«Квартал 95» з піснею «Горіла хата»: реакції

«Квартал 95» з піснею «Горіла хата»: реакції

Медійники обурюються, міністр культури вибачається, політики пророкують фатальні наслідки
«Квартал 95» з піснею «Горіла хата»: реакції
«Квартал 95» з піснею «Горіла хата»: реакції
21 Жов 2019
0
9418

У черговому випуску проекту студії «Квартал 95» «Вечірний квартал», який показали на каналі «1+1» 20 жовтня, актор Євген Кошовий разом із Національним академічним українським народним хором України імені Григорія Верьовки виконав номер за мотивами відомої пісні «Горіла сосна, палала». У пісні гумористи висміяли підпал дому колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтарєвої.

Пісню назвали «Горіла хата» та, зокрема, проспівали й такі рядки, як: «Горіла хата, палала, в Лондоні жінка плакала»; «Хата горить в Гореничах, а в Лондоні Валерія думає на Валерича», «Мораль проста — хата згоріла зі стида», «Люди вогонь побачили – допомагати почали, відра схопили й прибігли, у вогонь соляру плескали».

У підводці до номеру актор «Кварталу» Степан Казанін назвав пожежу в будинку Гонтарєвої «яскравою подією». А, оголошуючи сольну партію Євгена Кошового, назвав колегу «Євгеном Шнурком», посилаючись, очевидно, на відомого російського артиста Сергія Шнурова, який, свого часу, написав пісню «Москва сгорела вся дотла».

На YouTube відео станом на 14:30 21 жовтня зібрало майже 400 тис. переглядів, при цьому має 7,6 тис. «лайків» і 37 тис. «дислайків». Номер надзвичайно обурив користувачів соцмереж, зокрема медійників, які вважають поведінку акторів «Кварталу 95» у цьому випадку некоректною. Дісталося критики й Хору імені Верьовки за те, що долучився до виконання цієї пісні.

Сама Валерія Гонтарєва назвала номер соромом, як повідомляє «Радіо Свобода». «Щодо цинізму "95-го Кварталу" сумнівів давно нема, – зазначила колишня голова Нацбанку. – Але участь у цьому народного хору – це вже сором для всієї країни».

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський на своїй сторінці у Фейсбуці попросив вибачення у Гонтарєвої за участь Хору Верьовки в номері.

Заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк порушила питання про доцільність державного фінансування Хору Верьовки:

Радниця міністра освіти і науки Іванна Коберник чекає, що президент вибачиться за своїх колег:

Народна депутатка Ірина Геращенко в соцмережах висловилася проти того, щоб хор закривав нинішню сесію Верховної Ради і відкривав наступну:

А міністр економіки Тимофій Милованов на своїй сторінці у Фейсбуці припустив, що цей номер матиме негативні наслідки для економіки України, адже виглядає дуже погано для іноземних інвесторів.

Згодом комертар щодо виступу з піснею «Горіла хата» для 24 каналу дав керівник Хору імені Верьовки Зиновій Корінець. Він наголосив на тому, що ідея номеру належить саме «кварталівцям». «Нас переконали, що це такий стьоб, — виправдався він. — Вони ж над усім стібуться. Над президентом, політиками. Нас попросили заспівати разом із Кварталом».

Він також повідомив, що хор часто працює за контрактами, і цього разу «Квартал 95» заплатив хору 30 тис. гривень за виступ.

Тим часом власник каналу «1+1», олігарх Ігор Коломойський, у якого публічний конфлікт з Валерією Гонтаревою через націоналізацію «Приватбанку», сказав «Радіо Свобода», що не бачив номер, але пообіцяв подивитися і зрештою відповів: «Браво!», – та додав, що номер йому «дуже сподобався». «З приводу того (сподобалось – ред.), що "згоріла від сорому"», – зазначив він. Він також додав, що ще більше йому сподобалася фраза «Валерія думає на Валерича».

На запитання щодо зловтішання над людським горем Коломойський сказав: «Так не останнє ж майно згоріло. Що тільки в неї хата згоріла? А скільки на Донбасі хат згоріло?».

Ігор Коломойський відкинув закиди, що цей номер у шоу міг замовити саме він до дня народження Валерії Гонтаревої: «Я не знаю, коли день народження у Валерії Гонтарєвої, хоча це нескоадно дізнатись за бажання. По-друге: я не брав і не беру участі в створенні контенту «Кварталу 95», тим більше на честь дня народження Гонтарєвої (занадто багато їй честі)», – зазначив він і додав, що з «Кварталом» не підтримує зв’язок з вересня минулого року і на політику їхніх жартів не впливає.

Медійники у своїх реакціях щодо скандального номеру «Кварталу» розділилися. Хтось сприймає ситуацію з гумором, хтось – повний обурення.

Ірина Андрейців, «Українська правда. Життя»:

Денис Бігус, BIHUS.info:

Євгеній Кузьменко, «Цензор. НЕТ»:

Жанна Кузнєцова, Академія Української Преси:

Яніна Соколова, 5 канал:

Тетяна Мокріді, екс-член Нацради з питань телебачення і радіомовлення:

Мар’яна П’єцух, «Українська правда»:

Ірина Славінська, «UA: Українське радіо»:

Айдер Муждабаєв, ATR:

Сергій Малярчук, продюсер:

Зоя Казанжи, медіаекспертка:

Роман Скрипін, skrypin.ua:

Віталій Глагола, СТБ:

Ольга Лень, «Еспресо»:

Карл Волох, блогер:

Віктор Трегубов, блогер:

Ірма Вітовська-Ванца, актриса:

Аркадій Бабченко, журналіст:

Ольга Захарова, ДТЕК:

Ігор Гужва, «Страна.ua»:

Віктор Шлінчак, «Главком»:

Іван Маруніч, блогер, музикант:

Інна Кузнєцова, «Радіо Свобода»:

Тетяна Ніколаєнко, Newsroom:

Оксана Соколова, ICTV:

Катерина Венжик, Liga.net:

Вахтанг Кіпіані, «Історична правда»:

Дмитро Крапивенко, «Український тиждень»:

Роман Шрайк, блогер:

Ольга Мусафірова, «Новая газета»:

Соня Кошкіна, LB.ua:

Богдан Буткевич, «Еспресо», «Українське радіо»:

Костянтин Дорошенко, PinchukArtCentre:

Андрій Яніцький, Центр журналістики Київської школи економіки:

Фото: скріншот відео

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 135
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 254
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 257
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 965
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 261
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду