Державі не вистачає системності в питанні мовлення на окуповані території – медіагрупи

Державі не вистачає системності в питанні мовлення на окуповані території – медіагрупи

10 Березня 2021
1933
10 Березня 2021
06:00

Державі не вистачає системності в питанні мовлення на окуповані території – медіагрупи

1933
Мовлення на окуповані території – комплексне і складне питання. І перш за все, держава має забезпечити способи доставки туди українського контенту.
Державі не вистачає системності в питанні мовлення на окуповані території – медіагрупи
Державі не вистачає системності в питанні мовлення на окуповані території – медіагрупи

Про це заявили представники медіагруп 9 березня, під час пресконференції на Всеукраїнському форуму «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм», відповідаючи на запитання журналістки, директорки ГО «Детектор медіа» Галини Петренко про те, чи були би вони готові виділити по одному невеликому телеканалу для забезпечення потреб мешканців окупованих територій. У свою чергу, таке припущення під час спілкування з журналістами на цьому форумі висловив президент України Володимир Зеленський.

«Технічно ми можемо спільно з нашими партнерами з Великої Британії і США встановити пристрої, спеціальні вишки вздовж тимчасової розмежувальної лінії, щоби транслювати наші телеканали. Дом” – це тільки початок. Я вважаю, що таких каналів повинно бути два-три. У кожній із популярних груп – Inter Media Group, “1+1 медіа”, “Медіа Група Україна”, Суспільне, StarLightMedia – є багато каналів. І я вважаю, що виділити один із маленьких каналів, щоби там був контент, який зближує населення України, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях, – це велике завдання», – сказав Володимир Зеленський.

«Приблизно рік тому в нас була зустріч із президентом із цього питання (кодування на супутнику. – Ред.). Якраз тоді медіагрупи виділили по одному каналу, а деякі групи навіть створили окремі канали, щоби в першу чергу вирішувати цю проблему. У нас є два ринки: безплатного і платного телебачення. Медіагрупи останні кілька років системно займаються побудовою ринку платного телебачення. І просто виділяти канали мені здається не зовсім правильним рішенням. Ми повинні знайти правильне рішення, яке вирішить проблему з покриттям. У країні є Т2, яке покриває більшу частину території. Є низка нюансів щодо лінії розмежування – там, наскільки я розумію, є певна програма, яка знаходиться в стадії реалізації», – відповів директор «Медіа Групи Україна» Євгеній Бондаренко.

Він також додав, що медіагрупи, в яких є оператори супутникового телебачення, пропонували програму з надання спеціальних соціальних пакетів, щоби можливість придбати супутникову доставку була також у населення прикордонних територій. «Востаннє ми оновлювали цю пропозицію восени минулого року, вона досі актуальна», – пояснив пан Бондаренко.

Колегу підтримав генеральний директор «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук, який зауважив, що сьогодні телеканал – це набір контенту і способів його доставки. «Контент у нас є: довгостроковий і актуальний ситуативний (новини). Способи доставки постійно змінюються і вони варіативні: супутник, цифрове і аналогове ефірне мовлення, кабель, інтернет. Якщо є спосіб, як туди доставити контент, то звісно, ми готові це робити», – сказав пан Пахольчук.

Він нагадав, що на додачу до того, про що сказав очільник «Медіа Групи Україна», телевізійні холдинги також безкоштовно давали свій контент телеканалу «Дом» і утримували мережу вздовж лінії розмежування: аналогове ефірне мовлення досі там присутнє і жодної ліцензії з тієї території медіагрупи не забрали.

«Звісно, ми готові до співпраці, але питання насправді більш глибоке і широке. Ми періодично говоримо про це, але, на жаль, усе закінчується тільки розмовами. Причому ми як приватні структури зазвичай швидше реалізуємо поставлені цілі й задачі. А от із боку держави відсутній системний підхід. І якщо відлагодити цю роботу системно і методично, то я думаю, точно можна досягнути хорошого результату. Навіть візьмімо запущений рік тому телеканал “Дом”: за цей час можна було досягнути набагато більших результатів, ніж ті, що є», – резюмував Ярослав Пахольчук.

«Зробити так, щоб українські канали навіть без бажання глядачів опинилися в телевізорах навіть там, де українського мовлення немає – це завдання, яке дуже важко виконати. Але воно так сформульовано. Ми маємо зробити таке мовлення, яке вже буде там, і при цьому ми не розуміємо, як цього досягти: всі передавачі, все обладнання залишилося в Донецьку і Луганську. І географія така, що саме звідти можна досягти всієї тієї території, а з цих територій це досить важко. Тому це комплексне, системне питання. Це не питання просто зустрічі голови держави з медіагрупами», – висловив свою думку перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль.

Нагадаємо, під час форуму президент Володимир Зеленський розкритикував наслідки кодування українських телеканалів на супутнику.

«Українські канали закодовані через комерціалізацію цього процесу. Я особисто кілька разів зустрічався з керівниками українських телевізійних груп. Ми домовлялися, що будемо розширювати справедливу українську інформацію про Україну, бо за нас її точно зроблять несправедливою. Є якісь перші кроки. Я вважаю, що вони дуже слабкі. Ми це питання будемо переглядати. <…>

Я знаю, що деякі групи каналів зі мною не погоджуються. Я розумію, про що велося, коли думали над кодуванням телеканалів. З самого початку це було до війни. Я не погоджуюся сьогодні з нашими групами. Я з самого початку говорив, що частка телеперегляду буде падати, якщо кодувати канали. Зі мною тоді сперечався, до речі, і пан Ткаченко (Олександр Ткаченко, нині міністр культури та інформаційної політики. – Ред.) – він тоді був в іншій ролі, керівником групи “1+1 медіа”. Зараз він зі мною погоджується. Ми бачимо, що в цілому рейтинги каналів впали. Не тому що там контент поганий – навпаки. У людей немає доступу. Ми розбираємося з компанією Зеонбуд. Вони мені обіцяли збільшити покриття. До речі, ця компанія не є державною і саме в її руках весь ефір країни – я вважаю, що це дуже небезпечно», – пояснив президент.

У ніч на 29 січня 2020 року чотири найбільші медіагрупи – StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп» – закодували сигнал своїх 22 каналів на супутнику. Канали закодовані системою умовного доступу Verimatrix. Гравці ринку платного ТБ розраховували, що два мільйони користувачів супутникового ТБ виберуть платний тип підключення, але близько 70% абонентів залишилися дивитися некодовані. Більше третини глядачів все ще сподівається, що канали медіагруп будуть розкодовані. Натомість представники оператора супутникового телебачення Viasat кажуть, що «розкодування супутникового сигналу українських каналів не відбудеться в жодному випадку».

28 лютого 2020 року ирезидент України Володимир Зеленський обговорив з керівництвом провідних українських медіагруп проблеми, які виникли після початку кодування чотирма медіагрупами супутникового сигналу їхніх телеканалів. Сторони домовилися про запуск некодованих міжнародних версій головних каналів, розширення покриття цифровим ефірним телебаченням, запуск соціальних пакетів супутникового ТБ з мінімальною абонплатою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1933
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду