«Зеленський таємно підтримує Росію, поки в Україні знищують професійних військових». Огляд російської дезінформації за 1‒7 травня 2023 року

«Зеленський таємно підтримує Росію, поки в Україні знищують професійних військових». Огляд російської дезінформації за 1‒7 травня 2023 року

12 Травня 2023
7333

«Зеленський таємно підтримує Росію, поки в Україні знищують професійних військових». Огляд російської дезінформації за 1‒7 травня 2023 року

7333
Великдень для «нацистів», отруйні борошна та Z-кросівки. Фейки й маніпуляції агітпропу на початку травня.
«Зеленський таємно підтримує Росію, поки в Україні знищують професійних військових». Огляд російської дезінформації за 1‒7 травня 2023 року
«Зеленський таємно підтримує Росію, поки в Україні знищують професійних військових». Огляд російської дезінформації за 1‒7 травня 2023 року

In English

З 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 114 березня, 1421 березня, 2330 березня, 31 березня — 7 квітня, 815 квітня, 1623 квітня, 23‒30 квітня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 1 по 7 травня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував понад 30 дезінформаційних вкидів. У цей час пропагандисти намагалися переконати світ, що в Україні вже немає професійних військових, а президент Зеленський таємно підтримує Росію.

«Росіяни “успішно” знищують західну техніку»

На початку цього тижня пропагандисти запустили фейк, нібито Україна втратила першу американську БМП «Bradley» на запорізькому напрямку. Мовляв, росіяни успішно знищують західну техніку. Як доказ автори повідомлень навели фото знищеної БМП.

Насправді ж, фото відредагували, і про це повідомив сам автор світлини. Це українець, який займається фактчекінгом і веде свій телеграм-канал на цю тему. Після того, як анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширили фото «знищеної» БМП, автор світлини заявив про себе. Він пояснив, що зображення створював саме для того, аби проросійські ресурси «повелись» на нього. У фоторедакторі просто додали бойову машину на зображення. 

Пропагандисти ширять такі фейки, щоби переконати всіх в ефективності російської техніки. Нібито їй немає рівних, а от усю західну техніку можна легко знищити. У такий спосіб росіяни хочуть створити видимість, начебто російські війська постійно перемагають. Вони постійно поширюють схожі фейки, навіть про техніку, якої ще немає в Україні. 

«Нацистські великодні набори»

У телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили фейк, буцімто в Полтаві напередодні Великодня продавали тематичні набори (аксесуари для крашанок) із символікою нацистів та полку «Азов». Автори додавали до публікацій скриншоти й відео начебто зі сториз полтавчанина чи полтавчанки, які стверджували, що «всі набори розкупили». 

Утім, такий набір не продають ні в Полтаві, ні в Україні загалом. Подібну світлину/відео можна знайти лише в російському сегменті соцмереж, а отже, ймовірно, «великодній набір» створили за допомогою фотошопу. 

Ба більше, в Україні заборонено розповсюджувати нацистську символіку. Відповідно до Кримінального кодексу України, виготовлення і поширення комуністичної або нацистської символіки карається позбавленням волі на строк до п’яти років. У теорії такий товар не міг потрапити на прилавок чи бути прорекламованим

Пропагандисти прирівнюють нацистську символіку із символікою полку «Азов» і вкотре підживлюють наратив про існування українців-нацистів, які вбивають дітей на Донеччині й Луганщині, зневажливо ставляться до російськомовних людей тощо. Усе це пропагандисти роблять, аби демонізувати українців.

«”Гвардія наступу” захищає одних українців від інших»

«Гвардія наступу» — група ухилянтів для захисту режиму Зеленського. У цьому переконував агітпроп, поширивши меседж, мовляв, нові бригади будуть захищати Зеленського від невдоволених українців. Як стверджували автори повідомлень, бригади «Гвардії наступу» підпорядковані МВС, а отже захищатимуть українських високопосадовців від цивільних людей та ЗСУ. Нібито «Гвардія наступу» працюватиме в разі масових протестів українців, перешкоджаючи свободі слова.

Насправді ж головна ціль «Гвардії наступу» — сформувати штурмові бригади, які будуть звільняти українську територію. Ці підрозділи вже брали участь у бойових діях, але під іншою назвою чи в іншій структурі. Тобто нацгвардійці, поліцейські та прикордонники воювали на фронті й до повномасштабного вторгнення Росії. 

«Гвардія наступу», як і Сили оборони загалом, служать Україні та українцям. Це не ініціатива «окремих високопосадовців» і не приватна армія. 

«Масова міграція для Зеленського»

Пізніше агітпроп заявив, що Зеленський хоче «виправити демографічні проблеми України» за допомогою «масової міграції». Автори анонімних телеграм-каналів, які транслюють прокремлівську риторику, поширили скриншот твіту начебто від американського медіа CNN. У ньому нібито процитовані слова президента України Володимира Зеленського, що Україна хоче використати «масову міграцію», аби «виправити демографічні проблеми» в країні. Згідно з твітом, Зеленський стверджував, що тоді Україна стане «різноманітною та мультикультурною нацією, яка стане зразком для решти Європи».

Однак CNN не публікував такого повідомлення ані на своєму сайті, ані у твітер-акаунті. Крім того, автори фактчеку знайшли оригінал зображення із твітом, яке насправді створили на сайті з мемами. 

Поширюючи такі фейки, пропагандисти спекулюють на темі життя мігрантів та водночас показують, нібито Зеленський хоче скористатися іншими людьми, аби владнати ситуацію в Україні. Натомість на українців, які втекли від війни, Зеленському, мовляв, байдуже і він жадає тільки виправити «демографічні проблеми».

«Отруйне борошно»

Посеред тижня аналітикині та аналітики «Детектора медіа» фіксували фейк про отруйне українське борошно. У чеському сегменті фейсбука поширили повідомлення, ніби на полицях мережі супермаркетів Kaufland у Чехії продається українське борошно VitaFlora з небезпечними пестицидами. У соцмережах натякають, що воно також містить небезпечну плісняву. Тобто українське борошно отруйне і його не можна вживати людям. 

Насправді для виготовлення борошна VitaFlora використовують словацьке зерно. На сторінці Kaufland у фейсбуку пізніше з’явився пост, що Mlýn Kolárovo (компанія, яка виробляє борошно) підтвердила 100% словацьке походження сировини для борошна VitaFlora. Згодом компанія-виробниця надіслала протокол із результатами лабораторних досліджень. 

Поширюючи таку дезінформацію, Росія намагається завдати удару по українській економіці. Влітку 2022 року, в умовах повномасштабної війни, Росія заблокувала й продовжує блокувати чорноморські судноплавні шляхи до Азії та Африки, тому більшу частину українського зерна імпортували до Чехії та Словаччини. Водночас пропагандисти кажуть, що увесь український товар отруйний і небезпечний для людей, щоб європейці відмовлялися від українського продукту. 

Однак під час обговорення питання українського продовольства на рівні міністрів економіки держав ЄС у квітні 2023 року жодних згадок про пестициди чи занепокоєння з приводу громадського здоров’я не було. До слова, Словаччина справді тимчасово обмежила імпорт агропродукції з України через наявність у зерні заборонених на території Словаччині пестицидів. Однак це не свідчить про загальну отруєність українського зерна. Європейська комісія з 2 травня заборонила постачання пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника з України всього до пʼяти країн — Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Але не через наявність отрути (інакше б очевидно обмежили для всіх), а через місцеві логістичні виклики. 

«Зеленський перевзувся й тепер підтримує Росію»

У литовському сегменті фейсбука поширили інформацію, що Володимир Зеленський носить взуття з літерою Z — символом російського вторгнення. Як доказ автори додали обрізане відео з інтерв’ю президента України німецькому телеканалу ZDF, де чітко видно цю літеру на його взутті. Також за кадром лається чоловік та нібито запитує про взуття.

Це — фейк. Насправді під час інтерв’ю Володимир Зеленський був взутий у кросівки New Balance. Ця фірма має логотип у формі літери N, яка, власне, вишита на кросівках. На відео президент України схрестив ноги й тому літера N стала схожою на Z. Щодо чоловіка, який лається, — то на відео наклали звук із мему.

Агітпроп систематично намагається дискредитувати президента України, переконати українців у його нещирості та нав’язати думку, ніби він підтримує Росію і сам не вірить у перемогу України. Пропагандисти не вперше звинувачують Зеленського у підтримці Росії. Мовляв, він грає на два фронти. Навіть стверджували, що у Володимира Зеленського є російське громадянство

«Професійної армії в Україні не існує»

Наприкінці цього тижня пропагандисти поширили маніпуляцію, що український генерал Сергій Мельник заявив, що в України «ніколи не буде достатньо людей та техніки для перемоги над Росією». Також агітпроп запевнив, що «боєздатна частина ЗСУ знищена, а професійні військові вибули зі строю».

Російські пропагандистські медіа використали інтерв’ю генерала Сергія Мельника для іспанського видання El País. Мельник розповів про захист Харкова у 2022 році та про майбутній контрнаступ української армії у 2023-му. Генерал зазначив, що Україні потрібна не тільки велика кількість техніки та боєприпасів, але й військових, аби можна було частіше проводити ротації. Саме цей вислів і вирвав із контексту російський агітпроп та створив маніпуляцію про те, що українську армію «вже вибили».

Після того, як російські пропагандистські медіа почали поширювати цю маніпуляцію, Сергій Мельник пояснив свої слова. Він зазначив, що хоч бійці тримаються героїчно, проте вони виснажуються, дехто отримує поранення, а хтось гине. Також він наголосив, що Україні вистачає ресурсів для контрнаступу, проте найголовніше — отримати достатню кількість зброї, щоби зберегти життя бійців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7333
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду