Депутати-«регіонали» підбадьорили НТКУ

25 Лютого 2008
31456
25 Лютого 2008
21:29

Депутати-«регіонали» підбадьорили НТКУ

31456
Депутати-«регіонали» підбадьорили НТКУ
25 лютого члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації мали провести виїзне засідання у приміщенні Національної телекомпанії України. Нагадаємо, під час останнього засідання комітету усі його члени одностайно ухвалили завітати до телецентру на Мельникова, 42 (сперечались лише про дату – Ганна Герман вимагала провести засідання негайно, інші депутати наполягали на 25 лютого). Проте прибули на зустріч із працівниками державного телебачення лише представники фракції Партії регіонів – голова комітету Ганна Герман та її колеги Едуард Прутнік і Олена Бондаренко. Відсутність представників коаліції, про причини якої можна лише здогадуватись, надала виїзному засіданню певного політичного підтексту. Утім, з огляду на відсутність кворуму, виїзне засідання не було повноцінним.
 

Спілкування депутатів із менеджментом та представниками профспілки тривало понад годину. Ганна Герман та Едуард Прутнік привітали працівників НТКУ із призначенням нового керівника – Василя Ілащука; натомість, Олена Бондаренко наголосила, що процедура призначення виконувача обов’язків президента телекомпанії була незаконною, тому до легітимності пана Ілащука «може бути багато запитань».
 
«На сьогодні найважливіше для колективу і нового керівника – не допустити політизації інформаційної сфери, яка призведе до політизації всього суспільства, - сказав Едуард Прутнік. – Ми тут для того, щоб попередити хибні дії, які можуть поглибити конфлікт і порушити наявний на сьогодні баланс інформаційної політики. На Першому національному збалансовані новини, є новий продукт, усе досить добре розвивається». Не забув він і про негаразди – проблеми з технічним устаткуванням та частотами. Він нагадав присутнім, що НТКУ є бюджетною установою (у 2005 році команда Тараса Стецьківа та Андрія Шевченка підготувала законодавчу базу для перетворення телекомпанії на підприємство, але це так і не було доведено до завершення – зміни у Статуті НТКУ не затвердив Кабінет Міністрів), тому надзвичайно важливим є дотримання фінансової дисципліни і Трудового кодексу.
 
Першою від колективу виступила ведуча ток-шоу «Ваш вихід» Наталія Розинська. Вона привітала Василя Ілащука із призначенням і подякувала депутатам за те, що вони завітали до НТКУ. За її словами, декого з представників комітету на НТКУ не зустрічали б із радістю, адже тут добре пам’ятають 2005 рік (треба думати, натяк на заступника голови комітету Андрія Шевченка, який був віце-президентом НТКУ у той час). Наталія Розинська сподівається, що всі зміни на НТКУ проходитимуть цивілізовано, шляхом дискусії та діалогу. На її думку, останні два роки на телекомпанії тривали позитивні процеси. Загалом, виступ пані Розинської скидався на заздалегідь підготовлений.
 
Після неї виступила директор творчого об’єднання музичних і розважальних програм Олена Загороднюк. Вона підтримала виступ Наталії Розинської й додала, що працювати у «стресовій ситуації» на каналі дуже важко, закликавши керівництво втілювати реформи якомога поміркованіше. «Жоден керівник НТКУ не може протриматись на посаді більше двох років, - сказала пані Загороднюк. – Я розумію: на війні як на війні. Але навіщо збивати на злеті?»
 
Усім співробітникам телекомпанії Олена Загороднюк порадила залишатись поза політикою. «Ми не можемо робити те, що хочемо, оскільки виконуємо держзамовлення. Могли б виконувати його краще, але не маємо достатнього фінансування. Грошей на технічне переоснащення, у великих апаратних ламаються пульти... Ми, в тому числі й Василь Ілащук, стали заручниками цієї ситуації. Усі переживають, що одних звільнять, інших призначать... Деякі вже вагаються, чи виконувати їм розпорядження начальства», - сказала вона. За її словами, працівникам НТКУ хотілося б бачити надійні гарантії стабільності.
 
Такою гарантією, за словами Едуарда Прутніка, буде створення громадської ради Національної телекомпанії, у якій представництво політичних сил не перевищуватиме 30%. «Громадська рада на конкурсі відбере найдостойнішого кандидата на посаду президента телекомпанії, і якщо його призначать, він зможе 5 років спокійно працювати. Єдине, за що його можуть зняти достроково, - це порушення закону», - зазначив депутат.
 
Запитання, які ставили депутатам працівники НТКУ, стосувались переважно недостатнього фінансування каналу. Тільки з виступів представників двох профспілок – Мар’яни Ангелової та Катерини Кацан – вималювалась інша, менш оптимістична, ніж за словами Наталії Розинської та Олени Загороднюк, реальність. За словами пані Ангелової, діалог у колективі телекомпанії геть відсутній. «Ми страждаємо від відсутності грамотного менеджменту. В нас чотири роки не збиралась наглядова рада, не працює художня... Немає критеріїв оцінювання проектів, через що багато програм не потрапляють в ефір без жодного пояснення. В ефірі переважають програми не нашого виробництва, у нас фактично забирають роботу», - сказала вона. Катерина Кацан попросила депутатів посприяти включенню представників профспілкових осередків НТКУ до робочої групи, що працюватиме над концепцією перетворення телекомпанії на суспільне мовлення.
 

Чимало уваги приділили депутати Указу Президента про створення суспільного мовлення. Ганна Герман обурена тим фактом, що в Указі не згадується Комітет ВР з питань свободи слова та інформації, який, на думку депутатки, має відігравати провідну роль у процесі створення суспільного мовлення. «Ми писатимемо листа Президенту України з проханням обов’язково включити членів комітету до робочої групи», - зазначила пані Герман. Едуард Прутнік, який дотепер є головою Державного комітету телебачення і радіомовлення, нагадав, що його відомство вже давно займається темою суспільного мовлення, а торік було підписано протокол про взаємодію ключових наглядових органів галузі у цій сфері. «У листі до Президента я попрошу визначитись із суспільним мовленням до 15 червня, якщо ми хочемо отримати окремий рядок для його фінансування у державному бюджеті 2009 року», - зауважив голова Держтелерадіо. Олена Бондаренко, як і раніше, дивиться на перспективи суспільного мовлення песимістично, «оскільки воно потрібне передусім громадянському суспільству, а воно в Україні у процесі становлення».
 
Подальші події – так звана зустріч депутатів із колективом телекомпанії – мали досить дивний вигляд: троє членів комітету ніби стояли на арені, а з трибуни їх слухали працівники НТКУ. Ані діалогу, ані дискусії не відбулось; було очевидно, що депутати почуваються незручно. Ганна Герман, Едуард Прутнік та Олена Бондаренко стисло переповіли все сказане на зустрічі з менеджерами. Бажання поставити депутатам запитання виникло лише у відомого читачам «ТК» послідовного критика команди Віталія Докаленка - Олександра Зиріна. Це, власне, було не запитання, а пропозиція скористатись напрацюваннями пана Зиріна у створенні «суспільно-державного мовлення».
 

Фрази, якими пошепки обмінювались працівники НТКУ, свідчили про те, що більшість їх не хоче ані роздержавлення каналу, ні створення суспільного мовлення, бо достеменно не розуміють, як це все має функціонувати. Звісно, сам факт першого за два роки візиту депутатів на НТКУ (не у якості гостей ефіру) є позитивним, проте чи відповідає озвучена опозиціонерами позиція намірам парламентської більшості – невідомо.

 

Фото прес-служби НТКУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31456
Читайте також
30.05.2008 16:41
Наталія Данькова
41 302
22.02.2008 12:30
Виталий Пирович, «Комментарии»
23 579
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
знавець
5903 дн. тому
то було не "виїздне засідання Комітету ВР", як декларувалося, а швидше "відвідування представниками однієї з політичних сил структури, яку в них з-під носа забрали, та висловлення невдоволення такими кроками". Скидається на те, що нардепи просто приїхали висловити своє бачення розвитку подій, яке насправді нікого з присутніх не цікавило - адже там зібрався не "тупий електорат", а таки журналісти, яким локшину на вуха повісити досить складно.
5906 дн. тому
А Вибрановський забув, як йому один раз вже оголошували недовіру? тепер швиденько з"їв свою заяву про звільнення і думає, що всі мовчатимуть? Збирай пожитки, Ромчику, бо винесуть тебе разом з кріслом, директоре ти наш, незамінний...
наглядач
5906 дн. тому
Лопе де вега! Цілком підтримую вас щодо Вибрановського.Тільки ви помилилися в назві: він не Труфальдино а Три {CENSORED}. Не мрійте, що така {CENSORED} все ж таки піде звідси. Дуже вже добре йому тут було гребсти у власні кишені, обдираючи людей.Така {CENSORED} як він, від комушки не уходить.
та, що проходить повз...
5906 дн. тому
Вчора на зустрічі з менеджментом, коли із зали пролунало запитання про програмну концепцію каналу на 2008 рік, наші гості цілком доречно сказали, що це справа новоспеченого В.О. То де ж концепція, пане Ілащук??? "За словами Андрія Кислинського, концепція пана Ілащука перемогла у конкурсі концепцій". Мабуть, її просто немає? І взагалі - НАВІЩО вони вчора до нас приїжджали, якщо вони самі достеменно не знають, що таке суспільне телебачення? Вони попросили ставити їм запитання. Але ЩО запитувати та обговорювати, якщо жодної концепції колективу надано не було? Розмова сліпого з глухим... Краще б розблокували роботу парламенту, панове регіонали. Користі буде більше.
САМ
5906 дн. тому
Посвята Ганні Герман-Стеців!!!!! Хоч зверхньо на них подивляються коні, та їх не бояться поні, бо поні - теж коні! Мовить пихатий оратор! Гординя слухає! У неї свято!
Творець
5906 дн. тому
Твердження про те, що на Першому Національному працюють лише непрофесіонали не відповідає дійсності. Коли компанію очолює президент-парашутист, який не знає колективу і для якого найважливіше гарно продати ефір та покласти грошенята до власної кишені. Співробітники продукують дуже гарні ідеї, приносять їх президентові, а він під будь-яким приводом "грає ними в футбол". І Стецьків з Шевченком і Докаленко були "футболістами". Катя Осадча на "шару", або за символічну плату отримала ефір та ще й рекламним часом у своїй програмі розпоряджається. "Солодке життя" Каті і Докаленка обернулося "гірким" для співробітників.
прохожий
5906 дн. тому
А Кавецкая была на этом собрании? Кто знает? Или она уже ту-ту....?
2 лопе де вега
5906 дн. тому
так он наверное 2 недели отрабатывает :))))))))))))
1 Національний
5906 дн. тому
Пан прутник і пані Герман закликали колектив дати знати Президентові України - мовляв до 1 вересня обговорення довго, треба вже в червні приймати рішення щодо суспільного мовлення, бо тоді можна кошти в бюджет закласти. А під чим колективу підписуватись? Чого педалювати? Що одівже був конкурс концепцій? Чиясь перемогла? Та свторіть ви хоч зараз Наглядову раду Ангелова, до речі правильно сказала: ані худради, ані наглядової: що хотіли те й робили. Виходять Віталік і компанія нацарювали а тепеер швиденько за три місяці треба суспільне мовлення робити? Ось що більшість з тих, що були на зборах зрозуміли: недарма у нас були лише 3 від партії регіонів - політикам хочеться пошвидше прибрати до одних рук НТКУ, а щоб було пристойніше - можна назвати це суспільним мовленням. Та ви зараз зробіть прозорим і механізм нарахування зарплат, і витрати величезних сум, і програмну політику і прийом на роботу. Тоді, звісно, у нас меньше родичів працюватиме, але ситуація в колективі буде здоровішою.
Vasya
5906 дн. тому
Цитата " Фрази, якими пошепки обмінювались працівники НТКУ, свідчили про те, що більшість їх не хоче ані роздержавлення каналу, ні створення суспільного мовлення, бо достеменно не розуміють, якце все має функціонувати" - не надо считать взрослыхлюдей детьми - они прекрасно знают что под разговоры о "общественном телевидении" очередной завскладом унитазов или бухгалтер заштатного отделения сбербанка времен СССР на шару украдут у государства ( читай у народа) то что не ими создавалось а коллективу (который вложил много сил в это предприятие) покажут дулю, так что коллективу на дулю улыбаться?
новинар
5906 дн. тому
Нічого у Ілащука вимагати концепцію. Вам її що Докаленко чи Стецьків чи може Савенко пропонували? Так ото ж. Браво, Вікторе Андрійовичу, Ви таки розшевелили це осине гніздо. Запам"яталась фраза Загороднюк мовляв, якщо люди не впевнені чи будуть працювати завтра - то можуть і розпорядження не виконувати. Он як? Це так каже державний службовець? То може будемо шантажувати нового керівника? Такий був натяк? Може пані Загороднюк треба нагадати що і вона і інші на державній компанії працюють?
лопе де вега
5906 дн. тому
На зборах з подивом почув: "Я. Роман Вібрановський, директор..." Щось не второпаю: Труффальдіно, так ти звільнився чи просто нагнітаєш, щоб тебе прочили лишитись, не сиротити твої безцінні програми? "Уходя, уходи..."
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду