detector.media
Зоя Красовська
Отар Довженко
18.07.2019 14:00
Вдвічі більше джинси. Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2019 року. Інфографіка
Вдвічі більше джинси. Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2019 року. Інфографіка
Новини стають дедалі більш схожими на рекламні білборди. Аналіз новин восьми українських телеканалів.

У 2019 році «Детектор медіа» розширив якісно-кількісний моніторинг телевізійних новин: за новою методологією, чимало інформації про новини аналізованих каналів буде вноситися до бази даних, що дозволить створювати нові аналітичні продукти й дослідження інформаційного телеконтенту. У моніторингу аналізуються головні випуски новин (прайм-тайм) «України», «1+1», «Інтера», ICTV, СТБ, 5 каналу, «UA: Першого» та «112». Раніше ми підбили підсумки аналізу президентської кампанії — лютого й березня та квітня 2019 року, а також початку парламентської у травні.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів, у яких згадуються кандидати, вочевидь набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли політикам.

Популярність партій у теленовинах

Аналізуючи кількість згадок, слід мати на увазі, що йдеться не лише про назви політичних партій (деякі з них у травні ще не були оформлені), а про команди, лідерів та найпомітніших спікерів цих партій. Тож, наприклад, до згадок про «Слугу народу» зараховано матеріали про парламентські плани команди Зеленського, навіть якщо партійний бренд у них не озвучений.

Лідеркою за кількістю згадок, як і у травні, була партія «Слуга народу», хоча показник дещо знизився (288 згадок загалом). Здебільшого це зумовлене великою увагою медіа до дій команди Зеленського. Негативних матеріалів про «Слугу народу» в новинах у червні не виявлено зовсім, а позитивних було 56 — трошки більша частка, ніж у травні. Найбільше позитиву про «Слугу народу» на ICTV, далі «1+1» та «Україна». Зовсім не згадувалася партія в позитивному ключі лише на 5 каналі.

«Європейська солідарність» залишається на другому місці, але згадок про неї поменшало вдвічі. Зі 113 зафіксованих дві негативні (на «1+1») і більш ніж третина — позитивні (найбільше на «Україні», СТБ і 5 каналі).

На третє місце вийшла «Опозиційна платформа — За життя» (108 згадок), яка піариться лише на двох каналах — «Інтері» та «112». Дві третини згадок про цю партію — позитивні. Негативно про «ОПЗЖ» говорили на «UA: Першому» один раз.

Новостворена «Українська стратегія Гройсмана» залишилася на четвертому місці із 89 згадками, з яких понад дві третини — позитивні. Володимир Гройсман активно використовував прем’єрську посаду для піару себе як політика і своєї політсили. Найбільше позитивних матеріалів на «Україні».

Піару «Батьківщини» найбільше на «Україні» та ICTV, втім частка позитивних матеріалів тут менша за половину. Натомість Радикальна партія фігурує в телеефірі переважно у форматі піару. Окрім поодиноких згадок на 5 каналі та «Інтері», весь піар Олега Ляшка — на «Україні».

Партія «Голос», яка у травні була на останньому місці як щойно створена, піднялася в рейтингу згадок: із 57 матеріалів про політсилу Святослава Вакарчука 21 позитивний — найбільше на «Україні», СТБ та ICTV.

Рекордсменом за часткою позитиву став «Опоблок»: із 56 згадок про цю партію 45 позитивні, більшість — на «Україні», хоча досить активно партію Ахметова просував ICTV. А ось «Самопоміч», навпаки, згадували практично лише нейтрально — із 27 згадок лише дві позитивні.

Однаковий результат (23 згадки) мають «Сила і честь» та об’єднання націоналістів під брендом «Свободи». Єдина відмінність: «Свободу» хвалить переважно «Інтер», а Смешка — «Україна». Аутсайдеркою стала «Громадянська позиція» з лише 18 згадками протягом червня.

Матеріали з ознаками політичної замовності

Кількість матеріалів із ознаками замовності на користь політиків і партій у порівнянні з травнем зросла вдвічі. Головною замовницею залишилась «Опозиційна платформа — За життя», але на друге місце вирвався «Опозиційний блок». Головні осередки поширення таких матеріалів, як і раніше, — «Інтер» та «Україна».

59 із 65 підозрілих матеріалів на користь «ОПЗЖ» вийшли саме на «Інтері». Ще шість — на каналі «112». Інші канали партію не піарили. В «Опоблоку» ширше коло друзів: із 46 матеріалів 28 вийшли на «Україні», 10 матеріалів на ICTV, 6 — на СТБ і ще по одному на 5 каналі й «1+1». Те саме стосується «Європейської солідарності» — відносна більшість її піару виходила на «Україні», проте був піар партії Петра Порошенка також на 5 каналі, СТБ, ICTV та «Інтері». Майже всі матеріали, які просувають Радикальну партію Ляшка, вийшли на «Україні».

Піар Володимира Гройсмана та його «Української стратегії» розподілений по всіх каналах, крім Суспільного і 5-го — найбільше на ICTV, далі «Інтер», «Україна» та СТБ. Піару Гройсмана в порівнянні з травнем побільшало вдвічі (31 матеріал). Дещо відстала від нього (28) «Батьківщина», яку найактивніше піарять «Україна» та ICTV.

Більшість піар-матеріалів «Голосу» вийшло на каналах Пінчука — ICTV та СТБ, проте потрошку підтримували партію Вакарчука також «Інтер», «Україна» та «1+1».

Якщо об’єднати результати Володимира Зеленського та «Слуги народу», вони все одно будуть порівняно скромними. Найбільше піарили самого президента «Україна» та ICTV, а 9 матеріалів в інтересах його партії розподілені між «Україною», ICTV, СТБ та «1+1».

Полтавська аномалія українських теленовин — народний депутат-мажоритарник Сергій Каплін, якого піарять у новинах більше за всіх інших мажоритарників, разом узятих, — у червні з’являвся в дев’ятьох матеріалах каналу «Інтер» із ознаками замовності. На «Інтері» ж вийшла більшість джинси «Свободи».

Серед партій, на користь яких у червні виходило від 1 до 4 матеріалів, — «Сила і честь», Аграрна партія, «Громадянська позиція», «Довіряй ділам» (стала частиною «Опоблоку»), партія «Патріот» і навіть «Самопоміч», чий одненький підозрілий матеріал був зафіксований у новинах 5 каналу.

 

Дотримання стандартів

12 % (368 із 2885) проаналізованих матеріалів мають ознаки замовності. 30 % мають порушення балансу, 24 % — стандарту відокремлення фактів від коментарів. Як і у травні, найвищий відсоток підозрілих матеріалів на «Україні» та «Інтері» (по 28 %), далі ICTV (18 %) і СТБ (12 %). На інших каналах відсоток таких матеріалів невеликий, а на «UA: Першому» їх немає взагалі.

Найгірше з балансом думок у «Інтера» (40 % матеріалів із порушенням), ICTV (35 %) та «України» (34 %). Найкращий показник у «UA: Першого» (11 % матеріалів із порушенням), «1+1» та 5 каналу (14 %). Із відокремленням фактів від коментарів найбільше проблем в «України» (половина матеріалів містить порушення), «1+1» (41 %) та СТБ (34 %). Найкраща ситуація в «UA: Першого» (3 % порушень) і 5 каналу (12 %).

 

Географія

78 % матеріалів теленовин у червні були присвячені українським подіям. Російським — 1 %. Натомість географічна різноманітність серед українських регіонів у новинах дещо зросла — вочевидь завдяки матеріалам про передвиборні заходи. 35 % матеріалів присвячені подіям у Києві, натомість зросла цікавість новинарів до Київщини. Найпопулярнішою залишається Донецька область (188 згадок), велика увага до Харківської, Одеської, Луганської (через розведення військ у Станиці Луганській) та Львівської. Аутсайдери — Крим, Кропивницький, Хмельницький, Тернопіль і Чернігів. Сумській області, яка зазвичай згадується дуже мало, «пощастило» потрапити в новини через напад на кандидата в депутати й мера Конотопа Артема Семеніхіна. А ось увагу новинарів до Криму не стимулювали навіть чергові репресії проти кримськотатарських активістів на окупованому півострові.

 

Тематика

Завдяки виборам увага до політичних тем зросла (29 % проти 27 % у травні), до соціальних — знизилася (19 % проти 25 %). Побільшало криміналу, поменшало культури, а увага до війни на Донбасі дещо зросла. Крим і міжнародна економіка далі в аутсайдерах.

Найбільше про політику говорять «Інтер» (41 % усіх новин) та ICTV (38 %), найменше — «1+1» (17 %) і «112» (19 %). Соціальних тем найбільше на «1+1» (27 %) та «Україні» (24 %), найменше — на «Інтері» (13 %) і «112» (14 %). Натомість «112» і «1+1» найбільше говорять про надзвичайні події (27-28 %) і кримінал (10-11 %).

 

Щотижневі моніторинги теленовин читайте в рубриці на сайті «Детектор медіа». Оперативну аналітику — в огляді «Детектор виборів».

Фото: zaxid.net

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY