Кличко в пісочниці та перший протест у монобільшості. Моніторинг теленовин 11–17 листопада 2019 року

Кличко в пісочниці та перший протест у монобільшості. Моніторинг теленовин 11–17 листопада 2019 року

25 Листопада 2019
1530

Кличко в пісочниці та перший протест у монобільшості. Моніторинг теленовин 11–17 листопада 2019 року

1530
Головним скандалом тижня стало перше виключення зі «Слуги народу». Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.
Кличко в пісочниці та перший протест у монобільшості. Моніторинг теленовин 11–17 листопада 2019 року
Кличко в пісочниці та перший протест у монобільшості. Моніторинг теленовин 11–17 листопада 2019 року

Найгарячіші події відбувалися наприкінці тижня, коли знову вибухнули склади в Балаклії. На політичному вимірі позначилося те, що тиждень у парламенті був сесійним, тож відбувалися важливі дискусії. Топтемою стала земельна реформа та запровадження ринку землі. До того ж на центральних каналах говорили про зміни в системі геокадастру, що також впливатиме на власників ділянок. Ще однією політично гарячою темою стало перше виключення із фракції «Слуги народу». Йдеться про депутатку Анну Скороход, бекґраунд якої у праймових теленовинах розкривали недостатньо. Попри значну увагу до України на міжнародній арені через слухання щодо імпічменту Трампа, в новинах цій темі приділяли зовсім небагато уваги.

11 листопада, понеділок

Головне. На погоджувальній раді парламенту обговорювали плани розгляду Державного бюджету на 2020 рік та запровадження ринку землі. Протести проти зняття мораторію на продаж сільгоспземель проходили в різних регіонах України. На ICTV та 5 каналі почали із протестів, потім дали коментарі у відповідь від президента Зеленського та прем’єра Гончарука. На «Україні» та СТБ почали зі звернення Зеленського, потім також позиція Гончарука, протести та критика реформи з боку Юлії Тимошенко. На «1+1» розповіли про ситуацію дуже стисло: начитка зі студії та два синхрони — Тимошенко та Зеленського. На «Інтері» почали із дискусій у парламенті, а потім повністю дали звернення Зеленського щодо ринку землі. І ще одним окремим повідомленням — звернення прем’єра Гончарука до народних депутатів із проханням ухвалити законопроєкт про зняття мораторію. А потім окремо — звернення Гончарука, який попросив народних депутатів не зволікати з ухваленням земельної реформи. На «UA: Першому» крім позиції офіційних осіб додали коментар політичного експерта Ігоря Коліушка. А також Суспільне та «Інтер» навели дані соцопитування, проведеного центром Разумкова: більшість підтримує відкритий ринок землі.

 

Також усі аналізовані канали стисло повідомили про завершення розведення сил у Петрівському на Донбасі.

Cумнівні. Про звільнення Андрія Геруса з посади радника президента на «Україні» повідомили лише його опоненти — лідер Радикальної партії Олег Ляшко та колишній міністр ЖКГ, а нині народний депутат від «Батьківщини» Олексій Кучеренко. Попри те, що сам Герус теж прокоментував це рішення, пояснивши, що вже давно не виконував обов’язків на цій посаді. Коротко й нейтрально про звільнення також сказали на «Інтері» та «112».

Екснародний депутат Сергій Каплін на «Інтері» критикував зміни до Трудового кодексу, жодного іншого коментаря з цього приводу по темі не дали. Потім так само незбалансовано Наталія Королевська з «Опозиційної платформи — За життя» розповідала, що вимагає збільшення соцгарантій для дітей, постраждалих від війни на Донбасі.

На каналі «Україна» традиційно звітували про благодійність свого власника Ріната Ахметова на Донбасі та сумлінність його компанії ДТЕК у підготовці до опалювального сезону.

Треш дня. Сутички в суді щодо ліквідації УПЦ Київського патріархату, правонаступником якого стала Православна церква України, на «1+1» описали в сюжеті з надміру емоційними подробицями. «Вибиті двері, потрощені меблі і роз’юшені носи», — йдеться в підводці ведучої. У самому сюжеті також висміюють поведінку прихильників Київського патріархату: «Віряни Київського патріархату спочатку з Божим словом, а потім із Божим словом та хрестами, а ще уламками офісних меблів намагаються таки потрапити до зали суду». Найбільше поведінці цих людей у сюжеті обурюється прибиральниця суду Люся: «Люся, прибиральниця суду: Я б це голову одкрутила. Говорю чесно. Ось це хто б зробив би.

Кореспондент: Так це ж батюшки зробили.

Люся, прибиральниця суду: Да? Я б йому і голову відірвала. Даром, що батюшка».

На «Інтері» також коротко повідомили про цю бійку без вказання джерела та достатнього бекґраунду про причини протистояння.

12 листопада, вівторок

Головне. Під стінами Верховної Ради мітингували одночасно за і проти запровадження ринку землі. На більшості аналізованих каналів коментували представники «Слуги народу» з боку прихильників та представники «Батьківщини» з боку опонентів. На 5 каналі, «1+1», «Інтері» також від опозиції дали коментарі представників «ОПЗЖ». На «112» з цього питання говорили тільки опоненти ринку землі з «Батьківщини» та «ОПЗЖ», що є порушенням стандарту балансу.

 

Важливі теми. На «1+1» повідомили про затримання представниці Офісу президента і з посиланням на «Українську правду» уточнили, що йдеться про Світлану Кондзелю. Пізніше у випуску цю інформацію підтвердили з посиланням на Офіс президента. Крім «1+1» про це сказали тільки СТБ, одразу з посилання на фейсбук-сторінку Офісу президента.

Також у новинах обговорювали й інші теми в парламенті: хто очолить комітет закордонних справ замість оскандаленого Богдана Яременка («112»), хто прийшов до парламенту в масці Джокера («UA: Перший»), чи буде НАБУ розслідувати походження статків народного депутата Олександра Дубінського («112», «UA: Перший»). Тільки на «UA: Першому» повідомили, що замість Ірини Луценко мандат отримає ексочільник Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Сумнівні. На каналі «Україна» звітували про чергову доставку автомобілів швидкої допомоги, закуплених коштом фонду Ахметова. Також на «Україні» відбілювали репутацію Арсенія Яценюка: «Справа честі. Арсеній Яценюк у судах довів непричетність до будь-яких корупційних схем під час будівництва проєкту "Стіна" на українсько-російському кордоні». Одне зі спростувань, про яке йдеться, опубліковане на сайті партії ще у вересні.

На «Інтері» говорили про поповнення у Верховній Раді: народним депутатом став Сергій Рудик, який довго змагався за перемогу на 198-му окрузі. «Я пройшов достатньо тривалий час для визнання мене народним депутатом, але мої особисті переживання і переживання моєї родини і виборців 198-го виборчого округу — це не така вже й велика проблема на фоні тих проблем, з якими зіштовхуються багато українців», — прокоментував Сергій Рудик, якого «Інтер» піарив весь цей час.

Треш дня. На «1+1» розповідали про жертву фільму «Слуга народу»: «Вже чотири роки прихильники фільму дзвонять жительці Івано-франківська і питають "Де Косой і 100 тисяч доларів". З'ясувалося, в одній зі сцен у зошиті чорної бухгалтерії, яку знайшов президент Голобородько, записаний номер телефону і це цілком реальний телефон жінки, яким вона користується вже майже 15 років». Половина сюжету присвячена тому, що жінці подзвонив і вибачився актор «95 кварталу» Євген Кошовий, який у фільмі грає дипломата, «тож саме його колеги уповноважили віддуватися за кіношний ляп».

13 листопада, середа

Головне. У парламенті проголосували за ринок землі в першому читанні. У праймових випусках новин подавали різні точки зору на це питання, зокрема й акцію протесту. На «Інтері» нагадали дані опитування Центру Разумкова, за яким більшість українців підтримує ідею референдуму щодо ринку землі, а якби такий відбувся найближчим часом, більшість би проголосувала за продовження мораторію.

Важливі теми. Дискусію в парламентському комітеті щодо регулювання професійних стандартів журналістики висвітлювали на ICTV та 5 каналі. Йдеться про концепцію закону, яким пропонують мінімізувати ризики поширення фейків та недостовірної інформації. В обох сюжетах включили думки народних депутатів, представників Мінкульту та професійної спільноти  медійників.

У Конгресі США розпочалися слухання щодо імпічменту Трампа, що безпосередньо пов’язано з українською політикою. Не згадували про слухання у праймових випусках на «Україні», «UA: Першому» та СТБ.

Сумнівні. На каналі «Україна» транслювали версію Олега Ляшка щодо бійки з народним депутатом Андрієм Герусом. Ляшко сам приїхав до аеропорту, його колеги знімали сутичку на відео. Але тепер політик розповідає, що провадження, порушене за цим фактом — «сфабрикована справа». Нейтрально про відкриття провадження сказали на «1+1», «112» та «UA: Першому».

«Мостився у дитячу гойдалку, перевірив пісочницю і пральню», — так розпочався один і сюжетів на каналі «Україна». Спершу можна подумати що йдеться про кота чи іншого домашнього улюбленця, який досліджує нове для нього середовище. Але сюжет присвячений інспекції мера Києва Віталія Кличка. Він перевіряв стан готовності дитячого садка.

На каналі «Україна» знову звітували про благодійність Ріната Ахметова та допомогу в лікуванні важкохворої дитини. На «Інтері» — незбалансовані заяви Наталії Королевської з вимогами посилити соціальний захист.

14 листопада, четвер

Головне. Верховна Рада ухвалила бюджет на 2020 рік. Матеріали кожного з аналізованих каналів відображали дискусію між різними фракціями та основні показники головного кошторису. На 5 каналі в контексті бюджету більше говорили про протест науковців, які вимагали збільшити фінансування Національної академії наук.

Важливі теми. Усі вечірні випуски, крім ICTV та «України», говорили про скандал у фракції «Слуги народу». Народна депутатка Анна Скороход звинуватила фракцію в репресіях через затримання її чоловіка. У фракції, навпаки, мали претензії до самої Скороход, яка раніше проявила опозиційну думку в монобільшості, та звинуватили її в політичній корупції. Тему подавали збалансовано, але емоційно: «Заплакала і знову, депутатка зі "Слуги народу", Анна Скороход, яка нещодавно прославилася тим, що заплакала під час обговорення правил до закону про "Нафтогаз" опинилася в центрі скандалу» («1+1»).

 

На каналі «Україна» критично повідомили про інтерв’ю Коломойського в The New York Times. До опису і так суперечливих висловлювань авторка матеріалу додає перцю: «Ви теж приголомшені? Воно і не дивно, дібрати слова складно навіть професійним політологам»; «Хто не дивується — енергетичні експерти, Україна ще півтора місяця тому відступила від євроінтеграційних прагнень, відновила співпрацю з Росією, взяла в Кремля... Ні, поки що не 100 мільярдів доларів, але рекордні об'єми кіловатів». Вже не один місяць на каналі «Україна» системно виходять сюжети з критикою Андрія Геруса, якого звинувачують у лобіюванні інтересів Ігоря Коломойського зокрема щодо закупівлі електроенергії в Росії.

На ICTV говорили у студії про зміни в геокадастрі з уповноваженим президента із земельних питань Романом Лещенком. Про перебіг слухань щодо імпічменту Трампа тримали в курсі лише на «Інтері».

Сумнівні. На каналі «Україна» розповідали про благодійність Ахметова. Сергій Каплін на «Інтері» піарився на протесті проти підвищення тарифів. Із цього протесту навіть не дали коментарів жодного з рядових учасників протесту, не кажучи про урядовців, до яких були спрямовані вимоги мітингарів.

15 листопада, п’ятниця

Не аналізується випуск «Інтера», оскільки виходять «Подробиці тижня».

Головне. Вибухи в Балаклії. В кожному з випусків це був перший матеріал. На «Україні», ICTV та «UA: Першому» дали по кілька повідомлень про обстановку в Балаклії. Найменш повна інформація була на ICTV. Тут повідомили: «Міністерство оборони підтвердило, що стався один вибух під час якого постраждав військовий. Водночас за словами місцевих мешканців вибухів було щонайменше 15». Детальної інформації не дали, зазначивши, що кореспонденти тільки виїхали на місце. Хоча на момент випуску вже було відомо про двох загиблих.

Важливі теми. На 5 каналі вийшов репортаж про життя у Станиці Луганській після відведення військ.

Про виключення Анни Скороход із фракції «Слуги народу» були розлогі сюжети на більшості каналів. На «1+1» дали коротко з посиланням на Олександра Дубінського, з емоційними деталями: «Після виключення з фракції Скороход видала нову порцію компромату. Каже: Арахамія погрожував її розмазати, а ще розповіла, нібито "Слуги" отримують у конвертах доплати по п'ять тисяч доларів. Глава фракції категорично це заперечив». На «112» про затримання чоловіка Скороход не йшлося, сфокусувалися на тискові у фракції, на який нарікала народна депутатка. На «UA: Першому» залучили коментар голови Комітету виборців Олексія Кошеля.

Сумнівні. На ICTV вийшов позитивний сюжет про інвестиції компанії Ахметова (!) у газовидобування. На «Україні» розхвалювали нову вітряну станцію ДТЕК у Запорізькій області та благодійність Ахметова на Донбасі. Вчергове у випуску Олег Ляшко заявляв про переслідування.

На 5 каналі упереджено відстоювали свою честь. У матеріалі повідомили про ініціативу депутата від «Слуги народу» Євгена Шевченка щодо перевірки 5 каналу: «Вважає, що 5 канал у своїх програмах розпалює міжнаціональну ворожнечу». Бекґраунд про самого кандидата подали тільки в негативі: «Зауважу, що сам Євген Шевченко став відомим тим, що у перший робочий день у Верховній раді зробив фото з Конституцією, поставивши на неї лікоть, а минулого місяця засвітився у ток-шоу російських пропагандистів на Першому каналі. Тоді в режимі відеоконференції він розповів, що ситуацію з формули Штайнмаєра в Україні штучно створили радикально налаштовані націоналісти. Після розголосу і скандального включення наживо до росіян голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія сказав, що позиція Євгена Шевченка його особиста і до фракції вона не має стосунку».

Треш. На «UA: Першому» розповідали про перефарбованих у смужку японських корів. Виправдати це повідомлення може апелювання до корисних досліджень: «Вчені кажуть, мухи уникають тварин з таким забарвленням. На смугастих корів мух сідає у тричі менше, ніж на чорних. Тепер тестуватимуть цей спосіб і на інших видах худоби». Але посилання на жодне конкретне дослідження або ж конкретного вченого немає.

16 листопада, субота

Головне. У кожному з випусків повідомляли про стан військових, постраждалих під час вибухів у Балаклії, а також про встановлення причин займання боєприпасів. Також усі новини повідомляли про затримання колишнього голови «Укрексімбанку» Олександра Гриценка. Переважно основою повідомлення була інформація та коментарі від СБУ. На ICTV, «1+1» та 5 каналі з посиланням на неназвані джерела — «інформація з’явилася у ЗМІ», «як повідомлялося» — нібито його викрали посеред вулиці. На «UA: Першому» уточнили, що ЗМІ, про яке йдеться — Прямий канал. В жодному з цих повідомлень не було позначено спробу зв'язатися з адвокатами Гриценка, що свідчить про недотримання стандарту балансу.

Сумнівні. На каналі «Україна» вийшов матеріал за підсумками п’ятничного токшоу «Свобода слова». Запровадження ринку землі було головною темою. У сюжеті ключовими «експертами» в темі виступали політично упереджені спікери: Олег Ляшко та Михеїл Саакашвілі. Під час ефіру був присутній також міністр економіки Тимофій Милованов. Але опонувати йому мали б не політичні фігури, а експерти в галузі економіки та захисту приватної власності.

Також на «Україні» розповідали про соціальні проєкти компанії ДТЕК, яка належить олігарху Рінату Ахметову, як і канал.

17 листопада, неділя

Аналізується лише випуск «Інтера» замість «Подробиць тижня», які виходять у п’ятницю. Першою новиною повідомили про очікуване повернення українських кораблів, захоплених росіянами минулого року в Керченській протоці. У цьому повідомленні послалися на неназвані російські ЗМІ, підтверджень чи спростувань від українських офіційних джерел не додали. Далі йшлося про загибель у лікарні військового, який постраждав від вибухів у Балаклії, наслідки негоди на Буковині та займання поїзда під Миколаєвом.

У блоці міжнародних новин: стрілянина у Каліфорнії, протести у Грузії, Ірані та Гонконгу. Також у випуску — новини культури: прем’єра нового сезону серіалу «Корона» у Британії та  театральної вистави в Києві. Матеріалів з ознаками замовності у випуску не було.

Підсумки

Матеріалів із ознаками замовності було порівняно небагато й лише на трьох каналах: «Україна», «Інтер» та ICTV. Найпопулярнішим героєм тут був Рінат Ахметов та його бізнес.

Уперше протягом тижня кількість згадок партії «Батьківщина» перевищила присутність партії Порошенка. Це можна пов’язати з тим, що Тимошенко та її команда активно критикували земельну реформу й канали підхоплювали це.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) чи Уряду Швеції.

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1530
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду