detector.media
Детектор медіа
08.11.2021 10:00
Ринок радіо за три квартали 2021 року: бюджети зросли на 43%
Ринок радіо за три квартали 2021 року: бюджети зросли на 43%
Результати моніторингу рекламної активності на радіо за дев’ять місяців 2021 року.

Обсяги рекламних бюджетів українського радіо продовжують зростати. Минулого року через початок епідемії коронавірусної хвороби та карантин у першому півріччі спостерігалося зменшення рекламної активності. У другому півріччі ситуація вирівнялася і під кінець 2020 року рекламний ринок радіо показав нульову динаміку. А вже з початку 2021 року рекламні бюджети почали зростати. Так, у першому кварталі вони збільшилися на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а в першому півріччі — на 53%.

За даними власного моніторингу «Комунікаційного альянсу», за три квартали 2021 року рекламні бюджети зросли на 43% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Моніторинг «Комунікаційного альянсу» охоплює 18 радіостанцій. Методологія — система R-events розробки AGB Nielsen Media Research. Моніторинг базується на оцінці рекламних затрат, отриманих на основі офіційних прайсів радіостанцій, без урахування об’ємних та інших клієнтських знижок і націнок, а також не враховує (у представлених даних) рекламу категорій «ЗМІ», «соціальна реклама», «реклама і маркетинг».

За даними моніторингу, за дев’ять місяців 2021 року п’ятірка лідерів за оціночними рекламними доходами залишилася такою ж, як у першому півріччі: перше місце посів «Люкс ФМ» (група «Люкс») із 382,28 мільйона гривень, друге — «Хіт ФМ» (група «ТАВР медіа») із 340,40 мільйона гривень, третє — «Русскоє радіо Україна» («ТАВР медіа») зі 148,98 мільйона гривень, четверте — Radio Roks («ТАВР медіа») зі 129,55 мільйона гривень, п’яте — Kiss FM («ТАВР медіа») зі 128,89 мільйона гривень.

Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування об’ємних та інших клієнтських знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама» та «реклама і маркетинг».

У рейтингу найбільших рекламодавців радіо відбулися деякі зміни порівняно з першим півріччям 2021 року. Лідер утримав свої позиції, на другу сходинку піднялася компанія із третьої сходинки, а третьою стала компанія, яка раніше посідала шосте місце. Так, за три квартали нинішнього року найбільший бюджет на рекламу виділив виробник продуктів харчування «Віктор і К» (52,79 мільйона гривень), другою стала ювелірна компанія «Золотий вік» (51,25 мільйона гривень), а третьою — ювелірна компанія «Укрзолото» (44,92 мільйона гривень).

Дані компанії «Комунікаційний альянс». Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування об’ємних та інших клієнтських знижок і націнок, реклами секторів «ЗМІ», «соціальна реклама», «реклама і маркетинг», «розваги», «ресторани та дозвілля».

Щодо обсягів спонсорства, за підсумками дев’яти місяців 2021 року лідер, як і раніше, «Люкс ФМ» (група «Люкс»), на другу сходинку піднялася радіостанція «Хіт ФМ» (група «ТАВР медіа»), на третьому місці — Radio Roks («ТАВР медіа»).

Дані компанії «Комунікаційний альянс»

Трійка найбільших спонсорів радіо є такою ж, як і в першому півріччі 2021 року. Лідеркою залишається алкогольна група компаній «Баядера», другою — букмекерська компанія Favbet, а третьою — букмекерська контора «Парі-матч».

Дані компанії «Комунікаційний альянс»

Фото: Getti Images

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY