Концерн РРТ вимагає в Нацради зупинити конкурс «Зеонбуду». Цифровий провайдер вважає це тиском і звертається до Антимонопольного комітету

Концерн РРТ вимагає в Нацради зупинити конкурс «Зеонбуду». Цифровий провайдер вважає це тиском і звертається до Антимонопольного комітету

13 Листопада 2023
2493
13 Листопада 2023
16:02

Концерн РРТ вимагає в Нацради зупинити конкурс «Зеонбуду». Цифровий провайдер вважає це тиском і звертається до Антимонопольного комітету

2493
А в разі «неналежного реагування» Концерн РРТ хоче звертатися до суду й правоохоронних органів.
Концерн РРТ вимагає в Нацради зупинити конкурс «Зеонбуду». Цифровий провайдер вважає це тиском і звертається до Антимонопольного комітету
Концерн РРТ вимагає в Нацради зупинити конкурс «Зеонбуду». Цифровий провайдер вважає це тиском і звертається до Антимонопольного комітету

Концерн РРТ звернувся до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, щоб зупинити цифровий конкурс на місця в мультиплексах оператора «Зеонбуд». Такий лист «Детектор медіа» отримав із власних джерел (повний текст листа  розміщений нижче). Чотири різні джерела підтвердили його справжність. «Детектор медіа» також звернувся до Нацради та Концерну. Технічний директор Концерну РРТ Сергій Семерей сказав, що не коментуватиме згаданий лист.

У своєму листі Концерн РРТ висловлює стурбованість, зумовлену оголошенням Нацрадою Конкурсу на вільних каналах мовлення в мультиплексах МХ-1, МХ-2 та МХ-5.

Нацрада запланувала провести конкурс 23 листопада. До участі в ньому допустили дев'ять каналів. Серед них «Твій серіал» StarLightMedia, ICTV, «Оце», «Новини live», «Ми — Україна+», а також «Бігуді» та «1+1 Україна» з новими юридичними особами.

У своєму листі Концерн РРТ звертає увагу на те, що він є власником більшості висотних споруд, де встановлює своє обладнання «Зеонбуд» (щоб забезпечити, згідно з ліцензією, 90% охоплення населення України). Наприклад, у 121 населеному пункті України, за інформацією концерну, є лише їхні  конструкції, а інших можливостей розмістити обладнання з дотриманням певної висоти підвісу немає. На сьогодні, як пише концерн, обладнання «Зеонбуду» розміщене на 136 об’єктах.

Договір між Концерном РРТ та «Зеонбудом» чинний до 31 грудня 2023 року. Але державне підприємство не хоче продовжувати його на тих самих умовах і вже повідомило компанію про розірвання договору з 1 січня 2024 року. А це призводить до неможливості використання інфраструктури Концерну РРТ в роботі «Зеонбуду».

Тому Концерн РРТ вважає, що Нацрада не може провести цифровий конкурс, оскільки «Зеонбуд», на його думку, не забезпечить можливості надання послуг каналам, які беруть участь у конкурсі. Тому Концерн РРТ просить голову регулятора Ольгу Герасим’юк «невідкладно вжити заходів реагування» щодо правових підстав оголошення конкурсу та щодо можливості виконання «Зеонбудом» своїх ліцензійних вимог. Концерн наполягає на ухваленні рішень, що унеможливлюють проведення конкурсу.

І додає, що будь-які подальші дії, спрямовані на виконання рішення про проведення конкурсу, «можуть мати наслідком притягнення до відповідальності причетних до цього осіб».

Далі в листі Концерн РРТ повідомляє голову регулятора, що буде змушений звернутися до суду та правоохоронних органів у разі неналежного реагування.   

«Детектор медіа» звернувся по коментар до «Зеонбуду». Компанія надала лист, який вона надіслала голові Нацради у відповідь на звернення. У «Зеонбуді» вважають, що Концерн РРТ надав недостовірну інформацію «з метою тиску на регуляторний орган, шляхом вчинення дій, що мають ознаки недобросовісної конкуренції».

«Зеонбуд» пише, що справді отримав повідомлення про намір припинити чинний договір, але водночас Концерн РРТ надіслав лист про намір укласти новий договір на 2024 рік і проєкт договору. «Наразі між сторонами триває переддоговірний процес узгодження умов договору, що є нормальною практикою, яка чітко регламентована Господарським та Цивільним кодексами України», — йдеться в листі «Зеонбуду». При цьому компанія вважає «цинічним та безвідповідальним» формування вартості послуг на розміщення обладнання, яке передбачає її підвищення майже на 80%.

«Зеонбуд» готує заяву до Антимонопольного комітету для надання оцінки діям Концерну РРТ.

Окрім цього «Зеонбуд» не бачить жодних порушень ліцензійних умов у своїй роботі, на які б мала реагувати Нацрада. Саме тому компанія вважає, що Нацрада має законні повноваження провести конкурс. Також «Зеонбуд» розцінює дії Концерну РРТ як намір порушити указ президента від 19 березня 2022 року №151, який зобов’язує Концерн спільно з «Зеонбудом» забезпечити стале функціонування об’єктів цифрового ефірного мовлення та безперебійну трансляцію телевізійних каналів у МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5.     

Нижче додаємо повний текст листів Концерну РРТ та «Зеонбуду».     

 

  

Нагадаємо, у серпні Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оголосила конкурс на вільні канали мовлення в трьох мультиплексах «Зеонбуду»: МХ-1, МХ-2 та МХ-5. Згідно з умовами ліцензії, обсяг національного продукту має становити 60% від тижневого мовлення, ретрансляція заборонена. Обсяг мовлення — 24 години на добу. Максимальний ліцензійний збір — 4 млн 28 тис. грн, конкурсна гарантія — 402 тис. грн.

На конкурс виставляли шість вільних місць: одне в МХ-1, чотири в МХ-2 й одне в МХ-5. Найбільше заявок надійшло на місця в мультиплексах МХ-2 та МХ-5.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2493
Читайте також
12.09.2023 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
13 923
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду