Нацрада втретє звернеться до суду щодо анулювання ліцензії каналу «Наш»

Нацрада втретє звернеться до суду щодо анулювання ліцензії каналу «Наш»

30 Вересня 2021
4423
30 Вересня 2021
13:05

Нацрада втретє звернеться до суду щодо анулювання ліцензії каналу «Наш»

4423
Регулятор виявив у висловлюваннях Євгенія Мураєва мову ворожнечі.
Нацрада втретє звернеться до суду щодо анулювання ліцензії каналу «Наш»
Нацрада втретє звернеться до суду щодо анулювання ліцензії каналу «Наш»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела перевірку телеканалу «Наш» (юридична особа «Наш 365») щодо порушень, за які каналу вже були винесені штрафи та попередження. І виявила, що вони не були усунені. Саме тому регулятор на своєму засіданні 30 вересня вирішив утретє звернутися до суду щодо скасування ліцензії мовника.

Нацрада звернула увагу на те, що «телеканал не лише не усунув порушень законодавства і не виконав вимог цих двох рішень та не сплатив двох штрафів загальною сумою понад 228 тис. грн, а й припустився нових порушень законодавчих норм щодо поширення висловлювань, які містять мову ворожнечі»

Також на цьому ж засіданні Нацрада розглянула результати перевірки каналу через ознаки мови ворожнечі у висловлюваннях лідера політичної партії «Наші» Євгенія Мураєва. Інтерв'ю з ним вийшло в ефірі програми «Важливе», присвяченій 80-й річниці нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз, 22 червня. А потім ще повторювалась упродовж п’яти днів.

Під час ефіру Мураєв зазначив, що суттю агресивної політики країн Європейського Союзу щодо України є продовження політики «фашистской Германии» щодо знищення слов’янського етносу та українського народу. Вона нібито здійснюється з використанням сучасних «механизмов ведения современной войны», що відрізняються від військових методів Другої світової війни тільки формою.

Політичне керівництво України, стверджував політик, є «проводником антиукраинской политики по сути геноцида нашего народа», «настоящим коллаборантом» і сприяє такій політиці європейських країн. Як уже повідомляв «Детектор медіа», перевірку з цього приводу Нацрада призначила 15 липня.

«Висловлювання Євгена Мураєва не відображають об’єктивну ситуацію і свідчать про наміри вплинути на аудиторію телеканалу, щоб викликати у глядача негативні емоції, неприязне ставлення до влади та окремих осіб, сформувати стереотипний образ країн Європейського Союзу та народів, які до нього входять, як "історично латентного ворога"», — йдеться в рішенні регулятора. Також члени Нацради звернули увагу на те, що  ведучі не відреагували на слова гостя під час прямого ефіру.

На цьому ж засіданні регулятор виніс штраф у розмірі 119 тисяч гривень іще одному каналу Євгенія Мураєва «Максі ТВ» (юридична особа «Наша Прага») через ефір із Мураєвим та наявне розпалювання національної расової ворожнечі .

Нагадаємо, 19 серпня Нацрада вирішила звернутись до суду з позовом про анулювання ліцензії ТОВ «Наш 365» (канал «Наш») через те, що компанія не усунула порушення, за які вже отримала штрафні санкції. Під час засідання розглядалися результати перевірки каналу через ефір 4 травня 2021 року, де гостем студії був політик Петро Симоненко, він висловлювався про Православну церкву України.

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив проваження у справі за рішеннями Нацради. Також Нацрада 2 вересня вирішила звернутись з позовом про анулювання ліцензії каналу удруге  з огляду на неусунення порушень після застосування попередніх санкцій. Нещодавно суд відкрив провадження ще й у цій справі.

Фото: «nash.live»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4423
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду