В АРМА є три варіанти дій щодо медіаактивів Курченка, – Гліб Канєвський

В АРМА є три варіанти дій щодо медіаактивів Курченка, – Гліб Канєвський

23 Вересня 2019
3341
23 Вересня 2019
17:14

В АРМА є три варіанти дій щодо медіаактивів Курченка, – Гліб Канєвський

3341
Суд передав в управління АРМА активи «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка. Що з ними може відбуватися далі, розповідає голова Громадської ради АРМА Гліб Канєвський.
В АРМА є три варіанти дій щодо медіаактивів Курченка, – Гліб Канєвський
В АРМА є три варіанти дій щодо медіаактивів Курченка, – Гліб Канєвський

Печерський райсуд Києва передав в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних і інших злочинів (АРМА) медіаактиви бізнесмена-втікача часів експрезидента Віктора Януковича, власника «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка. Зокрема, в управління АРМА передали майно, майнові та корпоративні права групи «Український медіа холдинг» (UMH), радіостанції «Голос столиці», Lounge FM і Radio Next, «Авторадіо», «Ретро ФМ»; юридичні особи порталів Bigmir.net, I.ua, Tochka.net; видавничий дім УМХ і його видання «Теленеделя», «Аргументы и факты в Украине», «КП в Украине», «Корреспондент», «Деньги.ua», «Команда», «За рулем»; друкарню «Укрполіграфмедіа», низку рекламних агенцій і сейлзхаусів, мереж розповсюдження преси (у тому числі «Твоя преса»).

Проте частина видань та інтернет-ресурсів УМХ нині працюють через дві юридичні особи, які не увійшли до переліку активів, що підлягають передачі АРМА, а саме: ТОВ «Кепрейт партнерс» (Bigmir.net, I.ua, Tochka.net, Gloss.ua, Food&Mood, I&Running, MPort, Bike&Me) і ТОВ «Видавництво "Український медіа дім"» («Футбол», «Корреспондент», «Архидея», TV.ua, Smak.ua, iSport.ua, Kolobok.ua, Vgorode). Також не підлягають передачі АРМА дві радіомережі, що за останні роки змінили власників: «Наше радіо» (ПрАТ «Наше радіо») і «Радіо П'ятниця» (ДП «Новий обрій»).

Голова Громадської ради при АРМА Гліб Канєвський розповів «Детектору медіа», що АРМА має три варіанти подальших дій: передати ці активи в управління приватній фірмі через конкурсну процедуру; продати їх через конкурси на майданчику електронних аукціонів СЕТАМ; не мати можливості щось робити із цим майном через відсутність охочих брати участь у конкурсі або через «невстановлених осіб» та «озброєних молодиків», які фізично нікого не пускатимуть у приміщення.

В усіх трьох випадках майно або виручені в результаті його продажу кошти чекатимуть на фінальний вердикт суду, який має або виправдати Сергія Курченка та повернути йому арештоване майно (або кошти від його продажу), або оголосити вирок і конфіскувати майно на користь держави.

За словами Гліба Каневського, продати або передати в управління приватній фірмі ці активи АРМА може протягом місяця, проте цей процес розпочнеться лише після отримання від прокуратури всіх необхідних документів. Він уточнив, що ця процедура не регламентована, тому тут усе залежить від ініціативності прокурорів.

Про майбутнє медіаактивів Сергія Курченка, про варіанти розвитку подій та про роль прокуратури в передачі майна Гліб Канєвський розповів у бліц-інтерв’ю «Детектору медіа».

Що АРМА має зараз робити з медіаактивами бізнесмена Сергія Курченка, які, згідно з рішенням суду, передали в управління Нацагентства?

– Спочатку органи прокуратури мають передати агентству корпоративні права на весь перелік фірм, який був наведений в ухвалі. Як це має виглядати – прокурор, який здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні, у рамках якого розслідується справа щодо діяльності Сергія Курченка, має з представником АРМА підписати акт прийому-передачі цих корпоративних прав. Тобто, засвідчити, що вони передаються безпосередньо в Агентство. Й Агентство, таким чином, має підтвердити, що воно дійсно отримує ці права.

Які строки передачі документів з прокуратури до Нацагентства?

– Ця процедура не регламентована. На даному етапі все залежить від ініціативності прокурорів – як швидко вони передадуть усі необхідні документи, які визначають власність на ці корпоративні права цих численних компаній.

Після передачі прокуратурою цих документів до АРМА яка процедура передбачена далі?

– В АРМА є три варіанти дій.

Перший варіант полягає в тому, що Агентство може передати ці корпоративні права в управління приватній фірмі. Тобто АРМА має провести конкурс, на якому відбере всі охочі приватні фірми, які відчувають, що можуть управляти цим медіабізнесом. Тобто всі приватні фірми можуть узяти участь у конкурсі.

Тут є основні критерії до таких фірм: по-перше, вони мають управляти цим медіабізнесом; по-друге, забезпечити його збереження. Наприклад, якщо там є офісні об’єкти, техніка, на рахунках цих компаній є гроші, інше майно тощо – управитель має забезпечити, щоб це майно зберіглося під час управління. Він також має забезпечити дохід від управління таким майном, щоб можна було в бюджет сплачувати частину коштів від доходу.

Як розподілятимуться кошти в такому випадку?

– Частина доходу витрачається на збереження, частина – сплачується в бюджет, частина – залишається управителю як бонус за те, що він управляє цим арештованим майном.

Протягом якого часу фірма, яка переможе в конкурсі, буде управляти цим майном?

– Власне управляти цим майном управитель буде доти, доки не буде рішення суду, що скасовує арешт, тоді все майно передається назад власникам – Курченку. Йому також повернуть усе майно, якщо суд визнає його невинним. Або ж буде остаточний вирок суду, наприклад, що Курченко винний і треба все конфіскувати, тоді це майно конфіскується на користь держави.

Що передбачає другий варіант?

– АРМА може просто не управляти, не передавати ніяким фірмам управління, а можуть продати його. Продати через конкурси на майданчику СЕТАМ.

У яких випадках продається арештовано майно?

– Воно продається, якщо це майно не можна зберегти і є загроза його знищенню, тому треба його швидко продати. Наприклад, якщо буде інформація про те, що ці редакції можуть бути підпалені. У таких випадках АРМА має право продати таке майно. Відповідно кошти, які будуть вилучені від реалізації майна, – будуть покладені на депозитний рахунок у державний банк. І, знову ж таки, чекати рішення суду. Якщо буде рішення суду про конфіскацію, то ці кошти будуть конфісковані. Якщо буде рішення суду, що Курченко невинний і все треба повернути, то йому повернуть гроші разом із відсотками, які «набігли» під час зберігання на депозитному рахунку.

Яким буде третій варіант?

– Третій варіант – це АРМА нічого не зможе вдіяти з цим майном. Наприклад, АРМА захоче його передати управителю, однак на конкурс із управління ніхто не буде приходити, таке теж буває. Просто ніхто не приходить на конкурс тому, що майно специфічне, знаходиться по всій території України, його дуже багато, воно проблемне або, наприклад, ніхто не захоче зв’язуватися з Курченком тощо.

Другий варіант, чому АРМА нічого не зможе зробити, – це, наприклад, якщо в усіх приміщеннях цих фірмах, корпоративні права яких арештовані, будуть сидіти якісь «невстановлені особи» чи «озброєні молодики» і просто фізично нікого не будуть впускати. Тобто АРМА вибере управителя, а він не зможе фізично потрапити в жоден офіс, тому що його силою ніхто не пустуть. А поліція проявить свою бездіяльність, як, на жаль, буває в історіях з управлінням арештованими активами.

Якщо буде третій варіант, що відбуватиметься далі? Адже він не може тривати вічність.

– Буде тривати не вічність, а буде «стан невизначеності». АРМА має виконати ухвалу суду і управляти цим майном, але фізично АРМА не може управляти цим майном, бо там сидять озброєні люди [умовно]. Тоді цей «стан невизначеності» буде тривати до нового рішення суду. Наприклад, якщо прокурор побачить, що АРМА нічого не може зробити з цими корпоративними правами або неефективно ними розпоряджається, може повторно звернутися в суд з проханням передати їх в управління комусь іншому. Або найближчим часом може бути вирок суду, що Курченко винний, що треба все майно конфіскувати і продати, тоді воно буде конфісковане і продане. Або буде рішення, що Курченко невинний і треба все повернути, тоді воно все буде повернуте.

У який строк після передачі прокуратурою документів АРМА оголошує конкурс або вирішує продати майно?

– Як показує практика, і вибір управителя, і реалізація на майданчику СЕТАМ може відбутися протягом календарного місяця від моменту, коли АРМА фізично прийняла активи від прокуратури. Тобто, коли вона отримала всі необхідні документи, які дозволяють передати це майно в управління або реалізувати.

Чи має і чи буде АРМА проводити аудит?

– АРМА має обов’язково проводити інвентаризацію, оцінку майна. Тут є два варіанти. АРМА може провести її за бюджетні кошти: сама найняти спеціалістів, і вони, якщо фізично будуть допущені до приміщень, підуть і все порахують. Але АРМА цього не робить. Якщо ми подивимося на цю ухвалу суду, там десятки корпоративних прав різних компаній. Очевидно, що ці компанії не тільки в Києві знаходяться. Тобто робота оцінника коштуватиме дуже дорого, й АРМА просто не витрачає кошти з бюджету на оцінку.

Однак АРМА, коли вибирає управителя, прописує в договорі з ним, що саме управитель за власний кошт має здійснити оцінку, інвентаризацію майна і застрахувати в подальшому майно, яке він отримує. Відповідно, управитель тоді вираховує, що в нього має бути такий-то очікуваний прибуток від управління, такий-то відсоток цього прибутку піде на збереження, такий-то відсоток піде на оцінку, на охорону, такий-то відсоток піде в державу, а такий-то відсоток я залишу собі як прибуток.

Чи може виникнути юридичний конфлікт у зв’язку з тим, що частина видань та інтернет-ресурсів УМХ нині працюють через інших юридичних осіб? І що АРМА має робити в такому випадку?

– Усе залежить від того, які документи передасть саме прокуратура Агентству.

Ці дані має зараз перевірити прокуратура?

– Так, звичайно. Це їхня повна відповідальність, тому що це ж вони арештовували це майно, вони просили суд його арештувати. На практиці, представники Агентства навіть не знають, що хоче прокуратура їм передати. І вже по факту отримують листи суду про ухвали. Може бути таке, що представники АРМА лише сьогодні дізналися з новин про те, що їм передали все це майно. Це, на жаль, теж може бути. Донедавна органи прокуратури не проявляли жодного бажання координувати свою діяльність з Агентством. У законі написано, що прокурори можуть звернутися в суд і попросити суд передати заарештоване майно Агентству. Тому прокурори так і роблять, навіть не звертаючись і не попереджаючи саме Агентство.

Фото: «Доступ до правди»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3341
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду