«Український музичний альянс» подав позов до п’ятдесяти радіостанцій і хоче через суд встановити тарифи на виплату роялті

«Український музичний альянс» подав позов до п’ятдесяти радіостанцій і хоче через суд встановити тарифи на виплату роялті

9 Грудня 2021
3343
9 Грудня 2021
13:54

«Український музичний альянс» подав позов до п’ятдесяти радіостанцій і хоче через суд встановити тарифи на виплату роялті

3343
Радіостанції та Національна асоціація медіа просять суд залишити заяву без розгляду.
«Український музичний альянс» подав позов до п’ятдесяти радіостанцій і хоче через суд встановити тарифи на виплату роялті
«Український музичний альянс» подав позов до п’ятдесяти радіостанцій і хоче через суд встановити тарифи на виплату роялті

Акредитована організація колективного управління «Український музичний альянс» (УМА) подала позов до Господарського суду Києва. Відповідачами у цій справі є п’ятдесят компаній, серед них радіостанції найбільших холдингів («Шансон», «Рокс», «Наше радіо», «Релакс», «П’ятниця», «Люкс ФМ», «Русское радио Україна», «Хіт ФМ» тощо), а також регіональні радіостанції та Національна асоціація телерадіомовників.

Таким чином УМА намагається встановити через суд тарифи на виплату роялті за суміжні права у сфері публічного сповіщення.

У позові йдеться про «визначення тарифів справедливої винагороди, спільної для виконавців та виробників фонограм, за публічне виконання сповіщення фонограм і зафіксованих у них виконань, опублікованих для використання з комерційною метою, в радіоефірі».

У листопаді 2021 року суд відкрив провадження у цій справі. Підготовче засідання відбулось 8 грудня 2021 року.

Радіостанції, які транслюють в ефірі музику, мають сплачувати роялті за авторські та суміжні права на твори, фонограми й виконання. Для цього створений інститут організацій колективного управління. За законом 2018 року, міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства мало би провести конкурс і акредитувати організації у сферах авторських та суміжних прав. Наразі офіційну акредитацію має лише громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА), яка опікується роялті за суміжні права у сфері публічного сповіщення і збирає його з радіостанцій. Але торік індустрія так і не домовилася з нею про тарифи.

За словами Олега Солімчука, адвоката Національної асоціації медіа (НАМ), яка є керівним партнером «Радіокомітету», суми тарифів у згаданому позові такі самі, як були запропоновані індустрії у 2019 році (3 гривні 14 копійок за хвилину використання; детальніше про це – у матеріалі «Детектора медіа»).

Однак у позовній заяві УМА подала проєкт тарифів, затверджених у 2020 році.

«Цей оновлений проєкт не проходив процедуру, передбачену законом "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав". У цьому ми вбачаємо порушення. Адже згідно закону тариф має бути опублікований на сайті акредитованої ОКУ, переданий Міністерству економічного розвитку і має бути розпочата процедура переговорів. Такі переговори були по тарифам 2019 року, але не по тим тарифам, які вони подали до суду. Адже попри те, що йдеться про ту саму формулу розрахунку, пояснювальна частина відрізняється. УМА в основу критеріїв визначення ціни поклала матеріали (маркетингові дослідження РБК), з якими навіть не були ознайомлені користувачі», – сказав Олег Солімчук.

Тому 8 грудня під час підготовчого засідання НАМ подала клопотання про те, щоб залишити позовну заяву без розгляду, а низка користувачів просять суд повернути позивну заяву.

«Формулювання недотримання процедури досудового врегулювання спору», – додав Олег Солімчук.

Нагадаємо, у сфері авторських прав конкурс пройшов у грудні минулого року. Акредитована організація мала би збирати роялті за авторські права з радіо й телеканалів. Комісія з акредитації при міністерстві обрала нову громадську спілку «Автори та видавці». Однак інша учасниця конкурсу — Українська агенція з авторських та суміжних прав (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що процедура проходила з порушеннями. З цього приводу організація звернулась у НАБУ.

Тому радіостанції й телеканали змушені самі шукати правовласників, щоби сплатити їм авторську винагороду за тими тарифами, які існували на ринку раніше.

У вересні 2021 року на вимогу суду міністерство економіки видало наказ про затвердження акредитації організації колективного управління (ОКУ) у сфері публічного сповіщення (роялті мають платити канали і радіо) громадську спілку «Автори та видавці». Однак у цій справі були подані касаційні скарги. Зокрема, і УААСП, яку очолює Валерій Харчишин. УААСП після появи наказу міністерства звернулась до президента, уряду та народних депутатів України з проханням «сприяти та забезпечити у законний спосіб скасування усіх незаконних акредитацій, припинити діяльність монопольного тіньового угруповання, повністю перезавантажити та реформувати сферу колективного управління авторськими та суміжними правами для забезпечення прозорого збору та виплат роялті».

Організації колективного управління (ОКУ) — це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам, тобто музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У медійній сфері до кінця 2020 року були лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП; має збирати роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА; має збирати роялті з радійників у сфері публічного сповіщення, суміжні права).

КАМП у 2020 році домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. А от радійники з УМА не дійшли згоди щодо тарифів роялті. Відповідно до ухваленого влітку 2020 року закону, якщо індустрія не домовляється зі своєю ОКУ, то сторони намагаються визначити тариф через суд. Поки що судової практики в цьому питанні немає.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3343
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду