detector.media
22.03.2021 21:06
Герасим'юк: «Від монополії "Зеонбуду" можна позбутися за півроку»
Герасим'юк: «Від монополії "Зеонбуду" можна позбутися за півроку»
Раніше секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що вже найближчим часом відбудеться перевірка монополіста.

Глава Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк вважає, що від монополії цифрового провайдера «Зеонбуд» можна позбутися за півроку. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Від монополії "Зеонбуду" цілком можна позбутися. По-перше, необхідно передати державі право на повний контроль над головною станцією, розпоряджаючись якої приватний власник має можливість вирішувати, хто буде присутній в ефірному просторі держави. А при бажанні може навіть вимкнути абсолютно всіх мовників. По-друге, потрібно передати державі повний контроль над системою оповіщення про надзвичайні ситуації, яка перебуває зараз у відомстві "Зеонбуду", оскільки була віддана приватному монополісту відповідними рішеннями часів експрезидента Віктора Януковича», – зазначила Ольга Герасим'юк.

Вона нагадала, що Україні необхідно побудувати власну платформу на базі державного Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, якому рішенням Нацради було надано статус оператора.

«Незгодні з цим рішенням приватні сторони зараз намагаються скасувати це рішення в суді. Але, наскільки мені відомо, уряд вже шукає кошти для створення загальнонаціонального мультиплексу ефірного цифрового телебачення стандарту DVB-T2, оператором якого стане КРРТ. Побудувати такий мультиплекс при наявності коштів можна за півроку», – сказала Ольга Герасим'юк.

Раніше Рада національної безпеки і оборони доручила відповідним органам перевірити діяльність компанії «Зеонбуд», оскільки вона займає монопольне становище на ринку цифрового мовлення в Україні.

Нагадаємо, 29 листопада 2019 року вступив в дію закон, який забороняє іноземцям бути кінцевими бенефіціарними власниками, а офшорним компаніям – бути в структурі власності цифрового ефірного провайдера із загальнонаціональним покриттям. Тому «Зеонбуд» вивів компанію з офшорів і вказав українських бенефіціарів..

Як вже повідомляв «Детектор медіа», власниками компанії в реєстрі вказані киянин Михайло Моісеєв (частка 1%) та чотири кіпрські компанії – Koustava Enterprises Limited, Selinaki Limited, Shanero Limited і Thersab Holdings Limited (кожна володіє часткою 24,75%). Кінцевими бенефіціарними власниками кіпрських компаній, відповідно, вказані: Олександр Шилов з Краматорська та кияни Володимир Прокопенко, Ірина Аляб'єва та Олександр Ільющенко. Розмір статутного фонду компанії – 10 млн 52 тис. 500 грн.

«Зеонбуд» заявляє, що його нові кінцеві бенефіціарні власники є працівниками компанії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY