Герасим'юк: «Від монополії "Зеонбуду" можна позбутися за півроку»

Герасим'юк: «Від монополії "Зеонбуду" можна позбутися за півроку»

22 Березня 2021
5890
22 Березня 2021
21:06

Герасим'юк: «Від монополії "Зеонбуду" можна позбутися за півроку»

5890
Раніше секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що вже найближчим часом відбудеться перевірка монополіста.
Герасим'юк: «Від монополії "Зеонбуду" можна позбутися за півроку»
Герасим'юк: «Від монополії "Зеонбуду" можна позбутися за півроку»

Глава Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк вважає, що від монополії цифрового провайдера «Зеонбуд» можна позбутися за півроку. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Від монополії "Зеонбуду" цілком можна позбутися. По-перше, необхідно передати державі право на повний контроль над головною станцією, розпоряджаючись якої приватний власник має можливість вирішувати, хто буде присутній в ефірному просторі держави. А при бажанні може навіть вимкнути абсолютно всіх мовників. По-друге, потрібно передати державі повний контроль над системою оповіщення про надзвичайні ситуації, яка перебуває зараз у відомстві "Зеонбуду", оскільки була віддана приватному монополісту відповідними рішеннями часів експрезидента Віктора Януковича», – зазначила Ольга Герасим'юк.

Вона нагадала, що Україні необхідно побудувати власну платформу на базі державного Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, якому рішенням Нацради було надано статус оператора.

«Незгодні з цим рішенням приватні сторони зараз намагаються скасувати це рішення в суді. Але, наскільки мені відомо, уряд вже шукає кошти для створення загальнонаціонального мультиплексу ефірного цифрового телебачення стандарту DVB-T2, оператором якого стане КРРТ. Побудувати такий мультиплекс при наявності коштів можна за півроку», – сказала Ольга Герасим'юк.

Раніше Рада національної безпеки і оборони доручила відповідним органам перевірити діяльність компанії «Зеонбуд», оскільки вона займає монопольне становище на ринку цифрового мовлення в Україні.

Нагадаємо, 29 листопада 2019 року вступив в дію закон, який забороняє іноземцям бути кінцевими бенефіціарними власниками, а офшорним компаніям – бути в структурі власності цифрового ефірного провайдера із загальнонаціональним покриттям. Тому «Зеонбуд» вивів компанію з офшорів і вказав українських бенефіціарів..

Як вже повідомляв «Детектор медіа», власниками компанії в реєстрі вказані киянин Михайло Моісеєв (частка 1%) та чотири кіпрські компанії – Koustava Enterprises Limited, Selinaki Limited, Shanero Limited і Thersab Holdings Limited (кожна володіє часткою 24,75%). Кінцевими бенефіціарними власниками кіпрських компаній, відповідно, вказані: Олександр Шилов з Краматорська та кияни Володимир Прокопенко, Ірина Аляб'єва та Олександр Ільющенко. Розмір статутного фонду компанії – 10 млн 52 тис. 500 грн.

«Зеонбуд» заявляє, що його нові кінцеві бенефіціарні власники є працівниками компанії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5890
Читайте також
18.03.2021 12:44
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 429
25.09.2020 14:08
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду