Viasat і XtraTV – про перші результати кодування каналів на супутнику

Viasat і XtraTV – про перші результати кодування каналів на супутнику

31 Січня 2020
61505
31 Січня 2020
15:14

Viasat і XtraTV – про перші результати кодування каналів на супутнику

61505
Як легальні оператори переживають бум підключень після кодування сигналу 22 телеканалів на супутнику, наскільки зросла кількість їхніх абонентів і чи виправдовують перші результати раніше зроблені прогнози.
Viasat і XtraTV – про перші результати кодування каналів на супутнику
Viasat і XtraTV – про перші результати кодування каналів на супутнику

День X, на який з тривогою чекав український ринок платного телебачення, зрештою настав. У ніч на 29 січня чотири найбільші медіагрупи – StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп» – таки закодували сигнал своїх 22 телеканалів на супутнику. Тепер третина глядачів може змінити чи вже змінила тип прийому телевізійного сигналу.

За даними соціологічного дослідження, проведеного в березні 2019 року на замовлення «1+1 медіа» (опитано 1000 абонентів супутникового телебачення віком старше 18 років по всій Україні, за винятком Криму та ООС), 45%, або 2 млн користувачів супутникового ТБ планували вибрати платний тип підключення, у тому числі: кабель – 18%, IPTV/OTT – 14%, DTH (платні супутникові платформи) – 13%. У цифровий ефір (наразі безкоштовна технологія) планували перейти 27%, а ще 14% хотіли залишитися з безкоштовним супутниковим ТБ без каналів медіагруп.

Для аналізу результатів кодування індустрії потрібен час. А про результати перших двох днів, що минули від дня X, «Детектору медіа» розказали представники двох легальних супутникових платформ: Viasat та XtraTV. Кожна з них сподівається отримати 50% DTH-ринку.

Активність користувачів, які прагнули підключитись до офіційних операторів, у січні була така висока, що медіагрупи перенесли дату кодування на тиждень. Про те, чи встигають Viasat і XtraTV підключити всіх охочих, скільки абонентів уже підключили і які пакети стали найпопулярнішими, розповіли директор із продажів Viasat Антон Юр’єв і директор XtraTV Юрій Чередничок.

- Скільки нових підключень абонентів відбулось після оголошення планів медіагруп закодуватися на супутнику?

Антон Юр’єв: Підключення до послуги супутникового телебачення Viasat збільшилось в рази. Наразі цифра складає більше 150 тис. абонентів.

Юрій Чередничок: Активність, яку ми почали відчувати стосовно звернень клієнтів щодо кодування, почалася на початку жовтня 2019 року. З кожним тижнем кількість клієнтів, яких цікавило це питання, зростала. Звичайно, зростала і кількість тих користувачів, які відразу прийняли рішення продовжувати переглядати супутникове ТБ, і підключили послугу XtraTV. Якщо говорити про кількість підключень, то з жовтня по січень, ми залучили приблизно 60 тис абонентів.

- На який місяць припав пік підключень? Чи, на вашу думку, він триватиме?

А.Ю.: Попри початок інформування абонентів ще з вересня 2019 року, пік підключень припав на січень і триває досі. Саме через це ми були вимушені звернутися до медіагруп із проханням про перенесення дати кодування супутника на один тиждень, аби надати послуги якомога більшій кількості абонентів.

Ю.Ч.: Ми очікували, що піковим місяцем щодо підключення послуг має бути січень. Так воно фактично і сталося. Вже з другого тижня січня кількість охочих підключити послугу XtraTV зросла в декілька разів. Думаю, що розвиток платного супутникового ТБ буде тривати до 6-9 місяців більш активно, далі, звичайно, активність впаде. Але ми точно розуміємо, що бум не буде тимчасовим. Це довгий шлях.

- Скільки угод укладали щодня?

А.Ю.: У дні найбільшого навантаження ми здійснювали до 6 тис. нових підключень.

Ю.Ч.: День від дня відрізняється. Особливо, якщо ми будемо говорити про січень. У святкові дні кількість підключень прогнозовано падала, перед святами (у грудні та після Різдвяних свят) варіювалася – від 700 до 2500 підключень на день.

- З яких регіонів до вас зверталось найбільше абонентів (і чи відстежує це компанія)?

А.Ю.: Ми отримуємо звернення з усіх регіонів України пропорційно до проникнення покриття супутникового телебачення.

Ю.Ч.: Звичайно, компанія відстежує дані по абонентах, які фактично вже підключають послугу. Який регіон, яке місто та навіть населений пункт. Найактивніші регіони – це Захід України. Є також велика активність у Центральній Україні, окремі області на Сході на Півдні.

- Які основні труднощі виникали при підключенні?

А.Ю.: У зв’язку з відкладанням абонентами супутника завчасного переходу на закодований сигнал, з початку 2020 року ми спостерігаємо підвищений попит на підключення до послуг, що позначився на створенні великих черг до майстрів з налаштування, а також на зростанні навантаження на call-центр у сотні разів.

Тому в наших інформаційних повідомленнях абонентам ми не перестаємо наголошувати, що підключити новий тюнер дуже просто і кожному під силу зробити це самостійно. Зокрема, деякі моделі навіть мають функцію автоматичного пошуку супутників. Після підключення тюнера необхідно зателефонувати до Центру інформаційної підтримки та активувати послугу.

Ю.Ч.: Користувачам, які вже переглядали супутникове ТБ, необхідно виконати всього одну дію: замінити свій старий супутниковий приймач на новий. Але, знову-таки, справдилися наші певні побоювання: технічний стан супутникових тарілок багатьох користувачів був не найкращим, адже з часу, коли були встановлені перші супутникові тарілки, минуло вже 10-12 років. Тому в певного відсотка абонентів були складнощі з налаштуванням, і таким абонентам ми максимально швидко намагаємось надати сервісну допомогу нашого партнера (дилера чи інсталятора). Звичайно, зараз партнери надзвичайно завантажені роботою з новими підключеннями, але сервісні функції все одно важливі, тож ми знаходимо баланс і порозуміння в цьому процесі.

Наш call-центр також працює у режимі нон-стоп, адже багато клієнтів лише знайомляться із сервісом, оплатою та можливістю самостійно керувати своєю послугою. Наші консультанти готові відповісти на всі питання і полегшити процес адаптації для наших нових клієнтів.

- Які пакети обирають нові абоненти (базові, преміальні, акційні тощо)?

А.Ю.: Одним з найбільш популярних пакетів серед нових абонентів є пакет «Сімейний», до якого входять як українські національні канали, так і канали родини Viasat, а також популярні розважальні канали (кіно, спорт, пізнавальні). Своїх глядачів знайшли і преміальні пакети зі світовими каналами-хітами та каналами в HD-якості. Також попитом користується пакет «Національний».

Ю.Ч.: Очікувано, більшість клієнтів виявляють бажання продовжувати переглядати основні українські канали медіагруп. І тому попит на пакети «Xtra Національний» і «Xtra Старт» значний. Але є зацікавленість і в розширених, преміальних пакетах «Xtra Комфорт» і «Xtra Максимум». Звичайно, своя стабільно зростаюча аудиторія є в наших ексклюзивних пакетів «Футбол» і «СуперСпорт».

Власне, більш чітке розуміння, як розподіляться пріоритети наших клієнтів будемо мати в лютому.

- Наскільки результати останніх трьох місяців (після початку блекаутів) виправдали ваші розрахунки на притік абонентів?

Ю.Ч.: Більш ніж ми очікували, запевняю.

- Згідно з оприлюдненими прогнозами «1+1 медіа», які підтримували інші медіагрупи, 45% користувачів безкоштовного супутника (2 млн абонентів) мають перейти в платний сегмент, зокрема 13% - стати абонентами DTH-платформ. Перші результати підключень відповідають цим прогнозам?

А.Ю.: Динаміка підключень до кодування супутника знаходиться в межах наших очікувань. Але основна частина клієнтів має підключитися після кодування. Тому про результати говорити ще зарано.

Ю.Ч.: Наразі рано говорити про певні результати. Поки що підключалися ті користувачі, які заздалегідь вирішили питання щодо перегляду каналів на супутнику, до хвилі ажіотажу. Левова ж частка клієнтів буде приймати рішення вже після фактичного кодування каналів медіагрупами. Думаю, нам варто буде поговорити про наші очікування та фактичні результати вже восени.

Колаж: «Спутниковый мир»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
61505
Читайте також
06.03.2020 13:08
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
9 357
17.02.2020 19:46
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
31 234
Коментарі
28
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
1415 дн. тому
EXTRA TV НЕ РАДЖУ!!! Шахраї!За що гроші списують не відомо.Інформації в кабінеті не має, на мейл отримати не можна, по телефону кажуть одне, а потім за це не відповідають, заявку знайти не можуть, коли починаєш кричати знаходять номер заявки, але питання не можуть вирішити контактів ні на кого не дають, тільки оператор. Менеджери вже"телефонують" 5ий день
Тарас
1507 дн. тому
Шукав дешеве IPTV.  Підключатись до  Viasat і X-traTV дороге задоволення.  І все таки  знайшов за 15 грн на місяць. Всі укр канали плюс футболи. Можна і на три дні попробувати за 1,5 грн. Реєструєтеся, проплачуєте на любу суму , купуєте любу кількість днів (мінімум три за 1,50грн). Скачуєте плейлист і все працює.Вот ссилка https://www.ipstream.one/reg/58404
Микола
1516 дн. тому
Із принципа небуду платити є інтернет є руські є т2 фіг вам!
Тарас
1516 дн. тому
Сергей кардшаринга не нашол силку дай.
Тарас
1516 дн. тому
Сергій у вас дороге іптв.я нашов за 15 грн на місаць.всі укр канали плюс футболи.можна і на три дні попробувати.за 1,5грн. https://www.ipstream.one/reg/58404
DIMITRY
1516 дн. тому
Всем срать на ваше телевидение . Включаешь м1 2 клипа по 3 минуты и реклама по 30 минут. И аналогично на остальных каналах. 10 минут фильм и 30 минут рекламы. Да уже давно никто не смотрит телевидение. Потому что даже когда включаешь для фона то одна реклама. Я моя семья и все мои знакомые не собирались даже ещё и платить за ваше дерьмо
Вася
1517 дн. тому
Пішли ви в жо
Сергей
1517 дн. тому
Работает по кардшарингу. Проверено мной!!!
Олена
1517 дн. тому
Це злочин проти українців закодувати канали під час війни в країні. Тепер залишилися російські канали, кому вони потрібні? Брехня, що багато людей перейшло на новий формат. Ніхто і не збирається цього робити. У людей брак грошей, та й реклама задовбала, що дивитися не хочеться ті канали, а то ще гроші плати! Фігушки!
Анжела
1517 дн. тому
Все це брехня ніхто не спішить підключатися.... самі хай дивляться свою рекламу, і хай самі цю рекламу проплачують...
Дмитрий
1517 дн. тому
Лжецы вы со своими данными.
Роман
1517 дн. тому
Вибрали КОМІКІВ!!! Починайте збирати врожай,думаю це початок повного п-ца.
Андрій
1517 дн. тому
Чиста заказуха ця ваша статейка. Ніхто з моїх знайомих не купив цього платного тв, і не збирається купувати. Ви в своєму розумі, щоб за це ще гроші платити. Нема, та й не треба.
Юра
1517 дн. тому
Ідіоти,ви ще більше народ від себе відвертаете! Люди фільми качатимуть із інтернета без реклам,а ваші телепередачі наіграні,уже в горлі стоять.Та най більше ви кинули пенсіонерів.Де їм такі кошти брати?
Андрій
1517 дн. тому
Я дивлюсь фільми в інтернеті Немає тих реклам від яких росте живіт
Олег
1517 дн. тому
Принципово не буду платити за телебачення,хоч і так рідко користуюсь.
Адвокат
1517 дн. тому
Хай дурні платять за проплачене і нашпиговане рекламою телебачення. Принципово відмовився.
назар
1517 дн. тому
"розвід" - це про дані телеканалів. особисто, вже 4 день без їхніх ср-их каналів і відчуття великої втрати повністю відсутнє.
Neo
1517 дн. тому
Переходжу на Т2 і всім друзям і знайомим рекондую ... пішли вони з своїм віасатом і тим екстра. рускі будуть дивитися Українці 15 років було все ок, а тут почали писати що це нелегально, що це піратський сигнал. Смішно
Alex
1517 дн. тому
Я і моі знайомі теж чхали на ваше платне тв.
Ivan
1517 дн. тому
Люди масово ігнорують ваші віасати та екстра тв!!! Де ви взяли такі дані опитування??? Часом не у своїй канторі зі своїх працівників??? Ганьба... Подавіться....жлоби!!!
uStyn
1517 дн. тому
...та пішли ви всі,будемо москальські дивитись
Гога
1517 дн. тому
що робити Псу нема тоді яйці лиже. Ави не налижетесь.
Серж
1517 дн. тому
Дивіться мабуть самі ваші гімноканали з 30хвилинною рекламою.Все ніяк не нажрететсь.
Микола
1517 дн. тому
Я обрав екстра та
Олександр
1517 дн. тому
Краще російські закодуйте, патріоти довбані.
Вова
1518 дн. тому
Я взагалі не дивлюся телевізор там нема нічого окрім реклам ліків, так далі
Сергій
1518 дн. тому
Я iptv дивлюся. Обрав пакет і плачу тільки тоді коли дивлюсь https://www.ottclub.cc/go/id/252447
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду