Ринок радіо за три квартали 2021 року: бюджети зросли на 43%

Ринок радіо за три квартали 2021 року: бюджети зросли на 43%

8 Листопада 2021
2228
8 Листопада 2021
10:00

Ринок радіо за три квартали 2021 року: бюджети зросли на 43%

2228
Результати моніторингу рекламної активності на радіо за дев’ять місяців 2021 року.
Ринок радіо за три квартали 2021 року: бюджети зросли на 43%
Ринок радіо за три квартали 2021 року: бюджети зросли на 43%

Обсяги рекламних бюджетів українського радіо продовжують зростати. Минулого року через початок епідемії коронавірусної хвороби та карантин у першому півріччі спостерігалося зменшення рекламної активності. У другому півріччі ситуація вирівнялася і під кінець 2020 року рекламний ринок радіо показав нульову динаміку. А вже з початку 2021 року рекламні бюджети почали зростати. Так, у першому кварталі вони збільшилися на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а в першому півріччі — на 53%.

За даними власного моніторингу «Комунікаційного альянсу», за три квартали 2021 року рекламні бюджети зросли на 43% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Моніторинг «Комунікаційного альянсу» охоплює 18 радіостанцій. Методологія — система R-events розробки AGB Nielsen Media Research. Моніторинг базується на оцінці рекламних затрат, отриманих на основі офіційних прайсів радіостанцій, без урахування об’ємних та інших клієнтських знижок і націнок, а також не враховує (у представлених даних) рекламу категорій «ЗМІ», «соціальна реклама», «реклама і маркетинг».

За даними моніторингу, за дев’ять місяців 2021 року п’ятірка лідерів за оціночними рекламними доходами залишилася такою ж, як у першому півріччі: перше місце посів «Люкс ФМ» (група «Люкс») із 382,28 мільйона гривень, друге — «Хіт ФМ» (група «ТАВР медіа») із 340,40 мільйона гривень, третє — «Русскоє радіо Україна» («ТАВР медіа») зі 148,98 мільйона гривень, четверте — Radio Roks («ТАВР медіа») зі 129,55 мільйона гривень, п’яте — Kiss FM («ТАВР медіа») зі 128,89 мільйона гривень.

Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування об’ємних та інших клієнтських знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама» та «реклама і маркетинг».

У рейтингу найбільших рекламодавців радіо відбулися деякі зміни порівняно з першим півріччям 2021 року. Лідер утримав свої позиції, на другу сходинку піднялася компанія із третьої сходинки, а третьою стала компанія, яка раніше посідала шосте місце. Так, за три квартали нинішнього року найбільший бюджет на рекламу виділив виробник продуктів харчування «Віктор і К» (52,79 мільйона гривень), другою стала ювелірна компанія «Золотий вік» (51,25 мільйона гривень), а третьою — ювелірна компанія «Укрзолото» (44,92 мільйона гривень).

Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування об’ємних та інших клієнтських знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама», «реклама і маркетинг», «розваги», «ресторани та дозвілля».

Щодо обсягів спонсорства, за підсумками дев’яти місяців 2021 року лідер, як і раніше, «Люкс ФМ» (група «Люкс»), на другу сходинку піднялася радіостанція «Хіт ФМ» (група «ТАВР медіа»), на третьому місці — Radio Roks («ТАВР медіа»).

Дані компанії «Комунікаційний альянс»

Трійка найбільших спонсорів радіо є такою ж, як і в першому півріччі 2021 року. Лідеркою залишається алкогольна група компаній «Баядера», другою — букмекерська компанія Favbet, а третьою — букмекерська контора «Парі-матч».

Дані компанії «Комунікаційний альянс»

Фото: Getti Images

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду