«Голий клоун Зеленський та декілька сортів біженців у Польщі». Огляд російської дезінформації за 15–21 травня 2023 року

«Голий клоун Зеленський та декілька сортів біженців у Польщі». Огляд російської дезінформації за 15–21 травня 2023 року

26 Травня 2023
1537

«Голий клоун Зеленський та декілька сортів біженців у Польщі». Огляд російської дезінформації за 15–21 травня 2023 року

1537
Витік хімікатів у Хмельницькому, біженці-ледарі, подорож радіоактивної хмари Європою. Фейки та маніпуляції агітпропу в середині травня.
«Голий клоун Зеленський та декілька сортів біженців у Польщі». Огляд російської дезінформації за 15–21 травня 2023 року
«Голий клоун Зеленський та декілька сортів біженців у Польщі». Огляд російської дезінформації за 15–21 травня 2023 року

З 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 114 березня, 1421 березня, 2330 березня, 31 березня — 7 квітня, 815 квітня, 1623 квітня, 23‒30 квітня, 1–7 травня, 8–14 травня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 15 по 21 травня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував 40 дезінформаційних вкидів. У цей час пропагандисти переконували, що на Тернопільщині вибухнули боєприпаси з ураном, і переповідали, як Зеленський надів нацистську символіку на зустріч із Папою Римським.

«Хімікати у Хмельницькому»

На початку тижня пропагандисти вкинули фейк, що на Хмельниччині відбувся витік хімічних речовин унаслідок російських обстрілів. У повідомленнях ішлося, що 13 травня росіяни атакували Хмельниччину дронами, влучивши в резервуар із небезпечними хімікатами. Але українська влада нібито приховує інформацію, аби люди не панікували. 

У пресслужбі міської ради Хмельницького спростували цей фейк. Там пояснили, що жодного витоку хімічних речовин не відбулося. Росіяни пошкодили об’єкти критичної інфраструктури — навчальні та медичні заклади, адміністративні будівлі, промислові об’єкти, а також багатоповерхові та приватні житлові будинки. Однак про жодні резервуари з небезпечними хімікатами не йдеться. Поширюючи такі фейки, пропагандисти прагнуть викликати паніку серед людей та почуття недовіри до місцевої влади, яка нібито приховує інформацію. 

«Радіація в Тернополі»

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк про витік радіації в Тернополі. Нібито під час повітряної тривоги 13 травня приблизно о 22:35 у Тернополі пролунали вибухи на складі, де начебто зберігаються боєприпаси з ураном. Відтак пожежа, яка буцімто виникла внаслідок вибуху, на думку авторів повідомлень, була небезпечною. 

Очільник Тернопільської ОВА Володимиром Труш спростував інформацію й заявив, що в жодні боєприпаси під час ракетного обстрілу не влучили. До того ж ні збагаченого, ні збідненого урану в місті немає. Володимир Труш також повідомив, що в умовах війни в місті двічі на день вимірюють рівень радіації, й додав, що наразі в Тернополі спостерігається стабільна екологічна ситуація. 

Поширюючи цей фейк, автори прагнуть дестабілізувати настрої українців та переконати, що західна зброя небезпечна, адже містить збіднений уран. Вони кажуть, що після використання «брудної» зброї зростає кількість онкохворих, люди помирають, а народитися здоровим у таких умовах майже неможливо. Чи справді збіднений уран шкодить здоров’ю та загрожує довкіллю — читайте в нашому матеріалі

«Радіоактивна хмара мандрує Європою»

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, нібито на Європу насувається «радіоактивна хмара», що виникла внаслідок знищення західних боєприпасів в Україні. Автори посилаються на заяву секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева, який додає, що в Польщі вже «зафіксовано зростання радіації».

Однак в Україні рівень радіації не перевищує норми. Про це свідчать, зокрема, дані карти українського чатбота SaveEcoBot, який відстежує інформацію про забруднення в режимі реального часу. Тобто жодної «радіоактивної хмари» немає. Аналогічно Державне атомне агентство Польщі 17 травня спростувало повідомлення про підвищення рівня радіації на території Польщі, зокрема в Люблінському воєводстві.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти вкотре намагаються просувати меседж, що західна зброя, яку передають Україні, лише загострює ситуацію. А Україна — полігон для  випробування.

«Поляки вигадують сорти українських біженців»

Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» минулого тижня фіксували фейк про поляків, які ділять українських мігрантів на «сорти». Мовляв, першими двома «привілейованими» групами є українці, які жили в Польщі до початку повномасштабного вторгнення або приїхали до родичів-поляків. Третій «сорт» — українці, які раніше не мали контактів із поляками та приїхали в Польщу після початку великої війни. Автори переконують, що подібний поділ враховують і під час працевлаштування, через що жителі заходу України отримують пріоритет. У повідомленнях посилаються на заяву проректора Варшавського університету професора Мачея Дущика.

Насправді цю інформацію автори просто вигадали, професор Мачей Дущик нічого подібного не говорив. Підґрунтям до створення цього фейку стало інтерв’ю професора на радіостанції RMF FM, де він коментував результати опитування стосовно допомоги України та українцям. Професор Дущик, наприклад, згадував, що серед поляків найпопулярнішими є гуманітарна та військова допомоги. Проте в жодній з оригінальних (польськомовних) публікацій на цю тему не згадується жоден поділ на «сорти».

У такий спосіб автори прагнуть створити ілюзію, буцімто Польща зневажає українців і не бажає їм допомагати. Пропагандисти підривають авторитет Польщі, як країни — союзниці України. 

«Зеленський — голий клоун, — Міноборони»

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, нібито в офіційному твітер-акаунті Міноборони України у 2018 році, ще до президентських виборів, написали: «Зеленський — голий клоун». Автори повідомлень додавали нібито скриншот із твітера, де Міноборони також закликає не голосувати за «цей шмат лайна», адже він «знищить нашу країну за допомогою НАТО».

Проте цей допис не вдалося знайти ні на верифікованому акаунті Міноборони, ні за допомогою зворотного пошуку в гуглі. Найбільш імовірно, що скриншот відредагували. Пости, опубліковані у твітері, мають заокруглені краї. А на фейковому скриншоті вони квадратні.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати Міністерство оборони України, принизити Володимира Зеленського та показати, що його нібито не шанують військові.

 «Суверенітет України неможливий»

Протягом тижня ми також фіксували маніпуляцію, нібито речниця МЗС Китаю під час пресконференції посміхнулася після запитання про визнання суверенітету України. Автори повідомлень додавали відео, на якому нібито видно, як на моменті з цим питанням речниця усміхається. Мовляв, в Китаї не вважають Україну суверенною. 

Насправді, момент із посмішкою пропагандисти вирізали й подали це як відповідь на питання про визнання суверенітету України. Проте далі представниця каже, що Україна є повноправною членкинею ООН, і наголошує, що Китай встановив і розвиває міцні відносини з Україною. Також речниця підтвердила, що Китай поважає суверенітет, незалежність і територіальну цілісність усіх країн та дотримується цілей і принципів Статуту ООН. 

Тобто політикиня спокійно відповіла на питання про суверенітет України, а пропагандисти просто вирізали й скомпілювали відео. 

«Зеленський у нацистській символіці» 

Впродовж тижня аналітикині й аналітики фіксували фейк, який поширили в російському сегменті твітера. У повідомленнях ішлося, що під час нещодавнього візиту українського президента до Риму той надів джемпер із нашивкою — гербом ОУН. Автори стверджували, що так Зеленський підтримує «нацизм». 

Утім, на одязі Володимира Зеленського був вишитий просто герб України. Власне, герб ОУН — це також український тризуб. Але не Організація українських націоналістів його вигадала, вона використала давній український символ, який походить ще з часів Київської Русі. Сама ОУН теж не була нацистською, а ставила  за мету встановлення Української соборної самостійної держави, її збереження та розвиток.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти вкотре спекулюють на темі українського націоналізму й перекручують це на «нацизм». Мовляв, навіть Європа стала потурати витівкам Зеленського, який без жодного остраху надів «нацистську символіку».

«Українські біженці відмовляються працювати»

Наприкінці тижня ми проаналізували маніпуляцію, в якій стверджувалося, що українські біженці жаліються на життя в Європі та взагалі обурені необхідністю заробляти гроші. Автори додавали, що вимушені переселенці поступово знищують «суверенітет європейських країн», бо не хочуть працювати. Як доказ вони навели відео з тіктоку, в якому нібито українська «біженка» скаржиться на життя в Європі. 

Насправді це відео є сатирою, його авторка регулярно знімає скетчі для свого тіктоку. І мешкає в Україні. Власне, вона й підтвердила винятково жартівливий характер відео.

Пропагандисти регулярно ширять фейки та маніпуляції щодо українських біженців. Вони змальовують образ українського біженця як лінивого та всім незадоволеного. Нібито Європа повинна утримувати українців, бо вони «цього прагнуть». У такий спосіб агітпроп намагається представити біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — щоби зменшити підтримку України. Про це ми писали у власному дослідженні

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1537
Читайте також
24.05.2023 13:00
Леся Бідочко
Ольга Білоусенко
Олексій Півторак
Павло Рудь
Орест Сливенко
Павло Худіш
«Детектор медіа»
24 577
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду