Шість українських прем’єр. Що дивитися в кінотеатрах восени

Шість українських прем’єр. Що дивитися в кінотеатрах восени

2 Вересня 2021
4696
2 Вересня 2021
13:00

Шість українських прем’єр. Що дивитися в кінотеатрах восени

4696
Цієї осені в національний прокат вийдуть сім українських стрічок. Усі вони створені за державної підтримки.
Шість українських прем’єр. Що дивитися в кінотеатрах восени
Шість українських прем’єр. Що дивитися в кінотеатрах восени

Другого вересня в кінотеатрах по всьому світу розпочинається новий прокатний тиждень. Поки медіа говорять про чергову хвилю епідемії коронавірусу та ймовірність осіннього локдауну, кінопродюсери ретельно готуються до прокату. Тож сподіваємося, їхні стрічки все ж вийдуть на широких екранах і посилення карантину не стане їм на заваді. 

Серед українських прем'єр цієї осені – п’ять ігрових фільмів та один документальний. П’ять із семи стрічок знято за підтримки Держкіно, дві – за підтримки Українського культурного фонду.

«Казка про коника»

Документально-анімаційний фільм Уляни Осовської та Дениса Страшного «Казка про коника» стартує в прокаті 2 вересня.

Стрічка розповідає про життя Анатолія Лютюка, монаха в миру та художника. Чоловік – громадянин Естонії і українець за походженням, жив і працював у Таллінні, але після початку війни на сході України вирішив поїхати у прифронтові містечка як волонтер. Із собою Анатолій бере дерев'яного Коника, який стає героєм казок та підтримкою на війні.

Фільм створений режисерським об'єднанням «Докутолока» за участю естонської кінокомпанії Silmviburlane за фінансової підтримки Українського культурного фонду, Українського інституту та Естонського кіноінституту. Зокрема, УКФ виділив на виробництво стрічки 1,7 млн грн, що складає 100% виробничого бюджету, а Український інститут профінансував промоцію фільму. 

«Бурштинові копи»

Поліцейська комедія Аліни Бухтіярової «Бурштинові копи» виходить у прокат 7 жовтня

За сюжетом, київського патрульного Максима переводять на службу до селища в житомирських лісах. Там він разом із новим напарником Богданом та командою місцевих поліцейських кидає виклик могутній бурштинової мафії. Стрічка наповнена екстремальними погонями, перестрілками та бурштином.

У ролях: Євген Янович, Олег Маслюк, Дар’я Петрожицька, Аліна Паш, Володимир Кравчук, Ігор Портянко, Олександр Рудинський, Андрій Бурим, Аліса Тункевич та інші.

Фільм став одним із переможців Одинадцятого пітчингу Держкіно та здобув державну підтримку 11,6 млн грн, що становить 75% загальної вартості виробництва фільму.

Виробник: «Кінохіт Ю Ей» на замовлення каналу «НЛО TV». Дистриб’ютор: «Вольга Україна».

«Де гроші?»

Нова комедія Михайла Хоми «Де гроші?» вийде на екрани 21 жовтня.

За сюжетом, авантюрний музика Міша, керований бажанням підзаробити та витягнути друга з неприємностей, влаштовується на роботу в старий, повний таємниць дім. Будинок, складений із загадок, являє собою непростий квест, і кожний його мешканець шукає гроші так само наполегливо, як і Міша.

Комедія-квест має стати творчим експериментом, першою стрічкою в такому жанрі, де пошуками зайняті не тільки герої на екрані, а й глядачі. Але, за словами Михайла Хоми, тематика фільму набагато глибша, ніж просто пошук хрустких банкнот, – це й загальнолюдські питання бідності й багатства, юності та старості.

У ролях: Ада Роговцева, Михайло Хома (Дзідзьо), Сергій Либа, Анна Буткевич та інші.

Фільм став переможцем Чотирнадцятого конкусрного відбору Держкіно й отримав 21,6 млн грн (загальний бюджет стрічки під час участі в пітчингу складав 27 млн грн).

Виробник: DzidzioFilm. Дистриб’ютор: B&H. Права на телевізійний показ викупив канал «Україна».

«Генделик»

Лірична комедія Тараса Дударя «Генделик» стартує в прокаті 28 жовтня.

За сюжетом, сценарист Іван Герасимов опинився у непростих життєвих обставинах. Ховаючись від кримінального авторитета, якому винен гроші за невиконану роботу, чоловік випадково опиняється у привокзальному кафе «Генделик». Там Іван зустрічає чудернацьких відвідувачів та не менш загадкового бармена, які викликають у нього давно забуті спогади.

У ролях: Владислав Мамчур, Людмила Загорська, Влад Нікітюк, Артем Єгоров, Максим Боряк, Єфросинія Мельник, Сергій Сипливий та інші.

Фільм-дебют режисера Тараса Дударя, створений за мотивами творів Олександра Столярова, став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Картина отримала від держави фінансування понад 5 млн грн, що склало близько половини загального кошторису на виробництво. Творча команда знімала дуже швидко – впоралися всього за 18 знімальних днів.

Виробник: студія «Золоте Руно». Дистриб’ютор: Ukrainian Film Distribution.

«Небо-парасолька»

Трагікомедія Зази Буадзе «Небо-парасолька» має вийти в прокат 1 листопада.

Історія починається з того, що 17-річний італієць з українським корінням приїздить на Гуцульщину, щоб виконати останню волю своєї матері – розвіяти її прах над рідною землею. У покинутому селищі юнак зустрічається зі своїм дідом – колишнім клоуном Олесем. Ця зустріч могла би мати довге продовження, але дідусь теж помирає і залишає прохання – відвести його парасольку до пам'ятника Чарлі Чапліну.

Фільм є копродукцією України та Італії, зйомки проходили в українських Карпатах, а також у Генуї та Імперії, що в італійському регіоні Лігурія. Стрічку планують показати в Італії, Великій Британії, Україні, Сполучених штатах та на Netflix.

У ролях: Богдан Бенюк, Сімоне Коста, Ірина Бенюк, Мауро Чіпріані та інші.

Проєкт фільму став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно, він брав участь у пітчингу під робочою назвою «Незвичайні грецькі похорони в Карпатах». Державна підтримка фільму склала 14,5 млн грн при бюджеті 32,5 млн грн.

Виробники: «ІнсайтМедіа», Saturnia Pictures, So What Pictures. Дистриб’ютор: Svoe Kino.

«Стоп-Земля»

  

Одна з найочікуваніших українських драм 2021 року Катерини Горностай «Стоп-земля» має вийти в прокат 4 листопада.

У центрі автобіографічної історії – одинадцятикласниця Маша, яка закохується в однокласника. І це нове почуття перевертає її світогляд та уявлення про сміливість.

Головні ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори-підлітки Марія Федорченко, Арсеній Марков, Яна Ісаєнко, Олександр Іванов та інші, які пройшли підготовку в акторській лабораторії Катерини Горностай восени 2019 року. Весь акторський склад стрічки отримав нагороду за найкращу акторську роботу на 12-му Одеському міжнародному кінофестивалі.

Фільм «Стоп-Земля» отримав нагороду «Кришталевий ведмідь» за найкращий художній фільм від Юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus на 71-му Берлінському міжнародному кінофестивалі, також Гран-прі (приз глядацьких симпатій) та головну нагороду журі 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю.

Проєкт «Стоп-Земля» здобув підтримку Українського культурного фонду та став одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно, яке надало стрічці 20,5 млн грн при виробничому бюджеті майже 30 млн грн.

Вробники: ESSE Production House, «Магіка фільм». Дистриб’ютор: «Артхаус Трафік».

Бонус – Київський тиждень критики

Із 21 по 27 жовтня 2021 року в столиці відбудеться 5-й Київський тиждень критики. Він традиційно пройде у кінотеатрі «Жовтень». Фестиваль відрізняється від інших тим, що програму до нього складають українські кінокритики, вони ж обговорюють стрічки із глядачами після показів.

Програму 5-го фестивалю «Київський тиждень критики» буде оголошено згодом.

Фото: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4696
Читайте також
03.12.2021 14:00
Анастасія Куничник
для «Детектора медіа»
4 863
03.09.2021 15:01
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
8 553
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду