«Наш» отримав від Нацради два нові штрафи, два попередження і призначення ще двох перевірок (Доповнено)

«Наш» отримав від Нацради два нові штрафи, два попередження і призначення ще двох перевірок (Доповнено)

10 Червня 2021
2836
10 Червня 2021
13:48

«Наш» отримав від Нацради два нові штрафи, два попередження і призначення ще двох перевірок (Доповнено)

2836
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення за результатами двох позапланових перевірок застосувала до каналу «Наш» (юридична особа «Наш 365») санкції штраф у розмірі понад 228 тисяч гривень та два попередження.
«Наш» отримав від Нацради два нові штрафи, два попередження і призначення ще двох перевірок (Доповнено)
«Наш» отримав від Нацради два нові штрафи, два попередження і призначення ще двох перевірок (Доповнено)

Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 10 червня.

Перше попередження та штраф понад 114 тисяч гривень стосувався ефіру 3 лютого 2021 року, коли канал транслював брифінг народного депутата від ОПЗЖ Вадима Рабіновича щодо санкцій проти Тараса Козака.

На думку Нацради, Вадим Рабінович використав фейки російської пропаганди про те, що влада України сповідує ідеологію фашизму. Він назвав політичний режим фашизмом, також він сказав про створення з дозволу влади бойової групи з десятків чоловік для вбивства журналістів.

«Ведучі не вживали заходів, щоб зупинити порушення», – сказав член Нацради Максим Онопрієнко.

На думку каналу «Наш», регулятор не врахував те, що у висловах депутатів були оціночні судження. Натомість члени Нацради переконані, що висловлювання Рабіновича містять фактичні дані, які можна перевірити. Наприклад, твердження щодо наявної групи з вбивства журналістів.

Андрій Шатров, головний редактор каналу «Наш», під час засідання зазначив, що вважає вислови пана Рабіновича оціночними судженнями. «У дечому я з вами погоджуюсь факти треба перевіряти. Але це був прямий ефір, обговорювалось безпрецедентне рішення, тому ми показували різні коментарі та думки», – сказав він, – «Для наших глядачів було цікаво подивитись на коментарі Рабіновича, Медведчука та Бойка. «Зелений фашизм» – це оціночне судження, його не можна перевірити». Ведучий каналу зазначив, що це були слова політика, сказані у стінах Верховної Ради, і претензії мають бути саме до нього. Адже канал висвітлював його позицію. «Ми подавали це з іронією, слова Рабіновича не можна було сприймати серйозно», – сказав ведучий.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк зазначила, що таку іронію сприйме не вся аудиторія каналу: «Поширюючи такі речі треба з розумінням того, хто сидить перед екраном».

Друге попередження і  штраф у розмірі 114 тисяч гривень стосувались  ефіру 4 лютого 2021 року, де зафіксований неодноразовий показ плашки фашист по відношенню до лідера організації С14 Євгена Карася, а також висловлювань народного депутата Євгена Балицького. За словами Максима Онопрієнка, висловлювання депутата  посилюють суспільну напругу, у них поширюються російські наративи про причетність українців до трагедії у Бабиному яру спрямовані на розпалювання ворожнечі.

Також регулятор зафіксував у висловах політика зневагу до Голодомору, який той назвав «так называемым». Ведучі у студії не виправили гостя і не спростували. Регулятор вважає, що в цій програмі була недостатня модерація.

Артем Нікіфоров, який був ведучим згаданого ефіру, звернув увагу на те, що пан Балицький не є забороненою особою, і зазначив, що вважає перевірку  злочином і спробою тиску на нього. Саме тому він подав скаргу у Національне Антикорупційне бюро на дії членів Нацради.

«Я не заперечую права Нацради проводити перевірку. Але підстави я вважаю тиском на мене особисто», – сказав він.

Також Андрій Шатров сказав, що після перевірок Нацради канал почав ретельніше ставитись до підбору гостей та модерації дискусії, працює з юристами тощо.

Однак Максим Онопрієнко йому заперечив. Адже на цьому ж засіданні Нацрада призначила ще дві перевірки каналу через висловлювання Андрія Пальчевського та Олени Лукаш.

Також Нацрада призначила ще одну перевірку каналу «Максі ТВ» (ТОВ «Наша Прага»), який також транслює програми каналу «Наш». Вона стосується ефіру 4 травня 2021 року, де гостем студії був політик Петро Симоненко, він висловлювався про Православну церкву України. На думку регулятора,  його слова «мають ознаки розпалювання релігійної і національної ворожнечі та ненависті». Він говорив про те, що УПЦ «розколює православ’я», функціонує «для того, чтобы расколоть украинское общество, подчинить часть тех, кто обслуживает нынешний режим», з метою «подчинить духовную сферу тем, кто обслуживает сегодня и формирует режим профашистского толку в Украине», «пытается захватывать те же самые храмы и расколоть приходы».

Також, як йдеться в рішенні регулятора, Петро Симоненко у своїх висловлюваннях використовував наративи Російської Федерації щодо бойових дій на сході країни, називаючи їх «гражданскою войной», дискримінаційні, образливі та провокаційні терміни з негативною конотацією «режим профашистского толка», «политика государственной фашизации», «путь неофашизма» «неофашисты и организованная преступность» стосовно політичного керівництва країни, Збройних сил України та правоохоронних органів, союзників України у боротьбі з російською агресією, Православної церкви України.

 Нагадаємо, канал «Наш» отримав два попередження та два штрафи понад 200 тисяч гривень на засіданні 27 травня та  28 квітня.

Ілюстрація: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду