Ткаченко: Російська культура є невід'ємною частиною пропаганди Кремля

Ткаченко: Російська культура є невід'ємною частиною пропаганди Кремля

21 Червня 2022
1424
21 Червня 2022
12:35

Ткаченко: Російська культура є невід'ємною частиною пропаганди Кремля

1424
Олександр Ткаченко: Російська культура використовувалася для того, щоб приховати те, що насправді відбувається в Росії, щоб Росія виглядала цікавою, охайною.
Ткаченко: Російська культура є невід'ємною частиною пропаганди Кремля
Ткаченко: Російська культура є невід'ємною частиною пропаганди Кремля

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що російська культура є невід’ємної частиною російської пропаганди.

Про це Ткаченко заявив в інтерв’ю ВВС News Україна, коментуючи ініціативи щодо дерусифікації та декомунізації культурного простору України.

«Культура в принципі – це про світосприйняття, це картина світу. Російська культура використовувалася для того, щоб приховати те, що насправді відбувається в Росії, щоб Росія виглядала цікавою, охайною. Насправді ж російська культура прикривала посадки опозиційних діячів, терор проти ЗМІ і нав'язування диктатури. Тобто, умовно кажучи, на сцені виступає Нетребко (російська оперна співачка, відома своєю підтримкою терористичних утворень "Л/ДНР" – ред.), а за сценою готуються ракети для нападу на Україну. Культура була такою ж невід'ємною частиною російської пропаганди, як і медійні машини Кремля», – каже міністр.

Ткаченко додав, що ніхто не каже «про заборону російської культури у вигляді книг Гоголя, який значною мірою є українцем, чи Чайковського».

«Ми говоримо про те, що співпрацю з пропагандистською машиною Кремля треба поставити на паузу, щонайменше на час війни. От повернуться вони до своїх казарм десь у тайзі – тоді можна про це поговорити. Інакше ми впускаємо і в наш дім, і в дім європейців машину пропаганди, яка несе хаос, спотворення того, що насправді являє собою Росія, через ту невід'ємну частину Росії, якою є її офіційне культурне середовище», – вважає Ткаченко.

Той простір в Україні, який раніше заповнювали російські культурні діячі, тепер має належати українським композиторам, артистам, художникам тощо, вважає урядовець.

«Лише зараз, через 30 років після здобуття Україною незалежності, багато хто не тільки з діячів культури, але й пересічних громадян для себе відкриває той факт, що українська культура має тисячолітню спадщину, що в українській культурі є чудові імена, що Малевич – ніякий не російський художник, а український. І це знак того, що сприйняття української культури докорінно змінилося. Відповідно змінюється сприйняття і російської культури. Ми не можемо сказати колегам в Європі: давайте все заборонимо. Ми можемо тільки закликати їх до цього. І я радий, що понад 120 різних організацій, фестивалів, театрів відмовилися від співпраці з росіянами».

Нагадаємо, при МКІП та Українському інституті національної пам’яті створена Рада з питань дерусифікації та декомунізації, до складу якої увійдуть письменники, культурні діячі, видавці та історики.

3 червня МКІП опублікувало роз'яснення щодо дерусифікації, декомунізації та деколонізації та ключову інформацію щодо законодавчих рамок відповідних процесів.

У квітні 2022 року в Україні створили Раду з розвитку бібліотечної сфери. Вона напрацювала рекомендації щодо того, які російські та радянські книги потрібно вилучати з бібліотечного фонду. Детальніше про ці критерії — за посиланням.

Також в Україні можуть змінити перелік російських творів, рекомендованих до вивчення в рамках курсу зарубіжної літератури.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко не виключав, що вилучені з бібліотек російські книги можуть піти на макулатуру і друк українських книжок.

Фото: Олександр Ткаченко/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1424
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
672 дн. тому
Ми старий світ зруйнуймо вщент. УПА-біснуваті, спалять Пушкіна і Лермонтова. Потім з руїн Маріуполя, інших міст, постане новий, корупційний світ друзів Зе-Асада. Коштом Заходу де 50% їхні відкати. Зе був звичайним коміком у Бені, Зе став не лідером України - він став її вироком.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду