Трійка каналів Тараса Козака: аудиторія, рейтинги, рекламна активність

Трійка каналів Тараса Козака: аудиторія, рейтинги, рекламна активність

25 Червня 2019
7378
25 Червня 2019
18:25

Трійка каналів Тараса Козака: аудиторія, рейтинги, рекламна активність

7378
ZIK, на відміну від «112 Україна» та NewsOne, намагався заробляти на рекламі.
Трійка каналів Тараса Козака: аудиторія, рейтинги, рекламна активність
Трійка каналів Тараса Козака: аудиторія, рейтинги, рекламна активність

Телебачення в Україні переважно не є бізнесом, і цінність телеканалу ZIK для його нового власника належить радше до сфери політичних впливів. Дослідження телевізійної аудиторії, які проводить компанія Nielsen на замовлення Індустріального телевізійного комітету, свідчать про популярність мовника у своїй ніші. ZIK – четвертий у топі інформаційних каналів, до того ж він має свою специфіку перегляду та аудиторію. «Детектор медіа» проаналізував рейтинги та рекламну активність ZIK у порівнянні з іншими каналами, які увійшли до новоствореного медіахолдингу «Новини».

Рейтинги

Усі українські інформаційні телеканали мають досить схожу аудиторію та подібну динаміку телеперегляду. Насамперед вона залежить від подій у країні. Наприклад, у 2018 році найбільшу увагу новинні канали мали в березні – на цей місяць припали і початок кримінальної справи проти Надії Савченко, й отруєння колишнього російського розвідника Скрипаля та його дочки у Великій Британії, і пожежа в торговельно-розважальному центрі в російському Кемерово. А за 2018-2019 роки ключовою подією були президентські вибори, і свого піку показники телеканалів досягли саме у квітні 2019 року, коли відбувався другий тур голосування за главу держави.

З каналів Тараса Козака за цей час найбільше наростив частку «112 Україна» – вона зросла майже у два з половиною рази. «112 Україна» – поки що беззаперечний лідер у своїй ніші та за аудиторією «18+» з весни входить до топ-10 усіх українських каналів.

NewsOne наразі є другим, однак його динаміка не така показова. До того ж, канал із січня по квітень поступався Прямому (аудиторія «18+, Вся Україна»). З грудня 2018-го по квітень 2019-го попри виборчу кампанію частка NewsOne не перевищувала 1%, а у квітні підвищилась до 1,84%.

ZIK у топі українських каналів зараз четвертий. До стрімкого злету Прямого каналу мовник був третім, але на фоні зростання Прямого його частка знижувалась. Як видно з графіку нижче, у певні періоди показники ZIK і Прямого були дзеркальними. Крім цього, ZIK активно конкурував з каналами, популярними на заході України: «Еспресо» та 24-м каналом. Останньому навіть вдалося випередити ZIK у вересні-жовтні 2018 року. А із січня 2019-го ZIK наблизився до лідерів і відірвався від решти («Еспресо», 24 канал і 5 канал). До речі, на показники 5-го каналу виборча кампанія не особливо вплинула – його частка коливається на рівні до 0,5%.

Географія

Найцінніші активи телеканалу ZIK – його загальнонаціональна цифрова ліцензія (її немає у NewsOne, а в «112 Україна» вона є предметом судового спору з Національною радою з питань телебачення та радіомовлення) та популярність на заході країни. В інших каналів Тараса Козака найбільший внесок у рейтинг роблять глядачі східного регіону. «112 Україна» – найбільш популярний на сході, NewsOne – на півдні, а от ZIK – на заході та в центрі (до речі, західний регіон найбільший внесок робить в аудиторію 5-го каналу).

А от серед київської аудиторії позиції ZIK слабші за інших. Натомість примітна популярність у цьому регіоні 24-го каналу. Вклад глядачів Києва в рейтинг каналу NewsOne значно вищий за вклад у рейтинг «112 Україна».

Варто нагадати, що найбільша кількість піплметрів для вимірювання показників телеканалів розміщена на сході країни – 893, тоді як на заході – 613, у центрі – 366, на півночі – 337, на півдні – 316.

Аудиторія

Аудиторія всіх новинних каналів – люди старшого віку. Наймолодші глядачі – у 24-го каналу, у нього ж і найбільш чоловічий «профіль». Найбільше жінок – серед глядачів «112 Україна», Прямого та NewsOne. У ZIK частка жінок і чоловіків приблизно однакова.

Аудиторія всіх трьох каналів Тараса Козака досить подібна за структурою. При цьому за останній рік зміни в ній відбулись несуттєві. Зокрема, у структурі аудиторії «112 Україна» зменшилась кількість чоловіків віком 55-64 та молодих жінок віком 25-34. У NewsOne скоротилася частка чоловіків і жінок старше 65 років. А от у ZIK поменшало глядачів віком 45-54 (чоловіки) та 15-24 і 55-64 (жінки).

Контент

Найрейтинговіша програма «112 Україна» у 2019 році – це «Пульс» за 16 квітня. У цей день топ-темами були угода кандидатів у президенти про дебати, нові соціологічні дослідження, звільнення Савченко, також активно обговорювали пожежу в Нотр-Дам де Парі. Також у десятці найпопулярніших трансляцій – програми Дмитра Гордона (який у травні пішов з каналу та згодом очолив передвиборний штаб партії Ігоря Смешка) та Вадима Рабіновича.

Аудиторія NewsOne цього року найохочіше дивилася дебати між кандидатами у президенти 19 квітня. Також у десятці найрейтинговіших програм – інтерв’ю з кандидатом Володимиром Зеленським, виборчий марафон, програми з Василем Головановим та Віталієм Диким.

Найпопулярніша програма ZIK у 2019 році – «Народ проти» з Наташею Влащенко за 24 травня, тема випуску – «Відставки, призначення, саботаж: передача влади по-українськи». Крім цієї програми, у топі трансляцій – «Перші про головне», «Деталі» та Drozdov.

Реклама

З трьох каналів Тараса Козака найвищу заповнюваність рекламою має канал ZIK, хоча й має нижчі рейтинги. За 24-й тиждень 2019 року (10-16 червня, останні доступні дані) його заповнюваність складає 31%, тоді як «112 Україна» має лише 7%, а NewsOne – 3%.

Завдяки високій рекламній заповнюваності при нижчих рейтингах ZIK продає приблизно стільки ж рекламного інвентарю, як і «112 Україна», а іноді й більше. Наприклад, за останній 24-й тиждень 2019 року в обох каналів однакова кількість проданих рейтингів (WGRP, аудиторія «18-54, 50 тис.+») – 20%, тоді як у NewsOne – лише 9%. А от у березні (4-10 березня) та квітні (9-14 квітня) ZIK значно випереджав лідера інформаційних каналів «112 Україна» за кількістю розпроданого рекламного інвентарю.

Таким чином, ZIK, на відміну від інших інформаційних каналів Тараса Козака, намагався заробляти на рекламі. Тоді як більш рейтингові «112 Україна» та NewsOne досить скромно монетизують свою аудиторію.

Дані щодо заповнюваності та проданих WGRP на каналах за 24 тижні 2019 року

Дані для матеріалу «Детектору медіа» надало агенство Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+,18-54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7378
Читайте також
03.07.2019 16:37
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
26 791
03.07.2019 12:21
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
6 585
02.07.2019 17:50
«Детектор медіа»
6 747
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду