канал зазнає репресій, тоді як причини перевірок Нацради знову не згадав.

Сюжет про зміни на енергетичному ринку вийшов на каналі «Україна». Знов лунає незбалансована критика «правки Геруса», що уможливила імпорт електроенергії з Росії. Експерти, які вже котрий тиждень мало не щодня з’являються в матеріалах каналу «Україна», звинувачують Геруса в лобіюванні інтересів Ігоря Коломойського: «Юрій Корольчук, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій: Відкриття імпорту електроенергії із Росії, так? Воно в першу чергу було скероване, безумовно, для реалізації бізнес-інтересів компаній, які мають стосунок до Ігоря Коломойського». А також цитували допис лідера Радикальної партії Олега Ляшка: «Надважливо: країна-агресор захоплює український енергоринок! У вересні “слуга народу” Андрій Герус протягнув поправку до законодавства, що дозволила з 1 жовтня імпорт електроенергії з Росії. У жовтні імпорт з кожним днем потроху зростав. А в листопаді російський імпорт зріс у геометричній прогресії». У сюжеті дібрані лише упереджені коментатори проти цієї поправки. Людям, на чию адресу лунають звинувачення, не дають змоги на них відповісти.

У студії каналу «Україна» був Віталій Кличко. Протягом жовтня його у незбалансованому позитивному тоні показували у десяти праймових випусках каналу «Україна». Цього разу він у студійному інтерв’ю спростовував закиди щодо розслідування НАБУ з приводу можливого розкрадання бюджетних коштів, розповідав про плани розбудови столиці. Критичних запитань столичному мерові не ставили.

Народна депутатка від «ОПЗЖ» Наталія Королевська на «Інтері» виступила проти ринку землі. У сюжеті йшлося про її зустріч із фермерами на Донеччині. Також на «Інтері» після сюжету про парламентські слухання поширили заяву «ОПЗЖ» із закликом посилити відповідальність за тиск на незалежні медіа.

На каналі «Україна» — традиційний сюжет про благодійність Ахметова.

7 листопада, четвер

Головне. Володимир Зеленський у своєму зверненні назвав операцію з розведення військ у Золотому успішною. Записав звернення він у форматі розмови за кермом авто. На «1+1» та ICTV повідомили про це в паркетному форматі, а на СТБ у скандалізовано-таблоїдному.

На каналі «Україна» присвятили репортаж тому, що бойовики порушують умови розведення.

Про обшуки у формального власника Прямого каналу Володимира Макеєнка коротко й нейтрально говорили на «Україні» та «1+1». На «UA: Першому» про обшук зробили сюжет: спілкувалися з консьєржкою будинку, представниками ДБР та ведучим Прямого Матвієм Ганапольським. Сюжет на 5 каналі почали фразою: «“Я не знаю, що там відбувається”, — так, власник телеканалу “Прямий” прокоментував сьогоднішні обшуки в його квартирі». Критикували ці обшуки в сюжеті народні депутати від «Євросолідарності» Вікторія Сюмар та Микола Величкович. 5-й — єдиний канал, який включив у сюжет коментар самого Макеєнка.

Важливі теми. На 5 каналі говорили з експертами про бюджет. І хоча загалом намагалися триматися конструктивних оцінок, матеріал починається підводкою з оцінками, озвученими ведучою: «Обіцяний кінець епохи бідності, схоже, відкладається на потім. Так економісти коментують проєкт бюджету на наступний рік». У закадровому тексті також протиставляють «обіцянки з зелених білбордів та економічну реальність».

Сумнівні. На каналі «Україна» про бійку між Андрієм Герусом та Олегом Ляшком повідомили версію лише останнього, де саме він виглядає героєм і борцем за справедливість: «Бійка через зраду інтересів України. Олег Ляшко побився з нардепом Андрієм Герусом. Інцидент стався в аеропорту Бориспіль в залі офіційних делегацій. Спершу лідер Радикальної партії вирішив довідатись у чинного нардепа, хто заплатив за його недешеве перебування в залі чотири тисячі гривень». Це подається під пафосним титром «Битва за енергетику». Те, яким чином Ляшко і Герус зустрілися в залі очікування аеропорту «Бориспіль», як і реакцію Геруса на інцидент, у матеріалі не озвучили. На 5 каналі про цю бійку говорили з коментарем речника поліції, оскільки слідчі зареєстрували провадження через «погрозу державному діячу». На каналі «112» розповіли про інцидент збалансовано, нагадавши і про правку Геруса щодо ринку енергетики, і про втручання охоронця Ляшка в сутичку.

На «1+1» та ICTV більше розповідали про версію Геруса: «Обидвоє написали про це у Facebook. Ляшко навіть виклав відео. Там видно, як радикал у віп-залі прискіпується до Геруса, розпитує, за які гроші той перебуває у віп-терміналі. Потім згадує імпорт російської електроенергії і застосовує нецензурну лайку. Суперечка переходить в штурханину. Постраждала сорочка представника президента. У порваному одязі Герус згодом виклав фото. Написав, що Ляшко зумисне чекав його в аеропорту, щоб влаштувати шоу провокацію. У коментарі “ТСН” Герус сказав, що судитися з Ляшком він наміру не має», — йдеться на «1+1». «Головний радикал агресивно вимагав, аби нардеп припинив закуповувати електроенергію з Росії. Дійшло до штовханини. Герусу Ляшко порвав сорочку. На своїй сторінці у фейсбуку голова енергетичного комітету заявив: Ляшко захищає формулу “Роттердам+”», — розповіли на ICTV.

«Розвивати столицю» — із таким меседжем повідомлення про створення нового об’єднання з опонентів Кличка в Київраді вийшло на «1+1».

Юрій Бойко в ефірі «Інтера» заявив, що «Укрзалізниця» має бути державним підприємством. У новинах каналу показали, як лідер «ОПЗЖ» спілкувався про соціальні проблеми з мешканцями Знам’янки на Кіровоградщині. А Наталія Королевська виступила на підтримку людей, які протестували проти вільного ринку землі у Харкові. Ще один сюжет присвячений десанту нардепів від «ОПЗЖ» до Одеси.

Сергій Каплін на «Інтері» однобоко критикував реформу ГТС і тарифи на газ. А на каналі «Україна» мешканці Донбасу дякували Рінату Ахметову за те, «что дает надежду».

8 листопада, п’ятниця

Не оглядається «Інтер», оскільки цього дня у праймі виходять «Подробиці тижня».

Головне. Суд ООН визнав юрисдикцію за позовом України проти Росії. До такого рішення закликала українська сторона, тож це стало першою перемогою у суді над країною-агресоркою.

У Києві стартував Міжнародний економічний форум. Про нього говорили всі телеканали, але на СТБ з усього заходу в матеріал включили лише фрагмент виступу Володимира Зеленського в паркетній подачі.

Важливі теми. Народного депутата Ярослава Дубневича звільнили з-під варти під заставу. На «1+1» про це говорили з посиланням на адвокатів, не уточнюючи імені, хоча народний депутат має кількох захисників. На СТБ теж повідомили коротко про звільнення, взагалі не уточнюючи джерело інформації. На 5 каналі озвучили: «Дубневича викрали». Новина повідомляла, що в кожного з двох адвокатів різна інформація щодо перебування їхнього підзахисного. Але у третього джерела — адміністрації СІЗО чи слідчих — новинарі уточнювати нічого вже не стали.

Сумнівні. На каналі «Україна» з Олегом Ляшком обговорювали «найгарячіші політичні теми». Насправді йшлося про енергетику і його бійку з Герусом, яку політик пояснив своєю небайдужістю до проблем людей: «І той же Герус, хай він людям розказує, чого на комуналку не знизили тарифи? Он уже розказують, шо кожен українець на 1200 гривень більше заплате за газ. І де Герус? Де його політика?».

У сюжеті з економічного форуму на каналі «Україна» — піар ДТЕК. Після фрагменту про виступ міністра енергетики — коментар гендиректора ахметовської енергокомпанії, якому передував закадровий текст: «Та у дискусії про енергостратегію міністр участі не брав. Поїхав. Тож і зауваг спікера від гендиректора компанії ДТЕК не чув. Той наголосив, що інвестиції у відновлювальну енергетику в тому числі і іноземні не припинялися. Україні варто визначитися, що із зеленим тарифом, і чи закуповуємо кіловати в країни-агресора».

На «1+1» вийшов сюжет про розслідування можливої корупції в Київраді. Головний антигерой сюжету — народний депутат із «ОПЗЖ» Вадим Столар, якого пов’язують зі столичними забудовами та називають другом Кличка (мер це заперечує). Матеріал будується суто на коментарях опонентів Кличка й дуже куцій інформації із сайта СБУ.

9 листопада, субота

Головне. Почалося розведення військ біля Петрівського. Цією темою відкрили всі випуски новин.

Також цього дня Володимир Зеленський підписав указ про невідкладний план реформ для уряду. Без жодних застережень про це говорили на ICTV, перелічивши лише прогресивні моменти: ринок землі, посилення позицій у світовому рейтингу ведення бізнесу. На «UA: Першому» йшлося лише про пункт, що стосувався контролю за діяльністю медіа: «В новому законопроєкті мають бути прописані зокрема стандарти новин, а також способи, як запобігти поширенню недостовірної інформації. Також росіянам хочуть заборонити володіти українськими медіа та фінансувати їх. Покарання за порушення законодавства “Про інформацію” стануть суворішими». Коротко про це сказали і на «112». В усіх цих випадках редакції не уточнювали, про які саме зміни має йтися. Трохи далі пішов «Інтер», але замість з’ясування деталей тут припустили, що міркування міністра культури щодо змін стануть основою реформи: «Ішлося про потребу запровадити обмеження для ЗМІ, які не приносять прибутку, а журналістам запропонували фіксувати накази редакції при висвітленні новин». У матеріалі критикував ці ідеї голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Важливі новини. Про затримання Ігоря Мазура на польському кордоні нічого не повідомили лише на «Інтері». На 5 каналі вийшло три повідомлення з цієї теми за випуск: інформація від консула України в Польщі, заява міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про черговий випадок застосування Інтерполу з боку Росії. І наприкінці випуску знову повернулися до теми, розповідаючи про стихійну акцію протесту в Києві.

Скандальне дослідження «Дзеркала тижня» щодо політичних настроїв на окупованих територіях Донецької та Луганської областей потрапило до випуску 5 каналу тільки під приводом того, що «5 канал домінує серед українських телеканалів, які переглядають на окупованих територіях», — озвучила ведуча, пославшись на дані дослідження. Про основні цифри дослідження говорили лише на ICTV, не повідомивши про його критику. Решта каналів проігнорували як саме дослідження, так і скандал довкола нього. На думку експерта «Детектора медіа» Ігоря Куляса, телеканалам слід було висвітлити цю тему попри неоднозначність дослідження, залучивши експертні коментарі.

Сумнівні. Олег Ляшко на каналі «Україна» поскаржився, що на нього відкрили кримінальне провадження через бійку з Андрієм Герусом. Коментував це лише сам політик, додаючи звинувачень на адресу свого опонента: «Фальсифікуючи проти мене кримінальну справу, вони намагаються відволікти увагу громадськості від того факту, що Герус вчинив злочин — державну зраду. Тому що тисячі людей віддали життя не за те, щоб вони торгували російською електроенергією, російським газом і національними інтересами».

На «Україні» також позитивно розповідали про спільну ініціативу футбольного клубу «Шахтар» та компанії ДТЕК: обидві організації та канал мають одного власника — Ріната Ахметова. Також у випуску традиційний сюжет-звіт про благодійність фонду Ахметова.

10 листопада, неділя

Аналізується лише випуск «Інтера» замість «Подробиць тижня», які виходять у п’ятницю. Перший матеріал випуску — про з’їзд партії «Слуга народу». Першим меседжем сюжету було обрання нового керівника партії. Сюжет у досить загальних рисах описував, як починався з’їзд, якими були очікування делегатів, кого обрали головою та які пріоритети стоять у партії.

Одразу після — заява «Опозиційної платформи — За життя», яка називає неконституційним указ президента про «стандарти новин», виданий напередодні. «На думку опозиціонерів, влада намагається контролювати медійний простір, перетворюючи державу у своєрідний інформаційний концтабір», — озвучила ведуча. Повідомлення містить надто довільну інтерпретацію написаного в указі: «Зокрема, запровадження обмежень для тих ЗМІ, які є збитковими, а журналістам запропонували фіксувати накази редакції під час висвітлення новин, аби на підставі таких заяв кореспондент отримував би винагороду та захист, а власники і керівники медіа потрапляли б під санкції». В указі не було таких формулювань. Ці припущення — міркування міністра культури та голови гуманітарного комітету парламенту щодо можливих ініціатив. Але на «Інтері» ці тези подані як факт. До того ж в офісі президента відреагували на хвилю обурення і пояснювали, що не мають наміру втручатися у питання свободи преси. Але на «Інтері» про це нічого не сказали.

Також у випуску репортаж з передової, матеріал про воєнні дії у Сирії, обрання парламенту в Іспанії та комунальні проблеми в Україні.

Підсумки

Лідерами за кількістю піару вже котрий тиждень поспіль стають представники «ОПЗЖ». Позитивні матеріали про цю партію виходять тільки на «Інтері».

Тиждень у парламенті не був сесійним, тож і згадок про різні політсили небагато. Найактивніше міжфракційні дискусії відображали на 5 каналі. Це єдиний каналі, де протягом тижня з’являлася бодай епізодично кожна з парламентських фракцій.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) чи Уряду Швеції.

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1652
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду