Нацрада перевірить «Зеонбуд» через зміну модуляції

Нацрада перевірить «Зеонбуд» через зміну модуляції

18 Березня 2021
4333
18 Березня 2021
12:44

Нацрада перевірить «Зеонбуд» через зміну модуляції

4333
До перевірки залучать спеціалістів РНБО, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Держспецзвязку та УДЦР.
Нацрада перевірить «Зеонбуд» через зміну модуляції
Нацрада перевірить «Зеонбуд» через зміну модуляції

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланову перевірку цифровому провайдеру-монополісту «Зеонбуду». Таке рішення регулятор прийняв на своєму засіданні 18 березня.

Заступник голови Нацради Олег Черниш виступив з пропозицією провести перевіку компанії. За його словами до регулятора звернувся секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Данілов з проханням провести перевірку ліцензійних умов ТОВ «Зеонбуд». Зокрема факту придбання та встановлення системи попередження населення про надзвичайні ситуації.

Також до Нацради надійшли листи від громадянина Олексіюка та StarLightMedia з проханням надати інформацію про виконання ТОВ «Зеонбуд» рішення щодо зміни модуляції сигналу.

«Зеонбуд» звернувся до УДЦР (Українського державного центру радіочастот, – ДМ) щодо зміни модуляції. Однак ми маємо інформацію, що у своїй заявці він змінив не тільки модуляцію, а й коефіцієнт корекції помилок та деякі інші технічні параметри, які впливають на формування сигналу», – зазначив Олег Черниш.

Як вже повідомляв «Детектор медіа», серед цих параметрів зміна корекції помилок передачі даних та захисний інтервал. Ці зміни зменшать можливості розширення покриття.

«У ліцензії «Зеонбуду» зазначено, що зміни щодо формування передачі сигналу можна проводити лише за погодженням з Національною радою. Ми не отримували від «Зеонбуду» листів про зміну технологічних параметрів сигналу, – додав він, – Зміна модуляції пов’язана з тим, що робочі групи, які опікувались інформаційною безпекою держави,  неодноразово вказували, що зміна модуляції без зміни інших технологічних параметрів призведе до покращення сигналу. На це розраховувала і Нацрада, і учасники ринку».

Також за словами Олега Черниша, компанія «Зеонбуд» надала лист про тестове ввімкнення системи оповіщення. І це ввімкнення відбулось 20 січня 2021 року. Однак він звертає увагу на те, що у Нацради відсутня інформація про можливість здійснювати  оповіщення місцевими та регіональними каналами.

За  це рішення проголосували усі присутні на засіданні члени Нацради, окрім Олександра Ільяшенка, який вважає, що у проєкті рішення є неузгодженості. А у листах від громадянина Олексіюка та StarLightMedia, які просять провести перевірку провайдера, не має інформації про ознаки порушення.

Перевірка призначена по чотирьох мультиплексах компанії (МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5). Участь у ній крім спеціалістів Нацради братимуть спеціалісти з РНБО, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державною служби зі спецзв’язку та захисту інформації та Українського державного центру радіочастот.

Нагадаємо, наприкінці минулого року цифровий провайдер-монополіст «Зеонбуд» продовжив свою ліцензію ще на десять років під низку гарантійних зобов’язань. Одним із них є зміна модуляції сигналу, яка має покращити покриття цифрового телебачення. При цьому регулятор галузі — Національна рада з питань телебачення та радіомовлення — має контролювати це, і якщо «Зеонбуд» не зробить, що обіцяв, має право скасувати рішення про продовження ліцензій.

У березні 2021 року «Зеонбуд» завив, що виконав усі рекомендації президента та Нацради. Окрім введення в експлуатацію 14 передавальних станцій до 31.12.2020. компанія змогла ввести в експлуатацію 13 станцій.

«Окрема ситуація склалася з вводом в експлуатацію передавальної станції в с. Глибокий Потік Закарпатська області, де з незалежних від нас причин, виникли проблеми з правоустановчими документами у власників телевежі. Наразі селищна рада займається оформленням відповідних документів. Ми доставили все передавальне обладнання у с. Глибокий потік та плануємо оперативно завершити монтаж передавальної станції», – повідомляла компанія.

 

Ілюстрація: логотип компанії «Зеонбуд»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4333
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду