Мінкульту та УКФ рекомендували запровадити грантові програми на підтримку медіапроєктів для творчих спілок

Мінкульту та УКФ рекомендували запровадити грантові програми на підтримку медіапроєктів для творчих спілок

12 Лютого 2021
2492
12 Лютого 2021
15:46

Мінкульту та УКФ рекомендували запровадити грантові програми на підтримку медіапроєктів для творчих спілок

2492
Комітет гуманітарної та інформполітики ухвалив рекомендації за підсумками комітетських слухань.
Мінкульту та УКФ рекомендували запровадити грантові програми на підтримку медіапроєктів для творчих спілок
Мінкульту та УКФ рекомендували запровадити грантові програми на підтримку медіапроєктів для творчих спілок

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики за результатами комітетських слухань на тему «Державна підтримка творчих спілок в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення» рекомендував Міністерству культури та інформаційної політики разом з Українським культурним фондом запровадити грантові програми на підтримку медіапроєктів та культурно-мистецьких проєктів творчих спілок і Всеукраїнського товариства «Просвіта». А також адаптувати існуючі програми під потреби підтримки інституційної спроможності творчих спілок та «Просвіти», провести тренінги для них з підготовки проєктів на участь у грантових програмах. Таке рішення ухвалене на черговому засіданні комітету 10 лютого 2021 року.

Крім того, Комітет ухвалив рекомендації Кабінету Міністрів України:

  • розробити та внести на розгляд парламенту законопроєкти щодо удосконалення умов здійснення та стимулювання меценатської діяльності у сфері культури;
  • разом з творчими спілками, лідерами думок, діячами культури, експертами, іншими заінтересованими сторонами розробити та затвердити державну цільову програму, яка  передбачатиме актуалізацію заходів державної політики у сфері культури, в тому числі з урахуванням викликів, спричинених гібридною війною та збройною агресією Російської Федерації на сході країни та окупації Криму;
  • опрацювати питання можливості бюджетного фінансування національних творчих спілок та «Просвіти» не лише на здійснення ними культурно-мистецьких заходів, а й інших видів їх статутної діяльності, а також на підтримку інституційної спроможності цих організацій.

Також у рекомендаціях йдеться про удосконалення механізму контролю і звітування стосовно використання бюджетних коштів; передачі Мінкульту функцій щодо формування та реалізації державної політики у сфері авторського права і суміжних прав, включаючи колективне управління майновими правами правовласників.

Крім того, Міністерству культури та інформполітики рекомендовано опрацювати питання щодо створення координаційного механізму взаємодії Мінкультури, творчих спілок та Комітету гуманітарної та інформполітики в питаннях державної культурної та інформаційної політики; створення Координаційної ради з питань соціальної реклами в Україні як єдиної платформи для ефективного вирішення питань створення та розповсюдження соціальної реклами з урахуванням інтересів і пропозицій усіх зацікавлених сторін.

Члени Комітету з питань гуманітарної та інформполітики рекомендували самі собі моніторити виконання цих рекомендацій, а також спільно з програмою USAID Рада опрацювати питання оприлюднення на офіційному веб-сайті комітету переліку донорів та проектів міжнародної технічної допомоги, інших інституцій, які працюють у сфері гуманітарної та інформаційної політики, реалізуючи, в тому числі, грантові програми для неурядових організацій, зокрема творчих спілок та ін.

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 21 січня 2021 року провів комітетські слухання на тему «Державна підтримка творчих спілок в Україні». Під час слухань представники мін культу заявили, що хочуть провести аудит творчих спілок.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2492
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду