Українські музиканти скасували свою участь у фестивалі у Вісбадені через запрошення Анни Нетребко

Українські музиканти скасували свою участь у фестивалі у Вісбадені через запрошення Анни Нетребко

2 Лютого 2023
1810

Українські музиканти скасували свою участь у фестивалі у Вісбадені через запрошення Анни Нетребко

1810
Організатори фестивалю розцінюють таке рішення як «політично мотивоване або нав’язане політикою».
Українські музиканти скасували свою участь у фестивалі у Вісбадені через запрошення Анни Нетребко
Українські музиканти скасували свою участь у фестивалі у Вісбадені через запрошення Анни Нетребко

Міжнародний травневий фестиваль у Вісбадені (IMF) відмовився скасовувати виступ росіянки Анни Нетребко. Про це повідомило видання «УП. Життя» із посиланням на заяву організаторів фестивалю.

Організатори музичного заходу інформують, що отримали від державної міністерки з питань культури та ЗМІ Німеччини Клаудії Рот листи, які їй надійшли від гендиректора Національного оперного театру України Петра Чуприни, а також та від міністра культури та інформполітики Олександра Ткаченка.

«У цьому листі Ткаченко дає зрозуміти, що українська сторона не терпить будь-якої співпраці з людьми, які представляють російську культуру, а також будь-яких заходів, на яких буде представлена ​​російська культура», — йдеться у заяві. Вимогу міністра Ткаченка «повністю вилучити російську культуру» з програми фестивалю в IMF назвали неприйнятною.

За словами організаторів, вони від самого початку не приховували від української сторони, що серед запрошених на цьогорічний фестиваль артистів буде Анна Нетребко, і це не завадило Національній філармонії України та Харківському академічному українському драматичному театру ім.Т. Шевченка прийняти їхнє запрошення. Тепер же українські музиканти повідомили, що скасовують свої виступи. В IMF розцінюють таке рішення як «політично мотивоване або нав’язане політикою» і «вважають неправильним те, що українським артистам, які неодноразово запевняли, що хочуть виступити на Міжнародному травневому фестивалі 2023, перешкоджає це зробити держава».

Організатори не погоджуються із тезою української сторони щодо необхідності «зробити вибір між двома культурами («культурою агресора і культурою демократичної держави»)», називаючи це «фальшивою альтернативою». В IMF наголошують, що виступають проти загарбницької війни Путіна. «Але це не може означати засудження всього російського народу і всієї російської культури. Культура завжди живе людськими цінностями, які стоять вище націй», — заявляють організатори.

«УП. Життя» у своїй публікації нагадує, що раніше влада німецької федеральної землі Гессен та її столиці, міста Вісбаден, виступила проти участі Анни Нетребко у фестивалі в травні 2023 року. У спільній заяві наголошувалося, що на тлі агресивної війни Росії проти України виступ росіянки на фестивалі у Вісбадені є неприйнятним. Однак Гессенський державний театр Вісбадена не відмовився від своїх планів надати сцену співачці, яка неодноразово декларувала свою пропутінську позицію.

Анна Нетребко, яка давно живе та працює поза межами Росії, намагається публічно не критикувати політику Путіна. При цьому вона не приховує, що голосувала за російського диктатора та була його довіреною особою в 2012 році. Після того, як у березні 2022 року Нетребко, яка відмовилася публічно відмежуватися від Путіна, звільнили з Метрополітен-опера в Нью-Йорку, співачка спробувала опублікувала пост із засудженням війни в Україні.

"Насправді я зустрічалася з президентом Путіним лише кілька разів за все життя... Я люблю свою батьківщину Росію і шукаю миру та єдності через своє мистецтво", — писала тоді вона.

Нагадаємо, Олександр Ткаченко вже не раз закликав світову спільноту відмовитись від російської культури та її виконавців.

Фото: Anna Netrebko / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1810
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду