Детектор телерейтингів: «Дизель-шоу» чи «Танці з зірками»?

Детектор телерейтингів: «Дизель-шоу» чи «Танці з зірками»?

23 Вересня 2020
3539
23 Вересня 2020
13:00

Детектор телерейтингів: «Дизель-шоу» чи «Танці з зірками»?

3539
Успішні старти великих шоу, невдалі повтори серіалів та зростання уваги до Прямого каналу.
Детектор телерейтингів: «Дизель-шоу» чи «Танці з зірками»?
Детектор телерейтингів: «Дизель-шоу» чи «Танці з зірками»?

Серпень для український каналів — переламний місяць. Він задає старт новому сезону. Хто перемагає на старті — отримує конкурентну перевагу, яку, втім, інколи буває важко втримати. Торік найбільш потужний старт узяв ICTV. Хто ж вибився в лідери цього разу?

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у серпневому огляді порівнюємо з липнем 2020 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні серпня: 31-й тиждень (1–2 серпня), 32-й тиждень (3–9 серпня), 33-й тиждень (10–16 серпня), 34-й (17–23 серпня), 35-й (24–30 серпня), 36-й (31 серпня).

Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Цього року серпневе лаврове листя зібрав ICTV із часткою 9,93 % за комерційною аудиторією. Але показово, що торік у цьому ж місяці теж за лідерської переваги частка каналу все ж таки була вищою — 11,1 %. Власне, як були вищими показники і решти лідерів.

Усі канали «великої шістки» в серпні зростали, крім «Інтера», який продемонстрував найбільше падіння й поступився «2+2». Але не за комерційною аудиторією, а за рахунок сіл і містечок із населенням менше 50 тисяч осіб.

Решта каналів свої позиції зберегли.

За «18+» «Україна» має великий відрив — частка 14,2 % проти 8,38 % у найближчого конкурента — ICTV. Торік «Україна» в серпні мала 15,6 %. «Інтер» хоч і мав найбільше падіння серед конкурентів, але випереджає СТБ та Новий за старшою аудиторією. Також у «десятці» з інформаційних каналів — Прямий.

Якщо торік у серпні найближчими було ядра аудиторії каналів «1+1» та СТБ, то тепер «Плюси» зблизилися з «Інтером», а СТБ — з «Україною». Також НТН зсунувся в нішу ICTV.

У топі найкращих програм серпня «Плюси» таки обійшли ICTV. Знову прийшов час шоу «Танці з зірками», яке стартувало 30 серпня й мало найбільше уваги глядачів. Також найкращою інформаційною програмою став «ТСН. Тиждень», який транслювався перед танцювальним шоу. Не обійшовся серпневий топ і без щорічного хіта завершення літа — серіалу «Свати», який «1+1» регулярно ставлять для підзарядки свого осіннього сезону.

ICTV

«Дизель шоу», «Пес», «Факти» — універсальний рецепт від ICTV. Показники каналу подались угору в останні два тижні серпня, особливо після Дня Незалежності. А 28 серпня стартували нові випуски гумористичного шоу.

Тепер сітка прайму буднів ICTV складається з новинних блоків «Фактів» о 18.45 і «Надзвичайних новин» о 21.05; вертикальної лінійки власних проєктів о 20.20 і двох серіальних лінійок. О 21.30 традиційно виходить детектив «Пес», а для 22.45 канал знайшов серіал, який теж сподобався глядачам, — «Таємні двері». Це історія про спеціальний підрозділ поліції, який розкриває тяжкі злочини за одну добу. Він зайшов на місце іншого детективу «Розтин покаже» й наростив частку.

Серед кінопоказу каналу лідирує американський фільм «День незалежності». Чомусь українці люблять дивитися 24 серпня фільм про день незалежності Землі від прибульців.

«Україна»

«Україна» — цього разу канал номер два. Кіно, кіно, серіали й концерт — таким бачили глядачі серпень на каналі.

У перші два тижні серпня канал утримував лідерство, але в останній тиждень поступився не лише ICTV, а й «1+1».

У серіальному слоті прайму замість «Чорної крові» зайшов повтор серіалу «На твоєму боці», який мав досить скромну частку. Зростати вона почала лише після виходу прем’єри продовження стрічки — «На твоєму боці — 2», яка й потрапила в топ.

Вдалим для каналу було програмування на День Незалежності: концертне шоу, відзняте спеціально до свята, та прем’єра мелодрами «Незабута» (історія про те, як мачуха та донька закохалися в одного чоловіка).

А от найрейтинговіша трансляція каналу — комедійна мелодрама від «Кварталу 95» — «Сім’я на рік». Навіть попри те, що вона не була прем’єрою (вперше стрічка вийшла в ефір у 2019 році). За сюжетом головна героїня укладає фіктивний шлюб, щоб усиновити дитину. І цілий рік має вдавати із себе сім’ю на очах у соцпрацівниці. Схоже, що каналу сподобалося співпрацювати з «Кварталом»: «Україна» вирішила замовити ще чотири комедійні серіали в продакшену. Один із них, стрічка «18-річний олігарх», — про те, як олігарх вирішив передати управління всією своєю імперією позашлюбній донці, з якою він не був знайомий.

«1+1»

Хітом «Плюсів» у серпні став новий сезон «Танців із зірками» — частка 19,28 % і перша позиція в топі. Власне, з талант-шоу канал цієї осені вирішив виступати впевнено та жорстко. Адже крім «танців», які традиційно виходять у праймі неділі, канал поставив і свій новоспечений «Маскарад» на вечір суботи — однак це шоу стартує на місяць пізніше танцювального, 26 вересня. Раніше канал не запускав одразу двох великих шоу на всі вихідні. Приміром, «Голос країни» виходив у неділю, і «Плюси» не запускали його одночасно з «Танцями». Ситуація з «Маскарадом» цікава ще й тим, що подібний формат зі співаками в масках готує  канал «Україна». 

Щорічною серпневою чарівною паличкою, яка задає старт сезону комедійних серіалів, є «Свати». Цей проєкт глядачам із року в рік чомусь не набридає. Серіал зайшов о 20.40 замість повтору «Папіка» і підвищив частку слоту. А от стрічка «Тато Ден», яку «Плюси» поставили у другий серіальний слот о 22.00, показники знизила. Це не новий фільм 2017 року, виробництва Film.ua, про 24-річного ловеласа, який закохується у 39-річну бізнес-леді й намагається стати татом для її дітей. Канал спробував підшукати для слоту заміну в детективному серіалі «Принцип насолоди», але після ще більшого зниження частки поставив у цей слот кінопоказ, а вже з початком сезону запустив вертикальну лінійку своїх проєктів («Гроші», «Майже колишні», «Світ навиворіт», «Право на владу», «Вечірній квартал»).

Новий канал

Осінній сезон на Новому каналі фактично стартував наприкінці серпня. Так, в ефір вийшли десятий сезону шоу «Хто зверху?» та прем’єра нового реаліті «У кого більше?». Перший проєкт потрапив у верхівку топу з часткою 13,55 %. Ведучі проєкту, як і раніше, — Леся Нікітюк і Сергій Притула. У цьому сезоні канал не відмовив собі в запуску розважальних проєктів із Притулою, попри його участь у місцевих виборах.

Загалом канал не змінював своєї сітки: як завжди, після лінійки власних проєктів, о 19.00, о 21.00 та 23.30 виходить кінопоказ.

Нагадаємо, що в осінньому сезоні Новий канал хоче порушувати соціально важливі та резонансні теми. «Ми хочемо стати актуальним каналом. Щоб наші проєкти глядачі обговорювали після перегляду, — сказала «Детектору медіа» маркетинг-директорка каналу Ольга Балабан. — Мова не про політику та депресуху, а про можливості до змін, що залежать від кожного з нас».

СТБ

У серпні СТБ катастрофічно не щастило з повторами серіалів у праймі. «Вибір матері», «Швабра», «Зоя», «У кожного своя брехня»… Аж допоки в сітці не з’явилася розширена версія «Спіймати Кайдаша» — тоді частка слоту одразу зросла, а серіал опинився в топі трансляцій місяця. СТБ реформував свій формат ще рік тому, і за цей час курс на серіали так і не виправдав себе. Адже канал наразі переважно перебуває у хвості «великої шістки», не лише після ICTV, а й після Нового каналу, який таки знайшов баланс і стабільну сітку.

Можливо, нішею СТБ можуть бути українські серіали, відмінні від інших каналів. Адже сучасні мелодрами про нещасних-успішних жінок краще працюють на «Україні». Глядач СТБ хоче чогось іншого. Можливо, це якраз такі стрічки, які пов’язані з ідентифікацією українців. Після «Спіймати Кайдаша» канал запустив сагу «І будуть люди», про її показники розповімо в наступному огляді, як і про те, наскільки глядачі готові сприймати українські саги. Адже цей сезон має бути багатим на такі проєкти. З однойменною назвою «Сага» має вийти серіал і на каналі «Україна».

Також примітно, що в серпні канал поставив у сітку американський медичний процедурал «Доктор Хаус». Цей серіал СТБ показував у вечірньому праймі з 2008 по 2013 роки. Тепер канал поставив його після «Вікон» та основного праймового серіалу о 23.45, і потроху «Хаус» нарощує частку.

«Інтер»

На фронті телеканалу «Інтер» усе майже без змін. Канал втрачає аудиторію, але при цьому має значну частку своїх лояльних глядачів.

Прайм каналу — стабільний, його ключові проєкти — токшоу «Стосується кожного», «Речдок», «Слідство вели…» та новини. У денних слотах – повтори програм, у ранкових — ранкове шоу, «Корисна програма» й турецькі серіали.

Власне, «Інтер» потроху втрачає не лише глядачів, а й деякі проєкти. Наприклад, тревелшоу «Орел і решка», схоже, стало задорогим для «Інтера», і його нові сезони придбав Новий канал.

У вікенд натомість канал запустив у серпні власний тревелпроєкт із Жанною Бадоєвою — «Інше життя». Прем’єра новинки 16 серпня навіть дещо підвищила частку каналу.

У топі каналу на першій позиції «Подробиці» з часткою удвічі вищою за середню, концерт Віктора Цоя та незмінні «Речдок» і «Слідство вели».

Інформаційні канали

Чим ближче до виборів, тим більше зростають показники Прямого каналу. У серпні він став беззаперечним лідером як у великих, так і маленьких містах за аудиторією «18+». Натомість ZIK частку втратив. Дещо зросли показники у «112 Україна» та дещо знизились у NewsOne, через що мовники помінялися місцями в топі. Також зросли показники в «Еспресо», 5-го каналу, 24-го каналу та каналу «Наш». А от УНІАН цифри втратив.

Суспільний мовник

«UA: Перший» перебуває у своєму перманентному стані, який можна назвати «дотягнутися до 1 %». Поки що каналу це не вдається: за «18+» — частка 0,89 %, а за комерційною аудиторією — удвічі нижча. Найкращі трансляції каналу — новини, документальні фільми, трансляції богослужінь та незмінні «Дикі тварини».

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

Рекламна активність у серпні зросла на 6 %. У першу чергу — за рахунок інтенсивнішої присутності рекламодавців умовного «Альянсу» холдингів StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп». А заповнюваність рекламних блоків, за словами старшого дослідника агентства Vizeum Ukraine Романа Жадька, становила 87 %, що на 5 процентних пунктів перевищує показники попереднього місяця.

Серед топрекламодавців «Альянсу» — Pepsico та P&G показали найбільше зростання в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Перший наростив активність брендів Lays (+182 %), Lipton Ice Tea (+122 %), Sandora (+114 %), «Агуша» (+74 %), «Слов’яночка» (+306 %), відновив підтримку «Чудо йогурт» та запустив бренд «Машенька». А другий вийшов уперед за рахунок збільшення підтримки Ariel (+159 %), Fairy (+117 %) Old Spice (+150 %), Pampers (+121 %), Tide (+146 %) і відновлення активності Discreet та Naturella.

Найбільшим скороченням активності рекламодавців «Альянсу», за даними Vizeum Ukraine, відзначилися Vodafone та Mars and Wrigley (в першу чергу через скорочення підтримки брендів M&M’s (-86 %), Snickers (-58 %) та призупинення активності Skittles).

У серпні частка сейлз-хаусу групи «1+1» від усього розпроданого інвентарю складала 23 %. Двоє рекламодавців групи з топ-15 відновили свою рекламну активність порівняно з аналогічним періодом минулого року. Лідерство дому продажів за кількістю куплених рейтингів утримував Reckitt Benckiser & Jacobs: вони наростили активність брендів Durex (+148 %), Nurofen (+151 %), Vanish (+171 %) і Veet (+209 %).

Інфографіку та ілюстрацію для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій «18+», «18–54», вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше за показниками — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду