Детектор телерейтингів: де найкраще дивляться телеуроки?

Детектор телерейтингів: де найкраще дивляться телеуроки?

16 Квітня 2020
3186
16 Квітня 2020
10:30

Детектор телерейтингів: де найкраще дивляться телеуроки?

3186
Аналізуємо, яким каналам телеуроки принесли високі показники і хто, крім дітей, їх дивиться.
Детектор телерейтингів: де найкраще дивляться телеуроки?
Детектор телерейтингів: де найкраще дивляться телеуроки?

Карантинне ноу-хау «Всеукраїнська школа онлайн» стартувало 6 квітня. За перший тиждень українські канали встигли показати кілька десятків телеуроків для 5-11 класів. До проєкту долучилися досить різноманітні канали: крім суспільних («UA: Культура» та «UA: Перший») і державних («Рада»), це комерційні дитячі («ПлюсПлюс» групи «1+1 медіа»), розважальні (М1 групи StarLightMedia, «Індиго» «Медіа Групи Україна», Zoom групи «Інтер»), а також інформаційні. Останніх мовників найбільше: це вся трійка холдингу Тараса Козака / Віктора Медведчука – ZIK, NewsOne, «112 Україна», а також УНІАН ТБ групи «1+1 медіа» та 5 канал Петра Порошенка.

За словами генеральної директорки директорату внутрішньої і гуманітарної політики Офісу президента Вероніки Селеги, цей проєкт існує коштом благодійників, доходу не приносить і на рекламі не заробляє. А знімають його «всім світом»: фрілансери, працівники телеканалів СТБ, «1+1», Новий канал, «Інтер», ICTV, «Україна» та продакшн-студій Patriot, «Квартал 95» і «Мамахохотала».

«Детектор медіа» вирішив з’ясувати, на яких каналах телеуроки були найбільш популярними та хто їх дивився. Дані для матеріалу надало агенство Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Канали

Телеканали, які підтримали проєкт, розподілили уроки за віком. Наприклад, «Плюсплюс» показує зайняття для 5-го класу, Zoom – для 6-го, «Індиго» – для 8-го, а М1 – для 11-го. Якщо для цих каналів розподіл логічний, то для інших він більш різнорідний: наприклад, NewsOne, який має старшу аудиторію, показує уроки для 6-х класів, а «112 Україна» – для 5-х. Імовірно, канали зі старшою аудиторією сподіваються на те, що діти дивитимуться проєкт разом з батьками.

Якщо брати до уваги показники за перший тиждень показу, то найкраще телеуроки дивилися на каналі «ПлюсПлюс»: за аудиторією «14-49» вони мали середню частку 3,14%/3,09% (вибірки «Вся Україна»/«50 тис.+»).

Другий за рейтингами – канал Козака/Медведчука ZIK. У першу чергу за рахунок перегляду в маленьких містах з населенням менше 50 тис. осіб. Далі йдуть канали «Медіа Групи Україна» та StarLightMedia – «Індиго» та М1. На каналі групи «Інтер» – Zoоm – частка проєкту нижча.

А от найгірше дивилися телеуроки за минулий тиждень на 5-му каналі, який так само, як і ZIK, показував уроки для 7-го класу. Але якщо на каналі Медведчука частка була 2,62%/1,74% за аудиторією «14-49», вибірки «Вся Україна»/«50 тис.+», то на каналі Петра Порошенка в рази нижча – лише 0,19%/0,07%. Ці цифри нижчі за середні каналу.

На відміну від 5-го каналу, на всіх інших мовниках середня частка телеуроків перевищує середні показники за минулий тиждень. При цьому найбільше від телеуроків виграв канал «UA:Культура»: його середня частка за минулий тиждень (6-12 квітня) – 0,15%/0,17%, а «Всеукраїнська школа онлайн» взяла 1,32%/1,50% (аудиторія «14-49», вибірки «Вся Україна»/«50 тис.+»).

Середні показники телеуроків за тиждень 6-12 квітня

У таблиці відсутні показники каналу «Рада», який не входить до телевізійної панелі

Предмети

Найпопулярнішими наразі є уроки з української мови для 5-х класів. На «ПлюсПлюс» вони мають частку 3,58% за аудиторією «14-49», «Вся Україна», і є досить успішним для каналу проектом, оскільки ці показники перевищують середні каналу. Так само українською мовою цікавляться і глядачі уроків для 11-го класу на каналі М1.

Крім мови українці дивилися й уроки з історії. Їх на кожному каналі вийшло небагато, але всі вони мали високі перегляди. Мова йде як про історію України, так і всесвітню історію.

У таблиці наведені середні показники найпопулярніших уроків кожного зі згаданих каналів.

 Найпопулярніші телеуроки

Таблицю побудовано на основі тих предметів, які мали найвищі середні показники на кожному зі згаданих каналів. У неї не включено трансляції 5-го каналу, оскільки вони мали дуже низькі цифри

Також телеглядачі цікавляться уроками з англійської для менших (канал «ПлюсПлюс») і старших класів («UA:Культура» та М1), біологією (NewsOne, 6-й клас), фізикою для різних класів (ZIK, «UA:Культура», «UA:Перший»), географією («Індиго», 8-й клас), алгеброю та геометрією (М1, 11-й клас).

Аудиторія

На всіх каналах найбільшу частину аудиторії «Всеукраїнської школи онлайн» становлять глядачів віком 10-16 років. Однак телеуроки дивляться не лише вони. Показ телеуроків був орієнтований не лише на учнів шкіл, а й на їхніх батьків, дідусів і бабусь, а також, певно, на вчителів і студентів педагогічних вишів.

На каналах «ПлюсПлюс» та «112 Україна» уроки для 5-х класів також дивляться діти віком до 9 років і дорослі віком 35-44 роки. Досить значна частина аудиторії проєкту на М1 – віком 25-34 роки. А от на «UA:Першому» та «Індиго» за «Всеукраїнською школою онлайн» стежать і люди більш старшого віку «65+».

 Вікові особливості аудиторії телеуроків на кожному каналі

Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторії 14-49, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3186
Читайте також
24.04.2020 14:09
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 921
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду