Ринок радіо за 2021 рік: бюджети зросли на 39%

Ринок радіо за 2021 рік: бюджети зросли на 39%

2 Лютого 2022
3251
2 Лютого 2022
11:00

Ринок радіо за 2021 рік: бюджети зросли на 39%

3251
Результати моніторингу рекламної активності на радіо за 2021 рік.
Ринок радіо за 2021 рік: бюджети зросли на 39%
Ринок радіо за 2021 рік: бюджети зросли на 39%

Компанія «Комунікаційний Альянс» оприлюднила результати власного моніторингу рекламної активності на радіо за 2021 рік. За його даними, обсяги рекламних бюджетів українського радіо продовжують зростати. 

Нагадаємо, що в 2020 році через початок епідемії коронавірусної хвороби та карантин у першому півріччі рекламна активність зменшилася, але вже в другому півріччі ситуація вирівнялася і під кінець 2020 року рекламний ринок радіо показав нульову динаміку. А вже з початку 2021 року рекламні бюджети почали зростати. Так, у першому кварталі вони збільшилися на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року, за два квартали – на 53%, а за три квартали – на 43% .

Моніторинг «Комунікаційного Альянсу» показав, що за 12 місяців 2021 року рекламні бюджети зросли на 39% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Моніторинг «Комунікаційного Альянсу» охоплює 18 радіостанцій. Методологія — система R-events розробки AGB Nielsen Media Research. Моніторинг базується на оцінці рекламних затрат, отриманих на основі офіційних прайсів радіостанцій, без урахування об’ємних та інших клієнтських знижок і націнок, а також не враховує (у представлених даних) рекламу категорій «ЗМІ», «соціальна реклама», «реклама і маркетинг».

Отже, п’ятірка лідерів 2021 року за оціночними рекламними доходами залишається такою ж, як і попереднього року: перше місце посів «Люкс ФМ» (група «Люкс») із 537,19 мільйонів гривень, друге — «Хіт ФМ» (група «ТАВР медіа») із 512,39 мільйонів гривень, третє — «Русскоє радіо Україна» («ТАВР медіа») зі 207,42 мільйонів гривень, четверте — Kiss FM («ТАВР медіа») зі 196,16 мільйонів гривень, п’яте — Radio Roks («ТАВР медіа») зі 195,96 мільйонів гривень. 

Дані компанії «Комунікаційний Альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування об’ємних та інших клієнтських знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама» та «реклама і маркетинг».

У рейтингу найбільших рекламодавців радіо за рік відбулися деякі зміни, але до трійки лідерів, як і раніше, входять виробник продуктів харчування «Віктор і К» і ювелірна компанія «Золотий вік».  Найбільший бюджет на рекламу виділив «Золотий вік» (82,46 мільйони гривень), другим став ПП «Віктор і К» (73,45 мільйони гривень), а третьою — ювелірна компанія «Укрзолото» (71,04 мільйон гривень).

Дані компанії «Комунікаційний Альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування об’ємних та інших клієнтських знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама», «реклама і маркетинг», «розваги», «ресторани та дозвілля»

Щодо обсягів спонсорства, тут за рік змін не відбулося. За підсумками 2021 року лідирує, як і в 2020 році, «Люкс ФМ» (група «Люкс»), на другій сходинці – «Хіт ФМ» (група «ТАВР медіа»), на третьому місці — Kiss FM («ТАВР медіа»).

Дані компанії «Комунікаційний Альянс»

У 2021 році найбільшим спонсором радіо залишається алкогольна компанія «Баядера», а ось другу і третю сходинку розділили букмекерські компанії «Парі-матч» і Favbet.

Дані компанії «Комунікаційний Альянс»

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3251
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду