Електронний кабінет суб’єкта у сфері медіа запустять у 2024 році

Електронний кабінет суб’єкта у сфері медіа запустять у 2024 році

16 Листопада 2023
817
16 Листопада 2023
16:45

Електронний кабінет суб’єкта у сфері медіа запустять у 2024 році

817
Комітет гуманітарної та інформполітики у межах контрольної функції розглянув питання про реалізацію Закону України «Про медіа», який набув чинності 31 березня 2023 року.
Електронний кабінет суб’єкта у сфері медіа запустять у 2024 році
Електронний кабінет суб’єкта у сфері медіа запустять у 2024 році

Відповідно до закону «Про медіа» мали бути створені електронні кабінети суб’єктів у сфері медіа. Наразі 2023 року не вдалося забезпечити їх функціонування. Як розповів перший заступник голови Нацради з питань телебачення та радіомовлення Валентин Коваль на засіданні комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформполітики, основні роботи вже проведено у співпраці з Мінцифри за кошти донорів, іншу частину робіт покриють бюджетні призначення 2024 року. Тому запуск електронного кабінету та реєстру має відбутися вже 2024 року.

Для того, щоб закон повноцінно запрацював, міністерствам та центральним органам виконавчої влади необхідно було розробити й ухвалити низку підзаконних актів.

За словами Валентина Коваля, наразі розробка підзаконних актів, за які відповідає Нацрада, майже завершена. Від 31 березня Нацрадою розроблено і прийнято 20 підзаконних актів, проєкти трьох нормативно-правових актів нині узгоджуються з іншими центральними органами виконавчої влади, зокрема Антимонопольним комітетом.

«Картина з реєстрацією більш-менш позитивна, єдине, що виглядає не дуже, це питання незалежності регулятора. Ви знаєте, ми не раз з вами про це спілкувалися, фінансова незалежність закладена в законі, фактично обнулена законом про держбюджет на 2023 рік, і також обнулена законом про держбюджет на 2024 рік», — сказав Валентин Коваль.

Триває обговорення Стратегії діяльності Національної ради з питань телебачення та радіомовлення на 2024–2026 роки. Також створюються органи співрегулювання для напрацювання різноманітних кодексів. За словами членкині Нацради Олени Ніцко, надійшли заяви на створення робочих груп для напрацювання документів для реєстрації органів саморегулювання від аудіовізуальних, аудіальних та онлайн-медіа. До робочих груп мають входити 12 членів. Наразі охочих працювати в робочих групах більш ніж достатньо в перших двох, натомість у третій всього п’ятеро. А друковані медіа навіть не вийшли з ініціативою створення такої робочої групи.

Щодо реєстрації, то на сьогодні зареєстровано/ліцензовано майже 1800 медіа, з них приблизно 300 друкованих медіа, 120 онлайн-медіа, 10 ОТТ-платформ. Також розпочався процес реєстрації іноземних лінійних медіа (тих, що поза межами ЄС) — тут понад два десятки реєстрантів.

Комітет звернувся до медійної спільноти із закликом активніше брати участь у робочих групах, які будуть готувати документи для створення органів співрегулювання. Зокрема, попросив друковані медіа не ігнорувати процес створення органів співрегулювання. Адже саме цей орган дасть змогу друкованим медіа отримувати незалежні експертні висновки в разі порушення ними законодавства.

В обговоренні взяли участь представники Міністерства культури та інформаційної політики, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, Держкіно та інші.

Нагадаємо, 31 березня 2023 року набув чинності Закон України «Про медіа», який Верховна Рада ухвалила 13 грудня 2022 року. Нацрада надала свої роз’яснення щодо цього закону.

Архівне фото: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
817
Читайте також
11.01.2024 11:36
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду