«Мистецтво проти Путіна, а ООН — за Росію». Огляд російської дезінформації за 31 березня — 7 квітня 2023 року

«Мистецтво проти Путіна, а ООН — за Росію». Огляд російської дезінформації за 31 березня — 7 квітня 2023 року

14 Квітня 2023
4353

«Мистецтво проти Путіна, а ООН — за Росію». Огляд російської дезінформації за 31 березня — 7 квітня 2023 року

4353
Безжальний захід, прихильність ООН до Росії та українська «м'ясорубка» від Зеленського. Фейки й маніпуляції агітпропу на початку квітня.
«Мистецтво проти Путіна, а ООН — за Росію». Огляд російської дезінформації за 31 березня — 7 квітня 2023 року
«Мистецтво проти Путіна, а ООН — за Росію». Огляд російської дезінформації за 31 березня — 7 квітня 2023 року

In English

З 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 9‒28 лютого, 114 березня, 1421 березня, 2330 березня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 31 березня по 7 квітня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував понад 40 дезінформаційних вкидів. Серед іншого, агітпроп переконував, що молодих двадцятирічних українців «майже не залишилося». Крім того, пропагандисти стверджували, що культура скасування дійшла і до Путіна.

Українські біженці > Польські безхатьки

Упродовж тижня аналітики й аналітикині фіксували фейк про Польщу, яка нібито «виділяє більше коштів для українських біженців», ніж для самих поляків. У повідомленнях ішлося, що річний бюджет допомоги для бездомних осіб у Польщі на 2023 рік становить 5 мільйонів злотих. А для українських біженців Польща таку суму буцімто «витрачає за 5 хвилин».

У 2023 році запуск урядової програми «Подолання бездомності» справді становить 5,5 млн злотих. Проте це не єдині кошти, які в Польщі виділяють на боротьбу з бездомністю. Урядова програма — це додатковий бонус, виплати для організацій, які працюють у сфері соціального захисту. Це не загальний бюджет країни. Наприклад, лише в місцевому бюджеті Гданська на 2023 рік передбачено понад 11,7 млн ​​злотих «для підтримки бездомних людей та тих, хто ризикує залишитися без домівки».

Поширюючи такі фейки, автори повідомлень намагаються представити українських переміщених осіб як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України та українців. Про це ми писали у власному дослідженні.

Захід економічно душить громадян

У черговій маніпуляції російського агітпропу, яка дискредитує Захід, стверджували, що на Заході в людей немає можливості досягнути фінансової стабільності, бо «місцеві еліти» постійно підвищують на все ціни: вартість послуг у сфері освіти, охорони здоров’я й догляду за дітьми «надто висока». Автори повідомлень посилаються на матеріал Американського інституту підприємництва, додаючи графік, на якому нібито видно, що Захід погано впливає на економіку. Там продемонстроване падіння цін на комп’ютерне обладнання, іграшки, телевізори у США. А з іншого боку, можна помітити зростання цін на медицину, освіту тощо.

Графік належить економісту Марку Перрі. Ним він демонструє різницю ціноутворення в обраних сферах, яке пояснюється присутністю або відсутністю державного впливу. В описі до графіка не вказується, що влада намагається обмежити звичайних громадян в отриманні послуг. Тобто пропагандисти спотворили контекст матеріалу та додумали вигідні їм дані з графіка. Водночас у матеріалі Американського інституту автори згадують, що цей самий графік регулярно оновлюється останні декілька років. На ньому справді помітне зростання цін у сфері медицини й освіти. Також є здешевлення у сфері технологій, програмного забезпечення чи одягу. Перрі пов’язує це зі впливом глобалізації: чим більша конкуренція на міжнародній арені, тим менша ціна на продукт. І навпаки, чим більше держава втручається в ринкові справи, тим більше зростає ціна.

Не йдеться про те, що західне керівництво навмисно обмежує послуги для своїх громадян. Економіст розповідає про загальні тенденції ринку та як висока конкурентність породжує низькі ціни на продукти й навпаки.

Україна дискримінує Московський патріархат, — ООН

«ООН зафіксувала дискримінацію УПЦ МП», — таке стверджував агітпроп, коли священнослужителі Української православної церкви Московського патріархату відмовилися виконувати рішення Мінкульту — покинути стіни Києво-Печерської лаври. Пропагандисти поширили маніпуляцію, що ООН випустила новий звіт, у якому «на всіх сторінках» розповідається про упереджене ставлення українців до парафіян Української православної церкви Московського патріархату. Як доказ пропагандисти наводили недавній звіт ООН про ситуацію з дотриманням прав людини в Україні та на окупованих Росією територіях.

Звісно ж, автори не вказували, що під час розслідування Комісія ООН зафіксувала численні воєнні злочини, скоєні російською армією: напади на цивільних і обстріл об’єктів енергетичної інфраструктури, умисні вбивства, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування та інші види сексуального насильства. У звіті також ішлося про незаконне переміщення й депортацію дітей. І там справді розглядали питання свободи віросповідання в Україні. Із 38 сторінок документа цій темі виділили кілька абзаців — менше однієї сторінки.

Саме тому теза, що вся доповідь присвячена «дискримінації УПЦ МП», маніпулятивна. Ба більше, в єдиному реченні звіту лише припустили, «що діяльність держави проти УПЦ МП може бути дискримінаційною». Це не стверджували як доконаний факт.

«Французький» мультфільм про Зеленського

Цього тижня в інфопросторі виникли фейки про французьку студію, яка нібито випустила мультсеріал «Ukraine Inc.» про Володимира Зеленського: заради підвищення власного рейтингу й накопичення фінансового капіталу президент України на запит Заходу запускає «воєнну м’ясорубку» — відряджає українців на смерть.

Немає жодних доказів, що мультсеріал випустила «французька студія». У мережі неможливо знайти згадку конкретних авторів, а новини про серіал поширюють лише в російському сегменті соцмереж. Епізоди «Ukraine Inc.» насичені штампами російської пропаганди. Наприклад, Володимира Зеленського зображають наркозалежним і повністю підконтрольним «західним кураторам», які закликають його жертвувати українцями заради війни з Росією. У мультику намагаються перекласти відповідальність за численні жертви серед цивільних із Росії на Україну та на Захід.

Путіна 1434 року забирають із музею

Аналітикині й аналітики «Детектора медіа» спростували фейк, що підживлює наратив про існування «русофобії» серед європейців, цього разу британців. Нібито Національна галерея в Лондоні має намір забрати з експозиції портрет Джованні Арнольфіні та його дружини, написаний Яном ван Ейком у 1434 році. Буцімто відвідувачі галереї обурені тим, що людина на картині схожа на президента Росії Володимира Путіна.

Насправді ж речник музею повідомив, що зараз немає планів забирати картину з експозиції, оскільки скарг на неї теж немає. Неможливо знайти також ані пресрелізів про такі дії, ані публічних закликів до них.

Горить-палає церква ворожа

Також цього тижня агітпроп стверджував, що українські «націоналісти» підпалили храм Української православної церкви Московського патріархату в Миколаївській області. Анонімні телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику, опублікували відео, на якому нібито горить «канонічний храм» у селі Новополтавка.

Проте церква, яка палає на відео, відрізняється від тієї, що розташована в Новополтавці. Насправді це відео зображає пожежу в російському селищі Іллінка. Його зняли ще у 2013 році, коли там горів храм. Поширюючи такі фейки, агітпроп прагне посіяти релігійну ворожнечу між українцями й посприяти розколу суспільства.

В Україні зникає молодь 

Крім цього, протягом тижня пропагандисти стверджували, що в Україні через війну «фактично закінчилися люди двадцятирічного віку». У своїх повідомленнях пропагандисти посилалися на «офіційні статичні дані щорічного видання World Population Prospects, яке випускає Секретаріат ООН». Агітпроп казав, що торік в Україні нібито було близько 200 тисяч юнаків і 200 тисяч дівчат двадцятирічного віку, а цьогорічні дані демонструють, що у віковій категорії «21 рік» юнаків залишилося близько 60 тисяч, а дівчат — лише 50 тисяч.

Насправді дані, наведені у World Population Prospects, відрізняються від цифр, озвучених пропагандистами. У 2023 році в Україні проживає близько 133 тисячі юнаків та 118 тисяч дівчат 21-річного віку, а не 60 та 50 тисяч відповідно. У 2021 році, коли їм було по 19 років, кількість юнаків становила близько 190 тисяч, дівчат — 180 тисяч. Тобто за означений період кількість молоді в Україні справді зменшилася, але не в рази, як стверджує агітпроп. Основною причиною зменшення населення України у 2022-2023 роках стала еміграція за кордон через війну Росії проти України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4353
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду