detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
10.12.2018 13:21
Валерій Варениця та Анастасія Байдаченко пояснили появу окремої оцінки обсягу ринку інтернет-реклами
Валерій Варениця та Анастасія Байдаченко пояснили появу окремої оцінки обсягу ринку інтернет-реклами
Всеукраїнська рекламна коаліція (ВРК) сформувала окрему оцінку обсягу ринку інтернет-реклами як компромісний варіант між агентствами та медійними майданчиками і холдингами, пояснили члени наглядової ради ВРК.

В уточненому прогнозі ВРК до загального обсягу медіареклами включені лише деякі сегменти інтернет-ринку (банерна реклама, цифрове відео, спонсорство). Внаслідок цього обсяг Digital/Internet (саме щодо медіареклами) оцінено у 2 млрд 520 млн грн. Тоді як у серпневому прогнозі обсяг інтернет-реклами у 2018 році оцінювався у 9 млрд 540 млн грн, і він перевищував обсяг телевізійної реклами – 9 млрд 162 млн грн.

Уточнивши загальний прогноз щодо медіаринку, ВРК окремо сформувала оцінку обсягу інтернет-ринку з урахуванням усіх категорій, що увійшли та не увійшли до оцінки медіаринку. У ній показник Digital-реклами за класифікацією IAB, як і раніше, становить 9 млрд 540 млн грн.

Валерій Варениця, комерційний директор групи «1+1 медіа» і сейлз-хаусу «Плюси» та член наглядової ради ВРК (напрямок – реклама на телебаченні), розповів «Детектору медіа», що саме він запропонував такий компромісний варіант через спірні питання, пов’язані з тим, що обсяг інтернет-ринку визначали агентства. Тоді як обсяги «традиційних» медіа визначалися учасниками певних категорій медіа (ТБ-ринку – телеканалами, зовнішньої реклами – операторами тощо). «Учасники інтернет-ринку у вигляді майданчиків і холдингів були поза процесом, і це дивно. Ось і отримали ми ринок пошукової реклами без участі монополіста у вигляді Google... І все б нічого, тільки ось оборот самого Google у нашій країні удвічі нижчий за ринок пошукової реклами. Вони, звичайно, це не коментують, посилаючись на комерційну таємницю. Тому й було прийнято рішення, оскільки ця частина досить спірна, то й винести її за межі ринку», - пояснив пан Варениця.

Анастасія Байдаченко, головний операційний директор razom communications, член наглядової ради ВРК (напрямок – інтернет/цифрова реклама), звернула увагу на два підходи оцінки інтернет-ринку. Перший – коли обсяг ринку визначає профільна організація IAB. І саме за її категоріями і сформована окрема оцінка інтернет-ринку.

«ВРК надає окремо визначення обсягу інтернет-ринку за методологією IAB, щоби процес, структура та логіка оцінки і прогнозування повністю були в глобальному контексті, – розповіла пані Байдаченко, – Проте варто зазначити, що структура класичних медіаринків (ТБ, преса, радіо, зовнішня реклама) дещо відрізняється від структури інтернет-ринку. Частка агентських бюджетів суттєво нижча за рахунок сильної позиціname="_GoBack">ї Google, Youtube та меншою мірою Facebook. Також, якщо аналізувати пошукові бюджети, то для них характерний “довгий хвіст”, коли мільйони малих бізнесів чи приватних осіб сплачують напряму за рекламу з особистих карток».

Також пані Байдаченко додала, що з усіх категорій інтернет-реклами банерна реклама, відео та спонсорство за структурою покупців найближчі до класичного медіаринку, тому експерти ВРК застосували другий підхід, адаптований до локальних реалій ринку, а саме – зарахували в обсягу медіаринку зазначені вище категорії.

Нагадаємо, у серпневому прогнозі обсяг інтернет-реклами у 2018 році становив 9 млрд 540 млн грн, і він перевищував обсяг телевізійної реклами – 9 млрд 162 млн грн. Такий високий показник інтернет-реклами зумовила зміна методології, внаслідок чого і прогноз показав технічне зростання контекстної реклами майже у 2,5 рази. І в результаті інтернет-реклама вийшла на перше місце.

Нову методологію запропонувала Інтернет-асоціація України (ІнАУ). Вона базується на оцінці кількості платних пошукових запитів і виведенні середніх вартостей за клік гравців ринку в топ-категоріях.

Після оприлюднення прогнозу Андрій Партика заявив, що залишає наглядову раду ВРК через неякісний прогноз обсягів інтернет-реклами.

6 грудня ВРК оприлюднила оновлені підсумки рекламного медіаринку за 2018 рік та прогноз на 2019 рік. Суми оновленого прогнозу по медіаринку в цілому нижчі за оприлюднені в серпні. Тому що до загального обсягу медіареклами включені лише деякі сегменти інтернет-ринку (банерна реклама, цифрове відео, спонсорство). Натомість ВРК окремо сформувала оцінку обсягу інтернет-ринку з урахуванням усіх категорій, що увійшли та не увійшли до оцінки медіаринку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY