«Зеонбуд» оштрафували на 25,7 млн грн за зловживання монопольним становищем

«Зеонбуд» оштрафували на 25,7 млн грн за зловживання монопольним становищем

14 Грудня 2020
3406
14 Грудня 2020
21:48

«Зеонбуд» оштрафували на 25,7 млн грн за зловживання монопольним становищем

3406
Антимонопольний комітет України побачив зловживання монопольним становищем у тарифній політиці «Зеонбуду». Попередній штраф компанія відбила в суді. Цього разу сума штрафу майже на 19 млн грн менша.
«Зеонбуд» оштрафували на 25,7 млн грн за зловживання монопольним становищем
«Зеонбуд» оштрафували на 25,7 млн грн за зловживання монопольним становищем

14 грудня Антимонопольний комітет України оштрафував загальнонаціонального провайдера-монополіста цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T2 – ТОВ «Зеонбуд» – за зловживання монопольним становищем. Сума штрафу – 25 млн 725 тис. 533 грн. Про це повідомляє сайт відомства.

За оцінкою АМКУ, з вересня 2011 року по грудень 2019 року «Зеонбуд» встановлював тарифи на телекомунікаційні послуги з трансляції телеканалів у стандарті DVB-T2 без будь-яких розрахунків та економічних обґрунтувань таких тарифів. Далі «Зеонбуд» змінював тарифи, надаючи телекомпаніям знижки, але неоднакові для різних компаній.

На думку АМКУ, знижки надавалися без економічного обґрунтування та безпідставно варіювалися для різних телекомпаній. Тому виходило, що за одні й ті самі послуги різні компанії сплачували від нуля до 100% тарифу, повідомляє АМКУ.

Саме в тарифній політиці, на думку відомства, й полягало зловживання монопольним становищем. Адже за умов існування значної конкуренції на ринку таких цін компанія б не встановлювала.

Своїм рішенням від 14 грудня АМКУ визнав порушення «Зеонбудом» законодавства про захист економічної конкуренції (а саме – зловживання монопольним становищем через цінову політику), зобов'язав компанію припинити порушення та оштрафував її на 25 млн 725 тис. 533 грн.

Це вже не перша спроба Антимонопольного комітету оштрафувати «Зеонбуд». У грудні 2015 року відомство оштрафувало провайдера на 44,5 млн грн за зловживання монопольним становищем. Але суди кількох інстанцій скасували цей штраф.

Нижче коротка передісторія та деталі тієї справи.

23 грудня 2014 року Антимонопольний комітет визнав «Зеонбуд» монополістом на ринку телекомунікаційних послуг із розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2, MPEG-4) телевізійних програм. У січні 2015 року АМКУ порушив справу про зловживання провайдером його монопольним становищем.

«Зеонбуд» не погодився зі своїм монопольним статусом, оскаржив у суді рішення відомства і переміг у першій інстанції: 18 березня 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправним і скасував розпорядження АМКУ про визнання «Зеонбуду» монополістом.

АМКУ подав апеляційну скаргу і переміг: 18 червня 2015 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення першої інстанції та визнав правомірним розпорядження про визнання «Зеонбуду» монополістом.

«Зеонбуд» подав касаційну скаргу. Розгляд справи кілька разів переносили через неявку представників «Зеонбуду». 7 квітня 2016 року Вищий адміністративний суд України ухвалив несподіване рішення на користь «Зеонбуду». Суд погодився з новою позицією провайдера, що спір має вирішуватися в порядку господарського, а не адміністративного судочинства, а тому закрив касаційне провадження та скасував рішення попередніх інстанцій (перше – на користь «Зеонбуду», друге – на користь АМКУ).

Доки розглядалася касація, 3 грудня 2015 року АМКУ оштрафував «Зеонбуд» на суму 44,5 млн грн за зловживання монопольним становищем. На думку відомства, зловживання полягало в тому, що провайдер встановив з вересня 2011 року по жовтень 2014 року такі тарифи на свої телекомунікаційні послуги, які неможливо було би встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

У березні 2016 року «Зеонбуд» оскаржив у Господарському суді міста Києва рішення АМКУ про 44,5 млн грн штрафу і виграв справу: 16 травня 2016 року Господарський суд міста Києва визнав рішення АМКУ недійсним. 20 липня 2016 року цю позицію підтвердив Київський апеляційний господарський суд. А 25 жовтня 2016 року скасування штрафу підтвердив і Вищий господарський суд України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3406
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду