Нацрада фіналізувала оновлений список іноземних каналів. Каналів Viasat у ньому не має

Нацрада фіналізувала оновлений список іноземних каналів. Каналів Viasat у ньому не має

17 Листопада 2022
7526
17 Листопада 2022
12:09

Нацрада фіналізувала оновлений список іноземних каналів. Каналів Viasat у ньому не має

7526
У ньому 114 каналів.
Нацрада фіналізувала оновлений список іноземних каналів. Каналів Viasat у ньому не має
Нацрада фіналізувала оновлений список іноземних каналів. Каналів Viasat у ньому не має

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення завершила оновлення переліку іноземних телеканалів, які можна ретранслювати в Україні. До нього увійшло 114 мовників. Таке рішення регулятор прийняв на своєму засіданні 17 листопада.

На цьому засіданні Нацрада внесла останню низку мовників до переліку. Серед них: DORAMA, Cartoon Network,  DTX, SPORT 1 тощо.

З приводу відсутності у цьому переліку каналів Viasat член Нацради Максим Онопрієнко зазначив: «У структурі власності Viasat є російська компанія «Бэринг Восток» Компанія  повідомляла, що ці місяці працювала над зміною структури. Ці зміни вступлять в силу 30 листопада. Коли вступлять у силу ми їх розглянемо. Ми не маємо робити виключення для каналів Viasat».

У попередньому списку  було одинадцять каналів Viasat (TV1000, TV1000 Action, TV1000 World Kino, ViP Premiere, ViP Comedy та ViP Megahit, Viasat Explore, Viasat History та Viasat Nature тощо).

 Також Максим Онопрієнко додав, що регулятор не може закривати очі на те, що при моніторингу деяких каналів є посилання на ліцензію Роскомнадзору. «Хочу звернутись до індустрії і закликати  замість надсилання однакових листів звертайтись до дистрибуторів. А не в останні дні атакувати Нацраду. Ми фіналізуємо перелік, але не зачиняємо двері. Дистрибутори можуть подати пакет документів. Юридично буде інша процедура: не оновлення, а включення нових каналів», - сказав він.

Максим Онопрієнко звернув увагу на те, що тепер провайдери можуть транслювати лише оновлений  перелік.

Детально свою позицію щодо іноземних каналів Нацрада аргументувала у матеріалі «Детектор медіа».

Голова Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна у коментарі «Детектору медіа» після засідання Нацради висловила  занепокоєння тим, що стосовно «заборонених» телеканалів немає індивідуальних обґрунтованих рішень регулятора.

«Також на нашу думку, немає розуміння того, що саме провайдерам , а не дистриб’юторам необхідний час для перепакування пакетів програмних послуг. Напевно, коли виключали з мереж деякі окремі небезпечні канали за рішеннями РНБО, виникла ілюзія про те, що провайдер тримає червону кнопку та йому нічого не варто внести зміни до певних пакетів. Може тому регулятор не почув провайдерів про необхідність надання відповідних конкретних рішень з боку регулятора щодо невключення телеканалів до Переліку, надання часу для попередження абонентів, інформування, часу для заміни телеканалів, укладання/припинення угод з правовласниками іноземних телеканалів», - заявила Клітна.

На її думку, користувачі, які не побачать розважальних телеканалів та які будуть виключені у такій спосіб, - будуть вимагати зниження вартості пакетів.

«Ми не хочемо цього припустити. Це завдасть удару по ринку. Для того, щоб не травмувати чутливого глядача під час воєнного стану, забезпечити дотримання прав глядачів, збалансувати конкуренцію з піратами, які не дотримуються правил Національноі ради, потрібний час. Час, якого саме в провайдерів не було. Оновлений Перелік дозволених до ретрансляції європейських телеканалів, після втрати чинності старого, став зрозумілим лише зараз, після низки доповнень протягом двох місяців. Багато хто з провайдерів до сьогодні сподівалися, що регулятор внесе до Переліку певні канали. Тож ситуація сильно ускладняється тим, що Національна рада не дала часу провайдерам для перепакування та не приймала конкретні рішення відносно того, що зміст «опальних» телепрограм не відповідає вимогам законодавства. Спільними зусиллями з Громадською радою , ми вже почули деякі причини невключення телеканалів до Переліку, однак цього недостатньо. Провайдерам необхідні конкретні рішення регулятора щодо невідповідності телеканалів діючому законодавству, для припинення діючих угод з правовласниками іноземних телепрограм, які не увійшли до «Переліку», а також для того, щоб пояснити абонентам причини припинення ретрансляції того чи іншого телеканалу. І тут важливим є дотримання саме рішення Національної ради 18.11.2021 № 1727, яким встановлено, що за результатом розгляду заяви правовласників Національна рада приймає рішення про включення програми іноземної телерадіоорганізації до Переліку або про відмову у її включенні до Переліку та визнає програму такою, зміст якої не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та законодавства України відповідно до статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», - заявила Клітна.

Нагадаємо, 15 вересня Нацрада затвердила оновлений перелік іноземних телеканалів, які можна ретранслювати в Україні. У ньому замість 185 каналів — лише 49. Згодом регулятор доповнив його ще 35 мовниками. Коли затверджувався оновлений перелік іноземних каналів, регулятор дав дистрибуторам і правовласникам, які мали подати документи на включення до переліку, але не зробили це, ще два місяці. 16 листопада цей термін спливає. Оновлення переліку іноземних каналів викликали жваві дискусії в індустрії. Наприклад, Інтернет-асоціація України (ІнАУ) пропонувала  регулятору подовжити для правовласників із країн Європейського Союзу строки надання документів щодо внесення іноземних каналів до списку дозволених для трансляції, а також провести роз’яснювальну кампанію серед абонентів щодо змін у пакетах каналів. Подібний лист Нацраді надіслала й Телекомунікаційна палата

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7526
Читайте також
07.06.2023 20:46
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 737
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду