Тетяна Смирнова: Не ототожнюйте медіа з журналістикою

Тетяна Смирнова: Не ототожнюйте медіа з журналістикою

13 Листопада 2023
741
13 Листопада 2023
14:45

Тетяна Смирнова: Не ототожнюйте медіа з журналістикою

741
На цьому наголосила медіаюристка, директорка з юридичних питань 1+1 media Тетяна Смирнова під час панельної дискусії «Новий закон “Про медіа”: адаптація до нових правил гри» на Donbas Media Forum 2023.
Тетяна Смирнова: Не ототожнюйте медіа з журналістикою
Тетяна Смирнова: Не ототожнюйте медіа з журналістикою

У дискусії взяли участь голова комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, шефредакторка «Детектора медіа», голова однойменної ГО Наталія Лигачова, директорка з юридичних питань «1+1 media» Тетяна Смирнова, заступник директора ЦЕДЕМ Ігор Розкладай, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін. Модерувала дискусію почесна президентка Національної асоціації мовників Тетяна Лебедєва.

Учасники дискусії обговорювали норми закону, відзначали позитивні зрушення, які відбуваються після його прийняття, а також що потрібно робити для його імплементації та  покращення.

Не оминули увагою і питання щодо того, чи потрібно блогерам дотримуватись журналістських стандартів і чи можна їх змусити до цього?

При цьому Тетяна Смирнова наголосила, що не потрібно ототожнювати медіа з журналістикою. «Це різні речі, абсолютно різні. Не усі медіа — це журналісти. І не треба на усі медіа поширювати журналістські стандарти. Зверніть увагу, закон “Про медіа” щодо змістовних вимог містить лише одну статтю — 36-у, яка говорить про загальні заборони, які стосуються не тільки журналістів, а й усіх. І це відповідь на питання: чи можемо ми торкатись блогів (з погляду журналістських стандартів.ДМ”)? Відповідь: ні. І байдуже, медіа він чи не медіа. Він не може матюкатись, і журналістські стандарти тут взагалі ні до чого», — пояснила Тетяна Смирнова.

Тетяна Смирнова

Вона вважає, що змусити до чогось блогера, як і будь-яку фізичну особу, не можна, саме тому в разі протиправних дій мають діяти механізми в державі, які призводять до припинення цих протиправних дій.

«Я дуже прошу, давайте не переводити дискусію про медіа в дискусію про журналістську діяльність та журналістські стандарти. Це різні речі. Ця дискусія теж дуже важлива і актуальна, але вона має йти окремим треком, який до індустріального закону не має стосунку. Мій улюблений приклад. Телеканал “Плюс Плюс” — це медіа? І я думаю, що ви точно знаєте, що в штаті телеканалу немає жодного журналіста. І тим не менш цей канал існує, він точно медіа, точно має виконувати закон “Про медіа”, і він не порушує статті 36, але це точно не журналістика», — сказала Тетяна Смирнова.

Нагадаємо, у Києві 10 та 11 листопада відбулася дводенна конференція для журналістів та медіаекспертів Donbas Media Forum. Фокусною темою Форуму є вивчення трансформацій, які переживає українська медійна спільнота через повномасштабне вторгнення.

Одна з панельних дискусій була присвячена темі  «Безпека журналістів під час війни: фізичний, юридичний, цифровий виміри». Головний фокус цієї дискусії зосередився на презентаціях і обговоренні досліджень того, які з небезпек є ймовірнішими наразі для українських журналістів: загроза здоров’ю та життю, загроза отримати позов чи цифрові загрози.

 Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
741
Читайте також
10.11.2023 15:43
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
1 394
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду