«Великдень під забороною: українців “зверху” карають за погане ставлення до радянських воїнів». Огляд російської дезінформації за 8‒15 квітня 2023 року

«Великдень під забороною: українців “зверху” карають за погане ставлення до радянських воїнів». Огляд російської дезінформації за 8‒15 квітня 2023 року

21 Квітня 2023
4868

«Великдень під забороною: українців “зверху” карають за погане ставлення до радянських воїнів». Огляд російської дезінформації за 8‒15 квітня 2023 року

4868
«Золотий» потяг Зеленського, безбожний Київ та кліматична зброя масового ураження. Фейки й маніпуляції агітпропу в середині квітня.
«Великдень під забороною: українців “зверху” карають за погане ставлення до радянських воїнів». Огляд російської дезінформації за 8‒15 квітня 2023 року
«Великдень під забороною: українців “зверху” карають за погане ставлення до радянських воїнів». Огляд російської дезінформації за 8‒15 квітня 2023 року

In English

З 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 114 березня, 1421 березня, 2330 березня, 31 березня ‒ 7 квітня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 8 по 15 квітня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував майже 40 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу агітпроп переконував, що у Львові офіційно оскверняють могили радянських воїнів, та розказував про створення «кліматичної зброї», покликаної знищити росіян. 

«Українські біженці “перетворюються” на злочинців»

Протягом тижня аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували фейк, нібито в Польщі збільшився рівень злочинності через українських біженців. 

Автори фейку розказували, що з «напливом» українців до Польщі рівень злочинності «значно виріс». Тому вони дійшли висновку, що серед злочинців у Польщі «точно є багато українських біженців». Свою тезу вони «підтверджують», посилаючись на дослідження місцевого аналітичного центру UCE Research, а також на дані польської поліції. Після чого підсумовують: вільний в’їзд до Євросоюзу «став доброю можливістю реалізувати злочинні наміри українців». 

Утім, аналітичний центр UCE Research жодного разу не публікував звіти, які свідчили би про зростання злочинності українців у Польщі, а місцева поліція таких даних не надавала. Українські біженці справді згадуються в річних звітах поліціянтів, однак у контексті того, що польська поліція охороняла місця перебування біженців та допомогала їм в організації різних фінансових зборів. У звітах ідеться, що поліціянти організовували також численні зустрічі й навіть надавали житло українцям, щоб «вони швидше адаптувалися в новому середовищі». 

Поширюючи такі фейки, пропагандисти прагнуть збудувати образ українського біженця як небезпечного злочинця чи терориста, що може загрожувати економічній стабільності ЄС. Так вони добиваються зменшення підтримки України від західних партнерів. 

Замість золотого батона — золотий поїзд (а може, й десяток поїздів)

Російський агітпроп поширив маніпуляції про «марнославного» Зеленського, який поїхав до Польщі «на своєму» золотому поїзді. Автори повідомлень переконували, що Володимир Зеленський нераціонально витрачає кошти. Навіть подейкували, що тих поїздів у Зеленського з «десяток». 

Володимир Зеленський справді поїхав до Польщі поїздом підвищеного класу. Проте «золотий» вагон не є власністю президента України. Такі вагони надає «Укрзалізниця», й цією послугою можуть скористатися всі охочі, заплативши відповідну суму за квиток. Наприклад, поїздка з Києва до Одеси в листопаді 2021 року коштувала 24 тисячі гривень. Замовити вагони-салони можна з Києва, Львова, Одеси, Харкова й Дніпра. 

Поширюючи таку маніпуляцію, пропагандисти хочуть дискредитувати президента України. Мовляв, він марнотратний та марнославний: замість допомоги Україні й українцям їздить «десятьма золотими поїздами». Також автори фейку заявляли, що Зеленський «нічим не кращий» за Януковича.

«Українські високопосадовці продовжують канючити західні ресурси» 

«Керівництво України жебракує», — такий меседж поширили російські пропагандисти на тлі візиту прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля до Канади. Автори повідомлень обурилися, що на дипломатичному літаку розмістили наліпки-емодзі у вигляді українського стяга, літака-винищувача та складених долоньок, які передають жест прохання. На думку пропагандистів, українці «наближаються до аборигенів». Мовляв, їм бракує слів і соромно просити зброю, тому українське керівництво висловлює свої думки за допомогою емодзі.

Поширюючи такі меседжі, пропагандисти хочуть висміяти Україну й показати, нібито її не сприймають серйозно. Буцімто Україна жебракує та благає віддати їй усе. Проте постачання зброї для України не зменшується, а це свідчить про подальшу зацікавленість іноземних країн у допомозі Україні.

«Культурна дипломатія» по-російськи

Цього тижня аналітики й аналітикині «Детектора медіа» фіксували, як російські дипломатичні структури у європейських країнах намагаються просувати свій порядок денний. Ідеться про «Російські доми» — інституції, які займаються поширенням російської «культури» та своїх «цінностей» у світі. «Російський дім» підпорядковується міністерству закордонних справ Росії, а отже транслює кремлівську риторику. На сторінках відомства в соцмережах поширили дописи про «надшвидку відбудову» Маріуполя. За словами авторів допису, відбувається щось «неймовірне»: на окупованих Росією територіях відбудовуються «із шаленою швидкістю», не те що в Україні. 

Автори, звісно, не згадують, чому міста довелося відбудовувати й чиї ракети заважають роботам. Натомість російська «культурна дипломатія» продовжує героїзувати Москву та відбілювати росіян. Мовляв, вони справжні «рятівники» знедолених українців. Надаючи своїм діям розголосу в офіційних установах, агітпроп прагне їх легітимізувати. 

«У США знають, як розбудити російські вулкани»

Впродовж тижня агітпроп стверджував, що Сполучені Штати створюють «кліматичну зброю», яку застосовують проти Росії. У повідомленнях ішлося, що пробудження вулкана на Камчатці — це справа рук США і «лише початок» лихих дій Штатів. Серед іншого конспірологи доводили, що Конгрес США ухвалив так званий п'ятирічний план «кліматичних інтервенцій», який передбачає створення технологій контролю клімату задля «боротьби з Росією».

Існування «кліматичної зброї», яку хочуть застосувати проти Росії, — чергова конспірологічна теорія Москви. Документ, який пропагандисти називають планом «кліматичних інтервенцій», насправді є «Науковою оцінкою змін клімату в межах вивчення ризиків для довкілля», і в документі немає жодних ознак, що США «керують кліматом, аби боротися з Росією». 

За версією пропагандистів, кліматична зброя — це гіпотетична фізична зброя, здатна керувати кліматичними умовами на планеті. Зокрема, в контексті цього меседжу, кліматична зброя здатна пробуджувати вулкани й накопичувати магму, щоби потім вбивати людей.  

Раніше ми вже розповідали про конспірологію про «тектонічну зброю», яку нібито застосував Захід проти Туреччини й Сирії під час руйнівних землетрусів.

Великдень під забороною

Перед Великоднем низка анонімних телеграм-каналів, які транслюють прокремлівську риторику, поширили маніпуляцію, нібито в Києві заборонили проведення Великодніх богослужінь у храмах. Мовляв, так українська влада бореться із засиллям прихожан Української православної церкви Московського патріархату. 

11 квітня Київська міська державна адміністрація справді виклала заяву про відзначення Великодніх свят в умовах воєнного стану. За рішенням КМДА, комендантська година залишалася незмінною (з 00:00 до 05:00), а мешканців закликали віддати перевагу онлайн-трансляціям богослужінь. На сайті КМДА йдеться, що влада міста «звернулася до керівників релігійних громад із проханням обмежити проведення масових богослужінь і максимально забезпечити онлайн-трансляції з культових споруд на українських телеканалах та через інтернет». Ба більше, офлайн-богослужінь не скасовували, а в КМДА заздалегідь попередили вірян, що вони зможуть залишитися у храмі до кінця комендантської години, якщо все ж таки вирішили відвідати Святу Літургію ввечері. 

На Великдень росіяни обстріляли дві церкви

«Львів знищує “все радянське”»

«Нацистська Україна знущається з могил радянських воїнів», — російські  пропагандисти поширили маніпуляцію, що у Львові нібито руйнують радянські могили, а останки загиблих бійців «викидають». Насправді ж розкопки на території Личаківського військового кладовища тривають, щоб виявити останки тіл іще часів Першої світової війни. Згідно з архівною документацією, всі поховання Першої світової перенесли в радянські часи. Проте сучасні археологи знаходять на території цвинтаря нові останки. Радянська влада не перевіряла, наскільки якісно перенесли останки, та почала проводити там свої поховання.

У пресрелізі Львівської міської ради йдеться, що останки не «викидатимуть», а перепоховають. Захоронення часів Першої світової війни перенесуть неподалік від кладовища, де згодом побудують Меморіальний комплекс. Натомість останки радянських часів тимчасово зберігатимуть у спеціальному депозитарії (установі, які надає послуги зберігання, в цьому випадку — останків тіл). 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4868
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду