Що дивитися в кіно цієї зими: 11 українських прем’єр

Що дивитися в кіно цієї зими: 11 українських прем’єр

3 Грудня 2021
4863
3 Грудня 2021
14:00

Що дивитися в кіно цієї зими: 11 українських прем’єр

4863
8 із 11 українських фільмів, що мають вийти в національний прокат цієї зими, знято за державної підтримки.
Що дивитися в кіно цієї зими: 11 українських прем’єр
Що дивитися в кіно цієї зими: 11 українських прем’єр

Другого грудня в кінотеатрах стартував зимовий сезон. І якщо з весни 2020 року (тобто відколи почалась епідемія) прокат національних фільмів дещо пригальмував і пропонував глядачам поодинокі українські фільми, то цієї зими ситуація значно покращилася: на широкі екрани вийдуть аж 11 українських стрічок. Продюсери готують фільми на будь-який смак: романтичні та сімейні комедії, історичні й кримінальні драми, трагікомедії та мюзикли. Прем’єри деяких стрічок мали відбутися ще торік, але їх відкладали через карантин.

Усі 11 прем’єр цієї зими — ігрові повнометражні фільми. Вісім із них вироблені за державної підтримки.

«Мій дідусь — Дід Мороз»

Сімейна комедія Сергія Шляхтюка «Мій дідусь — Дід Мороз» вийшла в прокат 2 грудня. Прем’єра планувалася на 24 грудня 2020 року, але її довелося перенести через пандемію.

Дев’ятирічний хлопчик Максим дізнається, що його дідусь — Дід Мороз, і в переддень Нового року вирушає до Києва, щоби знайти його й загадати найголовніше бажання. Дорогою Максим потрапляє в пригоди, змінює долі людей і стикається зі справжнім чаклунством.

Зйомки фільму розпочалися в березні 2020 року. У ролях: Наталя Бадер, Лев Пічахчи, Діана Глостер, Микита Вакулюк, Дядя Жора, Дар’я Дубровська, Іра Кудашева, Лючія Кургінян, Руслан Сеферов, мопс Картман та інші.

Продюсери — Ева Воєрманн, Олександр Бухтіяр. Оператор — Сергій Суботін. Автори сценарію — Єва Воерманн, Сергій Шляхтюк.

Виробники — SHL Production, BAD KARMA Production. Дистриб’ютор — UFD.

 

«Із зав’язаними очима»

Повнометражна драма Тараса Дроня «Із зав’язаними очима» має вийти в прокат 9 грудня. Це перший український фільм про змішані єдиноборства.

Стрічка розповідає про життя молодої учасниці боїв без правил, яка втратила нареченого на Донбасі. За сюжетом, події розгортаються в Україні після закінчення війни: дівчина залишає спорт і починає нові стосунки, щоби втекти від постійного психологічного тиску з боку суспільства. Проте минуле не хоче відпускати її та викликає на бій.

У ролях: Марина Кошкіна, Олег Шульга, Лариса Руснак, Олександр Мавріц, Сергій Лузановський, Олег Колтовський та інші.

Міжнародна прем’єра фільму відбулася на 36-му Варшавському кінофестивалі, де його визнали найкращим у конкурсі дебютних фільмів Competition 1–2. Національна прем’єра стрічки пройшла на Одеському міжнародному кінофестивалі цього року, де картина здобула приз FIPRESCI за найкращий повнометражний фільм від журі Міжнародної федерації кінопреси. Загалом фільм брав участь у близько двадцяти фестивалях, його відзначили нагородами в Німеччині, Індії, Бразилії, Іспанії.

Фільм створено за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Промокампанія відбувається за підтримки Держкіно.

Виробник — студія «Сучасне українське кіно». Дистриб’ютор — 86PROKAT.

 

«Вавилон ХХ»

Художня стрічка Івана Миколайчука «Вавилон ХХ» повторно вийде в прокат також 9 грудня. Вперше фільм був представлений глядачу на кінофестивалі «Молодість» у 1979 році. Він займає 10-ту позицію у списку ста найкращих фільмів в історії українського кіно.

За сюжетом, до села Вавилон повертається колишній моряк Синиця. З криками «Полундра!» він підриває примітивні скульптури членів царської родини і як справжній більшовик береться будувати комуну. Ентузіазму в місцевих куркулів соціалістична ідея спільного блага не викликала, тому вони готують зброю, щоби протистояти народним комісарам. За всім спостерігає загадковий трунар-філософ Фабіян. Чужий для світу вавилонських пристрастей, він наче й хоче залишитись осторонь, але обставини цього не дозволяють.

У ролях: Іван Миколайчук, Любов Поліщук, Таїсія Литвиненко, Борислав Брондуков, Костянтин Степанков та інші.

Міжнародна прем’єра «Вавилону XX» відбулася на кінофестивалі в Локарно.

Виробник — Київська кіностудія імені Довженка. У прокат стрічка виходить за підтримки Держкіно.

 

«В. О. Святого Миколая»

Мюзикл Галини Лишак та Богдана Кривеня «В. О. Святого Миколая» вийде в прокат 16 грудня. Стрічку почали знімати два роки тому. Вона містить 11 авторських музичних композицій. Прем’єру планували торік, але через карантин перенесли.

Фільм розповідає про непрості стосунки батька та його невгамовної доньки, які напередодні свята Миколая потрапляють в одну несподівану історію.

У ролях: Роланд Орбан, Олег Пригода, Дарія-Марія Лишак, Юрій Цвєтков, Андрій Мандюк, Орест Кирилюк та інші.

Усі сцени відзняли у Львові. Бюджет стрічки — 1 мільйон 600 тисяч гривень, які виділив Український культурний фонд.

Виробник — львівська команда «ВАУ СТУДІО». Дистриб’ютора не зазначено.

 

«Зірки за обміном»

Сімейна комедія Олексія Даруги «Зірки за обміном» має вийти на екрани 30 грудня. Зйомки стрічки були завершені ще влітку 2020-го, прем’єру запланували на грудень того ж року, але через карантин її довелось відкласти.

За сюжетом, суперники по шоубізнесу Поля Малякова та Фома Михайловський несподівано міняються тілами. Вони намагаються повернути свої життя назад і водночас вирішують сімейні та романтичні проблеми одне одного.

У ролях: Оля Полякова, Михайло Хома, Олег Волощенко, Jerry Heil, Дядя Жора, Юрій Горбунов та інші.

Проєкт фільму став одним із переможців пітчингу Держкіно та отримав від держави фінансування 7,5 мільйона гривень, що становило половину кошторису.

Виробники — KINOROB та Secret Service Entertainment Agency. Дистриб’ютори — Film.ua Distribution, «Кіноманія».

 

«Щедрик»

Прем’єра історичної драми Олесі Моргунець-Ісаєнко «Щедрик» запланована на 15 січня.

За сюжетом, під час Другої світової війни викладачка співу Софія виховує знедолених дівчат, що залишилися без батьків, та навчає їх чарівної мелодії «Щедрика». Після завершення війни маленьких дівчаток силоміць вивозять до дитячого будинку, але попри жорстоке перевиховання, утиски та залізні завіси, вони крізь роки проносять слова та музику «Щедрика» — пісні, яка поєднала їхні долі через десятиліття.

У ролях: Андрій Мостренко, Джоанна Опозда, Алла Бінєєва, Андрій Ісаєнко, Оксана Муха, Анастасія Матешко та інші.

Виробники — «Ама Віжн», Stewopol. Дистриб’ютор — Ukrainian Film Distribution.

Стрічку вироблено за підтримки Українського культурного фонду.

 

«Стоп-Земля»

Драма Катерини Горностай «Стоп-Земля» вийде в прокат 20 січня. Це дебютний повнометражний фільм режисерки, який став найуспішнішою українською стрічкою на кінофестивалях цього року.

Головна героїня стрічки — 11-класниця Маша, яка готується до випускних екзаменів, проте закохується в однокласника Сашу. Подолати перші складнощі на шляху до дорослого життя Маші допомагають її друзі та близькі.

У ролях: Марія Федорченко, Арсеній Марков, Яна Ісаєнко, Олександр Іванов та інші.

Світова прем’єра фільму відбулася на Берлінському кінофестивалі, де стрічка здобула нагороду «Кришталевий ведмідь» від юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus як найкращий повнометражний фільм.

Українська прем’єра відбулася в межах конкурсу Одеського міжнародного кінофестивалю, де стрічку відзначили Гран-прі та «Золотим Дюком» як «Найкращий повнометражний фільм». Увесь акторський колектив фільму журі нагородило за «Найкращу акторську роботу». Фільм також має п’ять нагород премії «Кіноколо» від українських кінокритиків.

Нагадаємо, проєкт «Стоп-Земля» здобув підтримку Українського культурного фонду та став одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Державного агентства з питань кіно.

Виробник — «ЕССЕ Продакшн Хаус». Дистриб’ютор — «Артхаус Трафік».

 

«Найкращі вихідні»

Комедійна стрічка Влада Климчука «Найкращі вихідні» вийде на екрани 2 лютого.

Фільм складається з чотирьох новел, герої яких час від часу перетинаються на вулицях Києва. Кожен із них рушає до столиці за своїм планом: хлопці з Кривого Рогу — влаштувати легендарну парубоцьку вечірку, юна одеситка тікає з дому, щоб розшукати тата-рокера, кар’єристка зі Львова їде на співбесіду, а хлопець із Німеччини прагне відшукати кохання свого життя. Однак усе йде шкереберть. Це буде найбожевільніша подорож героїв.

У ролях: Дар’я Петрожицька, Еліас Райхерт, Ганс Йорг Бертхольд, Ірма Вітовська, Аліна Чебан, Богдан Осадчук та інші.

Проєкт фільму «Найкращі вихідні» став одним із переможців 17-го пітчингу Держкіно. У держави творці просили на фільм 17,2 млн грн при загальному бюджеті стрічки 23,7 млн грн.

Виробники — FILM.UA Group, ТОВ «Твій найкращий фестиваль». Дистриб’ютори — Film.ua Distribution, «Кіноманія».

 

«Генделик»

Лірична комедія Тараса Дударя «Генделик» має вийти в прокат 10 лютого.

За сюжетом, сценарист Іван Герасимов опинився у скруті. Через творчу кризу він не спромігся вчасно дописати сценарій. Тепер його можуть убити, бо замовник — впливовий кримінальний авторитет. Гонорар він давно витратив, тож єдиним шансом на порятунок є втеча. Чоловік випадково опиняється у привокзальному кафе «Генделик». Виявляється, що всі попередні події були лише легенькою розминкою перед справжнім виром несподіванок.

У ролях: Владислав Мамчур, Людмила Загорська, Влад Нікітюк, Артем Єгоров, Максим Боряк, Єфросинія Мельник, Сергій Сипливий та інші.

Фільм-дебют режисера Тараса Дударя, створений за мотивами творів Олександра Столярова, став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Картина отримала від держави фінансування понад 5 млн грн, що склало близько половини загального кошторису. Творча команда знімала дуже швидко — впоралися всього за 18 знімальних днів.

Виробник — студія «Золоте Руно». Дистриб’ютор — Ukrainian Film Distribution.

  

«Велика прогулянка»

Прем’єру комедії Олега Зборовського «Велика прогулянка» заплановано на 24 лютого.

За сюжетом, дві абсолютно різні сім’ї — працівників культури Драгоманових і районних бізнесменів Наливайченків — зустрічаються на одній галявині під час пікніку. Між ними спалахує суперечка за галявину, яка переростає у гротескну «війну» за місце під мангал.

У ролях: Юрій Ткач, Олена Кравець, Андрій Ісаєнко, Ірина Гатун, Михайло Жонін, Олексій Завгородній, Ілля Паладін та інші. У фільмі також знялися Вєрка Сердючка та футболісти Андрій П’ятов і Євген Коноплянка.

Автори сценарію — Артур Лерман, В’ячеслав Островцев, Гарік Бірча. Продюсери — Ірина Костюк, Вікторія Корогод, Надія Коротушка, Наталя Стрибук.

Стрічку створено за підтримки Держкіно. Медіапартнер — канал «Україна».

Виробник — Film.ua. Дистри’бютори — Film.ua Distribution та «Кіноманія».

 

«Носоріг»

Кримінальна драма Олега Сенцова «Носоріг» вийде в прокат 17 лютого. Фільм є копродукцією України, Німеччини та Польщі.

Історія розгортається у 1990-ті в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу. І цей шлях приводить його зовсім не туди, куди він очікував.

У ролях: Сергій Філімонов, Іван Тамашев, Євген Григор’єв, Ірина Мак, Алiна Зєвакова.

У 2012 році проєкт стрічки переміг у Третьому пітчингу Держкіно, у 2013 році розпочалася підготовка до зйомок, але фільм тоді не було знято через арешт Сенцова. Загальний бюджет фільму складає 1,65 млн євро. Держкіно спрямувало на виробництво 25 млн грн.

Світова прем’єра стрічки відбулась у вересні на Венеційському кінофестивалі у програмі «Горизонти». Нещодавно картина перемогла на Stockholm International Film Festival у Швеції. Кримінальну драму визнали «Найкращим фільмом», а виконавець головної ролі Сергій Філімонов став «Найкращим актором».

Більше про фільм читайте в інтерв’ю «Олег Сенцов: “Носоріг” вийшов би іншим, якби я зняв його до ув’язнення».

Виробники — «Артхаус Трафік», «Край Кінема», Apple Film Production, Ma.Ja.De, Filmproduktions GmbH. Дистриб’ютор — «Артхаус Трафік».

 

Також у кінотеатрах можна подивитися українські стрічки, які вийшли в прокат восени: комедію «Де гроші» Михайла Хоми (Дзідзя) та копродукційний трилер «Ілюзія контролю» Владека Занковського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4863
Читайте також
12.01.2022 11:00
Ігор Грабович
для «Детектора медіа»
4 602
04.12.2021 11:00
Ігор Грабович
для «Детектора медіа»
4 525
02.09.2021 13:00
Анастасія Нестеренко
для «Детектора медіа»
4 697
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду