«Платні цвинтарі та перепоховання небіжчиків за звичаями УПЦ». Огляд російської дезінформації за 16‒23 квітня 2023 року

«Платні цвинтарі та перепоховання небіжчиків за звичаями УПЦ». Огляд російської дезінформації за 16‒23 квітня 2023 року

26 Квітня 2023
4878

«Платні цвинтарі та перепоховання небіжчиків за звичаями УПЦ». Огляд російської дезінформації за 16‒23 квітня 2023 року

4878
Церковні обряди, підтримка модних домів «ДНР» та факапи Байдена. Фейки й маніпуляції агітпропу в середині квітня.
«Платні цвинтарі та перепоховання небіжчиків за звичаями УПЦ». Огляд російської дезінформації за 16‒23 квітня 2023 року
«Платні цвинтарі та перепоховання небіжчиків за звичаями УПЦ». Огляд російської дезінформації за 16‒23 квітня 2023 року

З 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 114 березня, 1421 березня, 2330 березня, 31 березня — 7 квітня, 815 квітня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 16 по 23 квітня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував понад 30 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу агітпроп переконував, що у Львові змушують людей здавати кров, та пояснював, як в Україні розсилають онлайн-повістки. 

«Православна церква України проти обрядів УПЦ МП» 

Цього тижня аналітикині й аналітики зафіксували дезінформацію, що Православна церква України нібито «не визнає» обряди Української православної церкви Московського патріархату. Мовляв, навіть поховання за звичаями УПЦ МП більше не визнають. Як доказ автори повідомлень додають фото оголошення, розміщеного перед цвинтарем. У ньому йдеться, що витрати, пов’язані з перепохованням за «новими вимогами» церкви, зобов’язані взяти на себе родичі померлого.

Насправді Православна церква України публічно не заявляла про заперечення обрядів УПЦ МП та необхідність перепоховань. Тому вказівки з «оголошення» неправдиві. Фактчекери не виявили на світлині ознак фотошопу, тож, імовірно, невідомі справді зробили «оголошення» та сфотографували його на тлі кладовища. Локацію світлини вдалося встановити — околиці Миколаєва. Цей цвинтар не прикріплений до жодної з церков, його територію не охороняють. За таких умов легше зробити світлину й не бути поміченим. 

Взагалі це саме УПЦ МП заперечує таїнства Православної церкви України. Митрополит російської церкви, зокрема, рекомендує перехрещувати тих людей, які «не були хрещені у “справжній” православній церкві».

«Черговий “факап” Джо Байдена» 

Пропагандисти запустили фейк, що президент США Джо Байден нібито не впізнав на аеродромі британського прем’єра Ріші Сунака. Мовляв, Байден приїхав із візитом до Ірландії та Сполученого Королівства й начебто пройшов повз прем’єр-міністра: «зневажливо відмахнувся від Ріші Сунака, прийнявши його чи то за лакея, чи то за портьє. Замість прем’єра вітав якогось генерала». Як доказ автори повідомлень навели справжнє «відео зустрічі». Але це неправда.

Журналістка газети «Chicago Sun-Times» Руммана Хусейн в одній зі своїх статей зазначає, що відео відредагували. Насправді в оригінальному відео Джо Байден коротко поговорив із Ріші Сунаком та потиснув йому руку, а лише потім пішов привітатися з іншими високопосадовцями.

Як пише журналістка, американське суспільство справді відреагувало на фейк і «праві раптово почали кричати про расизм, обурені тим, що демократ Байден мав нахабство зневажливо поставитися до людини індійського походження. Люди лівих поглядів були збентежені так само». Поширюючи такі вкиди, пропагандисти прагнуть вкотре дискредитувати президента США, звинуватити його в расизмі та переконати всіх у тому, що він «неадекватно поводиться». 

То чи в Україні, чи в Росії почали розсилати онлайн-повістки? 

На тлі запровадження «часткової мобілізації» в Росії тамтешніх чоловіків масово почали вербувати на фронт. Оскільки у країні офіційно не запровадили воєнний стан, мобілізація набуває іншого значення. Мобілізація без воєнного стану можлива, але навіть просте оголошення мобілізації передбачає не лише заклик до військової служби. Воно стосується змін у роботі органів влади, промисловості та всієї економіки загалом. У Кримінальний Кодекс Росії внесли декілька правок, зокрема, про кримінальну відповідальність за відмову від військової служби для контрактників. За висновками українського Головного управління розвідки, в Росії досі триває прихована мобілізація, хоча ще в жовтні 2022 року «часткову мобілізацію» ніби закінчили. У ГУР також повідомляють, що з 9 січня 2023 року в Росії обмежили виїзд військовозобов’язаним, у тому числі обмежено придатним до служби. 

Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» проаналізували російську законодавчу ініціативу, точніше великий пакет поправок до федерального закону «Про військовий обов’язок та військову службу». У попередній редакції він дозволяв військкоматам розсилати повістки рекомендованим листом. Тепер ухвалили поправку, яка дозволяє вручати електронні повістки на сайті російських «Держпослуг». Згодом російські медіа отримали «рекомендації» щодо висвітлення законопроєкту. Автором «рекомендацій» є Міноборони Росії, й вони нібито «швидко виправляють недоліки системи військового обліку, які виявили у 2022 році». Агітпроп має пояснювати призовникам, що нова система орієнтована на людину, зручна й мінімізує прямі контакти з військкоматами та можливість помилок. У методичках також ідеться, що журналістам варто звертатися й до ймовірних ухилянтів від мобілізації та наголошувати, що вони нестимуть відповідальність. 

Натомість у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили тезу, ніби це не тільки в Росії розсилають онлайн-повістки, а й в Україні — через смс-повідомлення. Автори поширили скриншот смс-повідомлення із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» і стверджували, що українська влада нібито почала тестування системи видачі повісток через мобільні телефони. Буцімто ігнорування смс розцінюється як ухиляння від військової служби. Однак це неправда. В етері телеканалу «Київ» член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, що проєкт оповіщення про мобілізацію в месенджерах поки лише обговорюється. І якщо його розроблять, то надсилатимуть оповіщення в телеграм або вайбер, а не через смс, як пише агітпроп. 

Крім того, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров зазначив, що зараз технічно неможливо запровадити оповіщення в месенджерах, допоки немає якісного реєстру військовозобов’язаних, а до ідентифікатора реєстру не прив’язаний верифікований номер телефона.

Модний дім «просить» українців «вчити географію»

Анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширили інформацію, буцімто Louis Vuitton опублікував сторіс в інстаграмі українською мовою зі словами «вивчайте географію». Буцімто так модний дім обурюється на коментарі українців, яким не сподобалося начебто використання Louis Vuitton «символіки ДНР». Як доказ автори повідомлень додавали до публікацій скриншот зі сторіс інстаграм-акаунту Louis Vuitton. 

Справа в тому, що у своїй рекламній кампанії #LVFW23 представники модного дому показали стяг у кольорах національного прапора Франції (синій, білий та червоний). Також вони додали чорний колір, наявний у фірмовій літері бренду «V». Російські пропагандисти відразу ж почали казати, що так Франція підтримує Росію й так звану «ДНР». Адже фейковий прапор російської вигадки теж містить чорний, синій та червоний кольори. В обговорені під дописом в інстаграмі французького бренду справді є коментарі українськомовних акаунтів, які висловлюють нерозуміння концепції.

Утім, скриншот «обурення» Louis Vuitton із цього приводу відредагували за допомогою графічного редактора. Його можна знайти лише в російському сегменті соцмереж. Модний дім не давав жодних коментарів стосовно реакцій українців на рекламну кампанію. 

«Платні цвинтарі»

«В Україні відвідування могил військових української армії стало платним», — таку маніпуляцію поширили пропагандисти, стверджуючи, що у Дрогобичі на Львівщині не пускають на кладовища без внесення попередньої плати. Мовляв, не пускаючи людей на цвинтарі, Україна хоче приховати справжню кількість загиблих. Маніпуляція зʼявилася на основі одного відео, яке поширювали в соцмережах. На ньому родичі полеглого військовослужбовця хочуть заїхати на кладовище й відмовляються платити, на що сторож відповідає, що може впускати на територію лише військових.

Роз’яснення щодо ситуації опублікувала Дрогобицька міська рада. Зокрема, міські чиновники стверджують, що платний вʼїзд на міське кладовище започаткували ще за кілька років до повномасштабної війни задля обмеження надмірного руху транспорту та забезпечення порядку на території. Зібрані кошти спрямовують на поліпшення загального стану кладовища. 

Поширюючи такі маніпуляції, Росія хоче дискредитувати українську владу та спричинити недовіру до неї серед українського суспільства. Мовляв, «київський режим» зовсім не шанує своїх героїв. Однак зневажливе ставлення до військовослужбовців є саме російською проблемою, про що, зокрема, свідчить поширена практика анонімних та таємних захоронень серед збройних сил Росії. 

«Примусова здача крові»

Також цього тижня анонімні телеграм-канали поширили фейк, нібито Львівська ОДА «наказала» працівникам бюджетних установ здати кров на потреби української армії. Мовляв, хто не здасть кров, «залишиться без премії». Як доказ автори повідомлень додають оголошення-наказ, який, кажуть, розміщений для працівників у державних установах. Крім того, пропагандисти додають скриншот листування в телеграмі, де користувач коментує допис місцевого телеграм-каналу й стверджує, що «львів’ян змушують здавати кров».

Насправді автори повідомлень просто вигадали зміст «примусового» наказу. У реальному документі йшлося, що кров можна здати добровільно, а не примусово. Згідно із законодавством України, донорство крові є винятково добровільним. Людину не можуть змусити здати кров, оскільки перед самою процедурою пацієнт дає письмову згоду. Здебільшого пацієнт повинен заповнити згоду на донорство саме у присутності лікаря. 

Щодо повідомлення від користувача в одному з місцевих телеграм-каналів, то не вдалося знайти оригінальний коментар на скриншоті. Проте один коментар, очевидно, і не є доказом того, що «львів’ян змушують здавати кров». Імовірно, його підробили та поширили саме в українському сегменті телеграма, а згодом видалили.

В Україні немає значного дефіциту крові, а отже й потреби змушувати людей здавати її — також. У Міністерстві охорони здоров’я України кажуть, що іноді виникає потреба у рідкісній групі крові, але критичного дефіциту немає. У квітні у відомстві також заявили, що завдяки донорам збільшився щоденний запас еритроцитарних компонентів крові, але ще бракує донорів, які мають негативний резус-фактор.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4878
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду