Одна з радіомереж УМХ може залишитися без ліцензії через непрозору структуру власності

Одна з радіомереж УМХ може залишитися без ліцензії через непрозору структуру власності

24 Червня 2016
4621
24 Червня 2016
15:49

Одна з радіомереж УМХ може залишитися без ліцензії через непрозору структуру власності

4621
23 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення залишила без розгляду заяву про продовження ліцензії ТОВ «Фірма “Волинь”», що володіє ліцензіями на мовлення з позивним «Радіо Next» і входить до складу радіогрупи УМХ Сергія Курченка. Причиною такого рішення стало те, що Нацрада не змогла встановити прозорість структури власності компанії.
Одна з радіомереж УМХ може залишитися без ліцензії через непрозору структуру власності
Одна з радіомереж УМХ може залишитися без ліцензії через непрозору структуру власності

Компанія звернулася до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення із заявами про переоформлення своїх ліцензій на мовлення в Миколаєві, Кривому Розі та Черкасах у зв’язку зі зміною власників, а також переоформлення та продовження ліцензії на мовлення у Вінниці, Дніпрі, Павлограді, Кам’янському (екс-Дніпродзержинськ) та Маріуполі. 16 червня Нацрада мала розглянути ці заяви, але зняла їх з розгляду на прохання відповідального секретаря Нацради Катерини Котенко, яка сказала, що не встигла розібратися в питанні.

До речі, строк дії ліцензії, яку хоче продовжити ТОВ «Фірма “Волинь”», сплив ще 4 травня. Але доки Нацрада не прийме результативне рішення за результатами розгляду її заяви (продовжити або відмовити в продовженні ліцензії) компанія має право продовжувати мовлення.

ТОВ «Фірма “Волинь”» володіє ліцензіями на мовлення з позивним «Радіо Next». Але, за даними порталу proradio.org.ua, мовить з позивними «"Радіо Next FM" представляє програми "NRJ Україна"», «"Радіо Next FM" представляє програми радіо "Ретро FM"». Тобто фактично на частотах компанії мовлять інші станції радіогрупи УМХ – NRJ і «Ретро ФМ». Радіо Next також відсутнє в переліку станцій на сайті радіогрупи УМХ.

Нещодавно власником 100% ТОВ «Фірма “Волинь”» (статутний фонд – 100 тис. грн.) замість ТОВ «Телерадіокомпанія “Пілот-Україна”» стало київське ТОВ «Ліберті файненс». Кінцевим бенефіціаром мовника себе називає Валентин Мора – віце-президент радіогрупи УМХ. При цьому статутний фонд ТОВ «Ліберті файненс» становить лише 100 грн, а його власником є компанія з Гонконгу Silver Prime Inc Limited. Кінцевий бенефіціар у ТОВ «Ліберті файненс», за даними єдиного державного реєстру, відсутній.

Попередній власник ТОВ «Фірма “Волинь”» – це ТОВ «ТРК “Пілот-Україна”», яке теж є ліцензіатом Нацради і володіє ліцензіями на мовлення з позивними «Радіо Next» і Lounge FM. Власником ТРК «Пілот-Укрїана» є ТОВ «Прайм-бізнес групп», а кінцевим бенефіціаром – громадянин Белізу Метью Адріан Бредлі, відомий як офіційний кінцевий бенефіціар радіостанцій радіогрупи УМХ.

Залишити без розгляду заяву ТОВ «Фірма “Волинь”» про продовження ліцензії запропонувала заступниця голови Нацради Уляна Фещук. Вона наголосила, що структура власності ліцензіата не дає можливості Нацраді встановити, що вона є прозорою. У разі, якщо компанія усуне недоліки в документах про свою структуру власності – вона може протягом 10 днів повторно подати виправлені документи на продовження ліцензії (на підставі пункту 7 статті 24 закону «Про телебачення і радіомовлення»), і Нацрада має розглянути заяву ще раз.

У своєму рішенні Нацрада також попросила ліцензіата надати додаткові документи, які допоможуть визнати структуру власності прозорою. А саме:

- витяг з реєстру компаній Гонконга, який підтверджує володіння громадянином України Валентином Морою корпоративних прав компанії Silver Prime Inc Limited;

- копії правочину (правочинів) про набуття прав володіння Валентином Морою корпоративними правами компанії Silver Prime Inc Limited та про набуття прав володіння компанією Silver Prime Inc Limited корпоративними правами ТОВ «Ліберті файненс».

Уляна Фещук пояснила, що закон «Про телебачення і радіомовлення» дає Нацраді право витребувати всі документи, необхідні для визнання структури власності прозорою. Вона додала, що станом на ранок 23 червня в Єдиному державному реєстрі досі була відсутня інформація про кінцевого бенефіціарного власника ТОВ «Ліберті файненс», яке є власником ТОВ «Фірма “Волинь”».

Питання про переоформлення ліцензій ТОВ «Фірма “Волинь”» у зв’язку зі зміною власників Нацрада за пропозицією Уляни Фещук вирішила відкласти – до виконання компанією вимог Нацради про надання додаткових документів, які підтвердять зміни в структурі власності.

Подібні зміни в структурі власності відбулися ще в однієї компанії з радіогрупи УМХ, у якої закінчується строк дії ліцензії. Йдеться про ПП «ТРК “ТТ”», що володіє ліцензією на мовлення з позивним «Авторадіо» в місті Нікополі Дніпропетровської області.

Строк дії ліцензії компанії спливає 3 липня. Вона подала заяву на продовження і переоформлення ліцензії у зв’язку зі зміною власників. Замість ТОВ «Радіо “Довіра”» (юридична особа радіомережі УМХ «Авторадіо») власником 100% нікопольської радіокомпанії стало ТОВ «Ліберті файненс». А кінцевим бенефіціарним власником ліцензіата себе називає Валентин Мора.

У цій ситуації Нацрада прийняла аналогічне рішення, як і щодо ТОВ «Фірма “Волинь”» - залишити заяву без розгляду до усунення недоліків, пов’язаних із прозорістю власності, витребувати в компанії додаткові документи. Переоформлення ліцензії теж поки що відкласти.

Під час розгляду цих питань Нацрада мала також змогу поспілкуватися з Валентином Морою, який називає себе кінцевим бенефіціаром двох радіокомпаній з групи УМХ. Пан Мора розповів, що він є адвокатом, займається корпоративним правом і купівлею проблемних активів, а в УМХ працює за контрактом 10 років. «Я придбав ці компанії з метою отримання прибутку, як бізнесмен. Я вважаю, що це активи, які зможуть приносити гроші», - повідомив він членам Нацради.

Голова Нацради Юрій Артеменко запитав, чи належали раніше ці компанії Сергію Курченку та в кого саме їх купив пан Мора. Той відповів, що «купив підприємство в юридичних осіб». Відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко намагалася з’ясувати в пана Мори, які саме люди представляли ці активи, з ким саме він вів переговори про продаж і з ким домовлявся, але той так і не відповів на запитання по суті. «У бізнесі так не робиться, як ви думаєте, як чиновник. Якщо ви будете зацікавлені купити компанію, я з вами зустрінуся та поясню все», - заявив він.

На запитання пані Котенко, чи володіє він ще якимись медійними активами, пан Мора сказав, що має інші активи, але не в галузі медіа, та висловив сподівання, що це не остання купівля ним медійного активу. Він додав, що його цікавить тільки радійний ринок.

Як відомо, ще у 2013 році було публічно оголошено про продаж бізнесменом Борисом Ложкіним (нині – глава Адміністрації Президента) медіахолдингу UMH Group («Український медіа холдинг», УМХ) Сергію Курченку, проти якого нині відкрито кримінальні провадження і який оголошений у розшук.

Юрій Артеменко висловив припущення, що змінюючи структуру власності своїх медіа, «Курченко хоче уникнути арешту активів». А Катерина Котенко запідозрила Валентина Мору в діях в інтересах попереднього власника активів (пана Курченка). Відтак, пан Артеменко вирішив звернутися до правоохоронних органів з проханням перевірити, чи не намагається колишній власник зберегти свої активи в такий спосіб.

Голова Нацради розповів, що напередодні засідання члени Нацради також мали розмову з офіційним кінцевим бенефіціаром «Радио Вести» Тетяною Александровою (холдинг «Вести Украина» пов’язують з Олександром Клименком, але керівниця холдингу це спростовує). «Це теж було дуже цікаво», - коротко описав свої враження від розмови з пані Александровою пан Артеменко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4621
Читайте також
28.04.2017 17:45
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
6 862
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду