1+1 media виступила проти мораторію на кодування телеканалів на супутнику

1+1 media виступила проти мораторію на кодування телеканалів на супутнику

22 Лютого 2020
10383
22 Лютого 2020
09:25

1+1 media виступила проти мораторію на кодування телеканалів на супутнику

10383
В 1+1 media зазначили, що мораторій не можна накласти на кодування, тому що воно прописано як обов'язкова умова у ліцензіях на мовлення.
1+1 media виступила проти мораторію на кодування телеканалів на супутнику
1+1 media виступила проти мораторію на кодування телеканалів на супутнику

Про це йдеться в розповсюдженій заяві медіагрупи.

Також в 1+1 media звернули увагу, що мораторій не можна накласти на дію, яка вже відбулась, до того ж кодування не передбачає зворотної технічної можливості.

У медіагрупі вважають, що саме відкритий супутник є неконтрольованим способом трансляції каналів і доступу громадян до російських каналів.

Як відомо, 21 лютого Верховна Рада підтримала запит народного депутата Миколи Задорожнього до президента України щодо запровадження мораторію кодування супутникового телевізійного сигналу українських телеканалів.

Наводимо повний текст заяви медіагрупи з цього приводу.

Заява групи 1+1 media щодо підтримки Верховною Радою мораторію на кодування телеканалів на супутнику 

Сьогодні, 21 лютого 2020 року, більшістю голосів депутатів Верховної Ради України було прийнято рішення про підтримку Радою запиту депутата від партії «Слуга народу» Миколи Задорожнього до Президента Володимира Зеленського щодо запровадження мораторію на кодування супутникового телевізійного сигналу українських телеканалів, яке відбулось 28 січня 2020 року, як зазначено в документі.

Група 1+1 media здивована прийняттям цього рішення саме зараз і зазначеними у зверненні аргументами. Починаючи з 2017 року, медіагрупи регулярно інформували про плани щодо кодування телеканалів і неодноразово звертали на це увагу відповідальних державних установ, з вересня 2019 року було розгорнуто масштабну інформаційну кампанію серед населення, а супутникові платформи подбали про доставку тюнерів у необхідній кількості.

Вже понад 25 років група 1+1 media докладає зусиль для того, аби український глядач мав змогу переглядати якісний контент як вітчизняного, так і закордонного виробництва та відчувати усі переваги якісного телебачення. Тривалі роки якісний телевізійний контент був доступний для перегляду через супутниковий сигнал безкоштовно через неправомірні дії піратських сервісів та окремих осіб, які нелегально отримували доступ до каналів, закодованих застарілою системою кодування. Проте такі дії не лише порушували права правовласників, перед якими є зобов’язання щодо територіального обмеження по розповсюдженню їхнього контенту, але й призводили до недоотримання медіагрупами коштів від абонентів, які споживають його нелегально, позбавляючи канали можливості спрямовувати їх на розвиток українського телебачення.

У ситуації, яка склалась, вважаємо за потрібне:

1. Звернутися до Президента України з проханням заслухати аргументи також з боку медіагруп, правовласників, супутникових платформ і всіх зацікавлених сторін шляхом відкритого обговорення.

2. Надати коментарі по суті звернення:

- мораторій неможливо накласти на кодування каналів з огляду на те, що наявність кодування прописана як обов’язкова умова у ліцензіях, виданих каналам державним регулятором

- 28 січня 2020 року канали змінили тип кодування на такий, що унеможливлює несанкціонований доступ до закодованих каналів та відповідає вимогам правовласників контенту

- мораторій не може розповсюджуватися на дію, яка вже відбулась

- кодування не передбачає зворотної технічної можливості – більшість каналів змінили модуляцію сигналу на DVBS2, після чого 50-70% супутникових абонентів навіть після розкодування сигналу не матимуть технічної змоги прийняти його.

3. Просимо не маніпулювати політиків і громадських діячів питанням національної інформаційної безпеки, адже саме відкритий супутник є неконтрольованим способом трансляції каналів і доступу громадян до російських каналів. Кодування допомагає перевести глядачів у поле безпечного телевізійного простору, у якому вони не будуть наражатись на пропагандистські меседжі. Також вкотре наголошуємо, що для забезпечення потреб глядачів у доступі до актуальної та правдивої інформації були та залишаються відкритими не тільки державні канали, безкоштовне мовлення яких є зобов’язанням держави, але й решта інформаційних телеканалів. З цією ж метою Міністерство культури, молоді та спорту України запускає окремий телеканал, який буде мовити на всій прикордонній території і наповнюватиметься контентом від медіагруп.

Також нагадуємо, що аналогічні проблеми були і при відключенні аналогового ефіру, на чому неодноразово наголошувала група 1+1 медіа, і за цей час держава мала б вирішити питання з достатнім покриттям безкоштовним цифровим ефірним ТБ в окремих областях. Проте, орієнтуючись на текст звернення, стає очевидним, що встановлення необхідної кількості передавачів для врегулювання проблеми забезпечення покриття сигналу Т2 не було пріоритетним завданням.

***

Нагадаємо, чотири найбільші медіагрупи – StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп» – закодували сигнал своїх 22 каналів на супутнику в ніч із 28 на 29 січня. Що робити, щоб і надалі дивитись канали українських медіагруп, читайте в матеріалі «Все пропало! Українські канали кодуються на супутнику, що робити?».

П’ятий президент, а нині народний депутат Петро Порошенко закликав медіагрупи скасувати кодування телеканалів на супутнику. Хоча під час його президентства Нацрада з питань телебачення і радіомовлення дозволила каналам закодуватися.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10383
Читайте також
06.03.2020 13:08
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
9 357
17.02.2020 19:46
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
31 234
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Hard
1491 дн. тому
Насправді, все дуже просто. Є два офіційні ператори спутникового ТБ: Виасат, який належить Коломойскому, та Екстра ТВ, яке належить Ахметову. Відповідно олігархи хочуть більше грошей заробляти... А на кому заробити, як не на звичайних людях?! Зеленського олігархи не для того спонсорували на виборах, аби потім не заробити і ще більше. Для нікого не є секретом, що Зеленський маріонетка Коломойського, він будь-який закон підпише по його вказівках.
Виталий
1495 дн. тому
Продать собаку,почку,и купить тюнер щоб воны уже нажрались и подавылысь Сволочи.
Андрій
1495 дн. тому
Брешуть. Технічна можливість не кодувати - є. Заробіток на рекламв теж досить непоганий (часто як починає подобатись якийсь фільм в трансляції, одразу шукаю його в мережі, щоб спокійно подивитись без реклами - рекламний час с зашкварює). Це ж не порнуха, щоб її кодувати :) Чи стидно перед іншими країнами за контент чи брезню у новинах?
Іван
1495 дн. тому
Поробуйте не дороге IPTV.  Всього за 15 грн на місяць. Всі укр канали плюс футболи. Можна і на три дні попробувати за 1,5 грн. Реєструєтеся, проплачуєте на любу суму , купуєте любу кількість днів (мінімум три за 1,50грн).При покупці на 90 днів скидка - 9 %.тобто виходить по 13 грн/місяць. Скачуєте плейлист і все працює. Одна оплата на два телевізори. Плейлист в кінці списка пакетів іптв. Появиться після покупки вибраного  пакету IPTV .Вот ссилка https://www.ipstream.one/reg/58404
Valerij
1495 дн. тому
Я є пенсіонер 20 років як на песії і отримую 1700 песії,то за що я маю купити тюнер вартістю 1400 і ще заплатити абонплату,і таких ,як я багато
Valerij
1495 дн. тому
Я є пенсіонер 20 років як на песії і отримую 1700 песії,то за що я маю купити тюнер вартістю 1400 і ще заплатити абонплату,і таких ,як я багато
Valerij
1495 дн. тому
Я є пенсіонер 20 років як на песії і отримую 1700 песії,то за що я маю купити тюнер вартістю 1400 і ще заплатити абонплату,і таких ,як я багато
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду