IAB Ukraine  оцінює розмір ринку медійної інтернет-реклами в Україні у 5 млрд грн

IAB Ukraine оцінює розмір ринку медійної інтернет-реклами в Україні у 5 млрд грн

16 Квітня 2019
3927
16 Квітня 2019
14:05

IAB Ukraine оцінює розмір ринку медійної інтернет-реклами в Україні у 5 млрд грн

3927
Розмір українського ринку медійної інтернет-реклами у 2018 році склав 5,209 млрд гривень.
IAB Ukraine  оцінює розмір ринку медійної інтернет-реклами в Україні у 5 млрд грн
IAB Ukraine  оцінює розмір ринку медійної інтернет-реклами в Україні у 5 млрд грн

Такі оцінки надає Interactive Advertising Bureau Ukraine  на основі дослідження, яке пройшло у березні-квітні 2019 року.

Дослідження проходило у два етапи. На першому учасники ринку з боку рекламних агентств надали свої дані щодо обсягів і форматам закупівель. На другому етапі постало завдання оцінити частку ринку і за допомогою цих даних зрозуміти весь обсяг ринку інтернет-реклами в Україні.

Оцінювався повний бюджет ринку, який складається з грошей, витрачених на покупку інвентарю та комісію за послуги з купівлі. У вартість покупки інвентарю входять технологічні націнки, таргетинги, покупка даних. Не входять вартість продакшену, креативу, стратегії.

Був оцінений обсяг ринку медійної реклами у таких сегментах: банерна реклама, спонсорство, rich media, In-Page video, In-Stream video. Платний пошук і інші сегменти, як лідогенерація, C&D (класіфайд і директорії), імейл маркетинг, SEO та інші будуть додані з розвитком проекту.

Ігор Даценко, Analytics & Technology Leading Expert, Publicis Groupe Ukraine наголосив на тому, що вже давно ринок очікував альтернативної оцінки: «По-перше, ринок інтернет дуже стрімко розвивається, і якщо 5-6 років тому можна було, оцінивши бюджет десятки локальних гравців, припускати, що це і є практично весь ринок, то зараз тільки 2 корпорації (Google і Facebook) перетягують на себе більше половини медійного бюджету, і з цим не можна не рахуватися. Другий важливий момент для нас — відсутність третьої сторони, такої як індустріальний моніторинг, не дає можливості навіть приблизно оцінити розбіжності оцінок з реальністю. Тому у нашому підході ми постаралися врахувати обидва чинники — оцінювати обсяг усього ринку і там, де це можливо, використовувати дані незалежного моніторингу».

За його словами, цифри, які озвучувалися раніше, відмінно відображали розмір того ринку, який покривала методологія: «Також і наші цифри відмінно відображають розмір ринку, який покриває наша методологія, де особлива увага приділялася обліку обсягів Google і Facebook».

 За словами, Сергія Ткаченка, Business Director, CEO, Kantar TNS, у цій методиці  вперше замість експертної оцінки обсягів рекламних бюджетів в, так званих «сірих зонах», були використані дані моніторингу від незалежного вимірювача.

«У майбутньому ми плануємо залучити всіх незалежних вимірювачів. Також був істотно підвищений рівень конфіденційності — анкети рекламних агентств були анонімними і навіть аудитор не знав кому належать представлені в них бюджети, що, безумовно, викликає більшу довіру до даних», - зазначив пан Ткаченко.

Анастасія Байдаченко, Chief Operating Officer, razom communications, звертає увагу на те, що за останні 3-4 роки роль і вага глобальних гравців Google (YouTube), Facebook, Instagram виросли в рази. А всі попередні методології оцінки ринку не дозволяли достовірно оцінити ці бюджети.

Ірина Оверко, Chief Marketing Officer, Admixer, наголосила на тому, що оцінка ринку перевіряється через залучення паблішерів: «Більш того, ми вперше залучили С-metr і використовували дані незалежного вимірювача для оцінки раніше недооцінених напрямів як Youtube і Facebook. А методологія, вибрана для оцінки, дозволяє виключити можливі неточності у самому моніторингу». За її словами, у багатьох країнах співвідношення між пошуковою та медійною рекламою становить приблизно 50 на 50 (з можливим відхиленням у межах 10 відсоткових пунктів): «В Україні після переоцінки частини пошуку був очевидний дисбаланс на користь пошукової реклами, який пояснити було досить складно. Тепер, принаймні для мене, загальний розмір ринку медійної реклами більш логічний».

У дослідженні взяли участь рекламні агентства і паблішери: Dentsu Aegis Network Ukraine, razom communications, Publicis Groupe Ukraine, Sigma Digital, GroupM, Resolution (Optimum Media Ukraine),TMGU, DIEVO, MediaHead, Netpeak, NEOS, BlackBox, MixDigital by Admixer, Автоцентр, «1+1», Admixer, Adpartner, Edipresse, FISH, Go2Net, Liga, Programmatic Media Group, SLDS, «Люкс» (24 канал).

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Всеукраїнська рекламна коаліція (ВРК) сформувала окрему оцінку обсягу ринку інтернет-реклами як компромісний варіант між агентствами та медійними майданчиками і холдингами. В уточненому прогнозі ВРК до загального обсягу медіареклами включені лише деякі сегменти інтернет-ринку (банерна реклама, цифрове відео, спонсорство). Внаслідок цього обсяг Digital/Internet (саме щодо медіареклами) оцінено у 2 млрд 520 млн грн. 

Уточнивши загальний прогноз щодо медіаринку, ВРК окремо сформувала оцінку обсягу інтернет-ринку з урахуванням усіх категорій, що увійшли та не увійшли до оцінки медіаринку. У ній показник Digital-реклами за класифікацією IAB, як і раніше, становить 9 млрд 540 млн грн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3927
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду