Українська диригентка Оксана Линів опинилася в центрі скандалу через «Силу Вагнера» на футболці

Українська диригентка Оксана Линів опинилася в центрі скандалу через «Силу Вагнера» на футболці

15 Серпня 2023
3048
15 Серпня 2023
17:04

Українська диригентка Оксана Линів опинилася в центрі скандалу через «Силу Вагнера» на футболці

3048
Музикантку звинуватили в ігноруванні «сучасних контекстів».
Українська диригентка Оксана Линів опинилася в центрі скандалу через «Силу Вагнера» на футболці
Українська диригентка Оксана Линів опинилася в центрі скандалу через «Силу Вагнера» на футболці

Всесвітньо відома українська диригентка Оксана Линів з’явилася на музичному фестивалі в Німеччині на честь композитора Ріхарда Вагнера у футболці з принтом «Wagner Power» («Сила Вагнера»). Фото з цим луком вона опублікувала у фейсбуці, однак, отримавши хвилю обурення з боку українських блогерів та користувачів соцмереж, видалила їх.

Першою на знімки звернула увагу українська волонтерка, яка живе у Польщі, Наталія Панченко. Вона зробила репост публікації зі сторінки диригентки (зараз він недоступний) та додала коментар: «Це ж настільки треба бути відірваною від українських реалій людиною, щоб поїхати у світ представляти Україну у футболці з таким написом».

Український письменник, засновник ютуб-каналу «Твоя підпільна гуманітарка» Остап Українець у соцмережі «X» (колишній Twitter) зауважив: «Всесвітньо відома українська диригентка представляє Україну у світі у футболці Wagner Power. Ви скажете: “Вагнер просто писав музику, її одяг — її справи, тут очевидно не про ПВК”. Але саме ігнорування контекстів я вважаю певним знаком людожерства».

Основне послання в критичних дописах на адресу деригентки зводилося до того, що  хоча Линів, вочевидь, не мала на увазі російську приватну військову компанію Євгенія Пригожина, визнану у світі злочинною організацією, в українців слово «Вагнер» асоціюється насамперед саме з цією ПВК. 

«Линів цілком могла б не одягати цю футболку, аргументовано пояснивши організаторам причину», — написала комунікаційниця, піарниця та поетеса Тетяна Власова.

Однак знайшлося чимало й тих, хто виступив на захист деригентки.

«Поширена вада світу — ідіотизм. Зрада — Линів у футболці “Сила Вагнера”. Агов! Диригентка на заснованому ним фестивалі. Зараз його творчості і присвяченому. Чи напис на стіні вам, патріотам із полум'яним серцем, ні про що не говорить?! А, ну так — це ж улюблений композитор Гітлера», — саркастично відзначив Андрій Солодкий.

«Може, ви ще й Тараса Григоровича скасуєте, бо серед окупантів є ті, в кого прізвище Шевченко?»писали в постах на підтримку Линів інші учасники дискусії, які просили хейтерів деригентки «не натягувати сову на глобус» і питали їх, чи виковиряли вони літеру Z з клавіатури? 

Втім, перевага залишилася все ж за тими, хто переконаний: слово «Вагнер» зараз асоціюється передусім із ПВК Євгенія Пригожина, а не з епічними операми «Перстень Нібелунга», «Трістан та Ізольда» чи «Нюрнберзькі мейстерзінгери». Щонайменше можна було передбачити неоднозначну реакцію, для цього, на думку «Першої приватної мемарні», великого розуму не треба.

Сама Линів поширила в соцмережах коментар онуки Ріхарда Вагнера Катаріни стосовно того, що російські найманці Пригожина використали імʼя її діда. «Окупація роботи Вагнера націонал-соціалістами була огидною. І коли “російська наймана армія, звірства якої неможливо перевершити, вимазує ім’я Вагнера на своїх кривавих прапорах, то не тільки в мене перехоплює подих”», — процитувала деригентка онуку композитора.

Раніше повідомлялось, що у квітні 2022 року Оксана Линів потрапила у скандал, готуючи у Teatro Comunale в Болоньї прем’єру опери Петра Чайковського «Іоланта» російською мовою та за участі російських виконавців і музикантів. Тоді її розкритикували, а Мистецька платформа «Ковчег Україна» відмовилася від співпраці з диригенткою. Пізніше Линів і сама відмовилась від участі в постановці театру, в якому є головною диригенткою. Приводом для відмови стали погіршення здоров’я та болі у спині.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3048
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду