Валерій Варениця та Анастасія Байдаченко пояснили появу окремої оцінки обсягу ринку інтернет-реклами

Валерій Варениця та Анастасія Байдаченко пояснили появу окремої оцінки обсягу ринку інтернет-реклами

10 Грудня 2018
1322
10 Грудня 2018
13:21

Валерій Варениця та Анастасія Байдаченко пояснили появу окремої оцінки обсягу ринку інтернет-реклами

1322
Всеукраїнська рекламна коаліція (ВРК) сформувала окрему оцінку обсягу ринку інтернет-реклами як компромісний варіант між агентствами та медійними майданчиками і холдингами, пояснили члени наглядової ради ВРК.
Валерій Варениця та Анастасія Байдаченко пояснили появу окремої оцінки обсягу ринку інтернет-реклами
Валерій Варениця та Анастасія Байдаченко пояснили появу окремої оцінки обсягу ринку інтернет-реклами

В уточненому прогнозі ВРК до загального обсягу медіареклами включені лише деякі сегменти інтернет-ринку (банерна реклама, цифрове відео, спонсорство). Внаслідок цього обсяг Digital/Internet (саме щодо медіареклами) оцінено у 2 млрд 520 млн грн. Тоді як у серпневому прогнозі обсяг інтернет-реклами у 2018 році оцінювався у 9 млрд 540 млн грн, і він перевищував обсяг телевізійної реклами – 9 млрд 162 млн грн.

Уточнивши загальний прогноз щодо медіаринку, ВРК окремо сформувала оцінку обсягу інтернет-ринку з урахуванням усіх категорій, що увійшли та не увійшли до оцінки медіаринку. У ній показник Digital-реклами за класифікацією IAB, як і раніше, становить 9 млрд 540 млн грн.

Валерій Варениця, комерційний директор групи «1+1 медіа» і сейлз-хаусу «Плюси» та член наглядової ради ВРК (напрямок – реклама на телебаченні), розповів «Детектору медіа», що саме він запропонував такий компромісний варіант через спірні питання, пов’язані з тим, що обсяг інтернет-ринку визначали агентства. Тоді як обсяги «традиційних» медіа визначалися учасниками певних категорій медіа (ТБ-ринку – телеканалами, зовнішньої реклами – операторами тощо). «Учасники інтернет-ринку у вигляді майданчиків і холдингів були поза процесом, і це дивно. Ось і отримали ми ринок пошукової реклами без участі монополіста у вигляді Google... І все б нічого, тільки ось оборот самого Google у нашій країні удвічі нижчий за ринок пошукової реклами. Вони, звичайно, це не коментують, посилаючись на комерційну таємницю. Тому й було прийнято рішення, оскільки ця частина досить спірна, то й винести її за межі ринку», - пояснив пан Варениця.

Анастасія Байдаченко, головний операційний директор razom communications, член наглядової ради ВРК (напрямок – інтернет/цифрова реклама), звернула увагу на два підходи оцінки інтернет-ринку. Перший – коли обсяг ринку визначає профільна організація IAB. І саме за її категоріями і сформована окрема оцінка інтернет-ринку.

«ВРК надає окремо визначення обсягу інтернет-ринку за методологією IAB, щоби процес, структура та логіка оцінки і прогнозування повністю були в глобальному контексті, – розповіла пані Байдаченко, – Проте варто зазначити, що структура класичних медіаринків (ТБ, преса, радіо, зовнішня реклама) дещо відрізняється від структури інтернет-ринку. Частка агентських бюджетів суттєво нижча за рахунок сильної позиціname="_GoBack">ї Google, Youtube та меншою мірою Facebook. Також, якщо аналізувати пошукові бюджети, то для них характерний “довгий хвіст”, коли мільйони малих бізнесів чи приватних осіб сплачують напряму за рекламу з особистих карток».

Також пані Байдаченко додала, що з усіх категорій інтернет-реклами банерна реклама, відео та спонсорство за структурою покупців найближчі до класичного медіаринку, тому експерти ВРК застосували другий підхід, адаптований до локальних реалій ринку, а саме – зарахували в обсягу медіаринку зазначені вище категорії.

Нагадаємо, у серпневому прогнозі обсяг інтернет-реклами у 2018 році становив 9 млрд 540 млн грн, і він перевищував обсяг телевізійної реклами – 9 млрд 162 млн грн. Такий високий показник інтернет-реклами зумовила зміна методології, внаслідок чого і прогноз показав технічне зростання контекстної реклами майже у 2,5 рази. І в результаті інтернет-реклама вийшла на перше місце.

Нову методологію запропонувала Інтернет-асоціація України (ІнАУ). Вона базується на оцінці кількості платних пошукових запитів і виведенні середніх вартостей за клік гравців ринку в топ-категоріях.

Після оприлюднення прогнозу Андрій Партика заявив, що залишає наглядову раду ВРК через неякісний прогноз обсягів інтернет-реклами.

6 грудня ВРК оприлюднила оновлені підсумки рекламного медіаринку за 2018 рік та прогноз на 2019 рік. Суми оновленого прогнозу по медіаринку в цілому нижчі за оприлюднені в серпні. Тому що до загального обсягу медіареклами включені лише деякі сегменти інтернет-ринку (банерна реклама, цифрове відео, спонсорство). Натомість ВРК окремо сформувала оцінку обсягу інтернет-ринку з урахуванням усіх категорій, що увійшли та не увійшли до оцінки медіаринку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1322
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду